سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز چهارشنبه ۱۷ آبان ماه در حالی چاپ و منتشر شد که ابلاغ سیاستهای کلی توسعه دریامحور از سوی رهبر انقلاب، ملاحظات ایران برای تعامل با طالبان، کابوس اسرائیل از تکرار ۷ اکتبر و پیش به سوی سربازی جذاب و کوتاه در صفحات نخست روزنامه های امروز برجسته شده است.
شکست ۱۰۰ درصدی سفر بلینکن صهیونیست که مواضع کاملا نرمی در برابر رژیم دارد، ویلیام برنز، رئیس سازمان سیا را راهی خاورمیانه کرد؛ فردی که گرهگشای چالشهای آمریکا در منطقه بوده و مواضع تندتری نسبت به بلینکن یهودی دارد. مسئله جنگ در غزه همچنان مورد تحلیل و نظر قرار دارد و شخصیتهای سیاسی مختلف درباره آن سخن میگویند.
از جمله وزیر امور خارجه سابق که گفته است که لان که کشور سیاست معقولی دارد، با موضعگیری های تند، آب به کاسه تندروی نریزیم. اگر پای ایران را به وسط معرکه جنگ بکشانند، برای هیچکدام از مقام های حاکمیتی اتفاقی رخ نخواهد داد؛ آنی که بمب می خورد، از بین می رود و تحریم می شود، مردم ایران هستند. تا حالا مگر تحریم ها به چه کسانی ضرر زده؟ به کسانی که روزی چند میلیون دلار درآمد دارند، یا به مردم بیچاره؟ مردم ایران، از هزینه دادن روی این موضوع خسته اند، حق هم دارند. مردم ایران از سیاست دولت ما که تلاش می کند از فلسطینی ها هم داغ تر باشد، خسته اند! روزنامه هممیهن نوشته است:
روز گذشته نشست «مسئله فلسطین از دیدگاه حقوق بینالملل با تاکید بر تحولات اخیر» به همت کانون وکلای دادگستری مرکز برگزار شد. در این نشست محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه پیشین ایران، مهدی ذاکریان، استاد حقوق بشر و کارشناس مسائل بینالملل و قاسم زمانی، حقوقدان حوزه بینالملل و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی حضور داشتند. در این نشست سخنرانان، مخاصمه مسلحانه میان فلسطین و اسرائیل را از لحاظ قوانین بینالمللی حاکم بر قوانین بینالملل حقوق بشر مورد بررسی قرار دادند. درحالیکه سخنرانان تاکید داشتند که قواعد حقوق بشردوستانه بینالمللی در این مخاصمه نقض شده است اما وزیر پیشین امور خارجه ایران معتقد بود که اولاً حق دفاع مشروع و مقاومت مردم فلسطین همچنان ادامه دارد و ثانیاً باید مشخص شود که آیا شهرکنشینها غیرنظامی محسوب میشوند یا خیر!
روزنامه شرق نیز بخشی دیگر از سخنان ظریف را منتشر کرده و مینویسد:
اگر به سیاستی انتقاد داریم راهحل ما نباید عوض کردن جای ظالم و مظلوم باشد. راهحل همانطور که قانون اساسی ما گفته این است که ایران از مستضعفین دفاع کند اما قرار نیست ما جای مستضعفین بجنگیم. ما در سیاست خارجی یک بحث نفوذ داریم و یک بحث حضور. این دو بحث با هم متضاد هستند. من هم معتقدم مردم از پرداخت هزینه خسته شدهاند. نیازی هم نیست ما هزینه بپردازیم. ما میتوانیم از حق دفاع کنیم. قرار نیست ما جای مستضعفین بجنگیم!
به نظر میرسد که وزیر خارجه دولت روحانی در آستانه انتخابات از پروژه میدان و دیپلماسی به سوی پروژه میدان و مردم تغییر وضعیت داده است، طرح این سوال مهم است که چرا ظریف اصرار دارد میان سیاست نظام و دولت، یا دولت و مردم دوگانگی القا کند؟ سود این دوگانه سازی را چه کسی جز آمریکا و اسرائیل می برند؟ مواضع دولت را رئیس جمهور و وزیر خارجه اعلام می کنند و مصداقا، کدام موضع آنها، تندروی بوده است؟
روزنامه آرمان امروز نیز به تحلیل جنایت صهیونیستها در غزه پرداخته و نوشته است:
پس از هفته ها جنگ در فلسطین، آمارها نشان می دهد که بیش از ۱۰ هزار نفر جان خود را از دست داده اند. افرادی غیرنظامی که به فجیع ترین شکل ممکن جان خود را از دست می دهند و هیچ نهادی در قبال این اتفاق واکنش جدی نشان نمی دهد. دقیقا به دنبال همین اتفاقات، وزیر دفاع اسرائیل در نشست کمیسیون امنیت و امور خارجی در کنست (پارلمان) این رژیم گفت: قید و شرط یا محدودیتی پیش روی نظامیان در غزه برای استفاده از قدرت نظامی نیست. وی پیش بینی کرد که جنگ غزه طولانی شود و افزود: ما در میانه مبارزه هستیم و تمرکز ما بر پیروزی در جنگ و بازگرداندن اسراست.
در بخشی دیگر از این گزارش آمده است:
این مقام اسرائیلی گفت: هدف این است که حاکمیت نظامی و اداری حماس در غزه پایان یابد و دیگر غزه، تهدیدی امنیتی برای اسرائیل نباشد. در شرایطی که جنگ غزه هم نتوانسته سران اسرائیل را متحد کند، گالانت، وجود اتحاد بین گروه های مختلف را برای پیروزی ضروری دانست. اظهارات وزیر جنگ رژیم اسرائیل درباره نبود هیچ محدودیتی برای انجام عملیات علیه مردم غزه ناشی از دو موضوع است. موضوع اول این است که همانطور که خود وی در گذشته اعلام کرده بود آنها مردم غزه را دشمن تاریخی میدانند و کشتن آنها را از نظر اخلاقی غیرمجاز نمی دانند.
پرونده رضا ثقتی به کجا رسید؟
اخیرا خبری مبنی بر اینکه ثقتی دوباره در وزارت ارشاد پست گرفته است، پرحاشیه شد، همزمان با این خبر وزارت ارشاد در اطلاعیه این مساله را تکذیب کرد. روزنامه اعتماد در یاداشتی درباره این پرونده نوشته است:
در میان اخبار اخیر درباره وضعیت مدیرکل سابق ارشاد استان گیلان تا اینجا نکتهای که تقریبا روشن شده این است که وی هر چند از پست مدیریتی کنار گذاشته شده اما شغل خود را به عنوان کارمند دولت، دارد. هر چند این شغل طبق اسناد منتشر شده در پایینترین ردهها یعنی رده کارشناسی است اما وی در همین حدود حداقلی همچنان کارمند دولت محسوب میشود. نکته دیگر هم اینکه فهمیدیم پرونده وی در مسیر دادرسی و رسیدگی توسط مراجع اداری و قضایی است و تا تعیین تکلیف نهایی نتیجه پرونده از تصمیمات درخصوص ایشان مانند اخراج قطعی از کار دولتی یا مجازاتهای دیگر خودداری شده است. بسیاری از مردم در شبکههای اجتماعی در واکنش به این وضعیت اعتراض کرده بودند که باید با وی برخوردی سریع، قطعی و سخت در همان ماههای قبل میشد و مهلت دادن به رسیدگی قضایی به پرونده وی، درست نیست!
این ادعا در حالی مطرح شده است که پرونده رضا ثقفی همچنان در دادگاه کیفری یک استان در حال رسیدگی است و موضوع منع تعقیب کذب محض است. پرونده رضا ثقفی همچنان در دادگاه کیفری یک استان در حال رسیدگی است و موضوع منع تعقیب کذب محض است.