کد خبر 1571171
تاریخ انتشار: ۱۱ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۷:۲۹
اروپا ۲۱ میلیارد دلار به اوکراین کمک می‌کند

هم زمانی افزایش نرخ دلار آزاد در ماه‌های پایانی پارسال و بهمن‌ماه امسال، موجب شد شائبه مردود جبران کسری بودجه به‌وسیله نوسان‌های نرخ ارز، بار دیگر بر سر زبان‌ها بیفتد.

به گزارش مشرق، هم زمانی افزایش نرخ دلار آزاد در ماه‌های پایانی پارسال و بهمن‌ماه امسال، موجب شد شائبه مردود جبران کسری بودجه به‌وسیله نوسان‌های نرخ ارز، بار دیگر بر سر زبان‌ها بیفتد. اما بررسی‌ها نشان از اثرات موقتی عوامل سیاسی و منطقه‌ای بر نرخ ارز دارد.

بعد از افزایش نرخ ارز غیررسمی در بهمن‌ماه سال گذشته تا کانال ۶۰ هزار تومانی و بازگشت دوباره قیمت‌ها به کانال ۴۷ هزار تومانی، بازار دلار فردایی، ۱۰ ماه گذشته را با ثبات نسبی پشت‌سر گذاشت اما در روزهای اخیر شاهد افزایش قیمت دلار در بازار آزاد تا کانال ۵۸ هزار تومانی بوده‌ایم.

هم‌زمانی افزایش نرخ دلار آزاد در ماه‌های پایانی سال گذشته و بهمن‌ماه امسال، موجب شد شائبه مردود جبران کسری بودجه از سوی دولت به‌وسیله نوسان‌های نرخ ارز باردیگر بر سر زبان‌ها بیفتد. مساله‌ای که بارها از سوی مسئولان دولت و کارشناسان اقتصادی رد شده است؛ زیرا با توجه ‌به اثر نرخ ارز در قیمت تمام‌شده بسیاری از کالاهای مصرفی کشور و انتظارات تورمی، جبران کسری بودجه از طریق افزایش نرخ ارز، پیامدهای منفی زیادی برای دولت دارد که جبران آن‌ها، مستلزم هزینه و بار مالی مضاعف است؛ پس نمی‌توان این هدف را محتمل دانست.

از طرفی دیگر، برخی کارشناسان، کسری ۱۲ میلیارد دلاری تجارت خارجی بدون نفت در ۹ ماهه گذشته را دلیل نوسان‌های نرخ ارز در روزهای اخیر معرفی می‌کنند زیرا این کسری را موجب تضعیف منابع ارزی و ناتوانی دولت در تأمین ارز مورد نیاز برای واردات کالا می‌دانند.

راهکار مقابله با التهاب‌های ارزی چیست؟

وضعیت مطلوب تامین ارز

اما در این زمینه باید به این نکته مهم اشاره کرد، کسری تجارت خارجی زمانی بازار ارز را از آرامش خارج می‌کند که دولت نتواند ارز موردنیاز کالاهای اساسی را تأمین کند؛ اما این مساله نیز مردود است؛ زیرا روند تأمین ارز کالاهای اساسی و عرضه ارز در سامانه نیما بیانگر مطلوب ‌بودن شرایط کشور در این ‌زمینه است.

براساس آمارهای ارائه شده از سوی بانک مرکزی، از ابتدای امسال تا روزهای گذشته، حجم تخصیص ارز وارداتی ۶۹ میلیارد و ۸۴۵ میلیون دلار و حجم تامین ارز نیز حدود ۵۸ میلیارد دلار بوده است. با توجه به فاصله زمانی تخصیص و تامین ارز، از نظر فنی آمارها نشان می‌دهد وضعیت تامین ارز واردات بسیار مطلوب بوده است.

بررسی نوسان‌های نرخ ارز و تعیین قیمت دلار در کشور نشان می‌دهد، این مساله در ایران متأثر از عوامل مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی است و برای بررسی ابعاد مختلف این موضوع، نباید فقط یک متغیر را مورد بررسی قرارداد. همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد، با توجه‌ به عدم تغییر قابل‌توجه رویه‌ها، سیاست‌گذاری‌ها و شاخص‌های اقتصادی کشور و حتی بهبود آن‌ها، نوسان‌های نرخ ارز بیشتر متأثر از عوامل منطقه‌ای و سیاسی بوده که موقتی بودن آن را نشان می‌دهد زیرا شرایط منطقه پیوسته در حال تغییر است.

اما عوامل اقتصادی و شرایط سیاسی حاکم بر کشور، چه روایتی از التهاب‌های نرخ دلار بازار غیررسمی در روزهای اخیر دارد؟

بررسی شرایط اقتصادی کشور در ۱۰ ماه گذشته، بیانگر بهبود شاخص‌های اقتصادی نسبت به سال گذشته است. بر این اساس، نرخ تورم سالانه از ۴۹ درصد اردیبهشت امسال به ۴۳.۶ درصد در دی‌ماه کاهش یافته است. همچنین متوسط رشد اقتصادی کشور در ۶ ماه نخست امسال نیز نزدیک به ۷ درصد اعلام شده است.

بر اساس اعلام مؤسسه‌های بین‌المللی همچون اوپک و کپلر، میزان تولید و فروش نفت ایران در سال گذشته میلادی نسبت به سال ۲۰۲۲، افزایش قابل توجهی داشته؛ به عبارتی میزان فروش نفت در ۱۰ ماهه گذشته نزدیک به ۳۰ میلیارد دلار اعلام شده که ۱۰ درصد بیشتر از مدت مشابه پارسال بوده است. علاوه بر این عوامل، عضویت در سازمان همکاری‌های شانگهای و بریکس نیز ظرفیت‌های اقتصادی بالقوه زیادی برای کشور فراهم کرده است که با فعال‌شدن آن‌ها در زمینه‌های ترانزیتی و سرمایه‌گذاری، وضعیت شاخص‌های اقتصادی کشور بهتر خواهد شد.

بر این ‌اساس، همه عوامل اقتصادی بیانگر ثبات نرخ ارز در کشور دارد؛ گواه این ادعا ثبات نسبی نرخ ارز در ۱۰ ماه امسال است و همانگونه که اشاره شد، نوسان اخیر نرخ ارز باید متأثر از عوامل سیاسی و منطقه‌ای باشد. از ۲ روز گذشته و انتشار اخباری مبنی بر حمله به یکی از پایگاه‌های ارتش تروریستی آمریکا و نسبت دادن آن به ایران، بسیاری از کانال‌های خبری با بازنشر این خبر، قیمت دلار آزاد در کانال‌های تلگرامی را افزایش دادند. اما با اعلام عدم نقش ایران در این حملات و تلاش آمریکا برای کاهش تنش با ایران، به نظر می‌رسد با گذشت زمان و حاکم شدن آرامش در منطقه، التهاب‌های چند روز اخیر بازار ارز، فروکش خواهد کرد.

بانک مرکزی ابزار لازم برای کنترل بازار ارز و کاهش التهابات را دارد؟

یکی از شروط ضروری که کارشناسان اقتصادی به‌عنوان ابزار قدرت بانک مرکزی برای کنترل نوسان‌های کوتاه‌مدت نرخ ارز معرفی می‌کنند، موضوع دسترسی بانک مرکزی به ارز با کیفیت است. به عبارتی، ارز باکیفیت، ارزی است که با نیازهای ارزی کشور تطبیق دارد (سهم بالای ارزهایی همچون درهم و دلار و یورو و یوان) و همچنین در دسترس است.

راهکار مقابله با التهاب‌های ارزی چیست؟

آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد، روز یکشنبه(۸ بهمن) معادل ۲۵۲ میلیون دلار عرضه ارزهای مختلف وجود داشته که از ۱۰۸ میلیون درهم، نزدیک به ۳۵ میلیون درهم متقاضی وجود داشته است. برای ۷۲ میلیون دلار عرضه شده نیز ۴۳ میلیون دلار تقاضا، برای ۳۹ میلیون روبل عرضه شده ۲۸ میلیون روبل تقاضا، برای ۱۸ میلیون روپیه هند ۱۱ میلیون روپیه تقاضا، برای ۵۶۰ میلیون یوان عرضه شده ۵۱ میلیون یوان تقاضا و برای ۶۰ میلیون یورو عرضه شده نیز ۱۴ میلیون یورو تقاضا وجود داشته است.

براساس آنچه گفته شد، با توجه ‌به ثبات نسبی نرخ ارز در ۱۰ ماه گذشته، نوسان‌های اخیر ناشی از رخدادهای سیاسی_امنیتی هفته‌های گذشته است؛ بنابراین این افزایش نرخ موقتی خواهد بود. از طرفی بانک مرکزی با وجود منابع ارزی با کیفیتی که در اختیار دارد، ابزار لازم برای مداخله و کنترل التهاب‌های موقتی را دارد و پیش‌بینی می‌شود با اقدامات بانک مرکزی، نرخ ارز در بازار آزاد به محدوده ماه‌های گذشته برگردد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 18
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 2
  • اکبر DE ۱۷:۳۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
    8 5
    دولت تمام تلاششو برای پایین نگه داشتن نرخ ارز داره انجام میده، مردم با نخریدن دلار در این شرایط ملتهب باید به دولت کمک کنن
    • IR ۲۳:۱۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
      4 3
      اتاق بازرگانی تعطیل و بورس و بانک ها باید کنترل شوند تا رشد نقدینگی صفر شود
    • مجید IR ۲۳:۱۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
      2 2
      تخته کردن در اتاق بازرگانی و بورس
    • خلیل IR ۲۳:۲۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
      0 3
      اعضای اتاق بازرگانی 19 تن شمش طلا وارد کردند و بازار را بهم ریختند
    • IR ۰۶:۴۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۲
      0 0
      مصادره و جریمه متخلفین
    • IR ۱۲:۱۵ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۲
      0 0
      بهترین راهکار بستن و گل زدن به در صرافی هاست و انجام امور ارزی در شعب بانکهاست و وضع مجازات سنگین برای دلال های ارز و همچنین غیر قانونی اعلام کردن خرید و فروش دلار و به صفر رساندن ذخایر دلاری بانک مرکزی است
  • IR ۱۷:۵۰ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
    1 0
    حفظ دلار در گروه حفظ پایه پولی و عدم خل پول است. اتصاد یک علم جهان شمول و محاسباتی (دو دوتا چهارتا!) است. مطابق نظر متخصصین اقتصادی عمل کنید نه سیاسیون... وضع اصلاح خواهد شد!
  • IR ۱۸:۳۳ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
    0 1
    یک راهکار همیشگی می خواهیم. #پولطلا یک راه دائمی برای این مشکل است.
  • هادی IR ۱۸:۳۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
    3 0
    راهکار مقابله با التهاب ارزی تنها و تنها تک نرخی کردن ارز، جلوگیری از خلق پول توسط مافیای بانک ها قطع دست رانت خوارها از اقتصاد و تغییر ریل حکومت داری است. تا وقتی مخبر و خاندوزی سکاندار اقتصاد مملکت هستن اوضاع همینه.
  • عدالت IR ۱۸:۵۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
    0 3
    حسن روحانی: دست به براددم برنید اعلام جنگ میکنم 9 مهر 1398 محکومیت حسین فریدون 15 مهر 1398 دستور گرانی بنزین توسط روحانی 25 ابان 1398 شروع اشوب بنزین و انتقام از نظام
  • IR ۲۰:۱۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
    3 1
    راه حل یک ارتباط خوب جهانیه. دوری از ماجراجویی ها و یک اقتصاد باز با مراودات جهانی
    • آرش IR ۲۱:۱۹ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
      0 0
      آره تو راست میگی، دولت بنفش ۸ سال مملکت رو با همین شعار قشنگ بدبخت کرد، آخه دوزاری جوری میگی روابط خوب که انگار خاله بازیه ما بریم بگیم آمریکا آشتی آشتی بوس بوس! اونم بگه باشه دیگه تحریمها رو برداشتم و دیگه کاریت ندارم و بیا راحت تجارت کن و پیشرفت کن منم کمک می کنم!!! امثال تو که اصلاً نه سواد تاریخی دارن و نه فهمی از روابط تاریخی ایران با آمریکا همینقدر مسائل رو ساده میبینن. ببین عم جان ایران سالها نوکر و برده آمریکا بوده ولی بعد انقلاب دهها با آمریکا رو تحقیر کرده و به رقیب آمریکا تبدیل شده حالا تو بگو آمریکا به کمتر از بلایی که انگلستان سال۱۳۲۸ سر ایران درآورد راضی میشه؟!
  • IR ۲۰:۳۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
    5 0
    خیلی ساده ست! ارز رو به جای اختصاص به مافیاهایی مثل چای دبش برای تنظیم بازار استفاده کنیم.
  • احمد IR ۲۲:۲۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
    1 1
    راه مقابله با التهابات ارزی برکناری مدیران بی عرضه اقتصادی هستند. در این دو سال و نیم که از عمر دولت آیت اله رئیسی می گذرد متاسفانه تیم اقتصادی دولت بسیار ضعیف عمل کردند. دلار زیر 30 هزار تومان رسید نزدیک به دو برابر شده، برنج و روغن و ... دو برابر شده این در حالی است قبل از این دولت وزیر اقتصاد فعلی کلی شعار می داد مشکلات اقتصادی قابل حل است اما هیچ کاری نتوانست انجام دهد!! خاندوزی در مجلس فرمودند تحریم ها فقط 20 درصد موثرند!! این حرف ایشان نشان داد او درک درستی از تحریم ها ندارد.
  • IR ۰۲:۲۰ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۲
    0 0
    افزایش قیمت دلار فقط به خاطر انعکاس قیمتهای دروغین در فضای مجازی است، مخصوصا کانالهای تلگرامی که از خارج از کشور هستند و با فعالیت و تبلیغ زیاد به عنوان مرجع شناخته شده اند، خدا باعث و بانی را ذلیل کند....
  • IR ۰۶:۵۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۲
    0 0
    دولت محترم سود سپرده های ارزی را افزایش دهید بگذارید این ارزها از جامعه جمع شده و به سوی بانک ها سرازیر شود
  • IR ۰۸:۵۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۲
    1 1
    التهاب‌های ارزی؟! شرم نمی‌کنید؟! خجالت نمی‌کشید از این تیتر زدناتون؟! به این قیمت‌ها می‌گید التهاب؟! شدن دُمَلای چرکینی که هیچ طبیب و داروئی، درمانش رو نداره و نیست! مثل دُمَلای چرکینی که مجروجین شیمیائی بعد از مدت‌ها، دیگه به درد و دیدنشون عادت میکنن و فقط زجر میکشن! آره داداش! اینم، شده حکایت رزق و معیشت و رفاهِ ملت و قیمتای نجومی ارزهائی که روز به روز و مستقیماً بر کوچک شدن سفره و رفاه‌شون موثره!!!....
  • IR ۱۷:۴۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۲
    0 0
    یک راهکار بهتر این هست که دولت باید قیمت ارز را بالاتر ببرد تا بتواند کسری بودجه سال آینده را از این طریق تامین کند.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس