مجوز افزایش قیمت لوازم خانگی صادر نشده است

مسئولان اصرار دارند به جای لباسشویی ۱۵میلیون تومانی که کیفیت بسیار بالایی دارد در داخل کشور شبیه آن را با ۲۵میلیون تومان به مردم بفروشند و تازه برای صادرات آن هم برنامه‌ریزی کنند!

به گزارش مشرق، شاید مقایسه دو صنعت لوازم خانگی و خودرو به مذاق تولیدکنندگان لوازم خانگی خوش نیاید، اما هر چه می‌گذرد به عمق فاجعه تولید داخلی این دو کالا (لوازم خانگی برقی و خودرو) پی می‌بریم. کالایی که فناوری آن وارداتی است، با کیفیت بسیار پایین مونتاژ می‌کنیم، اما قیمت آن از قیمت جهانی آن کالا بالاتر است.

این اتفاق در فضای انحصاری که در این سال‌ها در کشور حاکم است، برای لوازم خانگی و خودرو به وقوع پیوسته است. اکنون بعد از پنج دهه دولت و مجلس با تصویب قانون به دنبال واردات خودروی اقتصادی هستند تا رضایت مردم را جلب کنند، اما کارشناسان معتقدند باید مانع تکرار این تجربه برای صنعت لوازم خانگی شوند چراکه مردم ما محکوم به خرید لوازم خانگی گران‌تر نیستند، چون تولیدکنندگان با واردات قطعات و مونتاژ آن‌ها می‌خواهند ژست تولید ملی بگیرند.

داستان قیمت بالای خودرو، پایین‌بودن کیفیت آن و مقایسه‌اش با برندهای کیفی و ارزان خارجی در کشورهای همسایه همواره نقل محافل است. به عنوان مثال در کشورمان خودروی ال ۹۰ با سال ساخت ۱۳۹۷، ۸۷۰ میلیون تومان و نیسان آلتیما ۲۰۲۰ در دوبی ۱۴هزار دلار (۸۵۰میلیون تومان) است. اینکه چرا در این سال‌ها خودرو گران، بی‌کیفیت و مونتاژی به مردم تحمیل شده، موضوعی است نخ‌نما و تکراری که هر شهروند ایرانی از آن خبر دارد، اما نکته تلخ ماجرا این است که همین داستان نیز برای صنعت لوازم خانگی ایرانی در حال تکرار است و هیچ دولتمردی به ادامه این روند و تضییع حقوق مصرف‌کننده واکنشی نشان نمی‌دهد.

شاید خرید خودرو برای هر خانواده ایرانی کالای ضروری نباشد، اما خرید لوازم خانگی برقی مانند یخچال، لباسشویی، اجاق‌گاز و تلویزیون جزو ضروری‌ترین کالای مورد نیاز در یک خانواده است که باید هم قیمت مناسبی داشته باشد و هم اینکه از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد. آنچه در پنج سال اخیر برای این صنعت رقم زده‌اند، چیزی جز نادیده‌گرفتن حقوق مصرف‌کننده نبوده است.

به عنوان مثال به گزارش دنیای لوازم خانگی، قیمت یخچال فریزر سایدبای‌ساید ساخت ایران ۶۴‌میلیون (۴‌هزارو ۴۰۰ درهم) و ۸۹‌میلیون تومان (۶‌هزار درهم) است که قیمت‌ها برحسب نوع برند متغیر است، اما همین یخچال سایدبای‌ساید در کشور امارات (با در نظر گرفتن نرخ درهم حدود ۱۵‌هزار تومان)، برند بوش و زیمنس تولید آلمان کمتر از ۵‌هزار درهم به فروش می‌رسد.

همچنین گزارش خبرگزاری تسنیم که در اردیبهشت سال گذشته قیمت این کالاها را در ایران و امارات مقایسه کرده بود، حاکی است قیمت ماشین لباسشویی هفت‌کیلویی سامسونگ در ایران ۲۸‌میلیون تومان و در امارات ۱۶‌میلیون تومان (محاسبه قیمت‌ها در امارات با درهم ۱۴‌هزار تومان) بود. همین ماشین لباسشویی با نشان داخلی بین ۱۹ تا ۳۰‌میلیون تومان فروخته می‌شد.

علاوه بر این ماشین لباسشویی هشت‌کیلویی ال‌جی در امارات ۱۹‌میلیون تومان و ایران ۳۵‌میلیون تومان فروخته می‌شد. همچنین یخچال سایدبای‌ساید سامسونگ در امارات ۵۱‌میلیون تومان و در ایران ۱۰۱‌میلیون تومان عرضه می‌شد. نشان ال‌جی این یخچال‌ها نیز در امارات ۶۳‌میلیون تومان و در ایران ۱۲۱‌میلیون تومان فروخته می‌شد. این مقایسه قیمت‌ها در حالی است که لوازم خانگی سامسونگ و ال‌جی موجود در بازار ایران قاچاق است و هیچ حقوق گمرکی به دولت پرداخت نمی‌شود.

کالاهای ایرانی قابل رقابت با خارجی‌ها نیستند

نایب رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم‌خانگی با تأکید بر اینکه انحصار و مونتاژکاری با کمترین کیفیت ممکن، صنعت لوازم خانگی را ارتقا نمی‌دهد، در گفتگو با نبض‌صنعت می‌گوید: واقعیت این است که ما واردکننده تکنولوژی هستیم و قطعات را با توجه به آن مونتاژ می‌کنیم و جالب اینکه می‌خواهیم همان محصولات را صادر کنیم، بنابراین باید ببینیم کالای مونتاژشده ما در بازار داخلی تا چه میزان مورد استقبال قرار می‌گیرد تا در مرحله بعد انتظار داشته باشیم کشورهای خارجی، کالای ما را به سایر برندها ترجیح دهند.

محمدحسین اسلامیان می‌افزاید: ما امروز لباسشویی‌ای را که تکنولوژی آن وارداتی است، با کیفیت به مراتب پایین‌تری از نمونه اصلی مونتاژ می‌کنیم، اما قیمت آن از قیمت جهانی کالای مورد نظر بالاتر است. امروزه قیمت لباسشویی‌ای که بالاترین سطح جهانی را از نظر کیفی دارد و در بسیاری از کشورهای دنیا از آن استقبال می‌شود، ۲۰۰دلار است، در حالی که لباسشویی‌های ایرانی با کیفیت به مراتب پایین‌تر، کمتر از ۲۰میلیون تومان به مردم فروخته نمی‌شود.

وی تأکید می‌کند: تهیه زیرساخت‌ها از سوی دولت مسئله دوم است و مسئله اول این است که چگونه تکنولوژی وارداتی را دوباره صادر می‌کنیم. امروزه تنها به معدود کشورهایی می‌توانیم محصولاتی همچون لباسشویی را صادر کنیم که بعد مسافتی بالایی از کشور اصلی دارند یا مانند لباسشویی دوقلو و کولرآبی صرفه اقتصادی برای ایجاد خط تولید آن‌ها وجود ندارد.

نایب‌رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم‌خانگی تصریح می‌کند: مشتری در هر صورت نیاز خود را به صورت واردات غیرقانونی با برند اصلی وارداتی تأمین می‌کند، اما مسئولان اصرار دارند به جای این لباسشویی ۱۵میلیون تومانی که کیفیت بسیار بالایی دارد، در داخل کشور شبیه آن را با ۲۵میلیون تومان به مردم بفروشند و تازه برای صادرات آن هم برنامه‌ریزی کنند. طبیعی است وقتی در یک کشور، برند ایرانی را با کیفیت پایین‌تر و قیمت دوبرابری در کنار برند کره‌ای و آلمانی قرار دهیم، موفق نمی‌شویم.

گلایه از وضعیت تولید لوازم خانگی و خودرو در بهمن ۱۴۰۰

بهمن سال ۱۴۰۰ رهبر حکیم انقلاب در دیدار با جمعی از تولیدکنندگان، گلایه‌هایی را در مورد وضعیت کیفیت و قیمت برخی محصولات داخلی از جمله لوازم خانگی و خودرو فرمودند.

نکته قابل تأمل در سخنان ایشان اشاره مصداقی به نزول کیفیت در تولید برخی محصولات داخلی بود. بنا به تأکید رهبری «حمایت‌های عملی و تبلیغاتی از تولید داخلی باید به ارتقای کیفیت محصولات و همچنین ارتقای فناوری منجر شود، اما متأسفانه در برخی صنایع به ویژه در صنعت خودرو به موضوع کیفیت توجه نمی‌شود و مردم نیز بحق به آن‌ها اعتراض دارند. اگر با وجود فضای حمایتی از تولید داخل، به جای ارتقای کیفیت، قیمت‌ها افزایش یابد، مسئله بدی است، زیرا نتیجه همه حمایت‌های دولتی، بانکی و جلوگیری از رقابت‌های خارجی، عملاً به بالا رفتن قیمت منجر شده است.» رهبر معظم انقلاب با گلایه از برخی تولیدکنندگان داخلی لوازم خانگی فرمودند: «با وجود حمایت‌هایی که از این تولیدکنندگان شد، اما گفته می‌شود برخی محصولات آن‌ها تا دو برابر افزایش قیمت داشته که نباید اینگونه باشد.»

از منویات رهبر معظم انقلاب دوسال‌ و چهار ماه می‌گذرد. در این مدت لوازم خانگی که کمترین تلاش را در داخلی‌سازی قطعات داشته‌اند، به مونتاژکاری و واردات قطعات مشغولند و به بهانه افزایش نرخ ارز و دستمزد کارگر قیمت را ماهانه یا فصلی گران می‌کنند.

خودروسان نیز در این مدت با ده‌ها ترفند و راه‌اندازی سامانه یکپارچه و واردات خودروی اقتصادی قیمت‌ها را گران کرده‌اند و همچنان مشتریان از کیفیت پایین و بالابودن قیمت آن ناراضی هستند. خبرهای رسیده به روزنامه جوان نیز حاکی است هر دو صنعت در انتظار دریافت مجوز افزایش قیمت هستند و عرضه خود را به شدت کاهش داده و قطره‌چکانی کرده‌اند. افکار عمومی همچنان انتظار دارند روزی برسد این دو کالای گران، ارزان و در فضای رقابتی در اختیار مصرف‌کننده قرار گیرند، نه اینکه با شعار تولید داخل قیمت را نجومی گران کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 24
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • IR ۱۷:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    13 0
    خرید کالای داخلی بی کیفیت یعنی عادت دادن تولید کننده به دزدی و کلاشی
  • IR ۱۷:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    10 0
    سوال اینجاست که تولید کنندگان لوازم خانگی که عُرضه خود کفا شدن در این صنعت و ارتقای کمی و کیفی کالاهاشون رو ندارند چرا در سالهای اخیر به واردات کالاهای خارجی اعتراض میکردند؟
  • IR ۱۷:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    5 0
    دست مردم را در پوست گردو گذاشته اند هر دوی این سازندگان خودرو و لوازم خانگی!!!!!!
  • IR ۱۸:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    6 0
    همان بلایی که خودروسازها سر مردم آوردند کارخانه های ساخت لوازم خانگی دارند سر مردم می آورند آزموده ها را آزمودن خطاست
  • هادی IR ۱۸:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    7 0
    بیخود خودتونو خسته نکنید. تولید کننده داخلی یعنی مونتاژ کار. با این تیراژ پایین هیچ صنعتی به صرفه نیست و تنها راه بقا افزایش قیمت و کاهش کیفیته. دولت این نمی‌فهمه و نمیخواد که بفهمه. پس این چرخه معیوب همیشه ادامه داره. خودرو،لوازم خانگی،ابزار یراق همه و همه چوب دولت بی فکر و بی کفایت رو میخورن. نه فقط این دولت بلکه همه دولت های قبلی. اقتصاد علمه و دولت متاسفانه فکر میکنه اقتصاد با دستور درست میشه.
    • IR ۰۲:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
      0 1
      سالی بالای یک میلیون ماشین آمار کمیه
  • IR ۱۸:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    6 1
    عوض سامان دادن به خودرویی، لوازم خانگی را هم تقدیم مافیا کردند ...
    • IR ۰۲:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
      1 0
      مافیا زر و زور
  • IR ۱۸:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    0 2
    سلام دلار ۷۴
    • IR ۲۳:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
      1 0
      زر مفت نزن...
    • IR ۰۲:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
      0 1
      دلار همان ۳۸ تا ۴۲ تومان چند سال اخیره. اون که میگی یه عدد تلگرامی و دلالیه و برای مصرف‌کننده نیست. تو بنویس ۱۷۴. هیچ اهمیتی نداره
    • ۰۷:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
      1 0
      خو داره درست میگه
  • IR ۱۹:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    2 0
    ساختار و سازمان استاندارد در حال حاضر وجود خارجی نداشته و اعتبار آرم و نشان آن در سوال و پرسش های مهمی است.. کافیست در کانال های سوشال مدیای تعمیرکاران سرک بکشیم.
  • سروش IR ۱۹:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    1 0
    نخریدن این اجناس بی کیفیت توسط مردم باید مثل خودرو زمان روحانی باشه یعنی کلا این اجناس رو نخرید و یک نه بزرگ به اجناس بی کیفیت و انحصاری باید گفت خود به خود پایین میاد.
  • IR ۲۰:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    1 0
    کی با واردات لزاوم خانگی مخالفت کرد؟
  • محمد IR ۲۳:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    1 0
    بزرگترین خیانت
  • IR ۰۲:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
    0 2
    گزارش چرندی بود
    • DE ۰۶:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
      1 0
      کجاش با واقعیت منطبق نبود؟
  • IR ۰۶:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
    0 0
    کیفیت لوازم ایرانی بد نیست . فقط بجای ماشین لباسشویی اگر یک دوچرخه بسازند بیشتر صرف دارد.. ماشین لباسشویی الان ۱۰ ملیون . پول ۲ تا دوچرخه
    • DE ۰۹:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
      1 0
      کیفیتشون اصلا خوب نیست.نه از لحاظ راندمان انرژی نه از لحاظ طول‌ عمر و دوام با نمونه خارجی برابری نمیکنند و قیمتشونم ۲ برابر نمونه خارجیه
  • IR ۰۶:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
    0 0
    تولید کننده ایرانی میتواند در فکر تنوع محصولات باشند . یعنی یک شرکت هم ماشین لباسشوری هم پیانو الکترونیکی هم دوچرخه بسازد .
  • IR ۱۵:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
    0 0
    وامهایی که به کارمند با عنوان کارت اعتباری میدهید اصولا نباید تاکید باشد لوازم خریداری شود در حالیکه پول برای مقابله با تورم و سرمایه گذاری است نه خرید جنس بنجول یا قیمت کذایی. دولت برای اینکه مالیات بگیرد و سود کند نباید جیب مردم را بزند و فکری کند با چند استاد غیر ولایی . این همه ولایی گری کردید و این شد وضعیت. چرا خر پیر را نمیزنید که کاری کند؟ وقتی جنس 3 میلیونی را 30 میلیون با ریال بی ارزش شده میفروشید باید فکری برای درامدهای دلالی کنید که مردم بتوانند بجنگند با تورم و خانه بخرند با 10 تومن حقوق
  • IR ۱۵:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
    0 0
    چیزی که میشود فهمید اینه ایران فقط برای تامین مواد اولیه چین و مشابه ان فایده دارد چون مواد معدنی و نفت و غیره با قیمت بی ارزش ریال مبادله میشود و محل فروش بازار محصولات بازیافتی چین است. احتمال زیاد خر پیر و بیسواد(روس و انگلیس) نماینده چین و روس باشد و فکر توسعه کمونیست به غرب و غارتگری کشور و مردم باشد
  • سرباز IR ۱۴:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۷
    0 0
    ظاهرا نویسندگان مشرق هم لیبرال شده اند.. شمایی که قیمت نیسان در دوبی رو با ال 90 در ایران مقایسه میکنید، هنوز متوجه نشده اید که این مقایسه از اساس غلطه..چون این قیمت دلاره که در کشور ما بالاست، نه قیمت ماشین.. الان دلار د رکشور ما 60هزار تومنه.. آیا در دوبی هم 60 هزار دیناره؟؟؟؟؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس