کاهش نرخ ارز پس از افزایش غیرمنطقی

روزنامه‌های اصلاح‌طلب با وجود اصرار بر کوچک‌نمایی اهمیت اجرای توافق میان ایران و آمریکا و آزاد ‌سازی ۶ میلیارد دلار اموال مسدود شده، اذعان می‌کنند که این رویداد تاثیر مثبتی بر بازار ارز داشته است.

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت:

روزنامه آرمان در این زمینه می‌نویسد: دلار در روزهای پیش مسیر پر فراز و نشیبی را طی کرد و این امر بی‌تاثیر از رخدادهای سیاسی از جمله تبادل زندانیان و آزادسازی منابع ارزی نبود گفته شده سوئیفت برای انتقال ۶ میلیارد دلار ایران باز شد که همزمان با این خبر قیمت دلار از ۴۹ هزار و ۳۵۰ تومان به سمت کانال ۴۸ هزار تومانی حرکت کرد.

از سوی دیگر برخی از کارشناسان بر این باورند که خبرهای منفی موجود در بازار ارز دست‌به‌دست می‌شود که می‌تواند دلار هرات را بالا ببرد و در نتیجه قیمت دلار به روند صعودی خود بازگردد، اما اگر روند فعلی ادامه یابد پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که قیمت دلار در روزهای آتی کاهش بیشتری خواهد داشت و به نظر می‌رسد کسی تمایلی به سرمایه‌گذاری و استفاده از دلار برای حفظ ارزش دارایی خود ندارد.

به نظر می‌رسد با واریز ارزهای آزادشده ایران به حساب ۶ بانک ایرانی در قطر تا اوایل هفته آینده، ‌ایران امکان خرید کالا و پرداخت وجه آن با روال متعارف بانکی را از طریق این ارزها خواهد داشت؛ پیش‌بینی می‌شود بخشی از این ارزها به صورت اسکناس وارد چرخه ارزی شود و قیمت دلار غیررسمی تا ۴۷ هزار تومان هم در هفته اول کاهش یابد و مقرر شده است این ۶ میلیارد دلار که برای خرید دارو، تجهیزات پزشکی و دیگر کالاهای غیرتحریمی استفاده می‌شود، از طریق سوئیفت و از مسیر رسمی نقل و انتقال شود.

محمد امیرزاده عضو اتاق بازرگانی ایران گفت: تلاش دولت و بانک مرکزی، کاهش دغدغه‌های معیشتی و کنترل بازار ارز است که منابع ارزی آزاد شده تاثیر خوبی در تحقق این اهداف خواهد داشت. این فعال اقتصادی افتتاح حساب بانکی شش بانک ایرانی در قطر برای واریز منابع ارزی آزاد شده را بسیار مثبت ارزیابی کرد و افزود: افزایش منابع ارزی می‌تواند تاثیر بسزایی در اطمینان بخشی و ایجاد اعتماد در بازار و اقتصاد محسوب شود.

روزنامه شرق هم در این زمینه نوشت: با مبادله زندانیان ایران و آمریکا، اموال بلوکه ایران در کره جنوبی به قطر منتقل شده است. حجم منابع آزادشده رقم چندان بالایی نیست، اما فعالان بازار ارز می‌گویند که همین مسئله امیدها را برای کاهش نرخ دلار افزایش داده و تقاضا در بازار ارز افت کرده است.

کامبیز افسری، کارشناس و فعال بازار ارز در پاسخ به این‌که آزادسازی اموال بلوکه ایران چقدر بر بازار ارز تأثیر دارد، به «شرق» توضیح می‌دهد: «موضوع آزادسازی ارزهای بلوکه برای بازار ارز، خبری تازه نیست و یک ماهی است به شکل جدی مطرح شده است. بی‌تأثیر هم نبوده و امید به کاهش قیمت ارز باعث شده که تقاضا در بازار کاهش داشته باشد و به نظر من این وضع تا یکی، دو هفته آینده هم ادامه خواهد داشت. بااین‌حال، شش میلیارد دلار در مبادلات جهانی عدد بزرگی نیست. ضمن این‌که حالا هم گفته می‌شود این پول توسط دولت پیش‌خور شده است. بنابراین تأثیر خاص و پایداری بر بازار ارز ندارد، مگر تأثیر روحی و روانی کوتاه‌مدت. حالا که رئیس‌جمهوری هم به نیویورک رفته و این پول هم آزاد شده، به نوعی چشم‌اندازی ایجاد شده که شاید منابع دیگر ایران هم آزاد شود یا این‌که این مسئله تأثیری روی احیای برجام داشته باشد و همین فضای امیدوارانه در بازار تأثیرگذار بوده است».

عباس آرگون، عضو هیئت‌رئیسه اتاق بازرگانی تهران، نگاه مثبتی نسبت به این اتفاق و تأثیر آن دارد. او درباره آزادسازی منابع ارزی ایران در کره جنوبی و آثار مثبت آن بر اقتصاد گفته است: «برداشت بنده این است که این پول‌ها قبلا خرج شده و از این منابع نمی‌توان استفاده مجدد کرد و درآمد جدیدی برای دولت نیست، اما بانک مرکزی توانسته به منابعی دسترسی پیدا کند که قبلا به دولت ریال آن را پرداخت کرده و از این منظر آزادسازی شش میلیارد دلار پول بلوکه‌شده مثبت ارزیابی می‌شود».

کارشناسان زیادی در نهایت به این موضوع نگاه مثبتی دارند. واقعیت آن است که آزادشدن ارزهای بلوکه‌شده ایران می‌تواند در اقتصادی که دائم در چالش تورم بود، به‌عنوان یک امید تأثیرگذار برای قطع روند تورم انتظاری باشد. البته سیاست‌گذاران دولتی نیز با ارائه برنامه‌های مولد و امکان استفاده تأثیرگذار از این ارزها می‌توانند گره‌های درخور توجهی را از بدنه اقتصاد ایرانی باز کنند. در شرایط فعلی و در نتیجه فعل و انفعالات اخبار متعدد می‌توان این نتیجه را نیز مدنظر قرار داد که آزادی ارزهای بلوکه‌شده ایران جدا از این‌که یک نوید از یک اتفاق مثبت در جریان سیاست خارجی ایران می‌دهد، از سوی دیگر یک کنش مثبت و تأثیرگذار در برابر چالش‌ها و نمودارهای اقتصادی محسوب می‌شود که در سال‌های گذشته تحت تأثیر ناملایمات اقتصادی قرار داشته‌اند. باید آن را به فال نیک گرفت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۰۹:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۹
    0 0
    والله دیروز که دلار افزایشی بود ۶ میلیارد دلار چیزی نیس

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس