به گزارش مشرق، آیت الله «سید ابراهیم رئیسی» رئیسجمهور کشورمان عصر یکشنبه در حادثه سقوط بالگرد به درجه رفیع شهادت نائل آمد. رئیسی برای افتتاح «سد مرزی «قیز قلعهسی» به آذربایجان شرقی سفر کرده بود، و بالگرد حامل وی و همراهانش در مسیر بازگشت در «جنگل دیزمار» در محدوده عمومی بین ورزقان و جلفا استان آذربایجان شرقی دچار سانحه شد.
آیت الله آل هاشم، امام جمعه تبریز، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه، مالک رحمتی، استاندار آذربایجان شرقی و چند تن دیگر از همراهان رئیس جمهور در این بالگرد از شهدای این حادثه هستند.
خبرگزاری روسی «اسپوتنیک» ضمن اعلام خبر شهادت رئیسجمهور کشورمان، وزیر خارجه و هیات همراه زندگینامه شهید آیتالله سیدابراهیم رئیسی را منتشر کرد.
خبرگزاری انگلیسی رویترز نیز دقایقی پس از اعلام رسمی خبر شهادت رئیسجمهور کشورمان و هیات همراه، این خبر را به نقل از مقامات و رسانههای رسمی ایران منتشر کرد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در بازتاب این سانحه ناگوار نوشت: رسانه های ایران گزارش دادند بعد از ساعت ها جستجو در منطقه مه آلود و کوهستانی در شمال غرب ایران، پیکرهای رئیس جمهور، وزیر خارجه و چند نفر دیگر از مقامات در محل سقوط بالگرد سانحه دیده کشف شدند.
آسوشیتدپرس نوشت: تلویزیون دولتی ایران هیچ دلیل فوری برای سقوط هواپیما در استان آذربایجان شرقی ایران اعلام نکرده است. در میان سرنشینان این بالگرد، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران بود و به نوشته خبرگزاری دولتی ایران این بالگرد همچنین حامل استاندار آذربایجان شرقی و سایر مسئولان و محافظان بود.
همچنین تارنمای رسانه انگلیسی اسکای نیوز با تیتری عنوان کرد: آیت الله ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری ایران بر اثر سانحه سقوط بالگرد جان باخت. این رسانه افزود: رئیس سازمان هلال احمر ایران به رسانه های دولتی گفت با طلوع آفتاب، امدادگران آثار لاشه این بالگرد را مشاهده کردند.
خبرگزاری اسپوتنیک ضمن اعلام خبر شهادت رئیسجمهوری اسلامی ایران، وزیر خارجه و هیأت همراه زندگینامه شهید آیتالله سیدابراهیم رئیسی را منتشر کرد.
تارنمای رسانه آمریکایی آکسیوس نیز با استناد به گزارش رسانه های دولتی ایران، خبر به شهادت رسیدن رئیس جمهوری، وزیر خارجه و دیگر مقامات ایرانی را در سانحه سقوط بالگرد بازتاب داد. این گزارش افزود، چند رسانه دولتی ایران گزارش دادند همه سرنشینان این بالگرد «به شهادت رسیده اند».
ای بی سی نیوز، سی ان ان و روزنامه انگلیسی گاردین نیز خبر به شهادت رسیدن رئیس جمهوری ایران و تیم همراه ایشان را در سانحه ناگوار سقوط بالگرد بازتاب دادند. گاردین نوشت: هنوز گزارش فوری درباره علت سقوط این بالگرد که روز یکشنبه در شرایط مه آلود رخ داد و رئیس جمهور در حال بازگشت از سفر به آذربایجان همسایه برای افتتاح یک سد بود، منتشر نشده است.
همچنین شبکه سی ان ان به نقل از خبرگزاری های ایران تیتر زد: «خبر جان باختن رئیس جمهوری ایران در سانحه سقوط بالگرد تایید شد».
این شبکه خبری آمریکایی نوشت: این سانحه به چندین ساعت عملیات تفحص و نجات با کمک اتحادیه اروپا و ترکیه منجر گردید اما تلاش های تیم امدادی با وجود مه سنگین و کاهش دما با مشکل مواجه شد.
سی ان ان مدعی شد: این سانحه در برهه ای حساس برای تهران و با گذشت هفت ماه از جنگ (رژیم) اسرائیل علیه حماس در غزه بروز کرد که باعث افزایش تنش ها در خاورمیانه شده و جنگ سایه چند دههای بین (رژیم) اسرائیل و ایران را آشکار کرده است.
این شبکه خبری نوشت: دولت ایران روز دوشنبه «جلسه اضطراری» تشکیل داد. تشکیلات ایران اکنون باید رئیس جمهور جدیدی را پیدا کند که بتوانند از وی در سایه ناامنی شدید در منطقه و اوضاع در داخل این کشور حمایت کنند. نفر بعدی در صف جانشینی رئیس جمهوری ایران محمد مخبر معاون وی قرار دارد. قانون اساسی ایران همچنین مقرر کرده است که رؤسای سه قوه از جمله معاون رئیس جمهور، رئیس مجلس و رئیس قوه قضائیه باید ظرف ۵۰ روز پس از تصدی سمت سرپرستی، ترتیب برگزاری انتخابات و انتخاب رئیس جمهوری جدید را بدهند.
آی تی وی انگلیس نیز خبر سانحه برای بالگرد حامل رئیس جمهوری و به شهادت رسیدن ایشان و تیم همراه را بازتاب داد و عنوان کرد، رسانه های ایران هنوز خبری فوری از علت بروز این سانحه منتشر نکرده اند. این رسانه انگلیسی نوشت: مقامات ترکیه بامداد روز دوشنبه تصاویری از آنچه که به نظر میرسد آتشسوزی در بیابان است منتشر کردند و آنها «مظنون بودند که این تصاویر مربوط به لاشه یک بالگرد باشد». مختصات ذکر شده در این گزارش تصویری، آتشسوزی را در ۲۰ کیلومتری جنوب مرز آذربایجان و ایران در کنار کوهی شیب دار نشان می دهد.
«خبر به شهادت رسیدن رئیس جمهوری ایران و تیم همراه در روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز و تارنمای آمریکایی پولیتیکو نیز بازتاب داشت و این رسانه ها نیز به اخبار رسانه های ایران درباره بروز این سانحه و جستجوهای گسترده تا قبل از تایید نهایی خبر سقوط بالگرد و به شهادت رسیدن رئیس جمهوری از سوی تیم های امدادی اشاره کردند».
روزنامه دیلی تلگراف انگلیس نیز در بازتاب خبر به شهادت رسیدن رئیس جمهوری و وزیر خارجه کشورمان و تیم همراه نوشت: حماس اعلام کرد این دو مقام ایران «تلاش های خستگی ناپذیری» در حمایت و ابراز همبستگی با فلسطینی ها در غزه داشتند.
این گزارش افزود: حماس در بیانیه ای اعلام کرد که «آنها (آیت الله رئیسی و امیر عبداللهیان) تلاش های سیاسی و دیپلماتیک قابل توجهی در توقف تجاوزگری صهیونیست ها علیه مردم فلسطین ما» داشتند.
رسانه انگلیسی تیتر زد: حماس سوگوار «تلاش های بی وقفه» (آیت الله) رئیسی در جنگ با (رژیم) اسرائیل است.
تارنمای آلمانی دویچهوله نیز خبر به شهادت رسیدن رئیس جمهوری را با این تیتر که «درباره رئیس جمهوری ایران چه می دانیم؟» منتشر کرد و به گمانه زنی درباره اتفاقات احتمالی بعدی در خاورمیانه در سایه این حادثه پرداخت.
این رسانه نوشت: بعد از ساعت ها تردید و عدم قطعیت، رسانه های ایران صبح دوشنبه تایید کردند که رئیس جمهوری ایران در سانحه سقوط بالگرد در روز گذشته به شهادت رسیده است.
همچنین خبرگزاری فرانسه با استناد به گزارش رسانه های ایران در روز دوشنبه خبر ناگوار سقوط بالگرد رئیس جمهوری در منطقه کوهستانی شمال غرب ایران را بازتاب داد و نوشت: این بالگرد روز یکشنبه هنگام عبور از مناطق کوهستانی در مه شدید در استان آذربایجان شرقی دچار حادثه فرود سخت شد. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران نیز در این سقوط جان باخت.
خبرگزاری روسی تاس نیز به نقل از سازمان هلال احمر ایران تیتر زد: « رئیس جمهور و وزیر امور خارجه ایران در سقوط بالگرد جان باختند». این گزارش افزود: این بالگرد حامل مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی و محمدعلی آل هاشم امام جمعه تبریز بود.
در همین حال شبکه خبری فاکس نیوز با تیتر «تایید خبر درگذشت رئیس جمهور، وزیر خارجه و تنی چند از مقامات ایرانی در سانحه سقوط بالگرد» این سانحه ناگوار را پوشش داد و نوشت: علت این سانحه معلوم نیست اما طبق گزارش رسانه های ایران، این بالگرد روز یکشنبه مجبور به «فرود سخت» شد.
