صادرات نفت ایران

«بعید به نظر می‌رسد افزایش صادرات نفتی ایران به دولت‌ها در آمریکا مرتبط باشد، بلکه بیشتر به غیرموثر شدن شبکه تحریمی علیه ایران بازمی‌گردد».

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت:«جمهوری‌خواهان علت افزایش صادرات نفت ایران را به چراغ سبز دولت بایدن در این زمینه مرتبط می‌دانند؛ اما به باور مجله فارن‌پالیسی این افزایش نه از دولت بایدن بلکه از ابتدای سال۲۰۲۰ و در دولت ترامپ آغاز شد. در پاییز همان سال بود که صادرات ایران نسبت به دوره مشابه در سال قبل افزایش چشمگیری یافت. به همین دلیل بعید به نظر می‌رسد افزایش صادرات نفتی ایران به دولت‌ها در آمریکا مرتبط باشد، بلکه بیشتر به غیرموثر شدن شبکه تحریمی علیه ایران بازمی‌گردد».

نشریه آمریکایی فارن پالیسی در گزارشی، به بررسی ناامیدکننده چشم‌انداز تحریم‌های نفتی ایران پرداخته و نوشت: جمهوری‌خواهان می‌گویند که رئیس‌جمهور آمریکا به افزایش صادرات نفت ایران مجوز داده است. اما شواهد خلاف این را نشان می‌دهد. از زمانی که جنگ اسرائیل و حماس در ۷ اکتبر آغاز شد، صداها در واشنگتن به طور فزاینده‌ای دولت بایدن را -به دلیل آنچه آنها می‌گویند اجرای ناکافی تحریم‌های نفتی علیه ایران است- مورد سرزنش قرار داده‌اند. لوایحی در کنگره پیشنهاد شده تا دولت را وادار به اجرای بهتر تحریم‌ها علیه صنعت نفت ایران کند.

تحریم گسترده‌ای که پس از تصمیم ترامپ برای خروج از توافق هسته‌ای اعمال شد، همچنان پابرجاست. اما فروش نفت ایران افزایش یافته است. بر اساس گزارش‌ها، درآمد صادرات هیدروکربن ایران در سال ۲۰۲۲بالغ بر ۴۲ میلیارد دلار بوده که نسبت به ۲۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ و ۱۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ افزایش نشان می‌دهد. جمهوری‌خواهان دولت بایدن را متهم کرده‌اند که عمدا فرار ایران از تحریم‌های فراسرزمینی را نادیده گرفته است. یک گروه لابی که از کمپین فشار حداکثری دولت ترامپ علیه ایران حمایت می‌کرد، بایدن را به اجرای گزینشی تحریم‌های نفتی متهم کرده و استراتژی آن را به عنوان «احترام حداکثری» مورد تمسخر قرار داده است.

اما در حالی که صادرات نفت ایران در دوره دولت بایدن رشد قابل‌توجهی داشته، این روند ممکن است قبل از دوره او صورت گرفته باشد. داده‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد احیای فروش نفت ایران از سطح بسیار پایین خود در اوایل سال ۲۰۲۰ زمانی آغاز شد که دولت ترامپ هنوز بر سر کار بود. در اواخر سال ۲۰۲۰، شرکت‌هایی که تجارت جهانی نفت را رصد می‌کنند، جهش قابل‌توجهی در صادرات ایران گزارش کردند. سه شرکت برجسته که تجارت جهانی انرژی را رصد می‌کنند به وال‌استریت ژورنال گزارش دادند که صادرات نفت ایران در پاییز ۲۰۲۰ نسبت به اوایل همان سال بیش از دو برابر شده است.

دولت ترامپ آن‌قدر تحریم‌ها را علیه ایران اعمال کرد که در آخرین سال ریاستش، اذعان کرد در اهداف تعیین‌شده کوتاهی نکرده است. رابرت اوبراین مشاور امنیت ملی وقت اظهار کرد که مشکل کشورهایی مانند ایران این است که آن‌قدر تحریم‌ها علیه این کشور وجود دارد که کارهای کمی برای ما باقی مانده است.

با در نظر گرفتن این موضوع، غیرمنطقی است که انتظار داشته باشیم دولت بایدن با تب و تاب، اهدافی را که دولت ترامپ تعریف کرد، انجام دهد. اما این به آن معنا نیست که دولت بایدن تلاشی برای کاهش سرعت فروش نفت ایران نکرده است. گذشته از تحریم‌های جدید که صادرات هیدروکربن ایران، شبکه‌های پتروشیمی و فرار از تحریم‌ها را هدف قرار می‌دهد، دولت بایدن کشورها را نیز متقاعد کرده که امتیاز برافراشتن پرچم‌های خود از کشتی‌های متهم به حمل نفت ایران را لغو کنند. برای درک اینکه چرا صادرات نفت ایران در حال رشد است، باید هم بازار و هم شرایط تحریم را در نظر گرفت. مسلما، عدم‌شفافیت طبیعی تجارت تحریم شده و واردات نفت چین، رسیدن به نتایج سخت را بسیار دشوار می‌کند. چند عامل ارزش توضیحی بیشتری در مورد اینکه چرا فروش نفت ایران تا این حد گسترش یافته است، ارائه می‌دهد.

اول، صادرات نفت ایران در طول سال‌های دولت ترامپ، نه‌تنها به دلیل تحریم‌ها، بلکه به دلیل همه‌گیری کووید-۱۹ و کاهش رشد اقتصاد جهانی به شدت کاهش یافته بود. دوم، افزایش تقاضا پس از کاهش همه‌گیری، فشارهای قیمتی جدیدی را ایجاد کرد که احتمالا باعث شد پالایشگاه‌های کوچک و مستقل چین، به دنبال نفت بیشتر ایران باشند. سوم، ایران و چین در سال‌های اخیر گام‌های مختلفی برای ارتقای همکاری‌های اقتصادی خود برداشته‌اند. دو کشور در مارس ۲۰۲۱ یک قرارداد همکاری اقتصادی ۲۵ساله امضا کردند و اخیرا مجموعه‌ای از قراردادها را برای عملیاتی کردن این پیمان امضا کردند. ایران همچنین به توافق‌نامه همکاری شانگهای و گروه کشورهای بریکس پیوسته است.

در نهایت، افزایش فروش نفت ایران یا سرعت پایین‌تر اوپک، برای این استدلال که دولت بایدن رویکرد نرم‌تری نسبت به ایران در پیش گرفته، کافی به نظر نمی‌رسد. مشخص نیست که موضع تهاجمی‌تر دولت ترامپ در برابر عوامل ذکرشده در بالا بهتر عمل کرده باشد. اگر تحریم‌ها علیه شرکت‌های چینی مختلف درگیر در صنعت نفت ایران بی‌فایده باشد، آیا این امر باعث می‌شود که دیگر بازیگران مشابه با ایران کم و بیش تعامل داشته باشند؟ نهادهای مختلف چینی، مانند شرکت‌های لجستیکی که در معرض تحریم‌های بیشتری قرار دارند، هدف قرار گرفته‌اند، اما به نظر می‌رسد که آنها به تجارت خود با نفت ایران ادامه می‌دهند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 11
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 14
  • ۰۸:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۹
    18 8
    بله...از ارزش پول ملی و قیمت مسکن و خودرو و پوشاک و نرخ تودم ،کهملا شکست تحریم ها مشخصه!
    • ۰۸:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۹
      11 14
      موقعی که تورم ایران را می بینی ، مطمئن باشید که در کشورهای اروپایی و آمریکا و استرالیا و کانادا هم تورمهای نجومی دارند . یک طرفه حرف زدن کار ناشایستی است . چون بدون بررسی جهانی ، حرفهای کلیشه ای معاندین ایران را می زنید .
    • ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۹
      3 4
      کرایه ها یک دربست رفت و برگشت ۱۰۰ هزار تومن !الان نیایید بگید دربست نگیر و با تاکسی برو !اولا تاکسی هم کرایه اش نفری ۱۰ تومن شده دوما برخی مسیرها تاکسی و وسیله عمومی ندارد
    • ۱۹:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۹
      2 0
      نرخ بهره در استرالیا از 2 درصد به 8 درصد رسیده است و تورم قیمتها 670درصد رشد داشته اند . حقیقت این است که در کل جهان قیمتها به طور سرسام آوری بالا رفته است . ایران هم مثل بقیه کشورها است و این تورم به ایران تاثیر می گذارد . البته تحریمهای ظالمانه آمریکا و طرفداران داخلی اش را فراموش نکنید .
  • حبیب بن مظاهر ۰۹:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۹
    8 6
    سلام،وضعیت اقتصادی در ایران خوب نیست اما در کشورهای غربی هم زندگی کردن راحت نیست اما انشالله امیدواریم به همت انسانهای سالم و درست وضعیت اقتصادی بهتر شود
    • سالار ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۹
      13 6
      بزرگوار اقتصاد کشور ثروتمندی مثل ایران را 44 سال بدون وقفه با نرخ های 30، 40 و50 درصد دچار تورم کنی و عمر همه مردم رو تلف کنی فاجعه و جنایته شما می فرمایید اقتصاد ایران خوب نیست ؟ یک کشور بی در و پیکر و پاشیده از هم مثل ایران تو اروپا سراغ داری بفرما تا ماهم یاد بگیریم
    • ۱۴:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۹
      3 0
      ۱۱:۲۱ حرف مفت نزن تمام کشورهای اروپایی دقیقا نصف درآمدت را مالیات بر می دارن، برای همین پول سیاه رواج داره ، اینجا می خواهن مالیات بگیرن انگار جان طرف را می خوان بگیرن ، طلا فروشها در بازار مغازه هاشونو به نشانه اعتراض چند روز تعطیل کردن
  • ۱۰:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۹
    13 4
    این تحریمها تو این سالها فقط وفقط سبب فشار بیشتر به مردم وافزایش فساد مالی شد .همین الان معلوم نیست ایران بشکه ای چند دلار تخفیف به لاشخورهای چینی داره میده واصلا چطوری پول این نفت برمیگرده به اقتصاد کشور .این سالها اون گروهی که حاکم بر اقتصاد کشور بودن بارانت دلارهای نیمایی هزاران میلیارد تومن به چیب زدن ومتاسفانه خودرو ومسکن وتورم تو ریل غیر قابل بازگشتی رسید .یک نگاه به زندگی ده سال پیش خودمون وشرایط اقتصادی کشور بندازین تا بفهمین این ده سال چی برسر کشور با این تحریمها اومد .گوشت 500 تومنی دیگه از سفره خیلیها پرکشیده وامکان زندگی با حقوق هشت میلیونی اصلا دیگه ممکن نیست .اون دوستانی که میگن تو اروپا هم تورم هست بهتره یک نگاهی به حقوق اروپاییها هم بندازن .
  • ۱۱:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۹
    5 4
    کسی ک میگه تو اروپا تورم بیشتره شما برو ببین حقوق کارگر و کارمند اونجا چقده و با دستمزد یک روز کارگر چقد مواد خوراکی میتونه بخره بعد میفهمی تو ایران کار و کارگر یعنی هیچ
  • مهرداد ۱۵:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۹
    2 2
    آثار این تحریمهای الکی واقعا داره معرکه میکنه با زندگی مردم
  • hop ۱۹:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۹
    1 0
    این اقتصاد از قبل انقلاب مریض بود متاسفانه کسی پیدا نشده که مشکل وابستگی کشور به نفت رو حل کنه حتی تورمی که امروز مردم بهش معترضن در زمان شاه هم بود ولی تحریمها تشدیدش کرد ما در همه سالهای قبل انقلاب و بعد انقلاب تورم داشتیم باید موضوع ریشه ای برخورد بشه نه بهانه تراشی!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس