به گزارش مشرق، سفر قریب الوقوع حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه به اسلام آباد و قاهره دو خبری است که در بحبوحه تنشهای جاری برآمده از آتش افروزی رژیم صهیونیستی در جنگ غزه، از شکست رهبران این رژیم در تحقق هدف تسری جنگ به کشورهای پیرامونی ایران و تزلزل در مناسبات رو به پیشرفت آن با کشورهای منطقه حکایت میکند.
چند روز پس از آنکه ایران و پاکستان متأثر از حوادث تروریستی کرمان، مراکز تجمع گروهکهای تروریستی در نواحی مرزی یکدیگر را هدف حملات نظامی قرار دادند، به نظر میرسید تل آویو امیدوار شده تا مناسبات نزدیک و همپیمانی تهران و اسلام آباد در عرصههای متعدد همکاری از این تنشها تأثیر گیرد؛ تنشهایی که بیش و پیش از هر چیز مسئولیت وقوع آنها متوجه اسرائیل میشد که با فعال کردن گروههای تروریستی منطقه، زمینه را برای بیثباتی ایران فراهم کند. پاسخ فوری ایران به این حملات مبنی بر هدف قرار دادن پایگاههای اسرائیلی در نقاطی از اربیل عراق، سوریه و برخی از نواحی مرزی پاکستان و واکنش محدود نظامی متقابل پاکستان به شهر مرزی سراوان درکنار فراخواندن سفرای ایران و پاکستان به کشورهای خود، بارقههای امید را در دل رهبران اسرائیلی پدیدار کرد تا تأثیر مستقیم این ماجراها، بحرانی شدن رابطه تهران و اسلام آباد باشد.
اما زمان زیادی نگذشت تا معلوم شود تل آویو در تلاش برای متزلزل کردن رابطه تهران و همسایگانش دچار خطای راهبردی شده است. چرا که در کمتر از یک هفته از گذشت این اتفاقات، بر اساس بیانیه مشترکی که روز گذشته از سوی ایران و پاکستان منتشر شد، وزرای خارجه دو کشور توافق کردند سفرای خود را تا جمعه ۲۶ ژانویه (ششم بهمن ۱۴۰۲) به محل مأموریت خود بازگردانند. همچنین اسلام آباد وزیر خارجه ایران را برای سفر به پاکستان دعوت کرد تا از نزدیک با مقام دیپلماتیک کشورمان درباره ابعاد تحولات بحرانی جاری به گفتوگو بنشیند. ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه روز گذشته دعوت به عمل آمده از امیرعبداللهیان برای سفر به اسلامآباد را نشان دهنده استحکام رابطه ایران و پاکستان خواند. در همین حال علیرضا عنایتی، سفیر ایران در عربستان نیز از دیدار مثبت خود با «احمد فاروق»، سفیر پاکستان در سفارت جمهوری اسلامی در ریاض خبر داد.
ابراز نگرانی صهیونیستها از احتمال سفر امیرعبداللهیان به مصر
اخبار ناخوشایند برای اسرائیل در روند مناسبات منطقهای ایران با اعلام یک رسانه عربی مبنی بر سفر قریبالوقوع وزیر خارجه به مصر تکمیل شد. به گزارش ایسنا پایگاه خبری عربی ۲۱ مدعی شد که وزیر خارجه ایران طی روزهای آتی به قاهره سفر خواهد کرد. در حالی که هنوز مقامهای ایران و مصر نسبت به این خبر واکنشی نشان ندادهاند، رسانههای صهیونیستی نسبت به این امر ابراز نگرانی کردهاند. روزنامه اسرائیلی «یدیعوت آحارونوت» با اشاره به اینکه ایران و مصر در سایه جنگ غزه به هم نزدیک میشوند، نوشته است که امیرعبداللهیان به قاهره سفر خواهد کرد و نزدیکی روابط ایران و مصر باید مقامات تلآویو را نگران کند. بخش دیگری از این گزارش به مذاکرات فشردهای اشاره کرده که در روزهای اخیر میان مصر، مسئولان ارشد انصارالله یمن و ایران انجام شده و هدف از آن ممانعت از گسترش درگیریهای دریایی میان اسرائیل، غرب و ایران اعلام شده است. پیش از این «رخا احمد حسن»، عضو شورای امور خارجی مصر در گفتوگو با «اسپوتنیک» با اشاره به گفتوگوی تلفنی رؤسای جمهور ایران و مصر و تبریک پیروزی «السیسی» در انتخابات توسط سید ابراهیم رئیسی از احتمال بازگشت سفرای ایران و مصر در کوتاه مدت خبر داده و آن را نشان دهنده رسیدن رابطه تهران و قاهره به بالاترین سطح خوانده بود.
توفیق نقشه راه سیاست همسایگی
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز روز گذشته در جدیدترین موضعگیری نسبت به تحولات تهران و قاهره، فضای حاکم بر روابط دو کشور را مثبت خواند و اعلام کرد که بر مبنای دستور و توافق دو رئیس جمهور و گفتوگوهای دو وزیر خارجه نقشه راهی برای ادامه مذاکرات بین دو کشور و حل و فصل اختلاف نظرها و سوءاستفادههای احتمالی تعریف شده است. به گفته کنعانی مقامات دو کشور بر ادامه گفتوگوها برای برداشتن گامهای جدید در مسیر توسعه روابط دو کشور و ارتقای آن تأکید دارند.
به این ترتیب به نظر میرسد با سفر وزیر امور خارجه به پاکستان و خبرهای تکمیلی درباره روند رو به پیشرفت مذاکرات تهران و قاهره، فضای حاکم بر منطقه بتدریج برای رژیم صهیونیستی که در جنگ فرسایشی غزه خود را فرومانده میبیند، تیرهتر شود؛ چرا که رهبران اسرائیلی در پی ناکامی و انزوای خودخواسته در صحنه میدانی غزه، نخست به تحریک تهران برای کشاندن آن به رویارویی با محور امریکایی – اسرائیلی امید بسته بودند که با شکست در تحقق این هدف کوشیدند از طریق عملیات ترویستی کور، تهران و همسایگانش را رو درروی یکدیگر قرار داده و جایگاه آن را در بطن سیاست منطقهای سازندهاش متزلزل سازند؛ هدفی که به نظر میرسد با دیدارهای قریب الوقوع وزیر امور خارجه با همتایان خود از کشورهای عربی به شکست انجامیده باشد.