به گزارش مشرق، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) دهم اردیبهشت ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران در حاشیه ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران (اکسپو ۲۰۲۴) به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.
* ایران منادی تحکیم دوستی و برادری در خلیج فارس
وی در ابتدای این نشست به مناسبتهای پیش رو پرداخت و گفت: امروز به عنوان روز ملی خلیج فارس در تقویم رسمی کشور به ثبت رسیده است.
کنعانی عنوان کرد: خلیج فارس بخشی از هویت انکارناپذیر تاریخی و فرهنگی مشترک منطقهای است که در آن به سر میبریم و در چارچوب سیاست همسایگی و همبستگی با کشورهای منطقه، تقویت روابط با همه کشورهای حوزه خلیج فارس را مهمترین عامل برای تحقق ثبات، امنیت، آرامش و توسعه و پیشرفت پایدار و امنیت دسته جمعی در این منطقه راهبردی قلمداد میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: ایران همواره منادی تحکیم دوستیها و پیوندهای دوستی و برادری بین ملتهای منطقه در حوزه خلیج فارس بوده و معتقد است کشورها و دولتهای منطقه در چارچوب منافع مشترک، این توان را دارند با همکاری مشترک، امنیت منطقهای را در راستای زمینه سازی برای شکوفایی و توسعه پایدار در راستای منافع مشترک برای همه ملتهای منطقه رقم بزنند.
* اکسپو ۲۰۲۴
کنعانی درباره برگزاری نشست اکسپو ۲۰۲۴ گفت: ایران به توسعه پایدار در توسعه اقتصادی و تقویت مناسبات دوستانه با همه کشورها و ملتهای نزدیک و دور اهتمام ویژه دارد.
این دیپلمات ارشد ایرانی افزود: ایران در رویکرد سازنده برای ایفای نقش سیاسی و تعیین کننده به منظور تقویت و تحکیم ثبات و امنیت در منطقه به تقویت همکاریهای سازنده اقتصادی و تجاری با کشورهای مختلف اهمیت ویژهای قائل است.
وی در پاسخ به سؤالی درباره نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ و استقبال به عمل آمده خاطرنشان کرد: ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران با همکاری نزدیک و مشترک وزارت خارجه و وزارت صمت و سازمان توسعه تجارت از حداقل هفت ماه پیش برگزاری آن کلید خورد. اولین اقدام و فراخوانی برای برگزاری نمایشگاه از مهر ماه سال گذشته ۱۴۰۲ کلید خورد و زمینههای آن فراهم و برای آن فراخوان داده شد.
کنعانی افزود: نمایشگاهی با شکوه و دارای جذابیتهای فراوان برای علاقهمندان به فعالیت در حوزههای تجاری و اقتصادی از هشتم اردیبهشت ماه با مشارکت آقای رئیسی و وزرا و مشارکت مقامات عالی بیش از ۲۶ کشور اعم از معاونان رئیس جمهور، نخستوزیر و وزرا و ...برگزار شد. دو هزار تاجر از کشورهای مختلف جهان، تجار منتخب و برگزیده و نمایندگان تجاری بیش از ۱۰۰ کشور در این نمایشگاه حضور دارند.
* توفیق بزرگ در کارنامه دولت سیزدهم
وی گفت: برگزاری این نمایشگاه فرصت خوبی برای آشنایی علاقهمندان دیگر کشورها با تولیدات ایرانی است. در سه روز گذشته شاهد برگزاری نشستهای دوجانبه بسیار خوب بین تجار شرکت کننده با تولیدکنندگان ایرانی بودیم و انتظار این است که میزان قراردادهایی که در نمایشگاه جاری بین شرکت کنندگان خارجی و تولیدکنندگان داخلی برگزار خواهد شد، بیش از حجم قرارداد امضا شده در نمایشگاه قبلی باشد.
کنعانی ادامه داد: برگزاری این نمایشگاه توفیق بزرگ در کارنامه دولت است که همزمان با پیچیدگیهای شرایط سیاسی و امنیتی منطقه هم در حوزه سیاسی و هم امنیتی در دفاع از امنیت ملی و کمک به ثبیت ثبات و امنیت در منطقه و ایجاد بازدارندگی در مقابل ایجاد کنندگان بی ثباتی در منطقه مقتدرانه عمل میکند.