خبرگزاری روسی اسپوتنیک نیز در گزارش بازتاب خود شرحی از زندگی آیت الله رئیسی را منتشر کرد و نوشت: ابراهیم رئیسی در انتخابات سراسری سال ۲۰۲۱ در سن ۶۱ سالگی به عنوان رئیس جمهوری انتخاب شد.
وی در دوران خدمت خود روابط دیپلماتیک را با عربستان سعودی برقرار کرد. این کشور روابط خود را با روسیه گسترش داده و در جهت دلارزدایی و گسترش روابط اقتصادی با مسکو و پکن گام برداشته است. نکته مهم دیگر این که در دولت (آیت الله) رئیسی بود که ایران به عضو کامل سازمان بریکس پلاس تبدیل شد.
اسپوتنیک، آیت الله رئیسی را «رئیس جمهور ثبات» توصیف کرد و نوشت: انتخاب وی بازتاب عطش جامعه به حاکمیتی قابل اعتماد و قابل پیش بینی بود. بنابراین رای ۶۲ درصدی رای دهندگان در حمایت از رئیسی به طور نمادین رای به ایجاد ثبات بود.
اسپوتنیک در بخشی از گزارش بازتاب خود آورده است: (آیت الله) رئیسی در طول ریاست جمهوری خود از برقراری روابط نزدیک تر با روسیه و چین حمایت کرد و به دنبال ترمیم روابط با عربستان، ایجاد روابط دیپلماتیک با ریاض بود. ایران در دوران ریاست جمهوری (آیت الله) رئیسی توانایی این کشور برای حفاظت از منافع و حاکمیت خود از جمله مجموعه ای از ابزارهای دیپلماتیک و قوای نظامی را تقویت کرد.
شهادت رئیس جمهوری و تیم همراه ایشان در سانحه هوایی روز گذشته در تارنمای اروپایی یورونیوز نیز بازتاب داشت و این رسانه نوشت: بعد از درخواست ایران از اتحادیه اروپا برای تلاش های امدادی، این اتحادیه اعلام کرد در حال تهیه نقشه از منطقه است اما کمک های دیگری ارائه نشده است.
این رسانه با ارائه جزییاتی از نحوه عملیات نجات و اطلاع رسانی درباره سانحه اخیر به نقل از رسانه های داخلی ایران خاطرنشان کرد: رئیس جمهوری ایران صبح یکشنبه در مرز با جمهوری آذربایجان حضور داشت تا در مراسم افتتاح یک سد به همراه الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان شرکت کند. این سد سومین سومین سد ساخته شده بین دو کشور بر روی رودخانه ارس است.
یورو نیوز مدعی شد دیدار رئیسان جمهوری ایران و آذربایجان به رغم روابط سرد بین دو کشور از جمله بر سر حمله مسلحانه به سفارت آذربایجان در تهران در سال ۲۰۲۳ و روابط دیپلماتیک باکو با رژیم اسرائیل انجام شد که حکومت مذهبی ایران آن را مهم ترین دشمن خود در منطقه قلمداد می کند.
روزنامه آمریکایی نیویورک پست نیز در گزارشی مفصل به همراه تصاویر متعدد به خبر شهادت رئیس جمهوری و تیم همراه وی پرداخت و نوشت: بالگرد [آیتالله] رئیسی حوالی سحرگاه دوشنبه در یک منطقه کوهستانی حدود ۱۲ ساعت پس از سقوط در شرایط خطرناک آب و هوایی پیدا شد. با شهادت [آیتالله] رئیسی همه جشم ها به آینده ریاست جمهوری در ایران دوخته شده است.
این گزارش به احتمال انتخاب محمد مخبر معاون اول رئیس جمهوری ایران برای سرپرستی دولت در یک دوره ۵۰ روزه اشاره کرده است.
دیگر روزنامه آمریکایی، واشنگتن پست نیز خبر شهادت آیت الله رئیسی را تیتر کرد و به اعلام عزای عمومی پنج روزه و موضوع سرپرستی مخبر پرداخت.
این رسانه آمریکایی به اظهارات محمد مخبر اشاره کرد و نوشت که وی وعده داده به کار دولت ادامه دهد.
واشنگتن پست اضافه کرد: پرچم سفارتخانه های ایران در مناطق مختلف جهان از جمله در ساختمان های دولتی لبنان و پاکستان به صورت نیمه افراشته در آمد.
اخبار مرتبط با شهادت رئیس جمهوری ایران همچنین در بین خبرهای تیتر یک روزنامه آمریکایی یو اس ای تودی نیز جا گرفت و این رسانه نوشت: انتظار نمی رود که شهادت (آیت الله) رئیسی اختلالی در سیاست داخلی یا خارجی ایران ایجاد کند. اما این حادثه همزمان با افزایش تنش های بین المللی رخ داده است.
در حال تکمیل ...