به گزارش مشرق، ۷۸ روز از جنگ در غزه میگذرد و نشانهها از حاکی از این است که ارتش اسرائیل قصد خارج کردن بخش قابل توجهی از نظامیان خود از غزه را خارج کند و آنطور که شبکه کان (تلویزیون رسمی اسرائیل) گزارش داده است، ارتش اسرائیل طی چند هفته آینده خود را برای آغاز «مرحله سوم» جنگ در نوار غزه آماده میکند که این مرحله شامل پایان درصد زیادی از تحرکات زمینی در غزه میشود.
«جان کربی» مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز شامگاه پنج شنبه گفت که مقامات اسرائیل به واشنگتن خبر دادهاند که قصد ورود به مرحله جدیدی در جنگ را دارند، طبق اطلاع اسرائیل به آمریکا، شدت حملات در این مرحله کاسته خواهد شد.
منابع خبری اسرائیلی نیز روز پنجشنبه هفته گذشته با انتشار تصاویری خبر داده بودند تیپ گولانی- تیپ پیادهنظام نیروی زمینی ارتش اسرائیل- تصمیم به عقبنشینی از این منطقه گرفته است. هرچند برخی رسانههای اسرائیلی مدعی شدهاند که هدف از خروج تیپ گولانی سازماندهی مجدد نیروها و استراحت کوتاه مدت است، حداقل این مسأله نشان میدهد که پیادهنظام ارتش اسرائیل نیاز مبرم به بازسازی و التیام دارد.
روزنامه هاآرتص نیز نوشته است که ارتش اسرائیل در آستانه ورود به «مرحله سوم» جنگ است و بخشی از نیروهای ذخیره قرار است از غزه خارج شوند؛ همچنین این طرح شامل ایجاد منطقه حائل در باریکه غزه میشود. به نوشته این روزنامه مراکز فرماندهی ارتش اسرائیل با آغاز سال جدید (یک هفته دیگر) آماده تغییرات بزرگی خواهند شد.
منابع نظامی اسرائیلی به رسانههای این رژیم گفتهاند که در مرحله سوم، تلاش خواهد شد تا با عبور از بمباران وسیع و شدید، حملات دقیق برای ترور رهبران مقاومت در دستور کار قرار گیرد و در این مرحله، اقدامات اطلاعاتی و شناسایی نقش پر رنگی خواهند داشت.
بنابراین مشخص است که یک بن بست جدی در طرحهای نظامی ارتش اسرائیل رخ داده و امکان تسلط واقعی بر مناطق مسکونی که تحت اشغال در آمده است، وجود ندارد؛ علاوه بر این فشارهای اقتصادی روز به روز بیشتر میشود و از سوی دیگر خواسته و نظر جامعه اسرائیل و همچنین کشورهای غربی دیگر همانند روزهای ابتدایی جنگ نیست.
اما در خصوص ایجاد منطقه حائل، آنگونه که محافل صهیونیستی گزارش دادهاند، اشغالگران قصد دارند از منتهیالیه شمال غرب غزه در ساحل دریای مدیترانه تا جنوب غزه منطقهای به عرض یک الی دو کیلومتر را به منطقه حائل اختصاص دهند، این مسأله میتواند برای مردم غزه بسیار گران تمام شود، چراکه این منطقه به مثابه سبد غذایی غزه است و اشغال آن از سوی اسرائیل به این معناست که مردم غزه بدون اجازه اسرائیل امکان دسترسی به مایحتاج خود را نخواهند داشت.
طرح اسرائیل برای ایجاد منطقه حائل در غزه
این منطقه به عمق ۲۰۰ الی ۳۰۰ متر وارد مناطق مسکونی میشود، همان مناطقی که اسرائیل به طور کامل اقدام به بمباران و تخریب آن کرده است تا بتواند طرح خود را برای ایجاد منطقه حائل در مرحله سوم پیش ببرد.
در این میان افق روشنی برای مذاکره دیده نمیشود، اسرائیل خواهان آزادی اسرا در مقابل آتشبس [موقت] است و در مقابل جنبش مقاومت حماس بر ضرورت توقف جنگ قبل از هرگونه مذاکره تأکید میکند. در این راستا باید گفت که برگه اسرای اسرائیل مهمترین اهرم در دست حماس و نیروهای مقاومت در غزه است.
از سوی دیگر نیز اشغالگران تا امروز تنها اهرم خود برای آزادی اسرای خود را تشدید حملات و مجبور ساختن حماس برای عقبنشینی و قبول شروط، اعلام کردهاند، مسألهای که بارها بر مقامات اسرائیل از جمله نتانیاهو و گالانت جاری شده است. اما اکنون سخن گفتن از مرحله سوم و کاهش نیروها و کاهش بمباران به خوبی نشان میدهد که طرح پیشین (بمباران حداکثری برای به زانو در آوردن حماس) با شکست مواجه شده است.
اسرائیل در حالی از ورود به مرحله سوم سخن میگوید که در جریان عملیات گسترده زمینی (مرحله دوم) تعدادی از اسرای اسرائیل در اتش نیروهای خودی کشته شدهاند که سر و صدای زیادی به پا کرد، امروز نیز «ابو عبیده» گفته است که پنج اسیر اسرائیلی دیگر در بمبارانها کشته شدهاند.
نکته دیگر اینکه بی شک مرحله سوم نیز «طرح شکست خورده» باید لقب گیرد، چرا که اگر ارتش اشغالگر بتواند موضع خود را تثبیت کرده و منطقه حائل را ایجاد کند، اما توانایی تثبیت دائمی و ایجاد امنیت و ثبات برای نظامیانش را نخواهد داشت و باید منتظر آماج حملات مقاومتی باشد و در نهایت همانند سال ۲۰۰۵ به شکل یکطرفه از غزه خارج شود.
مسأله مهم دیگر اینکه رسانههای اسرائیلی طی روزهای گذشته چندین بار از تمرد نظامیان در برخی مناطق غزه از جمله منطقه «الشجاعیه» سخن گفتهاند، به شکلی که تعدادی از سربازان اسرائیلی از عمل به دستورات برای ورود به جنگ خودداری کردهاند؛ در این شرایط ارتش اسرائیل تلاش دارد با ژستی آبرومندانه و در قامت یک پیروز، وارد مرحله سوم شود و بسیاری از نظامیانش را به خانه بفرستد.
بنابراین ارتش اشغالگر در حالی قصد دارد به عملیات گسترده زمینی در غزه پایان دهد که با موانع زیادی مواجه شده است، نظامیان اسرائیلی هرگز تصوری از جنگ شهری با این ابعاد را نداشتند، ۵۷ روز از آغاز ورود زمینی به غزه میگذرد، طبق آمار ارتش اسرائیل، ۴۷۲ نظامی این رژیم تاکنون کشته شدهاند که البته تل آویو آمار تلفات خود را با ملاحظات گسترده و قطرهچکانی اعلام میکند؛ هزاران نظامی زخمی شده و بسیاری دچار صدمات روحی و روانی شدهاند.
بخش قابل توجهی از ارتش اسرائیل را نیروهای ذخیره تشکیل میدهد، نظامیانی که یک دفعه مجبور شدهاند وارد جنگ شهری در غزه شوند، جنگی که برای زبدهترین نیروها نیز هراسناک است.