به گزارش مشرق، مراسم اختتامیه هجدهمین دوره جشنواره بینالمللی شعر فجر با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزیر ارشاد، علی رمضانی مدیرعامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، اسماعیل جانعلیپور مدیرکل دفتر مجامع، تشکلها و فعالیتهای فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علیرضا قزوه دبیر جشنوراه شعر فجر، حامد محقق معاون شعر و ادبیات داستانی موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران در سالن سینمایی وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
احمدوند ضمن تشکر از حضور مهمانان خارجی، داخلی و چهرههای فرهنگی در وزارت ارشاد گفت: از تلاش علی رمضانی، مدیرعامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران و حامد محقق، معاون شعر و ادبیات داستانی موسسه برای برپایی هجدهمین دوره جشنواره شعر فجر تشکر میکنم. در این دوره در خدمت تعدادی از عزیزانی هستیم که در ۲۴ استان در مجموعه برنامه آموزشی کلک خیال شرکت کردند که گزارش آن ارائه شد. همچنین برنامه ویژه استانی را با همکاری صداوسیما برگزار خواهیم کرد و از شبکههای تلویزیونی سراسر کشور پخش خواهد شد.
علیرضا قزوه، دبیر علمی جشنواره در بخش دیگر برنامه گفت: ما بعد از این اختتامیه، محافل شعر نداریم ولی برنامههای تلویزیونی را داریم چرا که شعر فجر به تمام استانهای کشور جشنواره شعر فجر سرایت کرده و در تمام استودیوهای تلویزیونی مراکز صدا و سیما کشور شب شعر به شکل مسابقه بین برگزیدگان استانی برگزار و از تلویزیون پخش میشود. همچنین ۳۰ برنامه ویژه داریم که ۶۴ نفر از شاعران در آن شرکت میکنند و به شکل مسابقه در شبکه ۴ در شبهای ماه مبارک رمضان در تلویزیون پخش میشود. امسال اولین بار است که شعر فجر را به خانهها آوردهایم. وی همچنین به قرائت بیانیه هیئت داوران پرداخت.
متن بیانیه به این شرح است:
«به نام خداوند صاحب کتاب
ادبیات به عنوان عالیترین شکل بیان احساس، زبان جان و آیینه روح است. ادبیات پلی است که برقراری ارتباط با انسانهای دیگر را به دلپذیرترین صورت آن ممکن میسازد. برگزاری جشنواره بینالمللی شعر فجر کوششی است قابل ستایش برای فروزان نگاهداشتن مشعل شعر، پاسداشت زبان و ادبیات پارسی و تکریم و تعظیم شعر و شاعران که وارثان آب و خرد و روشنیاند.
شعر فجر این فرصت را برای شاعران پارسی زبان فراهم میکند که تلاش کنند تا بیش از پیش در جستوجوی تصویر روشنی از خویش و همچنین میراثدار شایستهای برای بزرگانی، چون سنایی، فردوسی، عطار، مولانا، حافظ، سعدی و بسیاری دیگر از شاعران مسلمان این مرز و بوم باشند. در هجدهمین دوره جشنواره بینالمللی شعر فجر، ۲ هزار ۶۲۶ عنوان کتاب چاپ اول سال ۱۴۰۱ در ۵ بخش: شعر کلاسیک، شعر نو، محاوره، کودک و نوجوان و «درباره شعر» که اختصاص به نقد و پژوهشهای ادبی دارد، مورد ارزیابی و داوری قرار گرفت.
چاپ و انتشار هزار و ۹۱۳ عنوان مجموعه شعر در قالبهای کلاسیک، نیمایی، سپید و محاوره حکایت از گرایش بیشتر شاعران هم روزگار ما ـ به خصوص شاعران جوان ـ به قالبهای امروزی دارد. از نظر کیفی، خلاقیتها و نوآوریهای متعادل فرمی، ساختاری و زبانی در شعر شاعران امروز ـ بخصوص در قالبهای نو ـ قابل تأمل و بررسی است. البته در پارهای از آثار، ضعف و تزلزل ساختاری، زبانی و موسیقیایی مشهود است که میتوان با برگزاری دورههای آموزشی و جلسات نقد از پیشروی این آسیب پیشگیری کرد. در حوزه شعر سنتی تلاش برای مضمونیابیهای جدید و دریافتهای نو و متفکرانه از جهان هستی قابل ستایش است.
