زالو

این گزارش درباره زالوهایی هست که کنج اتاق‌ها و زیرزمین‌ها سر از پیله بیرون می‌آورند. کسب‌وکاری متفاوت که ابعاد مختلفی از نحوه پرورش، قیمت‌های میلیونی، مصارف سنتی و لاکچری و تولید محصولاتی جانبی از برش

به گزارش مشرق، اغلب اوقات چنین است که درنظر بهنام همه آن ١٠ هزار زالوی شاه‌لارو و مولد که هر کدام‌شان در فضای آب گرفته ظروف شیشه‌ای یک شکل و یک اندازه و چیده شده روی قفسه‌های فلزی زنگ‌زده فارم (محلی با تجهیزات ویژه برای پرورش زالو) به هر سو وول می‌خورند یک طرف قرار دارند و آن یک نخ زالوی ٣٠ سانتی‌متری سبز و گوشتخوار که حدود ٢سال پیش از بازار ممنوعه حیوان‌فروشی حاشیه بزرگراه آزادگان تهران خریده و نامش را گذاشته «زبل‌خان»، طرف دیگر قرار دارد؛ دلبری خزنده که گویی قر و غمزه‌های خرامانش مانع از توجه بهنام به آن هزاران زالوی ریزی است که با زحمت فراوان، بزرگ‌ترین‌شان بعد از ٣ بار تغذیه از خون‌های استریل دامی و قرنطینه‌های سفت و سخت به ۵ تا ٢٠ سانتی‌متر می‌رسد تا بالاخره بعد از تکثیر، پرورش و فروش‌شان رزق و روزی بهنام و خانواده‌اش حاصل‌ آید.

او خود این مهم را می‌داند و حتی این مهم‌تر را نیز دریافته که اگر نبود خرید و مراقبت از زبل‌خان، هرگز ایده راه‌اندازی کسب‌وکار خانگی پرورش زالوهای طبی و آرایشی در سرش قوت نمی‌گرفت و او را نمی‌کشاند به بازار برای خرید وان، سطل، پمپ آب، دماسنج و رطوبت‌سنج و ملزومات دیگر.

حالا او یکی از پرورش‌دهندگان زالوست که کسب‌وکار خانگی‌اش را در زیرزمین تاریک و نمور خانه پدری‌اش دنبال می‌کند؛ کسب‌وکاری متفاوت که ابعاد مختلفی از نحوه پرورش، قیمت‌های میلیونی، مصارف سنتی و لاکچری و تولید محصولاتی جانبی از برش دارد.

زالوهای خوش‌اقبال از زیرزمین تا سالن‌های زیبایی

خریدار، زنی جوان و شیک‌پوش است که پی خرید زالوهای سالم و مؤثر ویژه مشتری‌های سالن زیبایی و ماساژش در یکی از محله‌های شمالی پایتخت به زیرزمین تاریک و نمور خانه پدری بهنام راه یافته. نشانی و نمره تلفن او را شبی در یکی از شبکه‌های مجازی جسته بود: «سلامت و زیبایی‌تان را به ما بسپارید».

زن جوان با احتیاطی به ترس آمیخته از کنار قفسه‌های فلزی انباشته از انواع زالو عبور می‌کند و گاه با توقفی کوتاه به برخی از زالوهای محبوس زل می‌زند و سؤالاتی می‌پرسد: «تغذیه چندم هستن؟»، «این سایز بزرگا چند؟» و «تغذیه‌شون با چه خونی بوده؟» بهنام هم سرحوصله پاسخ می‌دهد: «همشون سالم هستن؛ ٩٠ درصدشون کوکون‌هایی (پیله زالو) بودند که همین‌جا تخم‌ریزی شدن. هیچ کدومشون هم پوچ و خالی نبود. زالوهامون خون‌های استریل دامی (گوسفند، گاو، بز، مرغ و خرگوش) خوردن. زالوی جوون و درشت بخواید از ٩ هزار تومن داریم تا ١١ هزار تومن.»

زن جوان با حساب و کتاب سرانگشتی هم ملتفت سودش از این معامله خواهد شد. چرا که میانگین قیمت و هزینه‌های خدمات زالواندازی با هدف زیبایی ٢٠٠ تا ۵٠٠ هزار تومان است.

آموزش‌های میلیونی برای زالوپروری

از دیگر مشتری‌های بهنام و زالوپرورانی چون او، روغن‌گیران هستند که با روغن‌گیری و یا صابون‌سازی از زالوهای خوابانده و جوشانده در ترکیبات روغن نارگیل و زیتون، نان‌آوری می‌کنند. آسیه‌خانم یکی از آنهاست که نزدیک به ۵ سال می‌شود دست در روغن‌گیری زالو دارد.

