به گزارش مشرق، دیروز مصادف با دهم اردیبهشت و روز ملی خلیج فارس، علی عسگری مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس که عمده سهام باشگاه استقلال را خریداری کرده است، با انتشار پیامی اعلام کرد: «پسوند خلیج فارس نقطه اشتراک تمامی شرکتهای گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس است و در راستای حفظ وحدت رویه، سیاست حاکمیت شرکتی و همچنین روز مبارک خلیج فارس، بر اساس تصمیم مالکان جدید تیم محبوب استقلال، به تیم استقلال خلیج فارس تغییر مییابد. این اقدام، گامی مهم برای اصلاح ساختارهای اقتصادی، سودده کردن این باشگاه، حرکت استقلال خلیج فارس در تراز جهانی و انشاءالله کسب توفیقات در شأن این تیم در عرصههای بینالمللی است.»
بعد از اظهارات عسگری، این شایعه مطرح شد که نام جدید استقلال ممکن است در رقابتهای بینالمللی نظیر لیگ نخبگان (فرمت جدید لیگ قهرمانان آسیا) برای نماینده ایران مشکل ایجاد کند!
ابراهیم بازیان، سرپرست سازمان خصوصیسازی دوشنبه شب در گفتوگوی تلویزیونی درباره تغییر نام باشگاه استقلال گفت: برخی از باشگاهها، چون شرکت دولتی هستند باید حتما پسوند آنها تغییر کند و میتوانند این موضوع را پیشنهاد کنند و مخالفتی با آن نشده، اما تا زمانی که به طور رسمی درخواست نشود نمیتوانیم آن را در قرارداد عنوان کنیم. برای تغییر نام باشگاه استقلال به استقلال خلیج فارس، درخواستی آمده که این موارد هم محل طرح و بحث است و میتوانند هر پسوندی را مالکان در چارچوب قانون مطرح کنند. اگر نام استقلال به استقلال خلیج فارس تغییر کند و منع قانونی نداشته باشد مورد ملاحظه قرار میگیرد.
رضا شاهمنصوری، کارشناس حقوقی ورزشی درباره تغییر نام باشگاه استقلال مدعی شد: ما درباره نقطه جغرافیایی حرف میزنیم که بیش از دو - سه هزار سال قدمت و پیشینه تاریخی دارد، طبق ماده ۳۰ و ۳۵ قانون مدنی هر مالکی نسبت به مایملک خود حق همه گونه تصرف و انتفاع دارد؛ بنابراین وقتی هلدینگ خلیج فارس سهامدار عمده استقلال است میتواند نسبت به این دارایی خود، دخل و تصرفاتی داشته باشد. ضمن اینکه الحاق نام خلیج فارس، خدشهای بر برند باشگاه ایجاد نمیکند.
وی درباره اینکه آیا اضافه شدن این نام در رقابتهای لیگ نخبگان آسیا میتواند مشکلساز شود، عنوان کرد: در ایران و آسیا نام بسیاری از تیمها طوری است که قید مکان یا شهر در آن وجود دارد؛ بنابراین من با این استدلال مخالفم که شعار سیاسی است چرا که این نام (خلیج فارس) پیشینه تاریخی دارد و ابداً تحریک آمیز نیست. ضمن اینکه ما در ایران لیگ برتر را با پسوند خلیج فارس برگزار میکنیم. این موارد غیرسیاسی است.
در سوی دیگر، سیدمحمدشروین اسبقیان، معاون توسعه ورزش حرفهای و قهرمانی وزارت ورزش و جوانان در گفتوگویی تلویزیونی در واکنش به تغییر نام باشگاه استقلال گفت: «اینها مواردی است که باید به طور رسمی به وزارت ورزش اعلام شود تا بررسی کنیم. اینگونه نیست که شایعهای مطرح شود که مثلاً باشگاهی میخواهد اسمش را عوض کند. تا کنون بهطور رسمی چنین چیزی از سوی مالکین دو باشگاه یعنی کنسرسیوم بانکها و پتروشیمی خلیج فارس به ما اعلام نشده است.»
گرچه عسگری به طور رسمی از تغییر نام استقلال به استقلال خلیج فارس داد، اما این تحقق این امر مراحل اداری دارد که باید روند آن طی شود.
مراحل این کار چیست؟
قرار است اولین مجمع باشگاه استقلال به زودی برگزار شود. البته برگزاری این مجمع با قوانین خاصی همراه است؛ در واقع باتوجه به اینکه باشگاه استقلا از این پس یک شرکت بورسی محسوب میشود، برای برگزاری مجامع باید از سازمان بورس مجوز بگیرد و از ۱۰ روز قبلتر تشریفات اداری آن باید برگزار شود.
انتظار میرود که این تشریفات قانونی انجام و اولین مجمع باشگاه استقلال به زودی برگزار شود. اولین اقدام برای تغییر نام این است که صورتجلسهای تنظیم شود و پس از اینکه به امضای اعضای هیات رییسه یا اعضای هیات مدیره رسید، مطابق اساسنامه شرکت و قانون تجارت یکی از اعضای هیات مدیره باشگاه استقلال ماموریت پیدا کند تا مراحل تغییر نام را بر عهده بگیرد. او وظیفه دارد که بعد از انجام مراحل آنلاین و پرداخت هزینهها به اداره ثبت شرکتها مراجعه کند و پروسه تغییر نام را انجام دهد.
پس از اینکه مراحل تغییر نام رسمی باشگاه استقلال انجام شد نامههای جداگانهای به فدراسیون بیناللملی فوتبال (فیفا) و کنفدراسیون فوتبال آسیا ارسال خواهد شد تا تغییر نام باشگاه استقلال به استقلال خلیج فارس به اطلاع این دو نهاد مهم فوتبالی رسیده تا در مکاتبات و برنامهریزیها از نام جدید باشگاه استفاده شود.
اسناد و مدارکی که در سازمان ملل و نهادهای بینالمللی مختلف ثبت شده بهطور قاطع تاکید میکنند که نامی به جز خلیج فارس (Persian Gulf) وجود نداشته و نخواهد داشت و به طور حتم حضور استقلالِ خلیج فارس در میادین بینالمللی کوچکترین مشکلی را ایجاد نمیکند.
سید مهدی میرصالحی، مدیرکل سابق دفتر حمایت از مالکیت فکری و کارشناس عالی وزارت صنعت، معدن و تجارت پیشتر درباره ثبت جهانی «خلیج فارس» گفته بود: «باتوجه به ثبت جهانی نام خلیج فارس در سازمان جهانی مالکیت فکری، هیچ کشور، دولت و سازمانی نمیتواند خلیج فارس را به اسم دیگری نامگذاری کند.»