به گزارش مشرق، در پی اعلام توافق دولت نجات ملی یمن و عربستان سعودی بر سر حل پارهای از مسائل انسانی و اقتصادی که بعد از جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن، بلاتکلیف باقی مانده بود، «جلال الرویشان» معاون رئیس هیئت مذاکره کننده صنعا طی سخنانی اعلام کرد: اجرای توافقی که اعلام شده، به تعهد ریاض به این توافق بستگی دارد و صحبتهایی که درباره این توافق میشود، هنوز صرفاً در حد صحبتهای رسانهای است.
این مسئول یمنی در گفتگو با المیادین اظهار داشت: صنعا تکمیل این توافق را یک نقطه مثبت میبیند، اما تاکنون اعلام توافق مذکور فقط در حد صحبتهای رسانهای بوده است؛ زیرا فرودگاه صنعا هنوز بسته است، محاصره علیه یمن همچنان پابرجاست و اقدامات ضد بانکهای یمن همچنان ادامه دارد.
وی افزود: تا زمانی که توافق مذکور در عمل اجرا نشود، نمیتوان از نکات مثبت صحبت کرد و اکنون توپ در زمین عربستان است.
جلال الرویشان در ادامه به روند تقابل با دشمن صهیونیستی و حمایت یمن از مردم و مقاومت فلسطین در نوار غزه پرداخته و تاکید کرد: ملت، رهبری و نیروهای مسلح یمن به موضع قاطع خود در حمایت از نوار غزه پایبند هستند.
معاون رئیس هیئت مذاکره کننده صنعا تصریح کرد: همه تحرکاتی که با هدف منصرف کردن یمن از مواضع خود در حمایت از مردم فلسطین و عملیاتها ضد دشمن صهیونیستی انجام شده بود، شکست خورده و ریاض هم دیر متوجه شد که هیچ یک از فشارهایی که بر یمن وارد میشود، تاثیری بر ملت این کشور ندارد.
وی خاطرنشان کرد: ما همچنان به موضع دینی، ملی، اخلاقی و انسانی خود در حمایت از نوار غزه پایبند هستیم.
از طرف دیگر «محمد مفتاح» مشاور رئیس شورای عالی سیاسی یمن هم به نوبه خود درباره توافق اخیر با عربستان سعودی اظهار داشت: تعهد قاطعانه رهبری یمن به مواضع خود همراه با موضع مردمی یمنیها که کاملاً از تصمیمات رهبری خود تبعیت میکنند، عربستان سعودی را وادار کرده تا در جستجوی راهی برای خروج از مخمصهای باشد که با اقدامات خصمانه ضد یمن، خود را وارد آن کرده بود.
وی افزود: ما امیدواریم که عربستان در اجرای این توافق و آغاز مراحلی که مستقیماً اعلام شده است، جدی باشد. همچنین امیدواریم که ریاض از تجارب گذشته درس گرفته باشد و بداند که زمان به نفع آن نیست.
این سخنان مقامات یمنی بعد از آن بیان شد که اخیرا رسانههای یمن (دولت نجات ملی) از توافق بین این دولت و عربستان سعودی بر سر حل برخی از مسائل انسانی و اقتصادی بین دو کشور که بعد از جنگ تحمیلی ریاض علیه صنعاء، بدون اجرا باقی مانده بود، خبر دادند.
محمد عبدالسلام، سخنگوی رئیس هیئت مذاکره کننده دولت نجات ملی یمن نیز با اعلام این توافق، از مفاد چهارگانه این توافق خبر داد. بر اساس این توافق، همه تصمیمها و اقدامات اخیر دوجانبه علیه بانکها و نیز توقف هرگونه تصمیمها و اقدامات مشابه در آینده لغو میشود.
علاوه بر این، عربستان سعودی و یمن بر از سرگیری پروازها بین صنعاء و اردن و نیز افزایش شمار پروازها به سه روز در هفته و راه اندازی پروازها به مقصد قاهره و هند به صورت روزانه یا بر حسب نیاز توافق کردهاند.
توافق به دست آمده، همچنین شامل برگزاری سلسله نشستهایی برای بررسی و حل چالشهای اداری، فنی و مالی میشود که شرکتهای هواپیمایی یمن با آن مواجه هستند. بنا به گزارش شبکه المسیره، توافق مذکور همچنین بر آغاز نشستهایی برای بررسی همه مسائل اقتصادی و انسانی بنا بر نقشه راه تهیه شده، تأکید دارد.
عربستان سعودی که از سال 2014 فرماندهی ائتلاف ضد یمن را برعهده داشت، نهایت بعد از شکست در رسیدن به اهداف خود در یمن و هدف قرار گرفتن مراکز نظامی و اقتصادی خود از سوی یمن، بهار سال 1401 دولت مستعفی و مزدورهای خود را برای برقراری آتش بس، تحت فشار گذاشت و این آتش بس سه بار هر دو ماه یک بار تمدید شد و نهایتا به آتش بس فراگیر در دی ماه همان سال ختم شد و سفیر سعودی به همراه هیئتی وارد صنعاء شد.
قرار بود بر اساس این آتشبس، فرودگاه صنعاء بازگشایی و موانع ورود کشتیها به بندر الحدیده برداشته شود و حقوق کارمندان دولت که برای سالها بهدلیل جنگ پرداخت نشده است، پرداخت شود. علی رغم این توافق، عربستان سعودی تلاش کرد از انجام تعهدات خود طفره برود که هشدارهای اخیر دولت نجات ملی و رهبران انصارالله، طرف مقابل را مجاب کرد که دست از این کارشکنیها بردارد.