به گزارش مشرق، حسینیه دختر آخوند در بافت قدیمی شهر بیرجند قرار دارد که حدود یک قرن است که مجالس عزاداری در آن برگزار میشود و در سال های اخیر مراسم باشکوهی در این حسینیه برگزار میشود که باعث شده به علت زیاد شدن جمعیت عزادار، کوچههای اطراف حسینیه نیز فرش شود.
از بیرجند، حسینیه «دختر آخوند» بیرجند بین انقلاب ۳ و ۵ در کنار مسجد جامع پایین شهر واقع شده که عزاداری سرور و سالار شهیدان در آن سابقه ۱۰۰ ساله دارد. تفاوت این عزاداری با بقیه مراسم عزاداری در این است که مراسم در این حسینیه صبح زود قبل از طلوع خورشید برگزار می شود. بعد از زیارت عاشورا و صبحانه و چای حدود ۴۵ دقیقه نیز مراسم عزاداری و سینه زنی در حسینیه انجام میشود.
بانی این مجلس عزای سید الشهدا، بانوی تحصیل کردهای است که نقل است در یک خانواده مذهبی و اهل معرفت بزرگ شده که در گذشته برای تحصیل به نجف میرود و تا مرحله اجتهاد تحصیل خود را ادامه میدهد. وی دختر مرحوم میر علی خراشادی است که بعد از بازگشت به ایران در همین مکان فعلی حسینیه برای بانوان کلاسهای دینی و قرآن میگذارد و بعداً این حسینیه وقف عزاداری سید الشهدا (ع) میشود و از این جهت به حسینیه «دختر آخوند» معروف است.
البته روایتی دیگری هم در این باره نقل شده که میرعلی خراشادی روحانی بیرجندی که در همین مکان زندگی میکرده برای سلامتی و عاقبت بخیری دخترش در خانه باصفایش روضه، سخنرانی و دعا برپا میکرد که همین دعا برای عافیت فرزندش میشود صدقه جاریه و کار خیری که هنوز هم پس از سالهای سال پابرجاست و این خانه مأمنی برای دوستداران اهل بیت(ع) میشود. پس از مرگ این روحانی، دخترش خانه پدر را به همان سبک و سیاق گذشته حفظ میکند و این خانه حسینیه ماندگار میشود.
حسینیه دختر آخوند در بافت قدیمی شهر بیرجند قرار دارد و در دو طبقه احداث شده که در گذشته بانوان در طبقه بالا مستقر می شدند. در سال های اخیر مراسم باشکوهی در این حسینیه برگزار می شود که باعث شده به علت زیاد شدن جمعیت عزادار، کوچههای اطراف حسینیه نیز فرش شود.
بیشتر هزینههای این حسینیه را خیرین تأمین میکنند بخشی دیگر از هزینههای نیز توسط متولیان و کسانی تأمین میشود که پدرانشان در گذشته در برپایی مراسم عزاداری در حسینیه نقش داشتند و به یاد والدین مرحومشان امروز ادامه دهنده راه آنها هستند.
برنامه عزاداری در این حسینیه در دهه اول محرم است که با زیارت عاشورا آغاز میشود و بعد هم سخنران به ذکر مصیبت می پردازد و پذیرایی مختصری هم از عزاداران میشود.
این حسینیه یکی از مکانهایی است که در آن مراسم هفت منبر نیز برگزار می شود. مراسم سنتی"هفت منبر" از جمله مراسم ایام محرم است که توسط زنان برگزار میشود و طی آن با روشن کردن هفت شمع در هفت منبر، مسجد و حسینیه در آن شرکت میکنند و این مراسم عصر تاسوعا در بیرجند برگزار میشود که یکی از آیینهای خاص و کم نظیر ماه محرم به شمار میرود و در فهرست میراث معنوی کشور نیز به ثبت رسیده است.