کد خبر 1500571
تاریخ انتشار: ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۱:۱۳
سعدالله زارعی: دست سپاه برای اقدام متقابل علیه پارلمان اروپا باز است/ واکنش جمهوری اسلامی به نفع اروپایی‌ها نخواهد بود

دو کلیدواژه فیصل بن فرحان یعنی «امنیت دریایی» و «عاری‌سازی منطقه از سلاح‌های کشتار جمعی» در فضای گسترش توانایی‌های نظامی و هسته‌ای ایران در دوره ریاست‌جمهوری جو بایدن، دارای معانی خاص می‌باشد ...

به گزارش مشرق، سعدالله زارعی طی یادداشتی در روزنامه کیهان نوشت: روابط ایران و عربستان پس از ۸۷ ماه که به طور یک‌جانبه از سوی ریاض قطع شده بود به یکباره و با سرعت به سمت بازگشایی رفت. سفر وزیر خارجه عربستان سعودی به تهران پس از حدود ده روز از بازگشایی مراکز دیپلماتیک ایران در ریاض و جده بیانگر آن است که توافقات پکن و جدول زمانی اجرای آن پیش رفته است.

در همان حال در اظهارات «فیصل بن فرحان» در تهران دو کلیدواژه وجود داشت؛ «همکاری در زمینه امنیت دریایی» و «عاری‌سازی منطقه از سلاح‌های کشتار جمعی» که البته می‌توان این‌ها را در دو کلمه «امنیت پایدار» جمع کرد.

درخصوص موضوع روابط ایران و عربستان و آنچه در بیان وزیر خارجه عربستان سعودی آمد، گفتنی‌هایی وجود دارد:

۱- روابط تهران - ریاض در چهار دهه گذشته در دو مقطع دستخوش تنش گردید؛ یک مقطع سال ۱۳۶۶ و پس از فاجعه کشتار زائران بیت‌الله‌الحرام و یک مقطع هم پس از وقوع جنگ میان عربستان و یمن بود که جمع این دو مقطع حدود ده سال می‌شود در بقیه موارد روابط دو کشور برقرار بوده و اینک ما دوباره به فصل برقراری روابط رسیده‌ایم.

تأثیرات برقراری روابط ایران و عربستان بر محیط داخلی دو کشور و بر منطقه و سطح بین‌الملل را می‌توان با نگاه به ۳۰ سال روابط سیاسی آن در عصر جمهوری اسلامی و ده‌ها سال پیش از آن ‌اندازه‌گیری نمود. البته در این میان ممکن است این تأثیرات با لحاظ شرایط زمانی ضریب بخورد ولی به هر حال یک «پدیده» و امر ناشناخته‌ نخواهد بود.

۲- روابط دو کشور با «درخواست خاص» ریاض از سر گرفته شده و البته با استقبال فوری تهران هم مواجه گردیده کما اینکه ایران طی سال‌های گذشته بر بازگشایی روابط تأکید داشته است. گفت‌وگوهای بین دو کشور طی حدود سه سال گذشته در قالب «مذاکرات بغداد» با درخواست عربستان برای بحث درباره یمن و با میزبانی عراق شکل گرفته و در ادامه به گفت‌وگوهای بدون میزبان تبدیل گردیده و دو کشور مسلمان به طور مستقیم وارد مباحث شده‌اند و این یک علامت بسیار خوب و بیانگر پایداری روابطی است که در مرحله جدید باز طراحی شده است.

گفت‌وگوی مستقیم مورد علاقه جمهوری اسلامی است در عین اینکه استفاده از ظرفیت دوستان دیگر برای حل یک مسئله هم مورد اهتمام تهران می‌باشد.

گفت‌وگوی بدون میزبان مورد استقبال ریاض هم هست؛ چه اینکه دولت عربستان سعودی جایگاه خود را در یک ارتفاعی تعریف کرده که وجود میانجی در مذاکرات دوجانبه‌اش یک خلل به حساب می‌آید. ریاض در موضوع بازسازی روابط سیاسی با تهران بیش از سایر موارد روی وجود میانجی به‌خصوص آنکه عرب باشد، حساس بود. در مذاکرات پکن هم عربستان تمایلی به وجود میزبان در مذاکرات نداشت.

۳- بن فرحان در اظهارات خود در تهران ضمن آنکه مطالبی راجع به اهمیت روابط تهران - ریاض و آثار منطقه‌ای آن بیان نمود، از دو کلیدواژه حساس استفاده کرد و در واقع خواست دلیل بازگشایی روابط با ایران را توضیح دهد؛ آنچه وزیر خارجه عربستان به طور ضمنی در بیان خود آورد، اهمیت ویژه‌ای دارد، خواه دلایل اصلی باشند یا نباشند.

بیان فیصل بن فرحان ناظر بر این است که شرایط محیطی، عربستان را به بازگشایی روابط کشانده است. این البته بیان دیپلماتیک مناسبی نیست و بوی انفعال از آن جاری است. شاید هم این بیان برای آرام‌سازی فضای ذهنی مخالفان بازگشایی روابط با تهران یعنی دولت ایالات متحده و رژیم ‌اشغالگر صهیونیست، صورت گرفته است که در این صورت توأم با دو پیام است؛ یک پیام که جنبه عملیاتی دارد، این است که عدم رفع مشکل ناشی از افزایش قدرت ایران برای عربستان از سوی آمریکا، ریاض را به چاره‌جویی کشانده و پیام دیگر که جنبه تبلیغاتی دارد این است که این بازگشایی در چارچوب سیاست مشترک ریاض - واشنگتن صورت گرفته و در تعارض با راهبردهای امنیتی آمریکا در منطقه نیست!

۴- دو کلیدواژه فیصل بن فرحان یعنی «امنیت دریایی» و «عاری‌سازی منطقه از سلاح‌های کشتار جمعی» در فضای گسترش توانایی‌های نظامی و هسته‌ای ایران در دوره ریاست‌جمهوری جو بایدن، دارای معانی خاص می‌باشد و نیاز به مرور این دو موضوع دارد؛ ریاست‌جمهوری بایدن با این وعده شروع شد که آمریکا در صورت پیروزی او به برجام باز می‌گردد و این موضوع به طور خاص مورد قبول عربستان سعودی نبود، چرا که امتیازی مهم - از حیث ‌پرستیژی و نه کارکردی - برای ایران به حساب می‌آمد، بازگشت آمریکا به برجام در عین حال محدودیت‌های موقتی را متوجه ایران می‌کرد و آمریکا را قادر به استفاده از مکانیسم ماشه می‌نمود که این برای عربستان مطلوب بود، اما اثر قطعی و ضمناً درازمدت هم نداشت و شرایط را برای ریاض در ‌هاله‌ای از ابهام قرار می‌داد.

اما در عمل چه اتفاقی افتاد؟ آمریکا به برجام بازنگشت، موضوع اولویت‌دار دیگری- جنگ اوکراین - آمریکا و اروپا را درگیر کرد و دامنه شکست پی‌درپی اوکراین از روسیه، آمریکا و شرکای آن در این جنگ را در وضعیت بازنده قرار داد و در این میان با طرح شدن موضوع ورود پهپادهای ایرانی به جنگ اوکراین، بیم برخی از کشورهای منطقه را پررنگ‌تر کرد تا رسید به ورود موشک ‌هایپرسونیک فتاح به چرخه قدرت نظامی ایران. بنابراین همه علامت‌های بین‌المللی و منطقه‌ای از تغییر فضا حکایت می‌کردند. جنگ اوکراین به عنوان یک شاخص در عرصه رقابت‌های ژئوپلیتیک جهانی و حرکت توقف‌ناپذیر نظامی ایران به عنوان یک شاخص در عرصه رقابت‌های ژئوپلیتیک منطقه‌ای، تکلیف خیلی از موضوعات را مشخص می‌کند و این را همگان درک می‌کنند.

نکته دوم بحث هسته‌ای و سلاح کشتار جمعی است. البته ادبیات عاری‌سازی منطقه از سلاح کشتار جمعی بیش از دیگران ادبیات ایران بوده و در ۴۰ سال گذشته، هیچ‌کس به ‌اندازه ایران از آن استفاده نکرده است و این هم واضح است که «آدرس سلاح‌های کشتار جمعی منطقه کجاست». طرح موضوع ضرورت عاری‌سازی منطقه از سلاح کشتار جمعی از سوی بن فرحان در تهران ‌اشاره‌ای به رژیم اسرائیل ندارد.

کما اینکه در همین روزها شاهد اظهارات بعضی مقامات آن در عادی‌سازی یا علنی‌سازی رابطه با تل‌آویو بودیم، بدون آنکه در آن به وجود سلاح هسته‌ای اسرائیل ‌اشاره‌ای آمده باشد. در همان حال همه از جمله عربستان به‌طور قطعی می‌دانند که در ایران اراده‌ای برای ساخت سلاح کشتار جمعی وجود ندارد. پس چرا وزیر خارجه عربستان در تهران از ضرورت خلع سلاح هسته‌ای صحبت کرد؟ اظهارات بن فرحان می‌تواند یک اسم رمز هم باشد و به رژیم اسرائیل ربط داشته باشد. اما چه ربطی؟

همه می‌دانیم که رژیم صهیونیستی از حیث تهدیدات داخلی و خارجی در چه وضعیتی قرار دارد. هم‌اینک حدود ۷۰ درصد نیروهای اصلی ارتش - و به‌طور کلی ۵۰ درصد نیروهای اصلی و غیراصلی ارتش - در کرانه باختری که رژیم آن را خرمن در حال ‌اشتعال می‌داند، درگیر شده و توجه فلسطینی‌ها و جبهه مقاومت هم به سمت آن معطوف گردیده است.

همین چند روز پیش، رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با آقای «زیاد النخاله» و چند نفر دیگر از رهبران جنبش جهاد اسلامی فلسطین، روی اهمیت تحولات کرانه باختری تأکید و خاطرنشان کرد «اقتدار روزافزون گروه‌های مقاومت در کرانه باختری، کلید اصلی به زانو درآوردن دشمن صهیونیستی است».

در این معادله، طرف فلسطینی، سلاح کرانه را دارد و طرف اسرائیلی سلاح اتمی و کاملاً پیداست که رژیم اسرائیل نمی‌تواند از سلاح اتمی برای حل مشکل خود در مواجهه با فلسطینی‌ها استفاده کند و این در حالی است که سران مستاصل این رژیم در یک جمع‌بندی غلط، ایران و نه فلسطینی‌ها را عامل مشتعل شدن کرانه به حساب می‌آورند.

اظهارات فیصل بن فرحان در تهران می‌تواند این‌گونه ترجمه شود که رژیم از طریق وزارت خارجه عربستان این پیام را به تهران منعکس کرده که حاضر به معاوضه بمب با کرانه است یعنی اگر ایران قول دهد کرانه را آرام می‌کند، اسرائیل درباره سلاح هسته‌ای خود آماده مذاکره می‌شود. این گمانه‌زنی است و در عین حال می‌تواند واقعیت هم داشته باشد، چه اینکه جای بحث از کنترل سلاح کشتار جمعی که تهران نیست. این بحث در منطقه ما یک مرجع ضمیر بیشتر ندارد و آن هم رژیم نامشروع اسرائیل است. اما این معادله مدنظر ایران نیست، ایران خود رژیم صهیونیستی را یک موجودیت کشتار جمعی می‌شناسد، نه سلاح هسته‌ای آن را و در همان حال ‌اشتعال کرانه باختری یک ‌اشتعال دستوری و درخواستی نیست، بلکه محصول سیاست‌های ضدانسانی خود رژیم صهیونیستی و سرکوب پی‌درپی فلسطینیان و نادیده گرفتن حقوق آنان است.

بله بن فرحان درست می‌گوید سلاح کشتار جمعی رژیمی که به هیچ تعهدی پایبند نیست و در همان حال خود را مستظهر به پشتیبانی دولت‌های آمریکا و اروپا می‌داند و با سکوت اغلب دولت‌های عربی هم همراهی می‌شود، یک خطر واقعی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 38
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 6
  • IR ۰۲:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    18 10
    مطلب بسیاز دقیق و حساب شده.
    • IR ۰۸:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      8 10
      کدام دقت وحساب؟! آنچه به ذهن خواننده میآد زمینه سازی برای کنار آمدن با اسرائیل است! خواسته یا ناخواسته داره میگه در صورتیکه ایران کرانه باختری را آرام کند!! اسرائیل حاضر به گفتگو میشود!!!
    • IR ۰۹:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      2 3
      اسراییل دروغ‌گویی بیش نیست
    • IR ۱۰:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      1 3
      مطلب دقیق و حساب شده هست ولی مغز کپک زده غربی اشتباه برداشت می‌کنه مثل همیشه و این مشکل خودش هست که نخواهد توانست حل بکنه پس به پایان سلام خواهد کردززززر
  • IR ۰۲:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    18 7
    این اتاق ک مشکل فنی نداشت خخخخ
    • محمد IR ۰۵:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      8 8
      اطاق البانی
    • IR ۰۶:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      5 8
      ولی شما حتما داری
    • IR ۰۷:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      4 4
      اگر مجنونی مثل تو واردش نشود، نه!!!!!!!!!!!!!!!
  • IR ۰۵:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    5 1
    یعنی عربستان حامل پیام اسرائیل بود؟
    • IR ۰۹:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      3 1
      واقعا عجیب بود چنین بیانات پادرهوایی! عجیبتر آن پیامیست که به وهم آقای زارعی از طرف سعودیه به ایران داده شده!!
    • IR ۱۰:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      1 4
      تو این همه مطلب مغزت این برداشت را کرد؟!!!!!!! تو دیگه کی هستی!!!!!!
  • علی IR ۰۵:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    4 4
    معما وجود دارد ؛ در سیستم پادشاهی عربستان که نفوذ نظام سلطه در تار و پود آن وجود دارد 'چگونه رهبران داخلی عربستان قادر هستند؛ مستقل عمل کنند!؟ ملک فیصل را در کاخ خودش کشتند چه بر علیه اسرائیل نظر داده بود! عربستان گاو شیرده نظام سلطه است؛ باید از عمق توطئه؛ رمزگشایی کرد.
    • IR ۰۸:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      4 0
      ممنون میشم خودتون رمز گشایی کنید، ما عقلمون نمیرسه
    • IR ۰۹:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      1 3
      خطابش دلسوزانه و مخاطبش مسئولان هستند تو چکاره ای که ممنون بشی!
    • IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      0 3
      آن موقع در جنگ مرتب شکست میخوردند و ترسیده بودند باید کشوری نیرویی پشتشان باشد و گرنه اعراب به تنهایی زورشان به اسراییل نمیرسه
  • بهرام IR ۰۶:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    4 9
    رمز اینه ای آمریکا و اسرائیل ما داریم سوری با ایران دوست می شویم تا اگر شما به ایران حمله کردید ایران دیگه کاری به ما نداشته باشد تاکتیک خوبیه
    • IR ۰۹:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      1 3
      جنگ با اسراییل هست نه همسایگان مسلمان
    • IR ۱۰:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      1 4
      تاکتیک خوب؟ آمریکاییها خودشان از دوستی عربستان با ایران کپ کردند ولی امثال تو باز زر مفت میزنند!!! البته از نظر امثال تو اگر ظریف الممالک .... جلو اینها زانو میزد تاکتیکش رویایی میشد🤫
  • IR ۰۷:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    9 6
    و باز هم نویسندگان کیهان.
    • IR ۱۰:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      1 5
      و باز هم غربگداهای ۵ زاری
  • پدی ازپیج همسایه IR ۰۷:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    9 3
    فقط مونده ترامپ از عدم وجود عکس سردار در سالن کنفرانس خبری اظهار نارضایتی بکنه!
    • IR ۰۹:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      1 4
      عربستان از اجبارشه کوتاه آمده این حرکت‌ها چیزی عوض نمیکنه
  • الفاستاد IR ۰۷:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    5 6
    استاااد عزیز مقطع دوم قطع روابط بخاطر حمله به سفارت توسط هم کیشان شما بود و ربطی به جنگ یمن نداشت اصلا اون موقع جنگ یمن شروع نشده بود.
