سامسونگ

مستندات نشان می‌دهد وزرای صمت و اقتصاد روحانی در آخرین روزهای کار دولت دوازدهم، پرونده ۴.۷ هزار میلیارد تومانی دو شرکت لوازم خانگی ال‌جی و سامسونگ را مختومه کردند.

به گزارش مشرق؛ اوایل آذرماه، خبر تخلف ارزی عظیم «چای دبش»، افکارعمومی را مشوش کرد. تا پیش از افشای این پرونده فساد، آن‌چه از برند چای چای دبش می‌دانستیم این‌ بود که که به صورت خانوادگی اداره می‌شود، و با ظرفیت تولید بیش از ۶ هزار تن چای در سال، صاحب یکی از بزرگ‌ترین کارخانه‌های چای سازی در قاره آسیا است و در سال‌های اخیر تبلیغات گسترده‌ای را انجام می‌داد.

در ۱۱ آذر ۱۴۰۲ سازمان بازرسی کل کشور، خبر از یک اختلاس بزرگ ارزی توسط چای دبش را تأیید و اعلام کرد. به ادعای سازمان بازرسی کل کشور، گروه کشت و صنعت دبش طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ برای واردات چای و ماشین‌آلات مبلغی برابر با سه میلیارد و سیصد و هفتاد میلیون دلار ارز دریافت کرده که یک میلیارد و چهارصد و هفتاد و دو میلیون دلار از این مقدار، ارز دولتی بوده‌است. این میزان دلار ارزان برای تأمین ۱۴ سال چای کشور ایران کافی بوده‌است. گمرگ، وزارت صمت، وزارت جهاد کشاورزی و بانک مرکزی هم در این فساد نقش داشته‌اند.

به گفته خداییان واردات چای و دستگاه‌های این گروه بازرگانی، نیازمند ثبت سفارش و تاییدیه وزارت صمت، جهاد کشاورزی و بانک مرکزی بوده که طی سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ با هماهنگی‌های صورت گرفته توسط مدیران دستگاه‌های مذکور، ثبت سفارش‌های این گروه به میزان بیشتر از نیاز کشور تأیید و به محض ارسال برای بانک مرکزی تخصیص لازم انجام شده‌است؛ در حالی که برای دیگر شرکت‌های متقاضی شرایطی از جمله سابقه قبلی واردات و … ملاک عمل تأیید قرار می‌گرفت و بنا به اظهار برخی واردکنندگان بعضاً هیچ‌کدام از ثبت سفارش‌های درخواستی آنها مورد تأیید قرار نمی‌گرفت.

در روزهای بعد جزئیات بیشتری از اختلاس ارزی چای دبش منتشر شد و رفت و برگشتی نیز بین قوه قضاییه، دولت فعلی و دولت پیشین پیرامون مسوولیت این اختلاس و میزان آن در هر دولت از سوی مسوولان و حال و سابق دولتی و قضایی منتشر شد.

پس از موج نخست انتشار خبر، آن‌چه در مورد چای دبش منتشر شده است حاوی جزئیات زیادی از روند پیگیری این پرونده، نیست و همچنان افکار عمومی در انتظار نتیجه رسیدگی به این پرونده و جزییات آن هستند.

از بعد افکارعمومی وقتی پرونده‌ای در ابعاد ملی مورد توجه قرار می‌گیرد انتظار مردم رسیدگی فوری، قاطع و شفاف به جرم است. این حساسیت به‌خصوص در پرونده‌های فساد بیشتر است و اوضاع نامساعد اقتصادی و وعده‌های مسوولان در پیگیری این پرونده‌ها انتظارات بیشتری در جامعه ایجاد کرده است.

به طور طبیعی و با توجه به سابقه‌ای که از عملکرد آقایان اژه‌ای و رییسی وجود دارد و برنامه‌هایی که این دو در دوران مسوولیت به خصوص در مبارزه با فساد دنبال کرده‌اند، مطالبه رسیدگی فوری و شفاف به پرونده چای دبش، مطالبه‌ای به‌جاست. در گذشته و به عنوان مثال در دولت آقای روحانی مواردی بوده است که یک پرونده فساد مالی افشا شده است اما در جریان کند رسیدگی مردم به اطلاعات دقیقی دسترسی نداشته‌اند و در نهایت چنین پرونده مهمی بدون اقناع افکارعمومی و بی‌سروصدا بسته شده است.

مثال بارز بسته شدن یک پرونده فساد بدون اقناع افکارعمومی را می‌توان در پرونده بزرگ با اتهام قاچاق در مورد شرکت‌های ال‌جی و سامسونگ مشاهده کرد. مروری بر این پرونده نشان می‌دهد که هرچند فساد توسط بخشی از دولت شناسایی و پیگیری شد اما در نهایت پس از گذشت زمانی طولانی این پرونده بدون شفافیت توسط بخش دیگری از دولت مختومه شده است.

مستندات نشان می‌دهد وزرای صمت و اقتصاد روحانی در آخرین روزهای کار دولت دوازدهم، پرونده ۴.۷ هزار میلیارد تومانی دو شرکت لوازم خانگی ال‌جی و سامسونگ را مختومه کردند. در همان زمان خبرگزاری فارس در گزارش دقیقی به این پرونده پرداخت که متاسفانه در بحبوحه تغییر دولت مورد توجه قرار نگرفت.

به طور خلاصه روند این پرونده این بوده است که سال ۹۵ بود که بمب خبری تخلف دو شرکت ال‌جی و سامسونگ در رسانه‌ها و بازار لوازم خانگی سر و صدا به پا کرد، موضوع این بود که این دو شرکت به واردات اجزای منفصله لوازم خانگی مثل یخچال و سایر لوازم اقدام می‌کردند که وقتی اجزای آن کنار هم قرار گیرد یک محصول نهایی را شکل می‌دهد، از آنجایی که تعرفه و عوارض گمرکی قطعات منفصله کمتر از نصف یک یخچال کامل است، بررسی‌های گمرک نشان می‌داد که قطعات وارد شده یک یخچال کامل را پوشش می‌دهد. آن زمان کمیسیون رسیدگی به تخلفات گمرکی مدعی شد که این دو شرکت مشمول قاعده ۲ الف بوده که طبق کنوانسیون‌های بین المللی و قانون امور گمرکی باید جریمه بپردازند.

سال ۹۶ فرود عسگری، رئیس کل وقت گمرک، گفته بود: از نظر ما دو شرکت ال‌جی و سامسونگ در رابطه با پرونده اخیر تخلف داشته و موضوع به آنها ابلاغ شده است، رسیدگی به این تخلف در گمرک انجام شده و گمرک موارد مربوطه را محاسبه کرده است، اما در این مورد اختلاف نظری بین ما و وزارت صنعت، معدن و تجارت پیش آمد که این وزارتخانه خود را متولی طبقه‌بندی کالاها می‌دانست.

به گفته وی از نظر ما مرجع رسیدگی به این تخلف کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی و درنهایت دیوان عدالت اداری است اما در این مورد اختلافات میان گمرک و وزارت صنعت، معدن و تجارت به معاونت حقوقی ریاست جمهوری ارجاع شد که هنوز نظر قطعی در این مورد داده نشده است. اما در عین حال این معاونت اعلام کرده که تشخیص ماهیت حقوق ورودی و معافیت یک کالا از این حقوق با وزارت صنعت، معدن و تجارت و طبقه‌بندی تعرفه از اختیارات گمرک است و ما نیز در این زمینه نظر خود را اعلام کردیم که منتظریم به آن پاسخ دهند. ما معتقدیم تخلف صورت گرفته و مرجع رسیدگی به این تخلف نیز کمیسیون حل اختلافات گمرکی است.

بنابراین گزارش از همان موقع اخبار متفاوتی از وضعیت تخلف و جرایم این شرکت‌های لوازم خانگی مطرح می‌شد و ابعاد حقوقی آن به معاون اول رئیس جمهور و معاونت حقوقی دولت یازدهم و دوازدهم کشیده شد، جهانگیری در پی‌نوشت نامه‌ای خواستار رسیدگی و بررسی ابعاد موضوع شده بود. اما در این سال‌ها نتیجه نداد تا اینکه در روزهای پایانی عمر کاری دولتمردان سابق، در نامه‌های محرمانه پرونده چند هزار میلیارد تومانی آنها مختومه می‌شود.

این پرونده فساد از سوی سامسونگ و ال‌جی نمونه‌ای دردآور از رسیدگی به تخلف کلان است. جایی که دولت وقت مسیر پرونده را نه از طریق قوه قضاییه بلکه در اتاق‌های دربسته خود پیگیری و در نهایت آن‌را مختومه کرد.

بدهی نماینده شرکت ال‌جی و بدهی سام الکترونیک به گمرک و بیت‌المال به ترتیب ۳ هزار میلیارد تومان و یک‌هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بیان می‌شود. توجه کنید که این بدهی مربوط به سال ۹۵ و نرخ دلار حدود ۳۳۰۰ تومان است و مبلغ فوق به دلار امروز بالغ بر ۲۰ برابر است.

این تنها یک نمونه از نحوه برخورد دولت روحانی با فساد اقتصادی و البته رسیدگی به پرونده ای چون چای دبش در دولت سید ابراهیم رئیسی و ریاست اژه ای بر قوه قضاییه است.

وجود پرونده های مبهمی چون سامسونگ که البته هنوز هم جای واکاوی و رسیدگی دارد در شرایطی است که مردم نسبت به پرونده‌های فساد به‌شدت حساس هستند و هر روز حساس‌تر می‌شوند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 34
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 16
  • IR ۲۰:۴۸ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
    27 9
    چای دبش الان پیگیری شد
    • IR ۲۲:۰۳ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
      0 0
      در حال بررسی است. عجله نکن
    • IR ۲۳:۵۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
      0 0
      ببینید در پرونده هایی که اختلاس های کلان دارند ، فرقی نمیکند در چه دولت هایی باشد باید شفاف پیگیری و محاکمه و احکام انجام شودو به مردم هم شفاف گزارش دهند متاسفانه دولت هایی که تخلف را میپوشانند ضربه به جمهوریت بر مبنای اسلام میزنند و ضرر اصلی را به اعتماد مردم که اعتقاد به انقلاب اسلامی دارند میزنند انشاء الله کسانیکه برای این مهم ها ، لاپوشانی میکنند منفور مردم تا ابد شوند.
    • پویا نوری IR ۰۷:۲۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      0 0
      یادتون رفت به پرونده چای دبش بسته بندی چای کپک زده سنواتی رو هم اضافه کنید که چطور چای های مانده در انبار سازمان چای کشور رو که کپک زده بود رو بسته بندی میکرد و به جای چای خارجی میفروخت، اینا همه بهایی و یهودی هستند که پول بیت المال و سلامت مردم برایشان اهمیت نداره ، الان پرده ها کم کم داره میافته و افراد ذات و اصالت خودشون رو نشون میدهند ، اسراییل و آمریکا و انگلیس اویل انقلاب تا توانستند بهایی ها و یهودی ها رو داخل انقلاب جا زدند مردم باید به هوش باشند و ببینند و بدانند کسانی که اموالشان را میدزدند کسانی که سلیطه بازی در میارند از ما ملت اصیل نیستند و مامور به لجن کشیدن کشور هستند
    • IR ۱۰:۲۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      1 0
      کلا از فسادهای عجیب غریب دوران حسن فریدون مردم اطلاعات زیادی ندارند چون اکثر رسانه ها دست اصلاح طلبان است و رسانه های انور آب هم با آنها هستند چند نفر ماجرای ثامن را می دانند
    • IR ۱۳:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۱/۱۶
      0 0
      روحانی کجایی دلار 65 شد.هیش کی صداش در نیومد.تا حالا تو رو مقصر میدونستن الان هم بدبخت بیچاره هارو که چرا نون میخورین و مسافرکشی میکنین و اینهمه بنزین مصرف میکنین
  • IR ۲۰:۵۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
    30 2
    چرا به کلاهبرداری از مردم توی بورس رسیدگی نشد ؟؟؟
    • IR ۰۰:۵۸ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      0 0
      رسیدگی شده
    • IR ۰۱:۵۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      1 0
      چون قمار پیگیری نداره و یکرش برد و یکسرش باخت هست، این به اون
  • IR ۲۱:۲۸ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
    0 0
    قوه قضاییه خواب بود پرونده مختومه شد عدالت امروزی اینگونه تعریف شده قانون برای ضعفا چپاول برای همکاران
  • IR ۲۳:۰۴ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
    0 0
    به همشون باید رسیدگی بشه . باید رسیدگی بشه .
  • علی DE ۲۳:۴۴ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
    0 0
    خیلی چیزا بررسی نشده اینم مثه اونا
  • IR ۲۳:۵۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
    0 0
    گرو کشی
  • IR ۰۰:۰۱ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    3 4
    از کی تا حالا دولت وظیفه رسیدگی به پرونده های فساد و... رو داره؟
    • IR ۱۵:۰۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      0 0
      خدا شفات بده
  • اسی LT ۰۰:۰۳ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    من عاشق گوشی سیمسونگ هستم Only simsung
  • IR ۰۰:۰۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    10 3
    آفرین به مشرق. ان شاءالله پیگیری فراموش نشود.
  • IR ۰۰:۴۱ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    باز اونها یخچالشان آبی را برای مردم خنک کرد در ضمن اشتغالی هم به وجود آورد اما از چای دبش که آبی برای مردم گرم نشد اصلا مقایسه این دو پرونده نشان از ضعف رسانه ای و تحلیلی شماست البته در اینجا همه دزدند
  • IR ۰۰:۴۳ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    الان هم تمام محصولات این دو در کشورهای اطراف و قاچاق در ایران در کارخانه مصر و لهستان تولید میشود چرا ال جی و سامسونگ این داستان رو با دولت مصر ندارند این دوتا تخلف نکردند کسانی در داخل رانت خوردند و انداختن گردن اینها و بعد هم پرونده رو بستن چون پای خودشان گیر بود همون زمان گارانتی رسمی گوشیهای سامسونگ مایکروتل و هماهنگ بودند که چندتا از مدیراش اختلاس و بازداشت شدند و مجوز باطل شد ربطی به کارخانه مادر ندارد
  • IR ۰۰:۵۸ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    مردم نسبت به فساد حساس تر شدن خداروشکر. ولی خیلی‌هاشون گنده بین هستند و اصلا از همین‌ها هم رای کنسرتی و رفع حصری و بی رای هم بودند
  • IR ۰۱:۴۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    متاسفانه چای فاسد و سرطان زا وارد شده.
  • باقری VE ۰۳:۳۸ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    مگه چای دبش پیگیری شد؟؟ از بس پیگیری نشد چای جوش آورد و ..‌
  • IR ۰۶:۰۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    13 4
    جالبه یکی از یک دزد تر
  • IR ۰۶:۳۳ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    11 1
    عجب، پس چای دبش پیگیری شد...
  • محمد IR ۰۶:۵۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    8 4
    متاسفانه مملکت اینقدر بی در و پیکر هست که فقط برای خرید مثلا چای یه همچین مبلغی رو به راحتی از بیت المال میگیرن یه آب هم روش،اخه یکی نیست بگه لامصب این همه ارز فقط برای چای.
  • IR ۰۷:۰۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    به قول آقای رحیم پور ازغدی، معلوم نیست کجا چند تا سوراخ داره!
  • IR ۰۷:۲۰ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    الان پرونده چای دبش پیگیری شده؟!؟!
  • مبینیان IR ۰۹:۴۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    چرا با بیان اینگونه مطالب جلوی مبارزه با فسادرا می گیرید؟فساد ناپسند است چه در دولت رییسی چه در دولت روحانی،بلکه در دولت رییسی زشتر
  • محمدایوب IR ۱۰:۳۹ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    2 0
    در سالهای قبل یک دوستی داشتم که می گفت برو قوی شو که ضعیف پایمال است ومثالی میزنند پول بده روسیبیل شاه نقاره بزن حالا عزیزان پول است که همه کار میکند شیتیل
  • محمدایوب IR ۱۰:۴۴ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    3 1
    حضرت آقا چندین بار چند سال قبل در مبارزه با فساد فرمودند کک کسی هم نگزید اگر رسانه های انقلابی با این پرونده ومفاسد دیگر مانند دفاع از چنار می پرداختند حتما روحانی ودارودسته دزدان وقوه قضاییه آملی لاریجانی واکبرطبری نمی توانستند پرونده فساد به این بزرگی را قورت دهند
  • محمد IR ۱۲:۴۹ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    4 1
    همون وزرایی که در قید حیات هم هستن رو محاکمه کنید
  • جعفر IR ۱۴:۲۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    چه عزیزانی ازپیروجوون رفتن ازخاک وناموس دفاع کردن خون دادن الان ببین چه روباه صفتیان روی کارامدن وازروی خون شهداوامام براحتی موج سواری میکنن ای لعنت خدا وشهدا برشماها باد
  • FR ۱۷:۰۱ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    دوستان حتی در سایت انقلابی مشرق هم کم کاری میکنند ! خدا وکیلی چند شاعت هست که کامنت گذاشتیم و هنوز نگذاشتن ؟ تازه ظهر هم غذا نمیخورن (امیدواریم)
  • US ۰۰:۲۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
    0 0
    کشور شده فساد خونه و مسولان اختلاس گر

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس