image-20231112152229-1.png

نظام سلطه به خوبی می‌داند که با چه مهره‌هایی از طریق ابزار اقتصاد، ضربات سیاسی را در راستای کند کردن پیشرفت و تعالی کشور وارد کند.

به گزارش مشرق؛ اصغر شاهمرادی، نامی آشنا برای اقتصاددانان بویژه در دولت روحانی و کمتر شناخته ‌شده در سطح عام است. اقتصاددان فراری که اگر چه او را به‌عنوان هیأت علمی اسبق دانشکده اقتصاد تهران می‌شناسند، اما نقش اصلی او به‌عنوان «کارشناس صندوق بین‌المللی پول» و یکی از «بانیان اصلی فاجعه بنزین آبان 98» مطرح است. برخلاف بسیاری از اقتصاددانان داخلی که سابقه عملیات مخرب آنها در اقتصاد ایران به حدود سه دهه می‌رسد، نقش و جایگاه شاهمرادی در اقتصاد ایران طی دهه 90 رخ داده است و سابقه یک دهه‌ای دارد. با کنار هم قرار دادن اقدامات و ارتباطات او طی بیش از 10 سال اخیر می‌توان او را یکی از شاه‌کلیدهای بسترسازی برای فاجعه‌آفرینی در اقتصاد کشور دانست که از طریق سیاستگذاری‌های جهت‌دار غلط و هدایت شده از سوی صندوق بین‌المللی پول به‌عنوان بازوی نظام سلطه در جنگ اقتصادی صورت گرفته است.

این اقدام را اگر چه در شرایط عادی می‌توان ناشی از جهل یا عدم وقوف نسبت به شرایط دانست، اما در جنگ اقتصادی عمدتاً یادآور پدیده نفوذ است. نظام سلطه به خوبی می‌داند که با چه مهره‌هایی از طریق ابزار اقتصاد، ضربات سیاسی را در راستای کند کردن پیشرفت و تعالی کشور وارد کند.

جایگاه اجرایی: از کارشناس صندوق بین‌المللی پول تا مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس بانک مرکزی

شاهمرادی در اواخر دهه 80 شمسی ضمن ارتباط‌گیری با فرهاد نیلی به‌عنوان رئیس پژوهشکده پولی و بانکی که روابط علنی و نهانی با نهادهای بین‌المللی از جمله صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی داشت، مسیری برای حضور در آن نهاد غربی فراهم کرد. در حالی که 5 سال از عضویت او به‌عنوان هیأت علمی دانشگاه تهران می‌گذشت، مشخص نیست در سال 1389 فکر رفتن به صندوق بین‌المللی پول و تسویه مالی با دانشگاه تهران به دلیل استفاده از بورسیه، چگونه و با کارپردازی چه افرادی در ذهن او نشست، اما در نهایت به جرگه کارشناسان صندوق که در راستای استثمار کشورها گام برمی‌دارند پیوست. حضور در نهاد مذکور شروع مسیری بود که او را در جایگاه مشاوری مهم برای سیاستگذاران اقتصادی ایران قرار دهد تا بتواند نسخه‌های مخرب صندوق بین‌المللی پول را به مقامات ایرانی دیکته و تزریق کند.

در نخستین نقش‌آفرینی کلیدی، ارتباطات مکرر او با علی طیب‌نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی در دولت اول روحانی موجب شد به‌عنوان مشاور وزیر چندین ماه در محل وزارت امور اقتصادی و دارایی مستقر شود. بدیهی است که با توجه به تعهد سازمانی شاهمرادی به صندوق بین‌المللی پول، این حضور و مشاوره در ایران بدون هماهنگی با مقامات صندوق و در راستای پیشبرد اهداف استثماری آنان در ایران نمی‌توانست باشد. همچنین رویه صندوق بر آن است که کارکنان آن نهاد اجازه ورود به مباحث کشور متبوع خود را ندارند که این موضوع نیز بر شبهات و چگونگی حضور شاهمرادی در ایران می‌افزاید.

انتصاب کارشناس صندوق به‌عنوان مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی آن‌هم در بحبوحه جنگ اقتصادی غرب علیه ایران بویژه در دهه 90، نیازمند تأمل و مداقه جدی است. پیگیری مباحث بودجه‌ای، ارزی، اوراق بدهی و نظایر آن از جمله مسائل مهمی بود که وزارت امور اقتصادی و دارایی در آن برهه دنبال می‌کرد، لذا رد پای شاهمرادی را می‌توان در این قبیل سیاستگذاری‌ها جست‌وجو کرد.

دومین مرحله از ایفای نقش و پیشبرد مأموریت شاهمرادی در ایران، به دوره ریاست عبدالناصر همتی در بانک مرکزی بازمی‌گردد. با روی کار آمدن همتی در تابستان 1397، شاهمرادی بلافاصله در ایران حضور پیدا کرد و در قالب گروهی متشکل از برخی کارشناسان اقتصادی و رسانه‌ای همچون حمید قنبری، علی مدنی‌زاده، تیمور رحمانی، رضا بوستانی و پویا جبل‌عاملی، پشتیبانی فکری را از سیاست‌های رئیس ‌کل جدید در دستور کار قرار داد.

رئیس وقت بانک مرکزی نیز در سرسپردگی برای صندوق بین‌المللی پول و مأمور آن نهاد (اصغر شاهمرادی) سنگ‌تمام گذاشت و ضمن تخصیص اتاق کار در کنار دفتر خود، تمام مخارج رفت‌وآمد نامبرده به خارج از ایران را با کیفیت تمام -از جمله پروازهای ویژه و گران- همانند دوره قبل او در وزارت امور اقتصادی و دارایی تقبل کرد. در این دوره نیز همچنان شبهات قبل پابرجاست، به گونه‌ای که حضور مداوم او در ایران بدون هماهنگی با صندوق بین‌المللی پول و به دور از منافع آن نهاد نبوده، بلکه کاملاً در مسیر منافع نهادهای سلطه‌گر قرار داشته اس، مسأله‌ای که نمی‌توان نسبت به آن چشم‌پوشی کرد.

نقش‌آفرینی سیاسی: حضور پنهان و مؤثر در سیاستگذاری؛ از بدهکار کردن کشور تا فاجعه بنزین آبان 98

با توجه به جایگاهی که شاهمرادی نزد وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس ‌کل بانک مرکزی وقت داشته، این سؤال مطرح است که رد پای او در کدام سیاست‌ها وجود دارد؟

الف) انتشار اوراق بدهی و بدهکار ساختن کشور: شاهمرادی از جمله افراد مطرح در ترغیب مقامات و تصمیم‌سازی برای انتشار گسترده اوراق بدهی و اجرای عملیات بازار باز در ایران بود.

وی در مهرماه 1396 در یادداشتی با عنوان «هدیه ملی به دولت و مردم» در روزنامه دنیای اقتصاد بیان داشت:«دولت می‌تواند با انتشار اوراق با کمترین هزینه به استقراض دست بزند. هیچ راه جایگزین و ابزار دیگری نمی‌تواند هزینه کمتری نسبت به اوراق قرضه داشته باشد که دولت بتواند کسری بودجه خود را با آن ابزار تأمین کند.»

این قبیل کارشناسان به جای حل ریشه‌ای کسری بودجه و مدیریت هزینه‌ها، دولت را ترغیب به هزینه‌تراشی با انتشار اوراق کرده و علاوه بر افزایش شکنندگی مالی دولت، دولت‌های بعدی را نیز درگیر بازپرداخت حجم عظیمی از اوراق بدهی کردند.

ب) فاجعه بنزین آبان 1398: اگر چه با افشای سندی رسمی در مناظرات انتخابات 1400 ریاست‌جمهوری مشخص شد عبدالناصر همتی به‌عنوان رئیس وقت بانک مرکزی یکی از میدانداران اصلی فاجعه بنزین آبان 98 آن‌هم بر اساس نرخ پیشنهادی 5 هزار تومانی بوده است، اما نقش طراحان این سیاست در بانک مرکزی و به طور خاص اصغر شاهمرادی اهمیت وافری دارد.

شاهمرادی که یک‌بار در سال 1397 و پس از حساسیت دستگاه‌های نظارتی نسبت به مأموریت او در ایران از کشور می‌گریزد، پس از مدتی مجدداً به ایران بازمی‌گردد و در بازه زمانی 18 تا 25 آبان‌ماه 1398 (هفته منتهی به افزایش نرخ بنزین) و در سایه الطاف خاص رئیس‌ کل وقت بانک مرکزی، بار دیگر نقش مهمی را به‌عنوان مهم‌ترین مشاور همتی و ریل‌گذار سیاست‌های بانک مرکزی در راستای متقاعد کردن دولتمردان انجام می‌دهد. این مأموریت عبارت بود از شوک‌درمانی قیمت بنزین که آغازگر آشوب‌های آبان‌ماه 1398 بود.

وی پس از اطمینان از اجرای سیاست، بلافاصله از کشور خارج شده و تا ماه‌ها بعد به ایران بازنمی‌گردد. نکته جالب توجه آنکه شاهمرادی در دهه 80 شمسی مقالات متعددی با محوریت حذف یارانه سوخت و گران‌سازی آن نوشته که نتایج آنها اغلب نشان‌دهنده افزایش گرانی و ضربه به معیشت و رفاه مردم بوده، لذا نقش او در سیاست بنزین آبان‌ماه 1398، با آگاهی پیشینی از عواقب شوم اجرای این سیاست بوده است.

خاطرنشان می‌شود هزینه‌های اجرای سیاست مذکور صرفاً در حیطه اقتصاد محصور نماند، بلکه موجب شد نظام سلطه جرأت و جسارت پیدا کند و فاجعه‌ای ملی همچون ترور شهید حاج قاسم سلیمانی را در دستور کار قرار دهد.

ج) تشویق به تضعیف ارزش پول ملی از مجرای سیاستگذاری و رسانه‌ای: شاهمرادی که به‌ واسطه حضور در صندوق بین‌المللی پول و ارادت مسئولان اقتصادی وقت نقش چشمگیری در سیاستگذاری‌های بودجه‌ای، پولی و ارزی داشت، نقش بارزی را نیز در فضای رسانه‌ای کشور ایفا می‌کرد. همان‌طور که بررسی‌ها نشان می‌دهد بسترها و زمینه‌های تضعیف ارزش پول ملی و افزایش نرخ ارز از نیمه دوم سال 1396 توسط دشمنان نظام در جنگ اقتصادی چیده شد. در این بین نقش آقای شاهمرادی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، به طوری که او در آن برهه به همراه اشخاصی از بانک مرکزی مقدمات این امر را با انتشار مقالات و یادداشت‌های گوناگون در رسانه‌های مختلف از جمله دنیای اقتصاد، تجارت فردا و رسانه‌های همسو فراهم و سیگنال افزایش نرخ ارز و عدم نقش‌آفرینی دولت برای مدیریت بازار ارز را به دولتمردان و بازار پیشنهاد و مخابره می‌کرد. این بروز رسانه‌ای نشان می‌دهد وی در جلسات حساس سیاستگذاری نیز رویه مشابهی برای تدوین بسته‌های اقتصادی اتخاذ کرده است.

د) تخریب چهره بین‌المللی کشور در تلاش برای تصاحب کرسی نمایندگی ایران در صندوق: هر چند شاهمرادی حضور پررنگ در جلسات سیاستگذاری اقتصادی و مشاوره به مقامات اقتصادی داشت، اما حضور وی همواره با برچسب «کارشناس صندوق بین‌المللی پول» همراه بود و حساسیت‌ها را برمی‌انگیخت. برای عادی‌سازی موضوع لازم بود کسوت جدیدی اختیار کند که از یک‌سو عاملیت او برای صندوق برقرار بماند و از سوی دیگر ارتباطاتش در داخل با رده رسمی سازمانی صورت پذیرد. بدین منظور از اواخر سال 1397 تا سال 1399 به ‌واسطه ارتباطات گسترده با عبدالناصر همتی، درصدد برآمد به جای محمدجعفر مجرد، نماینده ایران در صندوق بین‌المللی پول شود. این اقدام به چند دلیل محل تأمل و حتی اشکال بود:

نخست آنکه شاهمرادی کارمند صندوق بود و نمی‌توانست چنین مسئولیتی را برعهده بگیرد، مگر آنکه از صندوق بین‌المللی پول استعفا دهد. این خود یکی از نقاط مبهم ماجراست، زیرا نمایندگی ایران در صندوق، پست موقتی بود و چنین چیزی برای شاهمرادی که علاقه به حضور دائمی در صندوق داشت و برای کسب آن متحمل مخارج تسویه‌حساب با دانشگاه تهران بابت رفع تعهد شده بود، نمی‌توانست راضی‌کننده باشد. بنابراین قاعدتاً ‌باید در آن برهه برخی تضمین‌ها برای اشتغال مجدد او در صندوق -پس از پایان مأموریتش به‌عنوان نماینده ایران- مطرح شده باشد.

دوم آنکه شاهمرادی بدون پیوند اداری با بانک مرکزی یا سابقه کاری قابل توجه با بانک، قصد داشت از طرف بانک مرکزی، بویژه شخص عبدالناصر همتی به‌عنوان نماینده ایران در صندوق معرفی شود که این خود قابل تأمل بود.

سوم آنکه ایران مسئولیت ریاست گروه منطقه‌ای شامل هشت کشور را برعهده داشت که کماکان ادامه دارد. همین موضوع باعث شد نامه‌نگاری همتی با دبیر صندوق و معرفی ضمنی آقای شاهمرادی به‌عنوان نماینده ایران در تاریخ 2 آبان‌ماه 1398 بدون طی مراحل اداری مورد اعتراض سایر کشورهای همگروه قرار گیرد، زیرا نماینده ایران به‌عنوان رئیس گروه نیز قلمداد می‌شد.

برآیند این وضعیت و مخالفت‌ها با حضور شاهمرادی در صندوق، حضور وی به‌عنوان نماینده ایران را تاحدودی منتفی کرد. با این ‌حال زیاده‌خواهی و اصرار او و همتی بر این جابه‌جایی موجب شد این موضوع به محلی برای درگیری‌های داخلی در یک نهاد بین‌المللی تبدیل شود و وجهه بین‌المللی کشور را تخریب کند. در همین اثنا حسین میرشجاعیان -نماینده ایران در بانک جهانی در آن برهه- نیز با نگارش نامه‌ای علیه مجرد، درصدد حمایت از شاهمرادی برآمد که نتیجه‌ای برای وی دربرنداشت، اما میرشجاعیان ابتدا از نمایندگی ایران در بانک جهانی به صندوق بین‌المللی پول رفت و پس از مدتی نیز با پشت پا زدن به افتخار نمایندگی ایران در آن نهاد، استعفا داد و به‌عنوان کارمند صندوق بین‌المللی پول مشغول شد.

ه) کارپردازی برای همکاری مقامات ایران در انتقال اطلاعات به صندوق به بهانه دریافت وام کرونا: فراگیری ویروس کرونا و اعطای تسهیلات کرونایی توسط صندوق، فرصتی فراهم کرد که مجرایی برای درز اطلاعاتی و حتی دریافت نسخه‌های سیاستی ایجاد شود. در همین راستا شاهمرادی به‌عنوان مهم‌ترین مشاور همتی، درصدد برآمد با تشویق مقامات ایرانی از جمله رئیس بانک مرکزی به دریافت وام کرونایی از صندوق، خوش‌خدمتی خود را به اربابان در صندوق نشان دهد. این موضوع نیز بدون در نظر گرفتن شأن حقوقی نماینده ایران در صندوق، به شاهمرادی محول شد. بدین منظور اطلاعات محرمانه اقتصادی کشور به صندوق منتقل شد، اما در نهایت وامی توسط صندوق به ایران اعطا نشد. شایان ذکر است عبدالناصر همتی نیز در مصاحبه با بلومبرگ، تأیید کرده که اطلاعات را در آن دوره به صندوق ارائه داده است تا شرایط ایران برای دریافت وام مورد ارزیابی قرار گیرد. لازم به ذکر است که اطلاعات نشت یافته باعث فشار بیشتر اقتصادی به عموم جامعه شد.

این قبیل اقدامات مخرب شاهمرادی و رفت‌وآمدهای مکرر او به ایران به‌عنوان مأمور صندوق بین‌المللی پول، در نهایت نهادهای نظارتی را حساس کرد تا به موضوع ورود کنند. با این‌ حال و پیش از آنکه یکی از شاه‌کلیدهای اصلی در تکمیل ضربات به اقتصاد ایران دستگیر شود، فرار را بر قرار ترجیح داد و در خردادماه 1399 برای همیشه از ایران گریخت. پس از آن و با استقرار در صندوق، نامه‌ای را نیز علیه ایران اسلامی به نگارش درآورد و از حساسیت دستگاه‌های نظارتی نسبت به اقدامات خود انتقاد کرد.

نگرانی او از بازگشت به حدی است که حتی با فوت مادرش، برای خاکسپاری و مراسم یادبود آن مرحومه به ایران نیامد، حال آنکه پیش از آن به کرات به ایران سفر می‌کرد. این خود نشان می‌دهد شاهمرادی بیش از هر کسی از اهمیت و منفی بودن آثار اقدامات و مأموریتی که در ایران انجام داده، آگاهی داشته است.

چه باید کرد؟

«جعبه سیاه اصغر شاهمرادی» به‌عنوان فردی ایرانی‌الاصل با تابعیت کشور کانادا شامل اقدامات او در ایران و شبکه مرتبط با او، موضوعی است که شاید در حال حاضر مبهم باشد، اما در آینده نه‌چندان دور گشوده خواهد شد و برخی از علل ضرباتی که به اقتصاد ایران طی دهه 90 شمسی در جنگ اقتصادی وارد آمد، آشکار خواهد شد. نکته مهم آن است که شاهمرادی صرفاً یک فرد نیست، بلکه نماینده‌ای از یک جریان و تفکر است که سال‌ها در بدنه اجرایی و سیاستگذاری اقتصاد کشور رخنه کرده و هم‌راستا با طراحی‌های دشمن برای تضعیف و ایجاد نابسامانی اقتصادی در کشور نقش‌آفرینی یا به بیان دقیق‌تر بحران‌آفرینی می‌کنند. در این میان نه صرفاً به دنبال شاهمرادی، بلکه ‌باید به دنبال نفوذی‌هایی همچون شاهمرادی‌ها و تفکرات تزریق شده توسط آنها که از سوی صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی هدایت می‌شود، گشت و به طرق مختلف با آنها مقابله کرد. در این صورت می‌توان امید به بهبود اوضاع اقتصادی داشت. در میانه کارزار ایران با غرب، وقتی دشمنان این کشور از طریق موضوع محیط‌زیست و با عاملیت امثال کاووس سید امامی‌ها درصدد ضربه به ایران هستند، آیا از طریق اقتصاد و با عاملیت برخی اقتصادخوانان نمی‌توانند همان اهداف شوم را دنبال کنند؟ تاریخ نشان خواهد داد.

منبع: ایران اقتصادی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 60
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 15
  • ۱۵:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    متاسفانه در طول تمام این سالها هم وزارت اطلاعات خواب تشریف داشت
    • IR ۰۹:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
      0 0
      از خودشون بوده
  • ۱۵:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    خدا این غربگراهای خائن رو لعنت و منکوب کنه
  • ۱۶:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    مرد روی صحنه رئیسی (مخبر ) کیست؟
  • ۱۶:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    شماها خوبید یادمه دوره روحانی برای تخم مرغ 500 تا تک تومنی تو مشهد همه ریختن بیرون! الان تخم مرغ 5 هزارتومن! صفهای نان هم که پاتوق افاغنه
  • ۱۶:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    هرکس به خون شهدا خیانت کرد عاقبت به خیر نشد
  • ۱۶:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    ایشون باعث شد حدود ۱۰۰ میلیون یورو منابع دولت در شرگت ایهاگ در آلمان از بین بره
  • ۱۶:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    اگه روحانی پشیمون بود از عملکرد هشت ساله اش حالا اینطور زبون درازی نمیکرد،قبل اینکه به اصغر گیر بدید به حسن گیر بدید که امثال اصغر رو به کار میگیرن
  • ۱۶:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    اگه روحانی پشیمون بود از عملکرد هشت ساله اش حالا اینطور زبون درازی نمیکرد،قبل اینکه به اصغر گیر بدید به حسن گیر بدید که امثال اصغر رو به کار میگیرن
  • ۱۶:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    امیدوارم همچنین مهره هایی در این دولت نباشد
  • سید ۱۶:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    حتا گفته می شود که وی مهره اصلی پشت پرده طرح الحاق ایران به FATF بوده است !!!!
  • سید ۱۶:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    حتا گفته می شود که وی مهره اصلی پشت پرده طرح الحاق ایران به FATF بوده است !!!!
  • ۱۷:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    45 5
    درود و سلام بر رزمندگان اسلام سلام و لبیک بر امام قائم ع و ص  سلام بر شهيدان  مرگ بر آمريكا   مرگ بر انگليس   مرگ بر منافقين و كفار   مرگ بر اسرائيل"
    • ۱۳:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۲
      0 0
      ظریف بجای گفت‌وگوهایی تحت عنوان «تاریخ شفاهی دولت تدبیر و امید» بهتر است بطور مکرر عذر خواهی اش از مردم ایران "وجود تعلیق در متن برجام" را تکرار کند که اثبات کرد ادعایش در مجلس که "در هیچ کجای برجام تعلیق وجود ندارد" ادعایی دروغ بوده و ظریف بطور عمدی مجلس منتخب مردم و تمامی مردم کشور را با ادعاهای دروغش فریب داده است. ظریف بدستور روحانی واقعیت را به مجلس و مردم نگفت تا مردم را فریب دهند. وجود اصغر شاهمرادی ثابت می کند که به دروغ ادعا می کرده اند که از افراد متخصص استفاده می کرده اند در حالیکه از اصغر شاهمرادی خیانت کار به کشور استفاده کرده اند و باز هم مردم را فریب داده اند. وجود
  • علی ۱۷:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    دستگاههای نظارتی به موضوع نفوذ این فرد به وزارت اقتصاد و بانک مرکزی باید ورود کنند. اگر چه این فرد دیگر به ایرلن نمیآید و فراری است، لیکن سایر مشاوران همتی کماکان در بانک مرکزی دولت آقای رییسی جولان میدهند. دولت قدری چشمان خود را باز کند.
  • سیروس ۱۷:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    مشرق دستت درد نکنه بابت روشنگری و تاباندن نور بر جاسوس خانه واقعیت اینه که جریان نفوذ موذیانه حرکت کرده و برخی افراد صاحب منصب و صاحب تریبون و طرف مشورت از این جریان بوده اند. انشالله شاهد رسیدگی نهادهای امنیتی باشیم
  • ۱۷:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    یعنی رسانه های ایران ۱۰ سال از وضعیت کشور عقب هستن؟؟ یه سوال دیگه الان چه کسی مسئول این گرانی های شدید در دولت رئیسی است؟؟ آیا باز هم اصغر داریم؟
  • ۱۷:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    1 0
    مسعود نیلی و تیم او در دولت ها نفوذی انگلیس و اسراییل
  • ۱۷:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    34 2
    در دوران 8 ساله "طاعون اصلاحات" خود اون شیاد انگلیسی نقش اصلی رو داشت. همه کار برای فروپاشی داخلی اقتصاد انجام داد. کاری نموند که نکرده باشه.
  • ۱۸:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    33 3
    شیخ بنفش با اجرای دستورات مخرب فرهاد نیلی ، سعید لیلاز و اصغر شاهمرادی اقتصاد کشور رو نابود و دچار تورم بسیار شدید و لجام گسیخته کرد . خدا از خودش و این سه نفر نگذره
  • ۱۸:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    24 2
    مسئولیت و وظیفۀ وزارت اطلاعات در بروز اینگونه پروژه ها چیست ؟ ایکاش یکی براب مردم ارزش قائل بود و توضیح میداد !
  • علی ۱۸:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    27 2
    باز یه نفوذی فرار کرد چشم سازمانهای نظارتی و امنیتی روشن!
  • علی ۱۸:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    10 2
    باز یه نفوذی فرار کرد چشم سازمانهای نظارتی و امنیتی روشن!
  • ۱۸:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    به غیر افزایش قیمت بنزین کسی راهی برای کنترل مصرف داره؟ کشور از صادر کننده بنزین شده وارد کننده. الان این خوبه؟ با شعار که نمیشه یه مجموعه رو اداره کرد.
  • ۱۹:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    44 6
    تحصیل کرده های در غرب مخصوصا انگلستان خبیث بیشترین آسیب را به مملکت زده اند
    • ۲۰:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
      2 8
      همه هم تایید رادارند! چه جالبه
    • دامغانی ۲۱:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
      27 1
      درعجبم که چرا این دولت ومجلس انقلابی قانونی تصویب نمیکنند که برای همیشه استفاده از افراد دوطابعیتی ممنوع شود.
    • ضیا ۰۷:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۲
      0 0
      دامغانی دلبندم اون دو تابعیتیه دو تابعیتی
  • ارش ۱۹:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    13 1
    ما یک یاکوزا میخواهیم که افراد خائن شاخص و جواسوس را خارج از سیستم حکومتی به سزای اعمالشان برساند . اسمش میتونیم بزاریم حشاشین.
  • ۱۹:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    19 0
    خدا لعنت کنه همه خائنین رو
  • احمد ۱۹:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    دمت گرم مشرق خوب دست شیخ بنفش با دار دسته اش رو میکنی
  • ۱۹:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    24 1
    تو بانکهای خصوصی دنبال رد پا باشید
  • فرهاد ۲۰:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    26 2
    با توجه به این گزارش، باید حتما طیب نیا بازداشت بشه و مورد محاکمه قرار بگیره.
    • مسعود ۲۱:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
      13 0
      کاملا درسته. هم به این دلیل، هم به دلیل سایر کارهایی که خدا میدونه چی هستن و انجام داده و هنوز صداش در نیومده.
    • محمود ۰۸:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۲
      0 0
      هزاردستان نفوذ اقتثادی شخص طیب نیاست. اون بود که FATF رو امضا کرد، اون بود که فرهاد نیلی رو فرستاد بانک جهانی، اون بود که حامی اصلی شاهمرادی بود، اون بود که همتی رو برد بانک ملی و سپس بیمه مرکزی و بعد هم بانک مرکزی. انشالله به نقش و عملکردش بیشتر پرداخته بشه
  • ۲۰:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    19 1
    ای بی همه چیز
  • سید فروزان ۲۰:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    بقول قدیمیها ، دزد حاضر ،بز حاضر این جریان و حامیان آن (همتی ، طیب نیا ، روحانی و غیره) در مملکت حصور دارند و کماکان مشغول فعالیت و جوسازی ، باید این افراد بازداشت و محاکمه شوند نه اینکه کاندید مجلس خبرگان و مجلس و پستهای مدیریتی
  • وطن پرست ۲۱:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    قبل از اینکه این خورده دزدها رو بگیری اول برو ظریف و روحانی رو جمع کن. تا این افراد نباشن، نفوذ موثر نمی شه
  • قادر ۲۱:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    در تعجبم که امثال همتی و طیب نیا چجوری دارن انقدر راحت توی این کشور راه میرن و تدریس میکنن و منتقد وضع موجود هم هستن. باید خیلی سریع سابقشون بررسی و پیگیری بشه.
  • اصغر ۲۱:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    متاسفانه در آبان 98، هم به کشور خدشه وارد شد، هم افرادی جان باختن، عده ای هم در این قضایا فریب خوردن و نهایتا محاکمه شدن. اما الآن میبینیم که افراد اصلی که بانی اون وضعیت بودن، عدۀ دیگری هستن. انتظار میره که امثال شاهمرادی، همتی و طیب نیا توسط دستگاه قضایی محاکمه بشن.
  • ۲۱:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    انتظار میره که مماشات نظام مقتدر اسلامی با افرادی مثل علی طیب نیا، ناصر همتی، حمید قنبری، علی مدنی‌زاده، تیمور رحمانی، رضا بوستانی و پویا جبل‌عاملی تمام بشه و در دادگاه محاکمه بشن.
  • ۲۲:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    6 5
    جسن روحانی برای مجلس خبرگان نام نویسی کرده، صلاحیتش هم پذیرفته شده،
    • ali ۱۳:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۲
      0 0
      خاک برسرمان چقدر از این قاتل میترسیم
  • ۲۲:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    10 1
    دوره سیاه وکثیف و خیانتبار روحانی تموم شد11
  • محمد صادق محبی ۲۳:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    16 1
    همتی باید محاکمه شود !
  • ۲۳:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    0 0
    همتی باید بمیرد
  • zia ۰۵:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۲
    0 0
    تصمیمات خسارت بار ولت روحانی!!!!! پس برای دولت فعلی چی باید تیتر زد؟؟؟؟
  • پیروزه ۰۸:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۲
    0 0
    به نظر شما کسی که با اقتصاد یک کشور بازی کرد و موجب نابودی اقتصاد خانواده ها ومشکلات عدیده ای شده نباید اعدام شود اعدام کمترین هزینه‌ای است برای همچین فردی.
  • ۰۸:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۲
    0 0
    تهمت زدن در جامعه ما به راحتی آب خوردن شده. ما که ادعای ایمان میکنیم نسنجیده و نفهیمده راحت انگ و تهمت میزنیم. چرا اینقدر افول اخلاقی پیدا کردیم
  • ۰۸:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۲
    0 0
    خسارت بار؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ رئیسی که ویرانگره!
  • رضا ۰۸:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۲
    0 0
    شما غیر از پرونده سازی برای افراد کار دیگری هم دارید؟ طرف استاد دانشگاه بوده با ده ها مقاله اقتصادی و نظریه پرداز ,مثل خیلی از ایرانی ها برای زندگی بهتر از ایران خارج شده است .
  • ح ر ۰۹:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۲
    1 0
    صرف نظر از صحت و سقم موضوع اکثر این خسارت ها ووووو ناشی از نداشتن اتاق فکر درست و درمان متشکل از اندیشمندان درست و حسابی در همه امور است . در کشور داری رئیس جمهور فقط و فقط باید نقش راننده را داشته باشد .و تشکیل و افراد دولت ها باید حاصل برآیند تصمیم این اتاق فکر ها باشند نه رئیس جمهور که آخر عاقبت کار به این طور مسائل نکشد.
  • سید ۱۰:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۲
    0 0
    با درود اصلأ جای تعجب نیست که این چنین افرادی برا ایران عزیزمان نقشه نابودی به اجرا گذاشته باشند،تا زمانی که فساد باشد و بجای دوست دشمن در مسند حکومت باشد همین میشه،وطن فروشان بی هویت غربزده هیچ نگرانی بابت خیانت به مملکت جهت ضربه زدن به نظام ندارند،مردم و مسولان هشیار باشید
  • ۱۰:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۲
    0 0
    استدلالات اقتصادی برای زیر سوال بردن شاهمرادی درست نبود بیشتر استدلالات از جنس نشانه های محیطی بود و این نشانه ها هم متاسفانه به راحتی قابل خدشه هم هستند در خصوص این افراد اگر نکته های دقیقی هست استفاده کنید موفق باشید
  • ۱۱:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۲
    0 0
    گفتم ما به لطف خدا وفرماندهی کل قوا ودلیر مردانی مثل شهید حاج قاسم وشهید تهرانی مقدم دشمنان خارجی رو سر جاشون نشوندیم ولی باید حواسمون به دشمنان داخلی ونفوذیها باشه ،که سر سپردگان غرب وامریکاه از ضربه زدن به نظام غافل نیستن .بعد با اون همه گندی که زده دامادش ازتبریز کاندید شده خودش هم با کمال پررویی از پایتخت داره اقدام میکنه اقای اژه ای کی نوبت محاکمه این فاسد وخاعن به مملکت میرسه 🤔🤔🤔
  • نصر ۱۲:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۲
    0 0
    اون رفت .سعید لیلاز و نیلی و همتی و روحانی و.... و... بسیاری ازمسئولین اقتصاد دولت اقای رئیسی که هستند . اینا همه سر و ته یک کرباسند .بصورت شبکه ای اقدام میکنند.تابع دستورات صهیونیزم جهانی هستند که از طریق سازمان های بین المللی بانک جهانی،صندوق بین المللی پول و غیره علیه کشور ها انجام میدهند.نباید شک کرد که تمام سازمان های وابسته به سازمان ملل همه تحت مدیریت صهیونیزم جهانی هستند .کنترل و مبارزه با انها همچون مبارزه با اسراییل نابکار است .
  • محمد جواد شریعتی نژاد ۱۴:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۲
    0 0
    به جز افسوس کاری از دست ما بر نمی اید 45سال است که مرگ بر امریکا می گوییم اما با کمال تاسف سیاستهای غلط اقتصاد امریکا را اجرا می کنیم بخاطر نفوزیهای امریکا باید یک ملت انقلابی در مضیقه معیشت باشد راه حل ان نزد من است
  • مریم ۱۴:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۲
    0 0
    کی تا حالا شده خائنین رو که پستی داشتند دستگیر ومجازات کنن برا خودشون راس راس راه میرن خیلی بشه راحت فرار می کنن الان که سردستشون داره میاد برا خبرگان
  • ۱۴:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۲
    0 0
    بیان این نکات چه فایده ای داره وقتی هرچی خائن تو مملکت راست راست راه میره و به ریش مردم میخنده و کسی هم کاری به کارشون نداره
  • علی ۱۷:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۲
    0 0
    این که دقیقا تکرار و بازپخش همان مطلب رجا نیوز است !!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس