به گزارش مشرق، در زمان قدیم که مردم ایران کشاورزی میکردند همواره به دنبال رصد حرکات ستارگان و خورشیده بودهاند. مردم درک کرده بودند که وجود نور خورشید به نفع و سود کارهایشان از جمله کاشت و رشد محصولات بوده است و با رسیدن فصل پاییز که در این اتفاق روزها کوتاهتر و شبها بلندتر میشود، به خاطر کمبود نور خورشید محصولات به خوبی رشد نمیکرد و با رسیدن آخرین روز پاییز به خاطر پایان شبهای طولانی جشنی برپا و تلاش میکردند تا به نحوی شکرگذاری خود را برای نور بیشتر به جا بگذارند.
برای جشن گرفتن مردم کهن سعی میکردند از خوراک و طعام بر سر سفرههای خود قرار دهند و به مرور زمان که این جشن همهگیرتر شد، مردم سعی کردند که با برگزار کردن جشنهای همگانی شکرگذاری خود را برای طلوع دوباره آفتاپ پرقدرت بر فراز آسمان بیان کنند.
مراسم اصلی شب یلدا پس از صرف شام آغاز میشود و در واقع نوعی شب زندهداری است. در این شب معمولاً غذاهای محلی و بومی توسط مادربزرگها تهیه میشود و همه دور هم آن را صرف میکنند. یکی از دلایلش هم این است که نباید این غذاهای سالم به فراموشی سپرده شوند و جای آن را غذاهای فرنگی مضر و کم خاصیت بگیرد.
هر شهر و دیاری نیز رسوم مخصوص به خود را دارد و تدارک ویژهای برای سفره این شب بلند و زیبا میبیند. در این میان، برخی از خوراکها بیش از بقیه در میان مردم شناخته شده است و گاه آن را به نام شهری خاص میشناسند. در این شب مردم اصفهان اصولا ً غذاهایی که میپزند شامل این موارد است: «قیمه ریزه، کباب، سرکه شیره، کوفته، فسنجان، انواع آش و چیزهایی شبیه به اینها ».
آش شله قلمکار
آشهای مخصوص اصفهان برای یلدا
آش کدو حلوایی اصفهان یکی از لذیذترین و محبوبترین آشهای این شهر است که در شب یلدا به عنوان یکی از نمادهای این شب طولانی و خاطرهانگیز بر سر سفرههای مردم اصفهان قرار میگیرد. این آش طعمی شیرین و لذیذ دارد و از مواد اولیهای همچون کدو حلوایی، بلغور گندم، لوبیا چیتی، سیر، پیاز، نمک، فلفل و زردچوبه تهیه میشود.
آش چغندر، خوشمزه زمستانی اصفهانیها
آش چغندر اصفهانی
یکی از خوشمزهترین آشهای اصفهانی که در فصل زمستان طبخ میشود آش چغندر است. این آش در عین سادگی بسیار مقوی است. همانطور که از اسمش پیداست مهمترین عنصر تشکیل دهنده این آش، چغندر است که همراه با حبوبات، سبزی مخصوص آش، کشک و پیاز داغ یک غذای بینظیر اصفهانی را تشکیل میدهد. اگر تا حالا خوردن این آش را تجربه نکردید؛ توصیه میکنم برای یک بار هم که شده این خوشمزه زمستانی اصفهانیها را امتحان کنید.
آش کدو حلوایی
آش کدو حلوایی اصفهانی
کدبانوهای اصفهانی را به جرات میتوان استادان آشپزی دانست. فقط یک کدبانوی هنرمندست که میتواند کدو حلوایی را به آشی بی نظیر تبدیل کند که جزو جدایی ناپذیر سفره شب یلدا باشد. در برخی از مناطق اصفهان شب یلدا بدون آش کدو بی معناست. این آش اصفهانی جزو آن دسته آشها است که هرکسی در زندگیش باید حداقل یک بار طعم آن را تجربه کند. ترکیبات این آش عبارتست از: کدو حلوایی، حبوبات، سبزی، برنج، کشک، و پیاز داغ.
آش لذیذ جو
آش جو
آش جو هم یکی از آن غذاهای جذاب اصفهانیها است که با رعایت فوت و فنهایش میتوانید یک آش لذیذ را درست کنید و از آن لذت ببرید. ترکیبات این آش عبارتست از: جو پوست کنده، بلغور گندم یا گندم پوست کنده، حبوبات، پیاز و آب قلم.
آش اوماج را با ماست میخورند
آش اوماج
آش اوماج از دیگر آشهای سنتی اصفهان است. طبخ این غذا در شهرهای ترک زبان مثل اردبیل، تبریز و همدان بسیار رایج است. این آش را معمولاً به جای اینکه با کشک بخورند با ماست میل میکنند. مواد تشکیل دهنده آش اوماج حبوبات، اسفناج، زردچوبه، آب، ادویه جات معطر، آرد سفید و پیاز است.
آش اوماج از فواید بسیاری همچون بهبود دستگاه گوارش، رفع کم خونی و بهبود سرما خوردگی برخوردار است.
پلو ماش و قمری
پلو ماش و قمری از غذاهای محبوب اصفهانی می باشد که به راحتی در رستورانها یافت نمی شود و چنانچه قصد تجربه کردن طعم متفاوت آن را دارید بهتر است با کترینگ های اصفهان تماسی بگیرید و از وجود آن اطلاعی پیدا کنید و یا اینکه می توانید میهمان مردم خونگرم اصفهان شوید. در تهیه این غذای خوشمزه و منحصر به فرد از گوشت گوسفندی، ماش، سبزی های پلویی، پیاز و ادویه های متنوع به کار برده می شود.
کله جوش را با قارا بخورید
کله جوش
کله جوش غذای معروف اما سادهای است که در عین سادگی بسیار خوشمزه و لذیذ است. ایلات قشقایی حوالی اصفهان اولین کسانی بودند که این غذا را درست کردند. در اصفهان رقابت تنگاتنگی بین کله جوش و کشک بادمجان از لحاظ فروش وجود دارد و به راحتی میتوان از هر رستوران یا سفرهخانه بالاخص سفره خانههای اطراف میدان نقش جهان آن را تهیه کرد.
طعم دهنده این آش بسیار لذیذ، «قارا» محلی است که پس از اضافه کردن خمیر به قابلمه قارا را هم به مواد آش اضافه میکنیم و اجازه میدهیم طعم مواد با هم مخلوط شوند و بعد سرو می کنیم.
کوفته اصفهانی
کوفته
یکی از غذاها و خوراکیهای سنتی اصفهان ویژه شب یلدا، کوفته است. کوفته اصفهانی یکی از غذاهای سنتی و محبوب این شهر است که در شب یلدا نیز جایگاه ویژهای دارد. این غذای لذیذ و مقوی از گوشت چرخکرده، برنج، سبزیجات و ادویهجات تهیه میشود.
چرب و شیرین
چرب و شیرین، یکی از غذاهای سنتی و محبوب اصفهان است که در شب یلدا به عنوان یکی از غذاهای اصلی سرو میشود. این غذای خوشمزه با ترکیبی از آرد سبوسدار، تخم مرغ، شکر، کره، پودر نارگیل، پودر بادام، دارچین و زعفران تهیه میشود و آن را معمولا به صورت گرم و با نان تیلیت شده سرو میکنند. این غذا، غذای سنتی شهرضای اصفهان است که طعمی بسیار متفاوت و خوشمزه دارد و میتواند تکمیلکننده سفره شب یلدا باشد.
کلام آخر
همه ما ایرانیان دوست داریم شب یلدا را در کنار عزیزان و اعضای خانواده خود به سر ببریم. از این رو تهیه خوراکیهای شب یلدایی خوشمزه، و تنقلاتی که یادآور خاطرات خوب هستند، میتواند لذت شب نشینی خانوادگی را چندین برابر کند. انواع میوه شامل انار، هندوانه و خرمالو و همچنین، تنقلات متنوع مانند آجیل، پاپ کورن، لواشکهای خانگی و ژلههای میوهای، کمک میکنند تا یک شب به یاد ماندنی و البته خوشمزه را در کنار عزیزان خود رقم بزنید.