شعر کودک و نوجوان نیز همچون ادوار پیش به رغم بلوغ و بالندگی کیفی و مضمونی، برای رشد و شکوفایی نیازمند توجه جدی است. که باید توسط پژوهشگران دغدغهمند این حوزه مورد واکاوی قرار گیرد. در نهایت هیئت داوران هجدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر، با مطالعه دقیق و همه جانبه، تبادلنظر و گفتگو و دقت نظری شایسته در خصوص یکایک آثار ـ طی چند مرحله داوری ـ آثاری چند را شایسته احراز عنوان آثار برتر دانستند؛ اما باید متذکر شد که این گزینشها هرگز به معنای نفی توانمندیها و قابلیتهای ادبی دیگر عزیزان نیست.
در پایان، با آرزوی اینکه چراغ پر فروغ جشنواره شعر فجر همچنان روشن بماند، به اغتنام فرصت و به رسم ادب از تمامی دستاندرکاران برگزاری این جشنواره، بخصوص معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، خانه کتاب و ادبیات ایران، و اصحاب رسانه و مطبوعات که با پوشش شایسته و گسترده اخبار جشنواره، از آغاز تا پایان این راه روشن همراه ما بودند تشکر نموده، و توفیق و سربلندی همه این خوبان را در خدمت به فرهنگ و ادب این مرز و بوم، از درگاه حضرت احدیت خواهانیم.»
مصطفی محدثی خراسانی، از داوران هجدهمین دوره جشنواره بینالمللی شعر فجر در بخش دیگر برنامه از زکریا اخلاقی به عنوان یک چهره تأثیرگذار و دارای اندیشه عمیق و مضامین زلال و سرشار انسانی عنوان کرد و گفت: وی شاعری تمام عیار است، شاعری که دیدن آثارش در این سالها خود من را ارجاع میداد به آن لفظ حکیم که در گذشته اطلاق میکردیم. او شاعری با اطلاعات عمیق و در شقوق مختلف بهرهمند از ذوق و طبع روان است و نیز از طرف دیگر توانمند بر عناصر مختلف شعر از ذهن گرفته تا زبان و موسیقی و نهایتا آن ناخودآگاهی که تمام این آگاهیها را در لحظه خلق اثر به شکل هنرمندانهای تبدیل به شعر می کند و تا اعماق جان نفوذ میکند.
حجتالاسلام اخلاقی در ادامه برنامه این غزل را به مناسبت سالروز بازگشت امام خمینی(ره) به میهن اسلامی قرائت کرد.
تقویم در تقویم؛ این فصلها سرشار باران تو خواهد شد
مجلس به مجلس باز؛ پیمانهها، لبریز پیمان تو خواهد شد
این فصلهای سبز؛ انگار تفسیر غزلهای بدیع توست
این عشقهای پاک؛ مجلسنشین درس عرفان تو خواهد شد
این بادها چندیست؛ عطر تو را در باغ بیداری پراکندهست
این باغ بیپاییز؛ دلبستهٔ لبهای خندان تو خواهد شد
این کاروان اما؛ منزل به منزل میرود تا بانگ بیداری
نسلی که در راه است؛ در آستان صبح مهمان تو خواهد شد
گفتی خدا با ماست؛ گفتی که فردای جهان فردای توحید است
فردا تمام خاک؛ جغرافیای سبز ایمان تو خواهد شد
تو زندهای و عشق؛ در جلوهٔ اندیشههای روشنت زندهست
یک روز این دلها؛ پروانهٔ شمع شبستان تو خواهد شد
این لالههای سرخ؛ یک پرده از شرح کرامات لطیف توست
این دشتها آخر؛ محو تماشای شهیدان تو خواهد شد
نام تو جاوید است؛ نام تو در افسانههای شهر پایندهست
دلهای بعد از این؛ آیینه در آیینه حیران تو خواهد شد
پیغام تو جاریست؛ پیغام تو در هفت اقلیم زمین جاریست
ای وارث خورشید! فردای این آفاق از آن تو خواهد شد