به گزارش مشرق، بررسی پرتکرارترین هشتگها و فعالترین توئیتهای مربوط به بیش از ۴۵۰ هزار محتوای هشتگ IraniansStandWithIsrael نشان میدهد سلطنتطلبان اصلیترین حامیان این هشتگ بودهاند، اکانتهای فعال این موج، به طور عمده ناشناسند و سابقه زیادی در توئیتر نداشتند.
همزمان با تقابل فلسطینیها و رژیم صهیونیستی در نوار غزه، کارزارها و پویشهای مجازی زیادی با محوریت ترندکردن هشتگها در فضای توئیتر و اینستاگرام ایجاد شد که به طرفداری یا مخالفت با طرف مورد علاقه خود در جنگ پرداختند.
در حالیکه طرفداران فلسطینی با داغکردن هشتگ #طوفان_الاقصی با بیش از چند میلیون توئیت، پویش بسیار بزرگی در توئیتر ایجاد کردند، اقلیت به طور عمده ناشناس نیز به حمایت از اسرائیل و اقدامات آنها پرداختند که شاخصترین آنها حامیان هشتگ IraniansStandWithIsrael بودند که تا لحظه نگارش این گزارش، کمتر از نیم میلیون محتوا را منتشر کردند.
در این گزارش محتواهای منتشر شده در قالب هشتگ IraniansStandWithIsrael از زمان شروع عملیات حماس یعنی ۱۵ مهرماه تا یک هفته پس از آن، یعنی ۲۲ مهرماه مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.
چه میزان توئیت از سوی تعداد کاربر انتشار یافته است؟
براساس دادههای به دست آمده از سامانه پایشگر شبکههای اجتماعی در بازه زمانی ۱۵ تا ۲۲ مهرماه در ارتباط با هشتگ IraniansStandWithIsrael، نزدیک به ۴۵۲ هزار توئیت از سوی ۱۸ هزار کاربر منتشر شده که نرخ مشارکت ۲۴ را برای این هشتگ نتیجه میدهد.( نرخ مشارکت از تقسیم تعداد توئیت به تعداد کاربر به دست میآید).
نرخ مشارکت بالای این موج که به طور میانگین هر کاربر میتواند ۲۴ توئیت زده باشد، نشان از حضور رباتها و کاربران ریتکننده فراوان این هشتگ دارد به گونهای که بیشتر محتوای این موج، مربوط به محتوای بازنشری و مرتبط با کاربران ناشناس و رباتها بوده و عمومیت کمتری میتوان برای آن قائل بود.
تحلیل روند انتشار محتوای نشری و بازنشری این هشتگ نیز نشان میدهد با یک قله در روز ۱۷ مهرماه مواجه بودیم و بعد از آن دوباره روند انتشار محتوا، کاهشی بوده به گونهای که تا ۲۱ مهرماه - که محتوای کامل توئیتها استخراج شده-میزان محتوا نسبت به نقطه اوج، تا یک دهم کاهش یافته که نشان از زودگذر و فراگیر نبودن دائمی این هشتگ میان کاربران توئیتر فارسی است.
کاربران فعال در داغکردن هشتگ IraniansStandWithIsrael
در این بخش، کاربرانی که بیشترین تعداد توئیت را در قابل محتوای نشری و بازنشری با هشتگ IraniansStandWithIsrael منتشر کردند، استخراج و به نمایش درآمده است. این میزان فعالیت جدا از میزان لایک و ریتوئیت محتواها بوده و ممکن است این کاربران توئیتهای زیادی را با کمترین میزان پسند و بازنشر منتشر کرده باشند.
بررسی ۱۰ حساب توئیتری نخست با بیشترین فعالیت نشان میدهد ۶۰ درصد این کاربران که بیشترین فعالیت را برای ترندکردن هشتگ IraniansStandWithIsrael انجام دادند، گرایش سلطنتطلبی داشتند و بیشتر این افراد از اکانتهای تازهتاسیس فعال در توئیترفارسی بودهاند به طوریکه حداکثر یک سال و حداقل چهار ماه است که در توئیتر حضور داشتند.
طیف دیگر فعالان توئیتری انتشاردهنده هشتگ IraniansStandWithIsrael، براندازان بودند که آنها نیز با نام کاربری ناشناس در این موج حضور داشتند؛ با این تفاوت که سابقه بیشتری در توئیتر داشتند و مانند سلطنتطلبان از اعضای جدیدالورود توئیتر فارسی نبودند.
بهطور کلی، ناشناس و جدیدالورود بودن فعالان توئیتری انتشاردهنده این هشتگ، تا حد زیادی از اعتبار و اهمیت آن میکاهد؛ بهویژه آنکه وقتی بدانیم فعالترین عضو این فهرست با ۲۸۷ توئیت در یک هفته، به طور میانگین ۴۰ توئیت در یک روز زده که تعدادی غیرعادی و شکبرانگیز به نظر میرسد!
هشتگهای پرتکرار
بررسی هشتگهای مرتبط با هشتگ اصلی از آن جهت اهمیت دارد که میتوان اطلاعات و توضیحات بیشتری درباره گرایش فکری و سیاسی ترندکنندگان هشتگ IraniansStandWithIsrael به دست آورد.
بررسی هشتگهای مرتبط و پرتکرار با هشتگ IraniansStandWithIsrael، نشان میدهد همچنانکه در بخش فعالترینها بیشترین فعالیت منتسب به گرایشهای رادیکال سطنتطلب بوده، در بخش هشتگهای پرتکرار نیز هشتگهای مرتبط با این طیف بیشتر و برجستهتر نمود داشتهاند بهگونهای که بعد از هشتگ اصلی، هشتگهایی همچون «kingrezapahlavi ،mepeacewithpahlavi و جاویدشاه» بیشترین نزدیکی سیاسی را با طیف منتسب به سلطنتطلبان توئیتر داشته است.
به جز هشتگهای سلطنتطلبان، هشتگ irgcterrorists در مخالفت با فعالیت سپاه پاسداران و هشتگ مهسا امینی و آرمیتا گراوند در حمایت از جنبش زن زندگی آزادی و همراه با هشتگ IraniansStandWithIsrael پرتکرار شده بودند.
istandwithisrael هشتگ دیگری است که همزمان با هشتگ IraniansStandWithIsrael برجستهشده و به طرفداران ایران حامی رژیم صیهونیستی نسبت داده میشود؛ کاربرانی که اکانتهای پرطرفدار و پرپسندشان در بخش بعدی مورد بررسی قرار گرفتهاند.
پرلایکترین توئیتهای از سوی چه کسانی و با چه محتوایی منتشر شده
در این بخش، محبوبترین و به عبارتی پرلایکترین محتوای منتشرشده با هشتگ IraniansStandWithIsrael مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.
پرلایکترین توئیت مربوط به این هشتگ، به کاربری به نام «کامرون خوانسارینیا» مربوط بوده که تصدیگر مسئولیت در اتحادیه ملی برای دموکراسی در ایران با نام اختصاری نوفدی است؛ این کاربر که سابقه فعالیت ضد ایرانی را در تایملاین خود و گفتوگوهایش با رسانههای فارسیزبان خارجی میتوان جستوجو کرد، در این توئیت با اشتراک گذاشتن ویدئویی از استادیوم آزادی و اهانت به پرچم فلسطین، نتیجهگیری کرده که ایرانیان مخالف فلسطین و به نوعی حامی رژیم صیهونیستی هستند و این نتیجه را به همه مردم ایران تسری داده است!
حساب توئیتری اسرائیل به فارسی که در این مدت فعالیت زیادی داشته و فیکنیوز نیز کم منتشر نکرده، در توئیت پرلایک خود با درج این هشتگ، گزارش ترندشدن آن را در توئیتر با ۸۹ هزار بار تکرار داده؛ این در حالی است که در همان زمان، هشتگ طوفان الاقصی حداقل چند میلیون تکرار و ترند داشته بود!
اکانت منتسب به ارتش دفاعی اسرائیل با همین نام نیز با انتشار ویدئویی که در دیگر رسانههای فارسیزبان از جمله «منوتو» فارسی بازنشر داشت، از مردم ایران برای همراهی و حمایت از رژیم صیهونیستی تشکر کرده است؛ آن هم در حالی که به نظر میرسد اتاق فکر رسانههای منتسب به صیهونیست بهشدت روی افکار عمومی داخل ایران و همراهکردن مردم مسلمان ایران با یهودینشینان اسرائیلی حساب باز کرده است!
«امیلی شریدر» روزنامهنگار اسرائیلی در صفحه توئیترش به استوری اینستاگرامی مادر نیکا شاکرمی استناد کرده که در آن استوری، ضمن ابراز حمایت از رژیم صیهونیستی، تصویری با پیوند محبتآمیز میان ایران و اسرائیل منتشر کرده است. این استوری مادر شاکرمی با واکنشهای زیادی در اینستاگرام روبرو شد و رسانههای زیادی به آن اشاره داشتند. آن هم در حالی که در ماههای اخیر بیشترین میزان حمایت و ابراز یادبود نسبت به نیکا از سوی خاله او بوده است..
کاربر ناشناس دیگری با نام «چراغ آسمان» نیز به استوری مادر نیکا اشاره کرده و مدعی شده، رسانههای فارسیزبان به مطالب خاله نیکا بیش از مادرش اهمیت میدهند و خواسته صدای نسرین شاکرمی مادر نیکا باشد.
یکی دیگر از کاربران فعال در توئیترفارسی با شناسه کاربری «قلچماق» به مقایسه اتفاقات در فلسطین و ایران پرداخته و نوشته از بستهشدن آب به روی مردم فلسطین در غزه ناراحت نشده و تصویر «خدانور لجهای» و هشتگ او را منتشر کرده است.
انتشار تصویر خدانور و قرار دادن آن در برابر کشتار فلسطینیان و بستن آب روی آنها، از سوی دیگر کاربران توئیتری همچون «جیمز دین» نیز تکرار شده بود.
«پامکین» کاربر فعال و ناشناس توئیتری در محتوایی که جعلیبودن آن اثبات شد، کودکان اسرائیلی را در قفس به نمایش گذاشته است. این خبر جعلی در حالی از این کاربر با هدف ترحمبرانگیزی و سمپاتی با اسرائیلیها و تنفر نسبت به فلسطینیها منتشر شده که بارها از سوی کاربران دیگر نیز در فضای توئیتر منتشر میشود اما درستی آن از سوی کارشناسان شبکههای اجتماعی تائید نشد.
اکانت توئیتری منتسب به «شهرک اکباتان» که هنوز یک سال نیست فعالیت خود را در توئیتر آغاز کرده با انتشار تصویری، ابراز علاقه و میل خود را به دوستی و ارتباط با اسرائیل نشان داد! این حساب کاربری که به طور عمده مطالب سیاسی براندازانه نشر و بازنشر میکند از اصلیترین بازنشرکنندگان کاربران یادشده از جمله «جیمز دین و امیلی شریدر» است.
فعال توئیتری دیگری با نام «پرشین گاد» با تیک آبی که بررسی شبکه ارتباطات آن از نزدیکی او با سلطنتطلبان حکایت دارد، در توئیتش، دین را مسبب نابودی و تهیشدن انسانیت خوانده است! این توئیت که با نام خدا شناخته میشود عمده محتوایش بر علیه خدا و تعالیم الهی منتشر میشود.
تحلیل و جمعبندی
۱. مقایسه دو هشتگ له و علیه رژیم صهیونیستی یعنی IraniansStandWithIsrael و طوفان الاقصی نشان میدهد در بازه یک هفتهای پس از جنگ غزه، هشتگ IraniansStandWithIsrael در حدود ۵۰۰ هزار و هشتگ طوفان الاقصی حدود ۵.۵ میلیون بار در توئیتر استفاده شده است؛ این تفاوت قابل ملاحظه نه به زبان فارسی و در ایران بلکه در کل توئیتر و به زبانهای غیرفارسی از جمله عربی و انگلیسی بوده که به زورآزمایی در اعلام انزجار از رژیم صهیونیستی تبدیل شده است.
۲. تحلیل مضمون توئیتهای پرلایک مرتبط با هشتگ IraniansStandWithIsrael نشان میدهد عمده توئیتها پیرامون چند محور اصلی قابل پیگیری است: اشاره به ویدئوی وایرال شده از استادیوم آزادی با القای این هدف که همه مردم با پرچم فلسطین مخالفند؛ سواستفاده از نارضایتی برخی در شهریور ۱۴۰۱ و همچنین آشوبگران در آن دوره زمانی، برخی از کاربران و رسانههای طرفدار صهونیست را به صرافت این انداخته که حامیان زیادی در ایران دارند و موج سوم مضمونها به مقولههایی در شایعهپراکنی و فیکنیوزها در خصوص جنگ در غزه و همچنین مسبب دانستن دین و مذهب به عنوان عامل نارضایتیها ملتها بیان شده بودند که به طور عمده از سوی مخالفان سیاسی ایران و براندازها منتشر شده است.
۳. طیفشناسی کاربران انتشاردهنده هشتگ IraniansStandWithIsrael دلالت بر این مهم دارد که عمده ترندکنندگان این هشتگ از سلطنتطلبان یا هواداران خاندان پهلوی هستند. این ادعا، با بررسی فعالترین کاربران منتشرکننده این هشتگ و همچنین استخراج و تحلیل هشتگهای مرتبط با هشتگ IraniansStandWithIsrael صورت گرفته است. البته بخش عمدهای از کاربران سلطنتطلب و فعال در این موج، ناشناس و از اعضای تازه ورود به توئیتر بودند که به طور قطع از اعتبار و اهمیت محتوای آنها میکاهد.
نویسنده: فرزانهسادات جهانی- محمّد تقیزاده