سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
******
روزنامههای امروز چهارشنبه ۱۷ خردادماه در حالی چاپ و منتشر شد که بازتاب رونمایی از موشک هایپرسونیک فتاح، بازگشایی سفارت ایران در عربستان، ۲۴ میلیارد دلار ارزهای بلوکه شده در راه ایران و شکست انحصار کانال سوئز با خط ترانزیتی شمال – جنوب در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
صبح روز ۱۶ خردادماه، اولین موشک هایپرسونیک ایرانی با نام «فتاح» با حضور رییس جمهوری کشورمان، توسط نیروی هوافضای سپاه پاسداران رونمایی شد. این موشک که نام آن از سوی رهبر انقلاب انتخاب شده، فعلا بردی در حدود هزار و ۴۰۰ کیلومتر دارد و قرار است در نمونه های بعدی، برد آن تا محدوده تعیین شده برای نیروهای مسلح افزایش یابد. سرعت موشک پیش از اصابت به هدف، عدد شگفت انگیر و ویرانگر ۱۳ تا ۱۵ ماخ است.
این دستاورد بزرگ نظامی مورد توجه بیشتر روزنامهها قرار گرفته است، روزنامه شرق نوشته است:
موشک هایپرسونیک فتاح هزار و ۴۰۰ کیلومتر برد دارد و قادر است از تمامی سامانههای سپر موشکی عبور کند و این سامانهها را منهدم کند. این موشک از دقت اصابت فزاینده، سرعت بسیار بالا، قابلیت مانورپذیری فوقالعاده و همچنین از توان پنهانکاری و عبور از سامانههای راداری برخوردار است. این موشک با قابلیتهای تاکتیکی، بهدلیل برخورداری از پیشران سوخت جامد نازل متحرک مرحله دوم، قابلیت دستیابی به سرعتهای بسیار بالا و همچنین انجام مانورهای مختلف در داخل و خارج از جو زمین به منظور غلبه بر انواع سامانههای دفاع هوایی دشمن را دارد.
در ادامه توصیفات این روزنامه اصلاحطلب از موشک جدید سپاه آمده است:
برد موشک فتاح ۱۴۰۰ کیلومتر و سرعت آن پیش از اصابت به هدف ۱۳ تا ۱۵ ماخ است. این موشک همچنین از یک سر جنگی با موتور کروی سوخت جامد و نازل متحرک بهره میبرد که قابلیت مانور در همه جهات و دورانی را دارد. البته آبان سال ۱۴۰۱ بود که سردار حاجیزاده در حاشیه مراسم سالگرد شهادت سردار طهرانیمقدم در ستاد نیروی هوافضای سپاه (اینجا) از ساخت یک موشک بالستیک هایپرسونیک خبر داده و گفته بود: این موشک سرعت بالایی دارد و در جو و خارج از جو میتواند مانور دهد. این موشک جدید از همه سامانههای سپر موشکی عبور میکند و فکر نمیکنم تا دهها سال بعد هم فناوریای پیدا شود که بتواند با آن مقابله کند.
روزنامه اعتماد نیز با اشاره به بومی شدن صنایع موشکی کشور مینویسد:
موشک هایپرسونیک «فتاح» به عنوان جدیدترین موشک ایرانی در نیروی هوافضای سپاه رونمایی شد. موشک هایپرسونیک «فتاح»، صبح دیروز با حضور رییسجمهور، همچنین جمعی از مسوولان نیروهای مسلح در نیروی هوافضای سپاه پاسداران رونمایی شد. این موشک با حضور ابراهیم رییسی، رییسجمهور رونمایی شد. موشک هایپرسونیک فتاح هزار و ۴۰۰ کیلومتر برد دارد و قادر است از تمامی سامانههای سپر موشکی عبور کند.
روزنامه هممیهن که مدافع سرسخت برجام است از واکنشهای جهانی به رونمایی موشک ایرانی گزارشی تهیه کرده و نوشته است:
بهدنبال رونمایی تهران از موشک هایپرسونیک «فتاح»، رسانههای خارجی اقدام به بازتاب این خبر و ارائه توضیحاتی درباره جزئیات این موشک کردند. رویترز در خبری با بازتاب مراسم رونمایی از این موشک و همچنین اظهارات مقامات نیروی هوافضای سپاه نوشت: «نگرانیها درباره موشکهای بالستیک ایران، به تصمیم سال ۲۰۱۸ دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت آمریکا برای خارج شدن از توافق هستهای تهران موسوم به «برجام» دامن زد.»غربیها و آمریکاییها با پیوند زدن توان موشکی و صنعت هستهای ایران مدعی هستند که ایران در صورت ساخت سلاح هستهای خواهد توانست با موشکهای قارهپیما که هماکنون در اختیار دارد اهداف نظامی و غیرنظامی چون اسرائیل و پایگاههای آمریکا در منطقه و حتی کشورهای دیگر را که به همکاری با دولتهای متخاصم ایران بپردازند مورد هدف قرار دهد.
در ادامه این گزارش آمده است:
درحالیکه ایران ضمن اینکه بارها تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای را رد کرده است تاکید میکند توان موشکی ایران جنبه دفاعی و بازدارندگی دارد و ایران هرگز آغازکننده تهاجم به کشور دیگری نخواهد بود؛ موضوعی که با تاریخ چندساله ایران نیز تطابق دارد و نشان میدهد برخلاف رژیمهایی مانند رژیم صهیونیستی که از آغاز پیدایش خود به جنگ و تهاجم به همسایگان خود روی آوردهاند، ایران حتی در طی قرون گذشته نیز آغازگر هیچ جنگ و تهاجمی به کشورهای همسایه خود نبوده است و این نکته تاریخی در مجادلات دیپلماتیک نیز بارها مورد اشاره دیپلماتهای ایرانی قرار گرفته است. در همین راستا بهتازگی وزارت خزانهداری آمریکا تحریمهای جدیدی را علیه افراد و نهادهایی در ایران، چین و هنگکنگ به دلیل آنچه برنامه تسلیحاتی ایران خوانده شده، اعمال کرد. این وزارتخانه مدعی شد تحریمها علیه شبکهای متشکل از ۷ فرد و ۶ نهاد در چین، هنگکنگ و ایران اعمال میشود که خرید قطعات و فناوری حساس و حیاتی را برای بازیگران کلیدی در توسعه موشکهای بالستیک ایران تسهیل میکند.
درحالیکه پرتاب موشک سپاه آمریکاییها را نگران کرده است، آن سو تر روزنامه آرمان امروز متعلق به جناح اصلاحطلب خبر از توافق میان ایران و آمریکا داده است، راستی مگر قرار نبود پرتاب موشکها برجام را هوا کند!
این روزنامه نوشته است:
نماینده اسرائیل در سازمان ملل در کنفرانس سالانه اورشلیم پست در نیویورک درباره توافق بر سر موضوع برنامه هستهای ایران گفت: خبر بد این است که این روزها درباره توافقی موقت صحبت می شود. وی افزود که این موضوع برنامه هستهای ایران را متوقف می کند اما باعث بازگردانی اورانیوم غنی شده وتوانمندی های هستهای ایران نخواهد شد و در عوض، آن ها از مزایای اقتصادی بهره مند خواهند شد.
گفته های اردان درباره توافق موقت در حالی مطرح می شود که مذاکرات احیای توافق هسته ای در وین میان ایران، شرکای توافق و آمریکا چند ماه است که پشت پرده انجام می شود. طرفین مذاکره در مدت اخیر اشاره ای به وجود احتمال توافقی موقت در وین درباره احیای توافق هسته ای نکرده اند و بیشتر تلاش کرده اند تا مذاکرات رسانه ای نشود. با این وجود مشاور تیم مذاکره کننده هستهای جمهوری اسلامی تأکید کرد که تهران تا زمانی که همه پرونده های ادعایی آژانس اتمی حل و فصل نشود، توافقی را امضا نخواهد کرد.
محمد مرندی، مشاور تیم مذاکره کننده ایران در گفت و گوهای مربوط به لغو تحریم ها و مذاکرات هسته ای، با اشاره به اینکه متن توافق هسته ای آماده و در انتظار امضای اروپایی هاست، تأکید کرد که تهران قبل از حل و فصل همه پرونده های مربوط به آژانس بین المللی انرژی اتمی، توافقی را امضا نخواهد کرد.
روزنامه جامجم فاتح را کابوسی دیگر برای تلآویو خوانده و مینویسد:
بهدنبال رونمایی تهران از موشک هایپرسونیک فتاح، رسانههای خارجی به بازتاب گسترده این خبر و ارائه توضیحاتی درباره جزئیات این موشک پرداختند؛ رسانه صهیونیستی جروزالمپست با نمایش موشک فتاح، نقلقول سردار امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه را منتشر کرد و نوشت که «موشک هایپرسونیک فتاح میتواند ظرف ۴۰۰ ثانیه به اسرائیل برسد.» یواسنیوز هم از رونمایی ایران از موشک نسل جدید تهران خبر داد و نوشت: «موشکهای هایپرسونیک قادر است دستکم پنج برابر سریعتر از سرعت صوت و در مسیری پرپیچوخم پرواز کنند؛ قابلیتی که رهگیری آن را دشوار میکند.»العربیه هم با تیتر «رونمایی ایران از نخستین موشک هایپرسونیک» به بررسی این موشک پرداخت و نوشت: «انتشار رسمی این خبر احتمالا نگرانی غرب درباره توانمندیهای موشکی تهران را تشدید خواهد کرد.»
معکوس رفتهاید آقای ظریف!
هفته گذشته محمد جواد ظریف وزیرخارجه سابق با انتشار یک یادداشت کوتاه در شبکههای اجتماعی برای پیشگیری از ترکمانچایها باید «انتخاب کنیم» که آرزوهایمان را در چارچوب امکانات دنبال کنیم. البته برای جریانی که گمان میکرد بدون برجام حتی نمیتوان نفس کشید وضعیت فعلی سیاست خارجی ایران غیر قابل هضم است، روزگاری ظریف گفته بود که آمریکا اگر بخواهد همه تاسیسات کشور را با یک بمب نابود میکند؛ بعدها رهبر انقلاب اسلامی از مسئولان نظامی خواستند ظریف را به یک تور برده تا ظرفیتهای کشور را ببیند، شاید زمان آن رسیده ظریف را به عربستان برد تا سفارت ایران در آنجا را ببیند!
روزنامه جوان درباره یادداشت ظریف نوشته است:
تاریخ ملتها را امید و آرمانخواهی ساخته است، نه آرزوکردن بهقدر امکانات، آنهم با چرتکه پروفسور. غربیها بهشدت ریسکپذیر و آرمانخواه هستند، چطور از دل همان فرهنگ غرب، میتوان نه ریسکپذیر بود و نه آرمانخواه درآمد!؟ بله، میتوان مانند «آشیل» در پارادوکس زنون نشست و فلسفه بافت که امکانات لازم برای جلوزدن از لاکپشتی که قدری زودتر از ما به حرکت درآمده موجود نیست، زیرا برای رسیدن به او ابتدا باید نصف مسیر را طی کرد و بعد نصف آن نصف باقیمانده را و همانطور تا بینهایت باید نصفنصف را رفت و هیچ گاه به لاکپشت نمیرسیم، و میتوان از جا برخاست و دوید و از لاکپشت جلو زد و به انتها رسید.
در ادامه سرمقاله جوان آمده است:
این است که باید درباره این «امکاناتسنجی» قدری با تأمل و قدری هم با شک نگاه کرد. شما از اول امکاناتسنج خوبی نبودید و آن تور بازدید از امکانات دفاعی که قرار بود برای ناباوران برپا شود، مقصود اولش شما بودید. مثالهای شما نیز از وقایع تاریخی قانعکننده نیست، که دلسردکننده است.