وی افزود: این نمایشگاه میتواند جهش جدید در میزان همکاریهای تجاری ایران با کشورهای مختلف ایجاد کند. اهمیت تجاری و اقتصادی این نمایشگاه در کنار اهمیت سیاسی آن بالاست. برگزاری این نمایشگاه مثال خوب از همکاری و همافزایی بین دستگاههای ذیربط و وزارتخانههای دولت است.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: همانطور که در حوزه منطقهای شاهد موفقیت بزرگ در هم افزایی بین دیپلماسی و میدان بودیم، برگزاری این نمایشگاه در این شرایط منطقهای نتیجه درخشان و مطلوب از همکاری و هم افزایی مکمل بین دستگاههای اجرایی و نهادهای مختلف دولتی است.
* رد برخورد خشن پلیسی و نظامی با دانشگاهها
کنعانی از همه برگزار کنندگان این نمایشگاه قدردانی و ابراز امیدواری کرد این نمایشگاه جهشی در مناسبات تجاری و اقتصادی ایران با دیگر کشورها ایجاد کند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سؤال که آیا دستگاه دیپلماسی حمایت از دانشجویان و اساتید آمریکایی حامی فلسطین که مورد سرکوب پلیس آمریکا قرار گرفتند، در سازمان ملل را در نظر دارد؟ اظهار داشت: آن چه در دانشگاههای آمریکا طی روزهای اخیر به صورت ویژه شاهدیم نشانگر بیداری جامعه جهانی و افکار عمومی جهان نسبت به مسأله فلسطین و اوج و عمق و گستره و دامنه تنفر عمومی نسبت به جنایات رژیم صهیونیستی و نسلکشی جاری در سرزمینهای فلسطین توسط رژیم جنایتکار با حمایت آمریکا و برخی دولتهای اروپایی است.
وی افزود: این نشان میدهد افکار عمومی جهان و آزاداندیشان جهان بیش از این تداوم این جنایت و حمایت از برخی دولتها از نسلکشی در فلسطین را تحمل نخواهند کرد و نمیتوان با برخورد خشونتآمیز صدای این معترضان را بست.
کنعانی گفت: وزارت خارجه ایران برخورد خشن، پلیسی و نظامی با فضای دانشگاهی و مطالبات دانشجویی در دانشگاههای آمریکا را مردود و نگران کننده تلقی میکند. این دولت با مجوز دادن به پلیس این کشور برای برخورد خشونت آمیز با مطالبات دانشجویی در محیط دانشگاه عملا تعهدات حقوق بشری و احترام به اصول دموکراسی را نادیده گرفته و معیارهای دوگانهای را در این خصوص در پیش گرفته است.
وی افزود: این گونه برخوردهای خشونتآمیز باید به سرعت متوقف شود. خاموش کردن صدای دانشجویان با برخوردهای خشونتآمیز پلیسی خاموش کننده صدای برحق نخواهد بود.
* افق پیش رو در مناسبات ایران و عربستان روشن و امیدوارکننده
وی حضور هیأت اقتصادی عربستان در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ را نشانگر توسعه مناسبات تجاری و اقتصادی خواند.
کنعانی بیان کرد: موضوعات اقتصادی را از ابتدای گفتوگوهای دو کشور برای از سرگیری مناسبات در جدول گفتوگوهای مشترک داشتیم.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: گفتوگوها در این مسیر در حال انجام است. همزمان هیأت دولتی ایران در دو سطح و دو منظور در ریاض به سر میبرد. هیأت وزارتی ایران به سرپرستی خاندوزی برای مشارکت در نشست بانک توسعه اسلامی و رئیس بانک مرکزی و هیأت همراه که فرصتی است در چارچوب مشارکت فعال ایران در فعالیتهای این بانک و همکاری سازنده ایران با این بانک و پروژههایی که با حمایت این بانک در ایران در حال انجام است و همچنین استفاده از ظرفیتهای این بانک برای اجرای برخی پروژههای مدنظر در ایران.
این دیپلمات ارشد ایرانی ادامه داد: همچنین هیأت شرکت کننده در سطح معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه مهدی صفری برای شرکت در اجلاس منطقهای داووس در ریاض حضور دارد که اینها فرصت مغتنمی است که ایران در سطح مناسب با حضور در این اجلاس از فرصت گفتوگوهای دوجانبه با طرفهای عربستانی و دیگر طرفهای شرکت کننده به موازات گفتوگوهای خوب سیاسی و دیگر سطوح مشورت و همکاری بین دو کشور استفاده کند.
وی گفت: افق پیش رو در مناسبات ایران و عربستان را روشن و امیدوارکننده میدانیم. سفرای دو کشور با دستورالعمل دریافتی در مراکز، گفتوگوها را با مقامات دو کشور در دستورکار دارند.
* گفتوگوها، تماسها و تبادل پیامهای دیپلماتیک ادامه دارد
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره سفر احمدیان دبیر شورای عالی امنیت ملی به سنپترزبوررگ اظهار داشت: ایران همواره از فرصتهای نشستهای چندجانبه و بینالمللی برای مشارکت و تبیین دیدگاههای خود در حوزه امنیت منطقهای و بینالمللی استفاده کرده است و حضور احمدیان در صدر هیأتی در این نشست و گفتوگو با مقامات عالی شرکت کننده در همین چارچوب صورت گرفته است.
وی گفت: وضعیت فلسطین در غرب آسیا به عنوان فوریترین موضوع در برنامه گفتوگوهای هیأت ایرانی قرار داشته است. هیأت ایرانی پیشنهادها و دیدگاههای ایران برای تقویت امنیت بینالمللی را مطرح کرد.
خبرنگاری از کنعانی پرسید آیا در تبادل پیامهای اخیر بین ایران و آمریکا درباره گفتوگوهای وین صحبت شده؟ که وی پاسخ داد: گفتوگوها، تماسها و تبادل پیامهای دیپلماتیک در روشهای مقتضی ادامه دارد و هست و در قالب نشستهای بینالمللی هم معمولا فرصتی است که ایران در چارچوب نشستهای دوجانبه دیدگاههای خودش را بیان میکند و یا در چارچوب ابتکارعملهای دیگران در موضوع رفع تحریمهای ظالمانه این دیدگاهها تبادل نظر و گفتوگو میشود.
* سپاه بزرگترین نیروی ضد تروریسم در صحنه بینالمللی است
سخنگوی وزارت خارجه درباره اقدام پارلمان اروپا در نشست اخیر و صدور قطعنامه علیه ایران تلاش برای قرار دادن سپاه در فهرست تروریستی هم بیان کرد: موضع روشنی داریم و در واکنش به مباحث بی اساس و غیر مسؤولانه مطرح شده در نشست اخیر اتحادیه اروپا و قطعنامهای که منتشر کردند، واکنش رسمی خود را اعلام کردیم.
وی تصریح کرد: سپاه نیروی رسمی نظامی ایران و نیرویی است که مهمترین نقش را در تامین امنیت ملی و حفاظت از مرزهای سرزمینی و مقابله با تجاوز و تهدیدات خارجی و فراسرزمینی و ایجاد امنیت برای ملت بزرگ ایران و نقش آفرینی در توسعه و شکوفایی اقتصادی و خدمات عمومی برای ملت ایران ایفا کرده است.
کنعانی گفت: سپاه از نگاه هر بیننده و صاحبنظر منصفی بزرگترین نیروی ضد تروریسم در صحنه بینالمللی است و نقش سپاه در مقابله با گروههای تکفیری و تروریستی و تروریسم بینالمللی و چندملیتی در منطقه یک نقش منحصر به فرد، انکارناپذیر و تعیین کننده است. سپاه برخی از نیروهای خود را در مبارزه با تروریسم تکفیری و داعشی فدا کرده است.
وی بیان کرد: اگر نقش ضد تروریسم سپاه نبود باید اعضای پارلمان اروپا در پشت درهای پارلمان در معرض تهدید تروریستهای تکفیری و چندملیتی قرار میگرفتند. باید بدانند سپاه نیروی رسمی نظامی ایران برخاسته از بطن ملت بزرگ ایران و بزرگترین نیروی ضد تروریسم است. توصیه میکنیم درباره سپاه درست بیندیشند و برای هر تصمیمی درست فکر کنند.
* امضای تفاهمنامهها در سفرهای خارجی رئیس جمهور
وی درباره امضای تفاهمنامهها در سفرهای خارجی رئیس جمهور که سؤال یکی از خبرنگاران بود نیز اظهار داشت: اولین گام در حوزه همکاریهای دو و چندجانبه در روابط خارجی چه در بخش دولتی و چه خصوصی، تنظیم و عقد قرارداد و یاداشت تفاهم و هر سندی است که میتواند مبنای همکاری قرار گیرد. اجرای اسناد و توافقات اصل مهمی است که مورد تأکید رهبر معظم انقلاب قرار گرفته است.
کنعانی عنوان کرد: وزارت خارجه به عنوان نهاد حرفهای در حوزه روابط خارجی همواره در حوزه اجرای اسناد دوجانبه سازوکارهای پیگیری خود را به صورت مشخص و ویژه داشته است.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: اجرای اسناد دو طرف دارد و نیازمند تعهد و پایبندی طرفین امضا کننده سند است. نمیتوانیم بگوییم حتما شرایط مطلوبی داریم، ولی شرایط خوب و امیدوارکنندهای داریم. نتیجه کارکرد این اسناد را در دستاوردهای حوزه روابط خارجی میتوانیم ببینیم.
* اقدام تروریستی امروز در روسیه/ سفر هیأت کره شمالی
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره حادثه تروریستی امروز در روسیه عنوان کرد: هرگونه اقدام و عملیات تروریستی در روسیه و دیگر کشورها محکوم و مردود است.
کنعانی بیان کرد: در مبارزه با تروریسم در کنار کشورهای دوست از جمله روسیه قرار داریم. تروریسم تهدید مشترک برای ملتها و دولتهای منطقه و جهان است. برخی کشورها در راستای منافع نامشروع سیاسی و رویکردهای طمع ورزانه خود از تروریسم در طول سالیان متمادی به عنوان ابزار برای پیشبرد اهداف سیاسی نامشروع خود استفاده میکنند.
این دیپلمات ارشد ایرانی گفت: این رویکرد غلط نتایج تکان دهندهای در طول سالهای اخیر در منطقه نشان داد. رخدادهای تلخی چه در روسیه چه در ایران و کشورهای منطقه که در ماههای اخیر رخ داده نشان میدهد تروریسم تهدید مخوف و نگران کننده برای دولتها و ملتهاست و متاسفانه برخی دولتها تلاش میکنند از آن به عنوان ابزار سیاسی استفاده کنند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره سفر هیأت اقتصادی از کره شمالی عنوان کرد: در محل برگزاری نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ هستیم که بیش از ۲۶ کشور در سطح هیأتهای دولتی حضور دارند و حدودا ۲ هزار تاجر معتبر و منتخب حضور دارند. هیأت کره شمالی هم حضورشان در ایران در همین چارچوب است.
کنعانی افزود: ایران و کره شمالی بیش از ۵۰ سال سابقه روابط و همکاریهای رسمی دیپلماتیک دارند که براساس علایق و منافع متقابل و مشترک با یکدیگر همکاری و تبادل تجربه و تعامل دارند. سفر وزیر روابط اقتصادی خارجی کره شمالی و هیأت همراه به دعوت علیآبادی وزیر صمت برای بازدید از نمایشگاه مذکور صورت گرفته است. در کنار مقامات کشور کره مقامات اقتصادی و دولتی کشورهای عدیده از دیگر کشورها حضور دارند.
* در موضع خود درباره فلسطین خودسانسوری نکرده و نخواهیم کرد
وی گفت: هیأت کره علاوه بر بازدید از نمایشگاه با مقامات دولتی و بخش خصوصی ایران در حاشیه نمایشگاه دیدارهایی را انجام داده و میدهند. برخی تلاش کردند طبق رویه شناخته شده خود با انتشار برخی اخبار به گمانه زنیهای مغرضانه دست بزنند که چنین چیزی صحت ندارد و بی اساس است.
کنعانی درباره خبر منتشر شده درباره اعلام به سرکنسول ایران در فرانکفورت مبنی بر اینکه به دلایل مواضع حمایتی از فلسطین در مناسبتهای دولتی شرکت نکند گفت: برخی نشریات و روزنامههایی که سابقه حمایت نزدیک از رژیم صهیونیستی دارند مایلند با دامن زدن و انتشار برخی اخبار نوعی ابراز ارادت به این رژیم کنند که نسبت به آن تعهد دارند.
وی افزود: رویکرد و موضع منتشر شده در سایت سرکنسولگری ایران در فرانکفورت درباره تحولات فلسطین در چارچوب مواضع اصولی و شناخته شده ایران است.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: اینکه مقامی با ارسال نامه به سرکنسول ایران به این موضع اعتراض کند به آن مقام برمیگردد. درباره موضع خود در خصوص فلسطین خودسانسوری نکرده و نخواهیم کرد و خود را محدود به دیدگاه خاص کشوری نخواهیم کرد. نمایندگیهای ما مواضع اصولی ایران را دنبال میکنند. انتشار این نامه و بزرگ نمایی آن با اهداف خاص سیاسی صورت میگیرد.
کنعانی بیان کرد: سرکنسول ما در چارچوب رسمی در آنجا حضور دارد.
* تامین حقوق ملت فلسطین مطالبه بینالمللی است
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال درباره اعتراضات و تجمعات در دانشگاههای اروپا در حمایت از فلسطین اظهار داشت: آنچه در نقاط مختلف جهان از جمله آمریکا و اروپا شاهدیم نشانگر آن است به رغم میل باطنی این دسته از کشورها دولت آمریکا و برخی کشورهای مشخص اروپایی برای منحرف سازی افکار عمومی جهان از نسل کشی در فلسطین اما مسأله فلسطین تبدیل به موضوع روز جهانی شده است.
وی گفت: اینکه دنیا خواستار آن است به نسل کشی جاری در فلسطین سریعا خاتمه داده شود و آزادی فلسطین حق مشروع و طبیعی ملت فلسطین است، فریاد نه به اشغالگری و نه به نسل کشی و آری به آزادی فلسطین، شعار رسایی است که در خیابانهای اروپا و میادین آمریکا و در مجامع دانشگاهی اعلام میشود.
کنعانی افزود: مسأله فلسطین یک مسأله جهانی است و تامین حقوق ملت فلسطین مطالبه بینالمللی است. حمایت از رژیم غاصب از منظر افکار عمومی دنیا پذیرفته نیست و چنین سیاستهای حمایت آمیزی از جنایات در فلسطین محکوم است
وی گفت: اشغالگری در فلسطین کانون ایجاد بحران در منطقه و فراتر از منطقه است و مادامی مسأله فلسطین حل نشود، امنیت و ثبات پایدار در منطقه و جهان شکل نخواهد گرفت.
* واکنش به ساخت اسکله در سواحل غزه و اقدامات نمادین
وی در پاسخ به سؤال درباره آغاز شروع ساخت اسکله موقت در سواحل غزه و همچنین تصمیم انگلیس برای استقرار نظامیان خود در نوار غزه به بهانه توزیع کمکهای بشردوستانه بیان کرد: این نشانگر دورویی و نفاق آشکار و دوگانگی واضح و مبرهن در عمل و شعار است. اگر حمایت دولت آمریکا و دولت انگلیس از رژیم غاصب صهیونیستی نبود، جنگ علیه ملت فلسطین و محاصره ۳۶۰ درجه نوار غزه در هفت ماه گذشته رخ نمیداد.
کنعانی خاطرنشان کرد: جنایت جنگی در نوار غزه با حمایت مستقیم و تمام عیار دولت آمریکا و انگلیس رخ داد و اقدامات نمادینی در چارچوب ایجاد اسکله برای ارسال کمکهای انساندوستانه و انجام مانورهای تبلیغی و رسانهای در این خصوص به هیچ وجه تصویر نفرت انگیزی که این دسته از کشورها نزد افکار عمومی جهان با حمایت از جنگ جنگی در فلسطین ایجاد کردند را اصلاح نخواهدکرد.
سخنگوی وزارت خارجه خطاب به این کشورها و از جمله آمریکا بیان کرد: این کشورها از ارسال سلاح به این رژیم جلوگیری کرده و صادرات تسلیحاتی خود را سریعا متوقف کنند و بر رژیم صهیونیستی برای توقف فوری جنگ اعمال فشار کنند و اجازه دهند معابر شناخته شده برای ارسال کمکها استفاده شود.
کنعانی اضافه کرد: به نظر میرسد اهداف دیگری در این راستا وجود دارد.
* خط لوله صلح/ حقآبه هیرمند
وی در پاسخ به سؤالی درباره خط لوله صلح بیان کرد: اجرای خط لوله گاز به پاکستان در چارچوب موافقتنامه امضا شده بین دو کشور از جمله موضوعات مهم اقتصادی دو کشور است و در سفر رئیس جمهور مورد اهتمام بوده است و مذاکرات کارشناسی و سطح عالی انجام شده قبلی زمینه ساز آغاز اجرای فاز اجرایی هشتاد کیلومتری اجرای این خط لوله در داخل خاک پاکستان بوده و طرف پاکستانی بر عزم خود برای اجرای این پروژه تأکید کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: انتظار داریم این پروژه مهم راهبردی مبتنی بر منافع مشترک دو کشور به نتیجه برسد و شاهد تبادل همکاری ایران و پاکستان در حوزه مهم و راهبردی انرژی باشیم.
کنعانی در پاسخ به سؤالی درباره حقآبه ایران از هیرمند بیان کرد: ۱۱۲ میلیون متر مکعب وارد مرزها و خاک ایران شده است جریان آب همچنان ادامه دارد اطلاعات حاکی است ارسال آب از سد کجکی آغاز شده است. امیدواریم سطح این آب به آب سد کمالخان اضافه شود. در طول سال گذشته هم هیأت حاکمه افغانستان در ارتباط با سد کمالخان اقدام به برخی عملیات مرمت و بازسازی و اصلاح کرد.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: ایران انتظار دارد طرف افغانستانی به تعهد خود براساس معاهده موجود عمل کند و شاهد تامین حقآبه ایران باشیم.
* حضور رژیم صهیونیستی در المپیک
وی همچنین در پاسخ به سؤالی گفت: ملت فلسطین را تنها مرجع صلاحیتدار درباره وضعیت فلسطین میدانیم.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره حضور رژیم صهیونیستی در المپیک گفت: المپیک رخداد بزرگ بینالمللی در چارچوب پیوند صلح آمیز و دوستی و محبت و گسترش پیوندهای انسانی بین ملتهای صلح طلب و بزرگ دنیاست که وزرشکاران شرکت کننده در این رخداد ملتهای خود را در این رخدادهای بزرگ انسانی نمایندگی میکنند.
وی گفت: ملتهای جهان و مراجع ذیربط باید تصمیم گیری کنند رژیمی که این میزان جرم و جنایت علیه فلسطین انجام داده و صلح و امنیت بینالمللی را به مخاطره انداخته شایستگی حضور در المپیک را دارد.
کنعانی در پاسخ به سؤالی درباره تعویق حرکت کشتیهای کاروان آزادی از مبدا استانبول به غزه برای ارسال کمک به مردم غزه عنوان کرد: صلیب سرخ و سازمان ملل اعلام کردند برای تامین نیازهای انساندوستانه ملت فلسطین به ویژه ساکنان نوار غزه ضروری است معابر شناخته شده ارسال کمک به نوار غزه فورا باز شود و کمکها از این معابر به سمت فلسطین و نوار غزه گسیل شوند. اصل گشایش معابر در سریعترین زمان ممکن و گسیل حجم این کمکها ضرورت تعیین کننده است.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: اینکه گروه های فعال در حوزه حقوق بشری اقداماتی را برای ارسال کمکهای انسادوستانه انجام دهند، اقدام مورد تایید و حمایت و ارزشمند است. اما برای رفع نیازهای اساسی فلسطین، جامعه بینالمللی مسؤولیت دارد و دولتهای اسلامی باید به صورت اثرگذار عمل کنند.
* مناسبات ایران و روسیه
این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: ابزار اقتصادی مهمترین ابزاری است که میتواند در دست کشورهای اسلامی برای مقابله با اقدامات این رژیم استفاده شود و در صورت اراده کشورهای اسلامی نه آمریکا و نه اروپا و نه هیچ مرجع دیگری نمیتوانند آن را محدود کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی در خصوص رویکرد روسیه و حمایتهایی که اخیرا از ایران به عمل آورده است، نیز اظهار داشت: روابط ایران و روسیه بسیار خوب و در مسیر درست در حال پیشرفت است. همکاریهای دوجانبه در حوزههای مختلف در جریان است و شاهد جهش کاملا چشمگیر در حجم مناسبات تجاری و همکاریهای اقتصادی دو کشور بودیم.
وی گفت: دو کشور عزم و اراده مشترکی دارند برای افزایش بیش از پیش همکاریهای تجاری و اقتصادی توافقات گذشته را اجرا کنند. گامها و مراحل نهایی سند همکاریهای جامع بلندمدت و راهبردی دو کشور در حال طی کردن است که امضا و اجرایی شدن آن میتواند شتاب جدیدی به همکاریهای دو کشور ببخشد. دو کشور مواضع مشترکی در مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا و مبارزه با تروریسم دارند.
* رژیم صهیونیستی را طرف هیچ توافقی برای صلح در منطقه نمیدانیم
کنعانی به همکاریهای دو کشور در صلح سازی در منطقه، همکاری در حوزه ترانزیت و کریدور شمال - جنوب و ... اشاره کرد و افزود: شاهد جهش بزرگ در نقش آفرینی کریدور شمال - جنوب در افزایش مبادلات تجاری بینالمللی خواهیم بود.
وی افزود: دو کشور نگاه مشترکی در توقف جنگ و کمک به مردم فلسطین دارند. وجود دیدگاههای مشترک زمینه ساز تقویت همکاری های دوجانبه است و ایران در چارچوب تقویت مناسبات همسایگان توسعه مناسبات با روسیه را به عنوان اولویت مهم در دستورکار دارد. مناسبات با یک کشور به معنای غفلت از دیگر حوزهها نیست و ایران به دنبال توسعه مناسبات با کشورهایی است که در چارچوب احترام متقابل عمل کنند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی گفت: در خصوص مسأله فلسطین اولا رژیم صهیونیستی خود ریشه و عامل و کانون بحران است. منطقه ما غرب آسیا بیش از ۷۵ سال گذشته به دلیل شکل گیری هویت جعلی در این منطقه در سرزمین متعلق به ملت فلسطین دچار تهدید و بی ثباتی و ناامنی است.
کنعانی ادامه داد: سرزمین فلسطین متعلق به ملت فلسطین است و حل و فصل بحران فلسطین جز تشکل دولت فلسطینی از بحر تا نهر متحقق نخواهد شد. راهکار سیاسی ایران درباره موضوع فلسطین بارها عنوان و در سازمان ملل به تصویب رسیده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: رژیم صهیونیستی را طرف هیچ توافقی برای صلح در منطقه نمیدانیم. همه اعتراف میکنند این رژیم به هیچ توافقی برای اینکه هویتی به نام فلسطین شکل بگیرد اعتقاد ندارد.
وی خاطرنشان کرد: این رژیم به دنبال سیطره بر تمامی سرزمینهای فلسطینی است. کانون بحران در منطقه اشغالگری و وجود این رژیم در منطقه است.
* انتظار از دولت عراق
وی درباره دیدار احمدیان با الاعرجی در سنپترزبورگ و بحث توافقنامه امنیتی ایران و عراق نیز اظهار داشت: این توافق یک مبنای مشترک همکاری بین دو کشور برای تامین امنیت مشترک در طول مرزهای مشترک بین ایران و عراق به ویژه در حوزه شمال غرب کشور و تامین دیدگاههای ایران در ارتباط با منابع صدور ناامنی به مرزها و جغرافیای داخل کشور است.
کنعانی عنوان کرد: مطالبات ما در این خصوص از دولت عراق کاملا روشن و واضح است. این توافق بخشی انجام شده و بخش دیگر در چارچوب توافقات دو کشور در حال پیگیری است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: انتظار ایران تحقق کامل هدفگذاریهایی است که در توافق دو کشور تصریح شده و امیدواریم در این خصوص به نتایج مطلوب دست یابیم.