    • IR ۰۹:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      0 1
      جنگ اوکراین و موشک فراصوت هم مربوط به بعد از توافق است که در متن بعنوان دلایل پدیرش توافق آمده! در واقع هم مقطع اول و هم مقطع دوم و هم تمام مقاطع این تحلیل بسیار با واقعیات فاصله دارد.
    • IR ۰۹:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      0 0
      هم کیشان ما یا شما؟ واقعا خیلی رو داری!
  • IR ۰۸:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    4 0
    احساس عدم امنیت برای عربستان توسط غرب مطرح است. عربستان وابستگی بیش از اندازه ب غرب بی وفا و اخلاق حس می‌کند و لذا ایران با می‌تواند با همکاری دول عرب ترس و وحشت آنها را از دول دو رو ستیزه جو فارغ کند.
  • IR ۰۸:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    2 2
    هم جنگ اوکراین و هم موشک هایپرسونیک که در متن بعنوان دلیل چرخش سعودیه عنوان شد اتفاقات بعد از توافق هستند اما موضوع اصلی اینه که منظور از اینکه رژیم در برابر آرام سازی کرانه غربی حاصر به گفتگو در باره تسلیحات هسته ایش شود تعبیری بسیار گمراه کننده و نگران کننده است! یعنی هم نیات تکنولوژیک ایران را از فعالینهای هسته ای زیر سوال میبرد و هم موجب این وهن میشود که در صورت وقوع این امر جمهوری اسلامی دیگر تقابلی با رژیم جعلی نخواهد داشت .
  • IR ۰۹:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    1 0
    در هر بار تیرگی روابط بین ایران و عربستان،پای اسرائیل و آمریکا در بین بود!.و حکومت عربستان باید هوشیار باشد تا در دام این خناسان ضد بشریت نیفتد!.
    • FR ۰۴:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      0 0
      حتما آمریکا و اسراییل سفارتشو در تهران آتش زدن!
  • IR ۰۹:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    2 0
    مضحک بود! فقط همینقدر که ظاهرا حواستان جمع شده که تجدید رابطه به معنای پسرخاله شدن نیست و دست از تبلیغ سعودیه که این چند روز باب رسانه های اصولی شده بود برداشتید کافیه.
  • DE ۱۱:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    0 1
    نکند بن فرهان اسب تروژن باشد!؟ ما همه به پیشواز همسایه عرب میرویم ولی عکس‌العمل آمریکا که در این چهل سال گذشته دست در آستین عربستان داشته و همه رغم دشمنی با ایران و منطقه را تحمیل کرده در مقابل نزدیکی آنها به ایران به طور مشکوکی خفیف بوده. منکر سردر گمی آمریکا در عرصه جهانی هم نیستیم. اگر تذویری در کار باشد خیلی به عقب برمیگردیم.
  • IR ۱۲:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    1 1
    خوشخیال باش سعودی با ریشه یهودی بدون اجازه موساد سیا آب نمی خوره با این رفتار تداوم جریان انرژی را قبل عملیات اسرائیل بیمه کرد
  • مهدی RU ۱۳:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    2 1
    تحلیل هایی از نخاله نظام!
  • IR ۱۶:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    1 0
    هیچ خاصیتی ندارید جز اینکه نشتستید با لفاظی و بازی با کلمات مقاله های تخیلی وجبی از خودتون در میکنید و بابتش مزد هم میگیرید
  • IR ۱۷:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    0 0
    در اینکه آل سعود قابل اعتماد نیست هیچ کسی کوچکترین شکی ندارد. این را مقامات سیاسی کشورمان هم خیلی خیلی بهتر از من می فهمند؟ قطعا سیاستمداران کشورمان با حساب و کتاب و چشمان باز به چرخش ۱۸۰ درجه ای آل سعود نگاه می کنند. خودمانی بگم: ای آل سعود خر خودتونید. شما می خواهید سر ایران کلاه بگذارید اما ایران سرتان را با پنبه می برد.
  • IR ۱۸:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    0 0
    کلمه ی رمز برداشتن عکس فرمانده عشق از روی دیوار بود
  • محمد IR ۱۹:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
    0 0
    آقای زارعی زمانی که روابط باعربستان تیره شده بود جنابعالی و دوستانتان بر طبل جنگ علیه عربستان می کوبیدید و حالا هم طبق عادت دست بردار نیستید ظاهرا ترک عادت موجب مرض است.
  • IR ۱۵:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
    1 0
    مذاکره مشکل ما را با آمریکا حل نمی‌کند، زیرا شیطان بزرگ همیشه به‌دنبال باج‌خواهی است و هرگز به تعهدات خود عمل نکرده، نمی‌کند و نخواهد کرد. تنها راه موفقیت ما، مقاومت در برابر شیطان بزرگ حیله‌گر و عدم توافق است. هرگونه توافقی با دشمن غدار، قطعاً به ضرر ما تمام می‌شود؛ آمریکا هرگز تمام تحریم‌ها را لغو نخواهد کرد و با توافق یا بدون توافق، هر روز بر تحریم‌ها خواهد افزود. باید سلطه‌ی دلار را بشکنیم و تحریم‌ها را خنثی و بی‌اثر کنیم، از پیمان عدم اشاعه خارج شویم و به نظارت‌های پادمانی و فراپادمانی جاسوسان آژانس خاتمه دهیم.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس