به گزارش مشرق، مقامهای آمریکایی به «پولیتیکو» گفتند ممکن است پنجره اعمال فشار برای مذاکرات صلح بین روسیه و اوکراین را از دست داده باشند. آنها که به طور ناشناس با این رسانه آمریکایی گفتوگو کردند گفتند «مارک میلی» رئیس ستاد مشترک ارتش هنگامی که سال گذشته اظهارات تلخی درباره شانس کییف برای پیروزی بیان کرد، حق داشت.
علیرغم سیلی از تجهیزات پیشرفته که غرب در اختیار کییف قرار داده، این کشور نتوانسته موفقیت چشمگیری در مقابل روسیه در ضدحملات به دست آورد و متحمل تلفات و خسارات سنگین شده است.
بر اساس جدیدترین آمار وزارت دفاع روسیه، با گذشت بیش از دو ماه از ضدحملات اوکراین علیه نیروهای روسیه، کییف نتوانسه بیش از چند روستا در منطقه «زاپروژیا» را پس بگیرد و در ازای آن، دستکم ۴۳ هزار نیرو و حدود پنج هزار قطعه تجهیزات را از دست داده است.
به نوشته «راشا تودی»، گرچه دولت اوکراین همچنان اصرار دارد که میتواند همه مناطق از دست رفته را با زور پس بگیرد، واشنگتن به طور فزایندهای در این خصوص تردید دارد. یک مقام آمریکایی جمعه در گفتوگو با پولیتیکو اظهار داشت: ما ممکن است پنجره فشار برای گفتوگوهای زودتر را از دست داده باشیم.
میلی ماه نوامبر در نیویورک گفته بود پیروزی نظامی برای اوکراین احتمالاً دست یافتنی نخواهد بود و کییف میتواند از توقف زمستانی نبرد برای ورود به مذاکرات با مسکو و جلوگیری از ضرر بیشتر استفاده کند.
اظهاراتی که طبق گزارشها، خشم کییف را برانگیخت و باعث اضطراب در کاخ سفید شد که به سرعت به رهبری اوکراین اطمینان داد به حمایت از اهداف حداکثری زلنسکی شامل بازپسگیری کریمه که در سال ۲۰۱۴ در یک همهپرسی به خاک روسیه الحاق شد، ادامه میدهد.
بر اساس گزارشهای رسانهای، واشنگتن درباره ایده گفتوگوهای صلح از سال گذشته دچار اختلاف شده و در حالی که جو بایدن و وزیر خارجهاش به شدت مذاکره را رد کردهاند، برخی از اعضای آژانسهای نظامی و اطلاعاتی آمریکا نظر متفاوتی دارند.
طبق گزارشها، این اختلافات تا آماده شدن کییف برای ضدحملات ادامه یافت، و گزارشها حاکی از آن بود که بهرغم خوشبینی بایدن و بلینکن، پنتاگون میدانست کییف آمادگی لازم را ندارد و سیا انتظار شکست ضدحملات را داشت.
اخیراً «سیمور هرش» روزنامهنگار کهنهکار آمریکایی به نقل از یک مقام اطلاعاتی گزارش داد سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده به آنتونی بلینکن وزیر خارجه این کشور اطلاع داده ضدحمله جاری اوکراین کارساز نیست و بعید است باعث شکست روسیه شود.
یک مقام ناشناس دیگر به پولیتیکو گفت بدبینی اکنون در کاخ سفید در حال گسترش است و دولت بایدن از خود میپرسد «اگر اذعان کنیم قرار نیست این کار (حمایت از کییف) را برای همیشه انجام دهیم، پس چه کاری خواهیم کرد؟»
مارک میلی در مصاحبه اخیرش هم با روزنامه «واشنگتن پست» بر سر پیشنهاد راهحل دیپلماتیک برای بحران اوکراین پابرجا بود.
«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه گفته هرگونه مذاکرات نه با ولودیمیر زلنسکی که بازیچه دست غرب است، بلکه مستقیماً با اربابانش انجام خواهد شد. کرملین هم گفته هر گونه توافق صلح بالقوه باید واقعیت سرزمینی جدید به این معنی که دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپروژیا به اوکراین واگذار نخواهد شد را به رسمیت بشناسد.