یکی از اتاق‌های خانه‌شان را به کارگاه تبدیل کرده و با بساط گاز پیک‌نیکی، زودپزهای قدیمی و دیگ‌های روغن‌گیری، کسب‌وکاری راه انداخته که آوازه محصولات دست‌سازش از کرم‌های ٣٠٠ هزار تومانی و صابون‌های ٢٠٠ هزار تومانی میان همسایه و اقوام پیچیده. با وجود این، گهگاهی در اندیشه پرورش زالو به‌صورت مختصر با اندک پس‌اندازی که دارد نیز فرو می‌رود.

حین انتخاب زالوهای درشت و جوان با تردید می‌پرسد: «آقا بهنام به‌نظرت با ٣٠ میلیون تومن می‌تونم پرورش خانگی زالو رو شروع کنم!؟» بهنام هم صداقت پیشه می‌کند و می‌گوید: «راستش کمه. ولی خب کار نشد ندارد. با این پول می‌تونی ١٣ تا سطل، حدود ٢ هزار زالوی لارو و یه پمپ آب کوچک بخری.»

آسیه‌خانم، دستکش لاتکس به‌دست می‌پوشاند و یکی یکی زالوهای برگزیده‌اش را برمی‌دارد و می‌اندازد داخل ظرفی که همراه آورده: «باید دوره آموزشی هم بگذرونم؟ راستش شنیدم که اگه خوب بلد نباشی تلفات زالوها زیاد میشه!»

زالوهای ایرانی صادراتی

طبق آخرین آمار منتشر شده در سایت سازمان نظام مهندسی و کشاورزی صنایع طبیعی، بیش از ۵٠٠ کارگاه خانگی غیرمجاز پرورش زالو در کشور فعال است.

خیرالله ۵٧ ساله و کارشناس طب سنتی اما کارگاهی بزرگ و دارای مجوزهای قانونی برای پرورش زالوها با خاصیت درمانی دارد؛ جایی کمی دورتر از هشتگرد. علاقه خاصی به زالوهای اورینتالیس و مدیسینالیس دارد؛ زالوهایی از گونه بومی ایرانی که قدرت مکش بالایی دارند: «زالوی خوب برای درمان تعدادی بیماری از قلب و عروق گرفته تا جوش و آکنه، همین زالوهای ایرانی هستند که اتفاقا بازار صادرات‌شان به کشورهای عربی و همسایه داغ است. مثلا همین زالوی ایرانی را در کویت و عمان بین یک میلیون و ٢٠٠ تا ٧٠٠ هزار تومان می‌خرند! البته بشرطها و شرو طها» شرط و شروطش هم سلامت زالوهاست که در گرو جای مناسب و استریل، تغذیه درست، دارو و ویتامین‌های کافی و رنگ و اندازه آنهاست.

خیرالله کارش را ٨ سال پیش که دست در این بازار کمتر بود فقط با ۵٠٠ زالو آن هم داخل مخزنی پوشانده شده با گونی و پنبه، شروع کرد. نخستین مشتری‌اش هم مادرش بود که به توصیه یکی از پزشکان، علاج پادرد کهنه‌اش را خون‌خوری چندتایی از زالوهای دست پرورده پسرش می‌دانست.

خیرالله علاوه بر تکثیر، پرورش و فروش زالو، به‌کار آموزش زالوپروری هم مشغول است. کارآموزانی داشته که بین یک تا ۶ روز صفر تا صد پرورش زالو را با مبالغی از ۵ تا ٨ میلیون تومان یاد گرفته‌اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 3
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • کارگر IR ۱۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
    10 1
    انبوه زالو زاده های صادراتی به آمریکا و کانادا داریم. علی برکت الله !
  • IR ۰۰:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۱
    0 0
    مالیاتش هم بگیرید زیاد هم بگیرید تبصره صدشم کور بکنید
  • IR ۰۷:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۱
    0 0
    یک نکته اساسی در خصوص پرورش زالو وجود داره که اونهم اینه زالو خونمخلوط نمی خورد یعنی نباید خون دو تا گاو یا گوسفند با هم مخلوط بشه به عبارت ساده تر زالو در هر باز تغذیه فقط از یک نوع خون تغذیه می کند پس در نتیجه نمی توان از کشتارگاه خون تهیه کرد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس