به گزارش مشرق، قتل یک نوجوان ۱۷ ساله الجزایریتبار با شلیک پلیس فرانسه، یکی از خشنترین و کمسابقهترین ناآرامیها در تاریخ معاصر این کشور را در پی داشته که در پنج شب گذشته از التهابش کم نشده است.
«جرالد دارمانین» وزیر کشور فرانسه امروز یکشنبه (دوم ژوئیه) اعلام کرد تاکنون بیش از دو هزار نفر در سراسر این کشور بازداشت شدهاند و به گفته وی، تنها دیشب، در جریان پنجمین شب اعتراضات و آشوب در فرانسه، ۷۱۹ نفر بازداشت و ۴۵ مامور پلیس زخمی شدند. دیشب و به دنبال خاکسپاری این نوجوان، ۴۵ هزار نیرو برای سرکوب معترضان در سراسر فرانسه مستقر شدند.
قربانی جدید پلیس فرانسه سهشنبه صبح در جریان یک ایست راهنمایی و رانندگی، در پی جراحات ناشی از تیراندازی یک مامور پلیس از فاصله نزدیک در «نانتر» شهر زادگاهش در حومه پاریس کشته و شنبه در همانجا به خاک سپرده شد.
بعد از انتشار اخبار و تصاویر این قتل، اعتراضات که ابتدا در حومه پاریس آغاز شد، به شهرهای بزرگ فرانسه کشیده شد و اکنون در حال سرایت به کشورهای دیگر غرب اروپا مثل بلژیک در همسایگی فرانسه است.
تصاویر منتشر شده از این دور از اعتراضات در فرانسه که به آتش کشیده شدن اماکن عمومی و خصوصی، تخریب خودروها و غارت فروشگاهها و در سوی دیگر خشونت حداکثری پلیس با استفاده از تجهیزات ضدشورش شامل گاز اشکآور، نارنجکهای صوتی و خودروهای زرهی برای سرکوب معترضان را نشان میدهد، چندان با باغی که «جوزپ بورل» مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از آن دم میزد، همخوانی ندارد.
بورل ۲۱ مهر ۱۴۰۱ در مراسم افتتاحیه مرکز دانشگاهی دیپلماسی اروپا در شهر بروژ بلژیک گفته بود: اروپا یک باغ است، همه ما این باغ را ساختهایم... این باغ بهترین ترکیب از آزادی سیاسی، چشماندازهای اقتصادی و انسجام اجتماعی را دارد. بقیه دنیا واقعاً باغ نیست. بیشتر نقاط جهان جنگل است و جنگلها ممکن است به باغ حمله کنند.
اظهاراتی که با واکنشهای گسترده بینالمللی مواجه شد و بسیاری آن را نشاندهنده نژادپرستی و انحطاط اخلاقی غرب خواندند.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ۲۱ اسفند برخوردهای پلیس فرانسه با معترضان در جریان اعتراضات به اصلاحات بازنشستگی دولت ماکرون را نمونهای از رعایت حقوق بشر و احترام به حقوق معترضان در «باغ اروپا» خواند و گفت: درسهای حقوق بشری این مدعیان برای دیگران است و خود در عمل بدانها بیگانه هستند.
کنعانی یکشنبه ۱۱ تیر هم در واکنش به ناآرامیهای جاری در فرانسه گفت: برخوردهای تبعیضآمیز با جمعیت مهاجر و اجتناب از پذیرش و اصلاح رفتارهای غلط در قبال آنان از سوی برخی کشورهای اروپایی، موجب بروز شرایط نامناسب برای شهروندان اروپایی از جمله در فرانسه شده است. انتظار میرود دولت فرانسه با رعایت اصول مبتنی بر کرامت انسانی، آزادی بیان و حق اعتراضات مسالمتآمیز شهروندان، به برخوردهای قهرآمیز با مردم خود پایان دهد.