به گزارش مشرق، همزمان با پیشرفت بیامان هوش مصنوعی در صنایع مختلف، نگرانیها درباره از بین رفتن مشاغل به موضوع بحثبرانگیزی تبدیل شده است. با این حال، در میان تغییرات دگرگونکنندهای که هوش مصنوعی ایجاد کرده و خواهد کرد، شغلهای مشخصی وجود دارند که نه تنها در برابر ظهور فناوری مقاوم هستند، بلکه حتی با وجود آنها شکوفا میشوند.
در ادامه ۱۰ شغلی را که کارشناسان معتقدند در برابر انقلاب هوش مصنوعی مقاوم خواهند ماند بهنقل از «روزیاتو» مرور میکنیم.
۱. حسابداری
به نظر ممکن است کار با اعداد و ارقام، از آن دسته کارهایی باشد که در معرض جایگزینی با هوش مصنوعی قرار گیرد، اما برای کسانی که این حرفه را درک میکنند، در واقع پیچیدهتر از آن چیزی است که به نظر میرسد.
در حالی که هوش مصنوعی ممکن است عملیات حسابداری تکراری را انجام دهد، بسیاری از جنبههای این حرفه به دلیل نیاز به قضاوت، تفسیر، تفکر استراتژیک و تماس انسانی تقاضا خواهند داشت.
اثربخشی این موارد توسط درک و کاربرد آتی حسابداران از هوش مصنوعی تعیین خواهد شد؛ به ویژه توانایی آنها در شناخت محدودیتهای آن.
۲. ویراستاری
نمونههای بسیاری از جایگزینی نویسندگان توسط هوش مصنوعی وجود دارد، به ویژه در سطوح پایهای نویسندگی و دیگر محتواهای بازاریابی، اما مثالهای بسیاری وجود دارد که هوش مصنوعی در جزئیات اشتباهات زیادی داشته است، بنابراین کسی باید در آینده نزدیک کار آنها را بررسی کند.
به دلیل رونق هوش مصنوعی، حرفهها از خلق محتوا به سمت مهندسی و ویرایش آن چه ابزارهایی مانند ChatGPT هم اکنون نوشتهاند، تغییر میکند.
۳. حرفههای مرتبط با بهداشت و درمان
بهداشت و درمان مثال عالی از حوزهای است که شاید واقعاً از پیشرفتهای هوش مصنوعی سود ببرد.
پیشرفتهای شگرف در روباتیک با روشهای پیچیدهای مانند جراحی ادغام شدهاند، اما قطعاً جای جراحان را نگرفتهاند. شغلهایی مانند پزشکی، پرستاری و دیگر ارائهدهندگان خدمات بهداشتی و درمانی نیازمند تصمیمگیریهای پیچیده، همدلی و مراقبت از بیمار است که هوش مصنوعی در تقلید کامل آنها دچار مشکل است. هوش مصنوعی میتواند متخصصان را یاری کند، اما بعید است جایگزین آنها شود.
۴. حرفههای مرتبط با خلاقیت
هنر که در واقع طیف گستردهای از حرفهها را پوشش میدهد، شاید به طور منحصر به فردی مقاوم در برابر تسخیر شدن توسط هوش مصنوعی باشد. الهامبخشی، داستانگویی و ارتباط برقرار کردن تاکنون دور از تواناییهای هوش مصنوعی بوده است.
شغلهایی در زمینه هنر، موسیقی، نویسندگی و طراحی شامل خلاقیت، احساس و دیدگاههای انسانی منحصر به فرد است که هوش مصنوعی نمیتواند مشابه آن را بازتولید کند.
۵. مددکاری اجتماعی
مددکاری اجتماعی به طیف گستردهای از نیازهای انسانی میپردازد. مددکاران اجتماعی، خدمات و کمکهایی را به کودکان، خانوادهها و افراد در انواع زمینهها از جمله بهداشت جسمی، بهداشت روانی، سوءمصرف مواد و ... ارائه میدهند. مددکاران اجتماعی با موقعیتهای پیچیده انسانی سر و کار دارند و حمایت عاطفی و راهنمایی را به افراد و خانوادههایی که با مشکلاتی روبه رو هستند، ارائه میدهند.
۶. کارگر ماهر
مدتی است که کارگران توسط کارمندان دفتری دست کم گرفته میشوند، شاید به دلیل ماهیت فیزیکی بودن اغلب کارهای کارگری یا شاید به این دلیل که مدرک دانشگاهی خاصی برای آن نیاز نیست.
در سالهای اخیر این روند تغییر کرده است. تا زمانی که هوش مصنوعی یاد بگیرد، لوله ترکیده را تعمیر کند یا آجر بچیند، این شغلها در امان هستند.
حرفههایی مانند برقکار، لولهکش و مکانیک نیازمند ترکیبی از مهارتهای فنی و حل مسئله در محیطهای غیرقابل پیشبینی هستند که هوش مصنوعی به سختی میتواند آن را تقلید کند.
۷. منابع انسانی
این حرفه میتواند شامل تعدادی از وظایف از جمله استخدام و جایگزینی کارکنان جدید در یک سازمان یا حل و فصل اختلافات و شکایات میان نیروی کار و مدیریت باشد.
تمرکز بر افراد در عنوان آن نهفته است، اما این مهارتی است که هوش مصنوعی تا مدتها نمی تواند آن را انجام دهد. متخصصان منابع انسانی با روابط کارکنان، حل و فصل تعارضات و مسائل بینفردی پیچیده سر و کار دارند که اغلب نیازمند قضاوت و درک انسانی است.
۸. معلم
آموزش مؤثر مردم نیازمند ویژگیهایی مانند انعطافپذیری، همدلی و توانایی تنظیم رویکرد بر اساس سبک یادگیری منحصربهفرد هر شخص است؛ همه حوزههایی که هوش مصنوعی در آن ضعیف عمل میکند.
افراد همیشه نیاز به آموزشدهندگان و مربیان انسانی خواهند داشت. همزمان با تحول بازار کار، کارکنان نیاز دارند مهارتها و دانش خود را بهطور مداوم بهروزرسانی کنند، بنابراین فرصتهای جدیدی برای آموزشدهندگان در زمینههای متنوع ایجاد میشود.
۹. متخصص امنیت سایبری
همانند بسیاری دیگر از مشاغل در این فهرست، در نگاه اول ممکن است فکر کنید کسانی که در زمینه امنیت سایبری کار میکنند، آماده جایگزینی توسط هوش مصنوعی هستند، اما در این حوزه هم تماس انسانی بسیار مهم است.
در حالی که بسیاری از متخصصان فکر میکنند هوش مصنوعی بهطور گسترده برای شناسایی فعالیتهای ناهنجار که نشاندهنده تهدید است، استفاده خواهد شد، تعداد کمی اعتقاد دارند که کاملاً جای انسان را بگیرد.
تحلیل گران امنیت اطلاعات، برنامهریزی و اجرای اقدامات امنیتی برای محافظت از شبکهها و سیستمهای رایانه ای یک سازمان را انجام میدهند.
حملات سایبری پیچیدهتر و مکررتر میشود و کسب و کارها و سازمانها به متخصصان ماهر برای کمک به محافظت از شبکهها و دادههای خود نیاز دارد.
۱۰. مدیر پروژه
این یکی از آن عناوین شغلی است که اغلب مردم نمیدانند دقیقاً آن شخص چه کاری انجام میدهد. یک مدیر پروژه، تحلیل و هماهنگی نیروی انسانی، زمانبندی و بودجه یک محصول یا خدمت را بر اساس پروژهای منفرد انجام میدهد.
اقتصاد جهانی تا سال ۲۰۳۰ به ۲۵ میلیون مدیر پروژه نیاز دارد؛ چراکه پروژههای بسیاری چه برای توسعه نرمافزار، بهبود فرایندهای کسبوکار، ساختمان سازی، تلاشهای امدادرسانی پس از یک فاجعه طبیعی یا افزایش فروش در جغرافیایی جدید، در راه است.