سرویس جهان مشرق - طی روزهای گذشته، دانشجویان بیش از ۲۵ دانشگاه آمریکا[۱]، از جمله برترین دانشگاههای این کشور، شامل «کلمبیا»، «هاروارد»، «ماساچوست» (امآیتی)، «یِیل»، «کالیفرنیا» و «استنفورد»، با برگزاری تجمعات گسترده و برپایی اردوگاههای چادری، با مردم نوار غزه اعلام همبستگی[۲] و به جنایات رژیم صهیونیستی در این باریکه اعتراض کردهاند[۳]. نیروهای پلیس نیز در واکنش به این اعتراضات، صدها دانشجو را بازداشت نمودهاند و در مواردی به روشهای خشونتبار متوسل شدهاند. رسانههای محلی آمریکا گزارش میدهند که اعتراضات مربوط به جنگ غزه طی روزهای پنجشنبه و جمعه به دانشگاههای دیگر این کشور سرایت پیدا کرده و به دستگیری بیش از ۵۰۰ معترض در سراسر آمریکا منجر شده است. به گزارش شبکهی محلی اِیبیسی، دانشجویان دانشگاه «ویرجینیا تک» صبح روز جمعه چادری را در محوطهی چمن دانشگاه برپا کردند که روی آن نوشته بود: «اردوگاه آزادسازی غزه[۴].» شعبهی محلی انبیسی نیز گزارش میدهد که پنجشنبه شب، پلیس ۳۶ نفر را در یک اردوگاه همبستگی با غزه در دانشگاه ایالتی اوهایو بازداشت کرد؛ این دانشگاه اوایل همان روز نیز شاهد دستگیری معترضان بود. دانشگاه ایالتی اوهایو در بیانیهای اعلام کرد طبق قوانین دانشگاه، اردو زدن و برگزاری رویدادهای شبانه ممنوع است.
«تأمین مالی نسلکشی را متوقف کنید.» دانشجویان آمریکایی در دانشگاههای سراسر این کشور با برپایی اردوگاههای چادری و تحصن، با مردم نوار غزه ابراز همبستگی میکنند. از جملهی خواستههای دانشجویان، خروج سرمایههای دانشگاههایشان از فلسطین اشغالی و قطع همکاریهای دانشگاهی-علمی-تحقیقاتی با دانشگاههای اسرائیلی است. (+)
تجمع دانشجویان در محوطهی چمن دانشگاه «کلمبیا» در نیویورک، در سومین روز از برپایی «اردوی همبستگی با غزه». تجمع اعتراضی در دانشگاه کلمبیا جرقهی موجی از جنبشهای مشابه را در دانشگاههای سراسر آمریکا زد. این تجمعات در حالی ادامه دارند که مقامات دانشگاه تهدید کردهاند همهی شرکتکنندگان در اعتراضات را با تعلیق از دانشگاه تنبیه خواهند کرد. (+)
در همینباره بخوانید:
›› زوایایی از جنگ پنهان بر سر مسئله فلسطین در دانشگاههای آمریکا
همان شب، بیش از ۳۰ نفر در دانشگاه ایندیانا در تجمع همبستگی با غزه دستگیر شدند. به گفتهی شعبهی محلی شبکهی ایبیسی، پلیس دانشگاه میگوید چادرهایی که دانشجویان برپا کرده بودند، ناقض قوانین دانشگاه است و دانشجویان از جمع کردن این چادرها امتناع کردهاند. دانشجویان دانشگاه کلمبیا در شهر نیویورک نیز چند روز قبلتر ضمن برپایی چندین چادر، خواستار پایان جنگ اسرائیل علیه غزه و توقف سرمایهگذاریهای این دانشگاه در فلسطین اشغالی شده بودند. اعتراضات طی روزهای اخیر گسترش یافت و در دانشگاههای تگزاس[۵]، «نیوانگلند»، کالیفرنیا و مناطق دیگر تظاهرات و اردوگاههای مشابهی برپا شد. طبق آمار موجود، بیش از ۲۵ دانشگاه صحنهی اعتراضات بودهاند. هفتهی گذشته پلیس ۱۰۸ نفر را در دانشگاه کلمبیا دستگیر کرد. روز دوشنبه، ۱۲۰ نفر در دانشگاه نیویورک، و بیش از ۴۵ نفر در دانشگاه ییل دستگیر شدند. همچنین چهارشنبه شب، ۱۱۸ نفر در دانشگاه «اِمِرسون» و روز پنجشنبه، دستکم ۲۸ نفر در دانشگاه «اِموری» بازداشت شدند. در مجموع، بیش از ۵۰۰ نفر طی روزهای گذشته توسط پلیس دستگیر شدهاند. برخی سیاستمداران و گروههای حامی آزادی مدنی، این بازداشتها را محکوم کردهاند.
نیروهای پلیس، یکی چند نفر از دانشجویان حامی فلسطین را در دانشگاه تگزاس دستگیر میکنند. دانشجویان این دانشگاه روز چهارشنبه، ۵ اردیبهشت، اقدام به ترک کلاسهایشان در اعتراض به همکاری دانشگاه با دانشگاهها و شرکتهای اسرائیلی کرده بودند. (+)
برخی از مدیران دانشگاه به دلیل واکنشهایشان به ناآرامیها مورد انتقاد قرار گرفتهاند. به گزارش رویترز، روز جمعه، سنای دانشگاه کلمبیا قطعنامهای را تصویب کرد که «مینوش شفیق» رئیس بریتانیایی-آمریکایی دانشگاه کلمبیا را که اصالتی مصری دارد، به بیتوجهی به طی روند قانونی در قبال دانشجویان و آسیب رساندن به آزادی علمی در نتیجهی سرکوب اردوگاه معترضان متهم کرد[۶]. شفیق به پلیس نیویورک مجوز داده بود تا وارد اردوگاه دانشجویان دانشگاه کلمبیا[۷] شود و اقدام به بازداشت دستهجمعی بیش از ۱۰۰ دانشجو کند[۸]. این اجازه، بحرانی کمسابقه را در تاریخ این دانشگاه برجستهی آمریکایی رقم زد[۹]. آخرین باری که مقامات دانشگاه کلمبیا به پلیس اجازه داده بودند وارد فضای دانشگاه شود و دانشجویان معترض را سرکوب کند، به اعتراضات سال ۱۹۶۸ (حدود ۵۶ سال قبل) علیه جنگ ویتنام برمیگردد[۱۰]. در نتیجهی اعتراضات، دانشگاه کلمبیا اعلام کرد تا پایان نیمسال تحصیلی کنونی، کلاسهای خود را به صورت نیمهحضوری و نیمهمجازی برگزار میکند[۱۱]. در همین حال، سخنگوی این دانشگاه میگوید شرکتکنندگان در تجمعات حامی فلسطین، در حال شناسایی هستند و با اخراج موقت از دانشگاه مجازات خواهند شد.
دانشجویان دانشگاه «جورج واشینگتن» در پایتخت آمریکا، مجسمهی «جورج واشینگتن» (اولین رئیسجمهور آمریکا) را با پرچمهای فلسطین و «چفیه» تزئین کردهاند. این دانشگاه یکی از بیش از ۲۵ دانشگاه آمریکایی است که دانشجویان آنها در حمایت از فلسطین دست به تحصن زدهاند. (+)
خاخام یهودی در گفتوگو با مشرق:
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، که به خاطر تأمین مالی و تسلیحاتی رژیم صهیونیستی، یکی از اهداف انتقادات دانشجویان است، ضمن محکومیت اعتراضات دانشجویی، دانشجویان معترض آمریکایی را «یهودستیز» توصیف کرد و گفت این افراد «نمیفهمند ماجرای فلسطینیان چیست[۱۲].» بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، در واکنش به این اعتراضات، طی یک سخنرانی، دانشگاههای آمریکا را با دانشگاههای آلمان نازی مقایسه کرد و گفت: «اوباش یهودستیز، به دانشگاههای برجسته[ی آمریکا] هجوم آوردهاند[۱۳].» این در حالی است که بسیاری از منتقدان به جنایات رژیم صهیونیستی، خود نتانیاهو را به هیتلر و رژیم صهیونیستی را به خاطر نسلکشی فلسطینیان در غزه، به آلمان نازی تشبیه میکنند.
نمایی از چادرهایی که دانشجویان و اساتید دانشگاه کلمبیا برای تحصن و ابراز همبستگی با مردم غزه در محوطهی چمن این دانشگاه برپا کردهاند. تصور کنید اگر این تحصن سراسری در دانشگاههای ایران اتفاق میافتاد و چنین برخوردی با دانشجویان ایرانی میشد و رئیسجمهور ایران، دانشجویان را به «نفهمی» متهم میکرد، چه غوغایی در غرب بهپا میشد. (+)
«اسرائیل بمباران میکند، [دانشگاه] کلمبیا پولش را میدهد / امروز چند کودک را کشتید؟» معترضان در دانشگاه کلمبیا محوطهای از چمن این دانشگاه را تصرف کردهاند و نام آن را «منطقهی آزادشده» گذاشتهاند. (+)
در همینباره بخوانید:
›› «دیوانه نسلکش»؛ آیا نتانیاهو به آرزوی «جنگ ایران و آمریکا» میرسد؟
›› رژیم صهیونیستی کدام اخبار را درباره جنگ غزه سانسور میکند؟
گزارش دیدهبان حقوق بشر و محکومیت سرکوب دانشجویان در آمریکا
«دیدهبان حقوق بشر» روز جمعه، ۲۶ آوریل (۷ اردیبهشت)، با انتشار گزارشی تحت عنوان «دانشگاههای آمریکا باید به حق اعتراض احترام بگذارند[۱۴]» خواستار «پایان سرکوب اعتراضات مسالمتآمیز حامیان فلسطین» شد. این سازمان بینالمللی ضمن برشمردن برخی از موارد نقض حقوق بشر در دانشگاههای آمریکا، از جمله «تعلیق[۱۵] دستهجمعی، اخراج از مسکن دانشگاهی، و دستگیری دانشجویان[۱۶]، اساتید، ناظران قانونی، و خبرنگاران[۱۷] پوششدهندهی این رویدادها» توضیح داد:
دانشجویان دانشگاه کلمبیا، ۱۷ آوریل، چادرهایی را در محوطهی دانشگاه برپا کردند تا با مردم فلسطین ابراز همبستگی کنند. گروههای دانشجویی گفتند به عملیات نظامی اسرائیل در غزه که بیش از ۳۴۰۰۰ نفر را کشته و بیش از یک میلیون نفر را آواره[۱۸] کرده و به گرسنگی[۱۹] کشاندهاند[۲۰]، اعتراض دارند[۲۱]. معترضان همچنین از دانشگاه خواستند داراییهای خود را در شرکتهایی که از حمله به غزه و شهرکهای غیرقانونی اسرائیل در منطقهی اشغالی کرانهی باختری سود میبرند، واگذار کند.
در همینباره بخوانید:
›› صدای کوکاکولا و مکدونالد درآمد/ آیا تحریمهای مردمی علیه حامیان اسرائیل فایده دارد؟
دیدهبان حقوق بشر همچنین یادآور شد: «همزمان با گسترش اعتراضات به دانشگاههای سراسر کشور، رؤسای دانشگاهها باید مراقب باشند تا انتقاد از سیاستهای دولت اسرائیل یا حمایت از حقوق فلسطینیان را ذاتاً یهودستیزانه توصیف نکنند و از اختیارات دانشگاه برای سرکوب اعتراضات مسالمتآمیز سوءاستفاده ننمایند. بهعکس، دانشگاهها باید از حقوق افراد مبنی بر تجمع و آزادی بیان محافظت کنند.» این سازمان بینالمللی سالها قبل، رژیم صهیونیستی را به دلیل برخوردش با فلسطینیان یک رژیم آپارتاید توصیف کرده بود. گزارش مشرق در اینباره را میتوانید از اینجا بخوانید.
در همینباره بخوانید:
›› اعتراف دیدهبان حقوق بشر به آپارتاید اسرائیل
›› «طوفان» در دولت بایدن/ «شورش» مقامات آمریکا در دفاع از فلسطین
[۳] Protesters remain at Yale University a day after ۴۵ pro-Palestinian activists were arrested on campus Link
[۵] Police arrest more than two dozen pro-Palestinian demonstrators on UT-Austin campus amid tense standoff Link
[۹] Columbia University faces full-blown crisis as rabbi calls for Jewish students to ‘return home’ Link
[۱۱] Columbia University main campus classes will be hybrid until semester ends; NYU students, faculty arrested during protests Link
[۱۵] Columbia updated its event policy webpages. Seventeen days later, it suspended SJP and JVP. Link