سامانه بارشی

برخی کارشناسان معتقدند ابردزدی یا عقیم‌سازی و انتقال ابرهای بارشی یک کشور به کشورهای دیگر مبنای علمی ندارد.

به گزارش مشرق، «ابرهای بارشی ایران را دور می‌زنند» این عنوان برخی از تصاویر و ویدئوهای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی در روزهای اخیر است که مدعی‌اند ابرهای بارشی که زمینه‌ساز بارش برف در مناطق شرق ترکیه می‌شوند، پس از رسیدن به آسمان ایران دیگر موجب بارش برف و باران درحوضه آبریز دریاچه ارومیه نشده و انگار ناپدید می‌شوند.

روزنامه قدس نوشت: موضوعی که به شائبه بحث دخالت‌های عامدانه انسانی در تغییر اقلیم و مهندسی آب و هوا و یا همان ابردزدی دامن زده است.این در حالی است که برخی کارشناسان معتقدند ابردزدی یا عقیم‌سازی و انتقال ابرهای بارشی یک کشور به کشورهای دیگر مبنای علمی ندارد.

به لحاظ علمی نمی‌شود ابرها را دزدید

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی چنین نگاهی دارد و می‌گوید: به لحاظ علمی نمی‌شود ابرها را دزدید. سیستم‌های جوی، بسیار پرانرژی و دارای قدرت بالایی هستند و انسان هنوز توانمندی و فناوری لازم را ندارد که آن‌ها را عقیم‌سازی و یا به جاهای دیگر منتقل کند.

احد وظیفه با اشاره به اینکه حتی موفقیت‌آمیز بودن باروری ابرها هم محل تردید است، تصریح می‌کند: اگرچه باروری ابرها توسط ۵۰ تا ۶۰کشور مثل آمریکا، چین و امارات همچنین رژیم صهیونیستی از چند سال پیش انجام می‌شود اما هنوز گزارش رسمی موفقیت‌آمیز بودن یا نبودن آن ارائه نشده است.

البته بررسی مقاله‌های برخی محققان نشان می‌دهد بین ۵ تا ۲۰ درصد باروری ابرها آن هم در منطقه‌ای که ابرها را بارور کرده‌اند، بارندگی اتفاق افتاده است.

از سوی دیگر برخی مقالات علمی هم هیچ موفقیتی را برای باروری ابرها قائل نیستند و بر این باورند آن‌قدر سیستم درون ابر تغییرپذیری بالایی دارد که نمی‌توان بارندگی آن را به عمل بارورسازی نسبت داد. به‌طوری که گاهی در واقعیت می‌بینیم در منطقه‌ای ۱۰۰ یا ۲۰۰ میلیمتر بارندگی اتفاق می‌افتد اما بخش یا دره مجاورش اصلاً چیزی نباریده است. این موضوع به تغییرپذیری طبیعی سیستم‌های ابر برمی‌گردد.

وی می‌افزاید: به هرحال در موفقیت‌آمیز بودن یا نبودن باروری ابرها در جامعه هواشناسی اتفاق‌نظر وجود ندارد و بنده هم تأثیرگذاری آن را نه تأیید و نه رد می‌کنم. با وجود این حتی اگر در میزان بارندگی تأثیر داشته باشد در یک حوضه و یا مقیاس کوچک خواهد بود نه اینکه بتواند کل جو را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین نباید موضوع خشکسالی و کم‌بارشی در کشور را به حدس زدن‌هایی اینچنینی ربط داد چون فقط موجب تشویش اذهان جامعه می‌شود و ما را از مسیر درست پیگیری رفع مشکل منحرف می‌کند.

وظیفه می‌افزاید: نباید میزان بارندگی‌ کشورها را با یکدیگر مقایسه کرد؛ چون کشورها به لحاظ اقلیمی متفاوت‌اند و همین موضوع روی میزان بارندگی در آن‌ها تأثیر دارد. مثلاً میانگین بارش‌های بلندمدت ترکیه حدود۵۵۰ تا ۶۰۰ میلیمتر و میانگین بارندگی‌های بلندمدت ایران ۲۳۰ میلیمتر است؛ بنابراین می‌توان گفت بارش‌های ترکیه بین ۲.۵ تا ۳ برابر از ایران بیشتر است.

خورشید واقعیت پشت شایعات ابر دزدی

تفاوت بارش برف در مرز مشترک ایران و ترکیه!

هیچ دستی در کار نیست

صادق ضیائیان، رئیس سازمان ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا نیز می‌گوید: در اختلاف میزان بارش‌ها در شمال غرب ایران با شرق ترکیه هیچ دست انسانی را نمی‌بینم. حد فاصل این دو کشور رشته کوه‌هایی با ارتفاع بیش از ۳ هزارمتر وجود دارد که مانع عبور سیستم‌های آب و هوایی باران‌زا می‌شوند، یعنی ابرها در آنجا متراکم می‌شوند و پیش از آنکه از قله‌ها عبور کنند بیشترین بارش‌ها را دارند و بعد ابرها یا هوای بدون رطوبت تا کم‌رطوبت در پشت کوه پیشروی می‌کنند و بارش‌های کمتری دارند.

همین اتفاق در سایر رشته کوه‌ها هم می‌افتد؛ مثلاً در دو سوی رشته کوه البرز سمت شمال آن یا حاشیه دریای خزر بارندگی‌های بیشتری در مقایسه با بخش جنوبی یعنی استان‌های تهران، البرز و سمنان دارد. همین موضوع را در رشته کوه زاگرس هم می‌بینیم.

درواقع مرز اقلیمی چنین اتفاقی را رقم می‌زند. ضمن اینکه ترکیه در کنار دریای مدیترانه و سیاه قرار دارد و رطوبتش بالاست و به‌طورطبیعی بارش‌های آن بیشتر از ایران است. بنابراین در اختلاف میزان بارش‌ها در دو سوی مرز ایران و ترکیه نمی‌توان گفت دست‌های انسانی دخیل است که ابرهای بارشی ما را عقیم‌ و یا به جاهای دیگر منتقل می‌کنند؛ چنین چیزی اصلاً واقعیت ندارد.

وی در خصوص نقش باروری ابرها در کاهش بارش در ایران به‌ویژه در شمال غرب می‌گوید: باروری ابرها معمولاً پرهزینه است. ضمن اینکه در تمام فصول سال یا برای همه سامانه‌های بارشی انجام نمی‌شود بلکه موردی صورت می‌گیرد.

بنابراین نمی‌تواند حجم قابل توجهی از بارش‌ها را کاهش دهد و طبق مستندات سازمان جهانی هواشناسی در بهترین شرایط تأثیر ۱۰ تا ۲۰ درصدی در میزان بارندگی خواهد داشت.

وی با اشاره به اینکه کاهش بارندگی‌ها در ایران، کشورهای خاورمیانه و بسیاری از مناطق دیگر دنیا مربوط به تغییرات اقلیمی می‌شود، می‌افزاید: مثلاً در ترکیه میانگین بارش‌ها به نسبت بلندمدت کاهش ۴.۲میلیمتری داشته و حتی روند کاهش بارش‌ها در این کشور شدیدتر از ایران است، اما چون میانگین بارندگی ترکیه ۲.۵ برابر این میزان، یعنی ۶۰۰ تا ۶۵۰ میلیمتر در سال است چندان خودش را نشان نمی‌دهد.

ابردزدی؛ پوششی برای سوءمدیریت منابع آبی

اما عیسی کلانتری، رئیس سابق سازمان حفاظت محیط زیست کشور ابردزدی را نه تنها شایعه و دروغ محض می‌خواند بلکه معتقد است طرح چنین مباحثی برای انحراف افکار عمومی در سوءمصرف منابع آبی کشور است.

وی می‌گوید: اگر آمریکا و یا روس‌ها توان تبدیل ابرهای دیگران به بارندگی را داشتند خودشان گرفتار خشکسالی نمی‌شدند. تا جایی که الان تمام‌ غرب آمریکا گرفتار خشکسالی شده و روس‌ها هم همین‌طور یا ترکیه با کاهش بارش‌ها مواجه نمی‌شد.

وی می‌افزاید: ظرفیت و انرژی بارش‌ها در دنیا ثابت است، اما این انرژی در جاهایی کم و زیاد شده و در واقع برای اروپای شمالی، آمریکای جنوبی و آسیای شرقی زیاد و در خاورمیانه و اروپای جنوبی کم شده است. برای بهتر شدن وضعیت اقلیمی کشور باید مصرف آب در سال از ۹۸میلیارد مترمکعب به ۵۰میلیارد مترمکعب کاهش پیدا کند، یعنی اصلاً نباید با بارش باران و برف کاری داشته باشیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 12
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 15
  • IR ۱۹:۰۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۲
    30 14
    دو حالت داره یا قوه قضائیه عدالت رو رعایت نمیکنه و خشکسالی پدید اومده یا واقعیت داره و ابرها رو میدزدن سرماش میمونه برای ما. به نظرم قوه قضاییه باید خیلی جاها تجدید نظر کنه مثلا حکم دزدی با سلاح محاربه هست ولی با احکام در پیت بعد شیش ماه دزده میاد بیرون و همین باعث میشه برای دزد و زورگیر جماعت بصرفه و دزدی کنه و در موارد بدحجابی قرار بود جریمه کنن خبری نشد یک عده دارن لخت میشن و مسئله مواد مخدر که مطمئنم کله گنده ها رو یک ساعت هم بازداشت نمیکنن فوقش بارشونو بگیرن اونم با یه بار جدید ضرر قبلی رو جبران میکنه! و خیلی موارد دیگه که قوه قضاییه احکام رو اجرا نمیکنه. در بحث ابرها هم باید ارگانهای نظامی وارد بشن و اگه واقعا امکانش باشه بشه ابرارو کشید ایران و بارور کرد.
  • CN ۲۰:۰۵ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۲
    25 10
    نه خیلی پیش بینی‌های هوا و اقلیمتون درسته و کارشناسان تون نور چشمی نیستند بلکه نوابغ و شایستگان هستند، مردم نظراتشان را باور کردند!
  • IR ۰۳:۴۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۳
    4 1
    به قول آقای دکتر حجت‌الاسلام روحانی مگر از نتایج برجام رفع مشکل آلودگی هوا و کم آبی نبود. بروید با کدخدا ببندید شاید این مشکلات را که از درگاه خداوند متعال نا امید شده ایم را کدخدا حل کند.
    • IR ۲۳:۵۱ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۲
      0 0
      حجت الاسلام؟
  • مهدی IR ۰۶:۳۲ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۳
    4 0
    دنیا به سمت خودروهای الکتریکی میره و لیتیم عنصر اصلی تولید باتری خودرو هست،یکی از بزرگترین منابع لیتیم جهان زیر دریاچه ارومیه هست،چینی ها اول با زدن پل میانی وسط دریاچه و خشک کردن تدریجی اون و حالا با تجهیزات ضد بارشی در حال غارت منابع عظیم و گران قیمت اون هستن،حالا هی مسئولین (انشاالله غافل!) توجیه کنن
  • IR ۱۰:۴۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۳
    0 0
    علت نیامدن ابرهای بار انزا ب طرف ایران سنگینی این ابرها هستند که در ارتفاع کمتری از زمین در حرکت می‌کنند و لذا کوهای بلند مانع حرکت آنها میشوند. اما ب قول مشرق این تمام ماجرا نیست، چرا مواقع دیگر در گذشته چنین اتفاق نمی افتاد: علت عوامل دیگر هستند، اما جای امیدواری هست که در ماه دی و بهمن بارش رقم بخورد و هوا هم سرد تر شود. امکان حرکت ابرها هم بطرف مکان بخصوص وجود دارد.
  • یک ایرانی IR ۱۳:۴۶ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۳
    2 0
    لطفا اول بررسی کنید ببینید کیا بودند که سه چهار سال قبل گفتند از سال 1400 دیگه میریم تو تر سالی و محاسبات همه رو بهم ریختند!!!! تمام کشور داره درگیر بی آبی و بی برقی میشه.... کدوم جماعتی تو هواشناسی یا وزارتخونه ای چنین تحلیلی داد که الان همه کاسه چه کنم دست گرفتند!!! اول اونا رو پیدا کنید. بعد این تحلیل آقایون رو هم شاید بشه ساده لوحانه باور کرد!
  • IR ۱۴:۱۴ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۳
    2 0
    وَإِذ تَأَذَّنَ رَبُّكُم لَئِن شَكَرتُم لَأَزيدَنَّكُم ۖ وَلَئِن كَفَرتُم إِنَّ عَذابي لَشَديدٌ﴿۷﴾ سختگیریهای شمر منشانه در مورد استفاده از روانابها و آبهای زیر زمینی که مردم را جان به لب کرده نتیجه طبیعی دارد که خشکسالی و قحطی یکی از آنهاست . قوانین آب و خاک این کشور در گذشته با هدایت استعمار گران دشمنان مردم مسلمان با رویکرد ایجاد قحطی تدوین شده متاسفانه تا شناخت تصمیم گیران ما از حقایق جاری که خداوند تبیین کرده و عمل به آنها ، کشور باید این روزهای تشنگی را مانند بچه های امام حسین در بین دو دریا و دو رشته کوه تحمل کنند .
  • سكينه سلطان US ۲۲:۳۴ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۴
    1 0
    بهتره كارشناسانتان را عوض كنيد. بريد درباره سلاح هارپ HAARP مطالعه كنيد تا ببينيد اين فناورى موحود است و كاملاً واقعيت دارد.
  • علی IR ۱۳:۴۶ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۶
    1 0
    به لحاظ‌‌علمی‌خیلی‌کارا‌میشه‌کرد‌،شما‌خیلی‌عقب‌ماندی‌از‌علم
    • IR ۲۳:۵۲ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۲
      0 0
      باشه استاد چشم
  • ناشناس IR ۱۵:۰۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۶
    0 0
    این واقعیته ولی نمیدونن ابرو میدزدن باید جلوش گرفته بشه یه کاری برای بارش خشکسالی بکنن وگرنه در آینده بحران خشکسالی شدید هست میخوان مردمو با خشکسالی بکشن البته برای دام و کشت هم بحران هست چون چیزی برداشت نمیشه دام هم تلف میشه خطر جدی هست که باید پیشگیری بشه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس