کد خبر 1592899
تاریخ انتشار: ۲۵ فروردین ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۹
زنگ خطر برای تالاخادزه

پرونده پیکارهای گزینشی المپیک ۲۰۲۴ پاریس در حالی برای رشته وزنه‌برداری بسته شد که برخی باور دارند که احتمال تکرار سناریو قویترین مرد ایرانی جهان برای لاشا تالاخادزه وجود دارد.

به گزارش مشرق، رقابت‌های جام جهانی وزنه‌برداری تایلند با کسب ۲ سهمیه المپیک پاریس برای نمایندگان ایران به پایان رسید. علی داودی در دسته فوق سنگین و میرمصطفی جوادی در دسته ۸۹ کیلوگرم سهمیه‌های ایران را تثبیت کردند اما رضا دهدار نتوانست به حدنصاب لازم مورد نیاز برای حضور در جمع ۱۰ نفر برتر دسته ۱۰۲ کیلوگرم را ثبت کند. از دست رفتن سهمیه المپیک در دسته ۱۰۲ کیلوگرم در حالی بود که دهدار تا ساعتی پیش از رقابت در جمع ۱۰ نفر برتر قرار داشت اما نمایندگان ترکمنستان و ساموآ از وی عبور کردند تا پسر رامهرمزی وزنه‌برداری ایران با حسرت المپیک تایلند را ترک کند.

یکی از مهیج‌ترین رقابت‌های این دوره از مسابقات پیکارهای دسته فوق‌سنگین بود که علی داودی جدال سختی با لالایان و سیمون مارتروسیان ارمنستانی داشت. داودی در نهایت به عنوان نایب قهرمانی این دسته رسید. آیت شریفی دیگر نماینده کشورمان در این دسته به مدال برنز جام جهانی تایلند قناعت کرد.

در رقابت‌های جام جهانی تایلند لاشا تالاخادزه غول گرجستانی دنیای فولاد سرد وزن کشی کرد و به روی تخته نرفت. غیبت تالاخادزه در ۲ رقابت قهرمانی اروپا و جام جهانی تایلند سناریوی زیادی برای حضور احتمالی وی در المپیک پاریس مطرح می‌کند تا جایی که حتی ترس از غیبت او در آن آوردگاه بزرگ بر جهان وزنه‌برداری سایه افکنده است.

در زیر نگاهی به مدعیان دسته فوق‌سنگین و احتمالات رسیدن آنان به مدال المپیک مورد بررسی قرار گرفته است؛

تالاخادزه؛ سناریوی تلخ رضازاده تکرار می‌شود؟

نام تالاخادزه با رکوردشکنی‌های متوالی دسته فوق سنگین گره خورده است. این غول گرجستانی از سال ۲۰۱۵ مرد بی‌رقیب جهان فولاد سرد بوده تا جایی که او در ۹ سال گذشته هفت طلای جهانی، ۲ طلای المپیک و چهار طلای قاره سبز را از آن خود کرده است. اوج هنر تالاخادزه در مسابقات جهانی ۲۰۲۱ تاشکند بود که اسطوره ورزش گرجستان موفق به ثبت رکورد مجموع ۴۹۲ کیلوگرم شد.

تلاخادزه در آن مسابقات وزنه ۲۲۵ کیلوگرمی را در یکضرب و ۲۶۷ کیلوگرم ا در دوضرب مهار کرد تا سنگین‌ترین وزنه‌های تاریخ این ورزش را به نام خود ثبت کند.

اما اقتدار تالاخادزه در تاشکند به جا ماند و غول گرجستان از آن سال تا به امروز هیچ رکوردشکنی رسمی نداشته است. تالاخادزه حتی در رقابت‌های جهانی ۲۰۲۲ کلمبیا و ۲۰۲۳ ریاض با اختلاف کمی در دوضرب به طلا رسید.

تالاخادزه یک وزنه‌بردار تمام عیار به شمار می‌رود که هم در حرکت یکضرب و هم دوضرب رکوردهای افسانه‌ای به نام خود ثبت کرده است. اما اُفت این پولاد مرد بر روی حرکت دوضرب مرد گرجستانی تاثیر زیادی داشته است. تالاخادزه در رقابت‌های جهانی ۲۰۲۳ ریاض در حرکت آخر دوضرب وزنه ۲۵۳ کیلوگرم را مهار کرد که ۱۴ کیلوگرم کمتر از رکورد دوران اوج وی بود. اما با وجود این افت غول گرجستانی‌ها در یکضرب همچنان مرد بی‌رقیب فولادسرد است.

وی در ریاض با وزنه ۲۲۰ کیلوگرم به مدال طلای یکضرب دسته فوق سنگین رسید.

تالاخادزه که در اندیشه سومین نشان طلای المپیک خود است در رقابت‌های ۲۰۲۴ قهرمانی اروپا و جام جهانی تایلند تنها وزن کشی کرد و به روی تخته نرفت. انصراف وی از مسابقات حکایت از آن دارد که غول گرجستانی به روزهای پایانی دنیای قهرمانی رسیده و تمام انرژی خود را برای کسب نشان طلای المپیک ذخیره کرده است. حال باید منتظر ماند و دید که آیا لاشا تالاخادزه در سه ماه آینده می‌تواند آمادگی لازم را برای حضور در پاریس کسب خواهد کرد یا اینکه وی به مانند حسین رضازاده در روزهای منتهی به المپیک انصراف خواهد داد.

حسین رضازاده که با اقتدار ۲ مدال طلای فوق سنگین المپیک (سیدنی و آتن) را کسب کرده بود در آستانه المپیک ۲۰۰۸ پکن به خاطر مسائل ناشی از سلامت انصراف داد تا بهداد سلیمی جانشین وی شود.

لالایان قهرمان نوظهور ارمنی‌ها

در مسابقات جام جهانی تایلند رقابت سختی بین لالایان ارمنی و علی داودی بود. لالایان که با رکورد ۲۱۰ کیلوگرم در حرکت یکضرب به کار خود پایان داده بود در دوضرب نیز وزنه ۲۵۳ کیلوگرم را مهار کرد تا به مدال طلای این دوره از رقابت‌ها برسد. لالایان همچنین مجموع ۴۶۳ کیلوگرم را ثبت کرد تا خود را به عنوان یکی از مدعیان جدی رسدن به سکوی المپیک معرفی کند.

لالایان از جمله پدیده‌های نوظهور این وزن به شمار می‌رود که به احتمال زیاد راه رسیدن گورمیناسیان بحرینی و علی داودی را برای رسیدن به مدال نقره المپیک ناهموار خواهد کرد. لالایان در مسابقات جهانی ریاض در حرکت یکضرب وزنه ۲۱۲ کیلوگرم را مهار کرد و در دوضرب نیز با مهار وزنه ۲۴۸ کیلوگرم به کار خود پایان داد و به نشان برنز رسید.

لایان در صورت تقویت حرکت یکضرب و رساندن آن به عدد ۲۱۵ کیلوگرم بی‌شک یکی از مدعیان جدی رسیدن به مدال نقره المپیک است. او با اتکا به توانایی خود در این حرکت فاصله معناداری را با علی داودی جوان اول وزنه‌برداری ایران ایجاد کرده و این فاصله می‌تواند مانع از تکرار موفقیت توکیو برای داودی در پاریس باشد.

یکی از برتری‌های لالایان بر قهرمان اجاره‌ای ارمنی‌ها فاکتور جوانی او است. لالایان ۲۴ سال سن دارد و ۶ سال کوچکتر از هموطن خود است. این سن می‌تواند در رقابت سنگین المپیک به یک فاکتور مهم برای ورزش قدرتی دسته فوق سنگین تبدیل شود.

گورمیناسیان در اندیشه تکرار مدال ریو

استخدام قهرمانان روسی، ارمنی و کلمبیایی به یکی از دستورالعمل‌های ورزش بحرین برای رسیدن به مدال جهانی و آسیایی تبدیل شده است. یکی از این قهرمانان گورمیناسیان است که نشان نقره المپیک ۲۰۱۶ ریو را در کارنامه دارد. بحرینی‌ها همچنین لسمن پارادز قهرمان سابق جهان را از کلمبیا استخدام کردند که شانس کسب مدال دسته ۱۰۲ کیلوگرم است. آنان همچنین به چند قهرمان نامدار کشتی روسیه تابعیت دادند که اخمت تاجدالدینوف قهرمان جهان از سرشناس‌ترین آنان است.

گورمیناسیان که تجربه رقابت با بهداد سلیمی و علی داودی را در کارنامه دارد در پاریس به دنبال کسب دومین مدال المپیکی خود است. هنر گورمیناسیان در حرکت یکضرب است جایی که وی در مسابقات قهرمانی ۲۰۲۳ آسیا در جینجو کره‌جنوبی توانست وزنه ۲۱۷ کیلوگرمی را مهار و رکورد یکضرب این حرکت را پس از سال‌ها به نام خود کند.

گورمیناسیان در صورت تکرار این رکورد و رکورد ۲۴۶ کیلوگرم مسابقات جهانی ریاض در دوضرب می‌تواند مدعی رسیدن به سکوی مدالی باشد. قهرمان اجاره‌ای بحرینی‌ها به امید دبل مدال نقره به پاریس خواهد رفت اما وی بهتر از هر کارشناسی می‌داند که رقابت در آوردگاه المپیک کار راحتی نیست جایی که او باید با ۲ جوان این دسته (لالایان و داودی) رقابت کند. قهرمانان ایران و ارمنستان ۲۴ سال سن دارند و این می‌تواند یک زنگ هشدار برای قهرمان اجاره‌ای بحرینی‌ها در سن ۳۰ سالگی باشد.

داودی؛ مسیر پاریس سخت‌تر از توکیو است

هنر تالاخادزه، گورمیناسیان و لالاین در حرکت یکضرب است جایی که سجاد انوشیروانی دارنده نشان نقره المپیک لندن از این سه نفر به عنوان استثنا یاد کرد. هنری که پاشنه آشیل علی داودی به شمار می‌رود. داودی در سال پایانی حضور در رده سنی نوجوانان با مهار ۱۹۸ کیلوگرم رکورد جهانی این حرکت را به نام خود ثبت کرد اما در ادامه نتوانست ارتقا رکورد زیادی داشته باشد.

داودی تا کنون بیش از ۲۰۵ کیلوگرم در حرکت یکضرب مهار نکرده اما در دوضرب روند بسیار مثبتی را دارد روندی که موجب شده تا وی اکنون به یکی از مدعیان مدال دوضرب در رقابت‌های جهانی تبدیل شود. دارنده مدال نقره المپیک توکیو در جام جهانی وزنه‌برداری تایلند با مهار ۲۵۲ کیلوگرم عملا خود را به عنوان مدعی این دسته معرفی کرد. داودی اگر به دنبال حضور در سکوی المپیک است حداقل نیاز به افزایش رکورد ۱۰ کیلوگرمی در مجموع دارد.

اگر بخواهیم مدال طلای المپیک را برای تالاخادزه به عنوان یکی از نوابغ وزنه‌برداری جهان کنار بگذاریم آن زمان است که دیگر مدعیان به دنبال کسب نشان نقره هستند. داودی اگر بخواهد خود را به سطح گورمیناسیان و لالایان برساند باید در مجموع رکوردی بالاتر از ۴۶۰ کیلوگرم را ثبت کند.

البته تمام این احتمالات بر اعداد کاغذی استوار است و آنچه تعیین کننده جایگاه یک قهرمان در المپیک است رکورد وی در تخته رقابت است. داودی جوان با استفاده از تجربه حضور در توکیو و چند دوره رقابت با تالاخادزه اکنون در اوج جوانی یک ورزشکار با تجربه و میدان دیده به شمار می‌رود ورزشکاری که دیگر تحت تاثیر رکورد غول‌های گرجستانی و ارمنی نیست بلکه خود غولی از ایران زمین است و می‌خواهد بار دیگر شکوه وزنه‌برداری ایران را در فوق‌سنگین بازیابی کند.

در گذشته نفراتی مانند حسین رضازاده، بهداد سلیمی، سجاد انوشیروانی و داودی در این دسته موفق به کسب نشان طلا و نقره شدند.

منبع: ایرنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • نام اشنا IR ۱۱:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۷
    1 0
    سنگین وزن های فعلی ما در حد مدال برنز المپیک هم نیستند. رکورد یک ضرب 205کیلو برای المپیک واقعا مسخره است!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس