به گزارش مشرق،️ همه ما میدانیم که یک رژیم غذایی سالم برای سلامت کلی مهم است، اما آن چه میخورید نیز میتواند در بهبودی سریع زخم نقش داشته باشد. این امر بسیار مهم است، زیرا بهبودی آهسته میتواند زخمها را درمعرض عفونت و سایر مشکلات دیگر قرار دهد.
مهمترین چیزی که باید درک کنید آن است که حتی یک زخم نسبتا کوچک نیز میتواند تاثیر چشمگیری بر نحوه متابولیسم مواد مغذی داشته باشد. این مرحله فاز کاتابولیک نامیده میشود و هنگامی که در این فاز قرار دارید بدن انرژی لازم را بدست میاورد. این بدان معناست که از پروتئین، چربی ها، کربوهیدراتها و آنتی اکسیدانهای اضافی برای ایجاد بافت جدید استفاده میشود.
در این فاز، بدن نیاز بیشتری به مواد مغذی خواهد داشت همین امر سبب بهبودی مناسب زخمها میشود. ممکن است فکر کنید که باید غذای کم تری را مصرف کنید، اما حقیقت برعکس این موضوع است و غذا خوردن کافی با کیفیت بالا بسیار مهم است، زیرا چنانچه بارها و بارها در بخش سلامت نمناک گفته ایم مواد مغذی موجود در غذاها به بازسازی بافتهای آسیب دیده کمک مینمایند و سیستم ایمنی را برای مبارزه با عوامل میکروبی تقویت مینمایند.
مواد غذایی برای خوب شدن سریع زخمها
توصیه میشود بر روی ۵ دسته از مواد مغذی تمرکز کنید:
۱- میوهها
۲- سبزیجات
۳- غلات
۴- لبنیات
۵- گوشت
این مواد مغذی را در رژیم خود بگنجانید
۱- پروتئین:
در حین بهبود زخم حداقل به ۲- ۳ وعده پروتئین در روز نیاز خواهید داشت. اگر پروتئین کافی دریافت نکنید برخی از آنها به جای ترمیم زخم به سمت تامین انرژی بدن میروند. لوبیا، آجیل، تخم مرغ، پروتئینهای فاقد چربی، شیر، مکملهای پروتئین، گوشت، مرغ، ماهی، پنیر، ماست یونانی، محصولات پروتئین، سویا وآجیل سویا را مصرف کنید. در هر وعده غذایی ۲۰-۳۰ گرم پروتئین و برای میان وعدههای خود ۱۰-۱۵ گرم پروتئین در نظر بگیرید.
۲- سبزیجات دارای برگ سبز:
سبزیجاتی، چون اسفناج، جعفری، لوبیا سبز، کلم پیچ، گل کلم و سبزیجات دارای برگ تیره سرشار از ویتامین هستند و نقش مهمی را در انعقاد خون دارند.
۳- ویتامین:
تحقیقات نشان میدهد که بهبود التهاب زخم با دریافت ویتامین لازم میتواند به میزان قابل توجهی تسریع شود بنابراین به دنبال مصرف فلفل قرمز، مرکبات، میوه ها، کلم پیچ، کلم بروکلی، توت فرنگی، آناناس، کیوی، انبه، طالبی، گوجه فرنگی و هویج باشید.
ویتامین C: این نوع ویتامین دارای خاصیت آنتی اکسیدان است و برای سنتز ماتریکس بین سلولی بافتها مثل استخوان، پوست، دیواره رگهای خونی و بافت پیوندی لازم و ضروری است و از آسیب سلولها جلوگیری مینماید. مرکبات، کیوی، خانواده کلم، گوجه فرنگی، خانواده کلم، انواع توتها و …. از مواد خوراکی حاوی ویتامین سی هستند.
ویتامین A: این ویتامین به تولید گلبولهای سفید کمک میکند و نقش مهمی در مبارزه با عفونت در اطراف زخمها را دارد.
این ویتامین نقش آنتی اکسیدانی نیز دارد و اثر رادیکالهای آزاد که به سلولها آسیب میرسانند را خنثی مینماید. مواد خوراکی حاوی ویتامین A عبارتند از:جگر، سبزیجات و میوههای زرد و نارنجی مثل هویج، انبه، فلفل دلمه ای، سیب زمینی شیرین.
۴- روی:
یکی دیگر از مواد مغذی لازم بدن که در گوشت گاو و جگر یافت میشود روی میباشد. این ماده مغذی همچنین به مقادیر کم تری در دانه آفتابگردان، کره بادام زمینی، بادام و جوانه گندم یافت میشود. روی دومین عنصر کمیاب است که به صورت ناچیز در بدن انسان پیدا میشود. روی در تقویت سیستم ایمنی، تقسیم سلولی، سنتز کلاژن موثر است و سرعت بهبود زخم و جراحات را افزایش میدهد.
۵- هیدراته بمانید:
برای ارتقا سلامت پوست و شفابخشی زخم هیدراته ماندن الزامیست. در حالی که نوشیدن آب گزینه بهتری است، اما شیر، سوپ، چای، قهوه و آبمیوههای طبیعی نیز گزینههای سالمی هستند.
۶-مواد غذایی حاوی عوامل ضد التهابی:
برخی مواد خوراکی مانند:عسل، آناناس و زرد چوبه با داشتن عوامل ضد التهابی، التهاب را کاهش داده و از ایجاد عفونت پیشگیری میکنند و روند بهبود زخم را سرعت میبخشند. ترکیب عسل و زردچوبه برای سرعت درمان زخم بسیار موثر است.
۷- اسید چرب امگا ۳:
برای افزایش سرعت بهبود زخم و جراحات، مصرف مواد غذایی دارای اسیدهای چرب امگا ۳ مانند ماهی سالمون، ماهی ساردین، ماهی قزل آلا، ماهی تن، تخم کتان، گردو، خرفه موثر است، زیرا اسیدهای چرب امگا ۳ التهاب را کاهش و سبب بهبود سریعتر زخمها میشوند.
از مصرف چه غذاهایی دوری کنید:
اگر روند سریعی در بهبود زخم خود انتظار دارید احتمالا حدس میزنید که چه غذاهایی را نباید بخورید. مصرف غذاهایی فاقد کالری، چون نوشابه، غذاهای فراوری شده، شکر و غلات تصفیه شده توصیه نمیشود.
مصرف مکملها نیز ممکن است در شرایطی خاص مفید واقع شود، اما باید تحت تجویز پزشک مصرف شود.
اگر زخمی دارید که بهبود نمییابد به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید، زیرا ممکن است که عوارض جدی را به دنبال داشته باشد.
*نکته:توجه داشته باشید که اگر مبتلا به دیابت هستید ضمن حفظ سطح قندخون برای یک برنامه رژیم غذایی مناسب به پزشک یا متخصص تغذیه مراجعه داشته باشید.