به گزارش مشرق، ادغام تلفنهای امدادی و اختصاص یک پیش شماره واحد، موضوعی است که چندسالی بر سر زبانها افتاده و حالا در دولت سیزدهم این وعده فراموش شده رنگ عمل به خود گرفته است. نخستین بار زمانی موضوع ادغام تلفنهای امدادی به میان آمد که برخیها از پراکندگی ۴ تلفن امدادی و سردرگمی مردم در حادثهها انتقاد کردند و پس از آن بود که این فراموش شده دولتهای پیشین، در دولت سیزدهم پیگیری شد.
موضوع راه اندازی مرکز اعزام مشترک و شماره تلفن واحد امدادی(SOS) و ادغام تلفنهای امدادی چهار سازمان آتش نشانی، اورژانس، هلال احمر و اورژانس اجتماعی بهزیستی با پیش شماره واحد از سوی محمد حسن نامی معاون وزیر و رئیس ستاد بحران کشور مطرح شد. وی در بیست و پنجم تیرماه سال گذشته در جلسه ای با مدیران شهری با تأکید بر اهمیت ساماندهی تلفنهای ضروری خدمات رسان تأکید کرد و گفت: ادغام شماره های امدادی آتش نشان، هلال احمر، اورژانس، اورژانس اجتماعی و تبدیل به یک شماره رند در دستور کار قرار دارد تا مردم بتوانند به آسانی از این شماره تلفن ها در هنگام نیاز استفاده کنند.
طرح تجمیع تلفن های امدادی چهار سازمان آتشنشانی(۱۲۵)، اورژانس(۱۱۵)، جمعیت هلال احمر(۱۱۲) و اورژانس اجتماعی بهزیستی(۱۲۳) از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم دوباره مطرح شد تا یک شماره واحد به مانند برخی کشورهای دیگر به این سامانه ها اختصاص دهند و در زمان وقوع حوادث احتمالی، مردم سردرگم نشوند و از طریق یک شماره تلفن بتوانند در زمان طلایی به حادثه دیدگان کمک شود.
به همین منظور خبرنگار ما برای پیگیریهای بیشتر از آخرین جزئیات اجرای طرح ادغام تلفنهای امدادی با سرپرست مرکز توسعه فناوری اطلاعات، امنیت و هوشمندسازی سازمان مدیریت بحران کشور گفتوگو کرده است.
متولی ادغام تلفن امدادی کدام سازمان است؟
مهدی رحمتی نژاد، سرپرست مرکز توسعه فناوری اطلاعات، امنیت و هوشمندسازی سازمان مدیریت بحران کشور در گفتوگو با خبرنگار فارس با اشاره به آخرین جزئیات ادغام تلفنهای امدادی کشور، اظهار کرد: پس از مصوبه دولت در سال ۱۳۹۲، تصمیم گرفته شد تا شماره های امداد و نجات کشور با هم ادغام شوند، فرآیند در دست بررسی قرار گرفت تا آنکه در دولت سیزدهم تصمیم گرفته شد تا شهرداری تهران به عنوان پایلوت متولی اجرای این طرح شود و برهمین اساس بود که مسئولیت ادغام شماره های تلفن چهار سازمان های اورژانس، آتش نشانی، هلال احمر و بهزیستی به مدیریت بحران شهر تهران محول شد و در ادامه جلسات کارشناسی و مدیریتی فی مابین این دستگاهها برگزار شد.
وی افزود: در این جلسات، روش های مختلف و تجربه کشورهای دنیا بررسی و تلاش شد تا بهترین روشها براساس شرایط زمانی، مکانی و قانونی کشور ما انتخاب شود.
نرم افزار تلفن امدادی در حال آماده سازی
سرپرست مرکز توسعه فناوری اطلاعات، امنیت و هوشمندسازی سازمان مدیریت بحران کشور با اشاره به آخرین جزئیات برنامه ادغام تلفنهای امدادی گفت: در حال حاضر تیم نرم افزار نویسی بر روی پروژه کار میکنند تا نرم افزار واحدی برای مرکز پاسخگوی تلفنی تهیه شود تا از این طریق تمامی مأموریتها به چهار دستگاه امدادی محول شود. مرحله دوم این طرح، محل استقرار مرکز پاسخگویی است که نقاط مختلفی در تهران بررسی شد و در نهایت مقرر شد تا بخشی از ساختمان مدیریت بحران شهر تهران به این موضوع اختصاص یابد.
بزرگترین چالش ادغام نشدن تلفنهای امدادی
وی در پاسخ به این پرسش که کدام شماره به تلفنهای امدادی اختصاص داده شده است،گفت: در حال مذاکره با سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات هستیم تا یا یکی از شمارههای فعلی سازمانهای امدادی و یا شماره جدید به تلفنهای امدادی ادغام شده اختصاص یابد.
رحمتی نژاد درباره تجربه ادغام شماره تلفنهای امدای در دنیا گفت: در برخی کشورهای دنیا شماره تلفن های امدادی ۱۱۲ و ۹۱۱ هستند که به صورت متمرکز قادر به کنترل عملیاتها در بحران ها هستند.
وی به یکی از چالشهای پیش روی ادغام تلفنهای امدادی در کشور پرداخت و عنوان کرد: بزرگترین چالش این عرصه، موضوع بحث های حقوقی آن است، در واقع باید قانون اجازه دهد که این ۴ دستگاه از یک مرکز واحد در عملیاتها، فرمان بگیرند و این مستلزم آن است که بخش حقوقی از طریق دولت یا مجلس، این موضوع را پیگیری کند.
ادغام آزمایشی تلفنهای امدادی تا یک سال
سرپرست مرکز توسعه فناوری اطلاعات، امنیت و هوشمندسازی سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه تاکنون سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات شماره ای واحد به تلفن های امدادی اختصاص نداده است، اظهار کرد: احتمال این وجود دارد که یکی از شمارههای این ۴ دستگاه به عنوان شماره واحد انتخاب شود اما باید در نظر داشته باشیم این طرح از ۶ماه تا ۱ سال آزمایشی است و شماره های ۴دستگاه در دسترس است اما تماس گیرندگان به مرکز تماس وصل می شوند و از آنجا به بعد مرکز امدادی پاسخگو خواهد بود.
وی یادآور شد: در فاز نخست ادغام تلفنهای امدادی قرار است در بخشی از شهر تهران(یکی از مراکز مخابراتی) اجرا شود، پس از موفقیت در فازهای بعدی این موضوع در تهران و پس از آن در تمامی استانهای کشور اجرا خواهد شد.
تماس حادثه دیدگان با یک شماره تلفن
رحمتی نژاد درباره چگونگی فعالیت مرکز ادغام شده تلفنهای امدادی نیز گفت: این مرکز تنها رابط بین تماس شهروندان با مراکز امدادی و بحرانی خواهد بود و عملیات توسط خود سازمان ها انجام خواهد شد و براساس میزان گستردگی حادثه از تمامی ۴دستگاه امداد رسان برای بهبود وضعیت حادثه دیدگان کمک خواهند گرفت.
وی یادآور شد: اگر در مرحله آزمایشی موفقیت حاصل شود می توانیم سایر دستگاههای امداد رسان و خدمات رسان را به این مرکز اضافه خواهیم کرد.