به گزارش مشرق، این اتاق فکر آمریکایی در تحلیل سفر «سرگئی شویگو» دبیر شورای امنیت ملی روسیه به تهران و دیدار با مقامات ارشد کشورمان نوشت، که این سفر روز ۵ اوت و همزمان با افزایش نگرانیها از حمله ایران به اسرائیل صورت گرفت.
طبق این تحلیل، شویگو، یکی از افراد نزدیک به «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه است که با دریابان «علی اکبر احمدیان» فرمانده ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران خدمت می کند، دیدار کرد. وی همچنین با «مسعود پزشکیان» رئیس جمهور جدید ایران نیز گفت وگو کرد.
گزارش بنیاد دفاع از دموکراسی ها با نگرانی آورده است: شویگو کمتر از یک هفته پس از ترور «اسماعیل هنیه» رهبر سیاسی حماس، که برای مراسم تحلیف پزشکیان به پایتخت ایران سفر کرده بود، وارد تهران شد. همزمان که روسیه ترور هنیه را به شدت محکوم کرده است، رئیس جمهوری ایران نیز روسیه را همپیمان استراتژیک ارزشمندی توصیف کرد.
این گزارش موضوع برجسته در روابط دو کشور را همکاری نظامی بین مسکو و جمهوری اسلامی دانسته که در دو سال گذشته و پس از حمله روسیه به اوکراین به طور قابل توجهی افزایش یافته است.
«ایوانا استرادنر» پژوهشگر FDD تصریح کرد: هدف پوتین مشخص است. او می خواهد نظم کنونی جهان را تغییر دهد و غرب را تضعیف کند.
این تحلیلگر مدعی است که هدف شویگو در تهران هم این است که روابط امنیتی دو کشور را اراتقا دهد تا ایران تقویت شود زیرا از این طریق مسکو بعدها می تواند به هدف فوق دست یابد و غرب را در مذاکرات مدیریت کند.
«سعید قاسمی نژاد» مشاور ارشد این موسسه نیز تاکید کرد که همکاری و شراکت رهبران جمهوری اسلامی ایران و روسیه به شکلی عمیق در مخالفت ایدئولوژیک آنها با نظم بین المللی آمریکا محور ریشه دارد.
وی بر این باور است که «درگیری در اوکراین، خاورمیانه را به عنوان فرصتی برای گسترش نفوذ مسکو مطرح کرده است، ضمن آنکه در عین حال توجه را از جبهه اوکراین به سمت دیگری منحرف می کند.»
این موسسه آمریکایی با بیان اینکه شویگو باهدف تقویت روابط نظامی به ایران آمده است، به نقل از مسکو تایمز عنوان داشت دیدار با مقامات یکی از متحدان سیاسی کلیدی روسیه نقش مهم شویگو را برجسته می سازد. وی پیش از این وزیر دفاع روسیه بود و در آن زمان هم با رهبران ارشد ایران دیدار کرد. شویگو در حاشیه نشست آوریل گذشته سازمان همکاری شانگهای - شامل روسیه، هند، چین، ایران، پاکستان، قزاقستان، ازبکستان، قرقیزستان و تاجیکستان - با همتای ایرانی خود در مورد تقویت روابط امنیتی و افزایش قابل توجه قراردادهای نظامی بین تهران و مسکو مذاکره کرد.
طبق این گزارش، ایالات متحده از چنین سفر مهمی ناخرسند است و حتی «متیو میلر» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم واکنش ناامیدانه ای به سفر کنونی شویگو به ایران نشان داد. وی اظهار داشت که واشنگتن هیچ انتظاری ندارد که مسکو نقشی را در کاهش تنشهای منطقه ای ایفا کند.
میلر با ناراحتی از سیاست های مسکو اذعان کرد که روسیه از ۷ اکتبر، نقش سازندهای را - به نفع اسرائیل و غرب - اتخاذ نکرده است تا در جهت کاهش تنش گامی از سوی طرف های مقابل اسرائیل برداشته شود.