به گزارش مشرق، براساس فرمانی که به امضای رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه رسید و روز جمعه منتشر شد، آنکارا اجرای معاهده نیروهای مسلح متعارف در اروپا (CFE) را در ۸ آوریل (۲۰ فروردین) متوقف خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه گفت: از آنجایی که روسیه در ماه نوامبر از این توافق خارج شد، هیچ امکانی برای ادامه اجرای معنادار معاهده مذکور وجود نداشت.
معاهده نیروهای مسلح متعارف در اروپا، در سال ۱۹۹۰ توسط ناتو و اتحاد جماهیر شوروی امضا شد. به گزارش راشا تودی، هدف اصلی آن محدود کردن تعداد تانکها، خودروهای زرهی رزمی، توپخانه و هواپیماهایی بود که هر طرف میتوانست بین سواحل اقیانوس اطلس و کوههای اورال مستقر کند. این قرارداد بعدا برای منعکس کردن فروپاشی بلوک شوروی و گسترش ناتو به سمت شرق در اواخر دهه ۱۹۹۰ اصلاح شد.
اعضای ناتو از تصویب نسخه اقتباس شده سیافای خودداری کردهاند که در نهایت منجر به تعلیق آن در سال ۲۰۰۷ توسط روسیه شد. مسکو همچنین از برنامههای واشنگتن برای استقرار موشکهای ضد هوایی در اروپا بهعنوان یکی از دلایل از بین رفتن این پیمان یاد کرد.
روسیه در نوامبر ۲۰۲۳ از سیافای خارج شد و استدلال کرد این توافقی که زمانی نویدبخش بود، به دلیل حمایت نظامی غرب از اوکراین، تحریمهای مسکو و دیگر «سیاستهای خصمانه» بیمعنی شده است. ایالات متحده مشارکت خود در معاهده نیروهای مسلح متعارف در اروپا را پس از خروج روسیه به حالت تعلیق درآورد.
معاهده نیروهای مسلح متعارف در اروپا تنها پیمان کنترل تسلیحات نیست که به دلیل تنشهای فعلی میان روسیه و ناتو از بین رفته است. در سال ۲۰۱۹، ایالات متحده از معاهده آیاناف ۱۹۸۷خارج شد که تعداد موشکهای هستهای میانبرد زمینی آمریکا و روسیه را محدود میکرد. مسکو سال گذشته از این توافق خارج شد. این پیمان از هم پاشید زیرا هر دو کشور یکدیگر را به نقض مخفیانه آن متهم میکردند.
همچنین در سال ۲۰۲۰، ایالات متحده از معاهده آسمانهای باز خارج شد که به پروازهای نظارتی متقابل بر روی کل قلمرو شرکتکنندگان اجازه میداد. روسیه هم از این رویه پیروی کرد و یک سال بعد از این توافق صرفنظر کرد.