به گزارش مشرق، کانال تلگرامی اندیشکده راهبردی تبیین نوشت:
چه چیزی تونس را به ایران نزدیک کرده است؟
اخیراً قیس سعید رئیسجمهور تونس در بحبوحه نارضایتی مردم از بحران قطعی مکرر آب و برق در بسیاری از مناطق کشور «احمد الحشانی» نخستوزیر این کشور را برکنار و به جای او « کمال المدوری» وزیر امور اجتماعی را مامور تشکیل کابینه کرده است. این اقدام قیس سعید به نظر میرسد تابعی از زمینههایی است که در شکلدهی به سیاست خارجی تونس نیز نقش داشته است. این نوشتار به دلایل نزدیکی این کشور به ایران طی سالهای اخیر میپردازد:
روابط ایران و تونس طی چند سال اخیر شاهد بهبود قابلتوجهی بوده است. دو کشور در اواخر سال ۱۴۰۲ توافق کردند که برای احیای کمیسیون مشترک ایران و تونس تلاش کنند. علاوه بر این، در پی شهادت رئیسجمهور ایران، قیس سعید، از جمله معدود رؤسایجمهور عرب بود که برای شرکت در مراسم یادبود ایشان به ایران سفر نمود. وی همچنین در این سفر با مقام معظم رهبری دیدار نمود و در مورد مسائل دوجانبه به ویژه مسئله فلسطین گفتگو کرد. همچنین تونس در ۲۷ خرداد جاری ایرانیان را از اخذ ویزا برای ورود به این کشور معاف نمود.
قیس سعید از دوران فعالیتهای انتخاباتی خود در سال ۲۰۱۹، تأکید بسیار زیادی بر مسئله فلسطین به عنوان یکی از مسائل محوری مورد توجه مردم این کشور داشت و در همین راستا در بسیاری از مناسبتها مخالفت خود را با خط عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی به طور علنی ابراز داشته است. علاوه بر این، قیس سعید بر خلاف مشی دولت پیشین تونس، بر احیای روابط با سوریه تأکید ویژه داشت. بر این اساس بهبود رابطه با جمهوری اسلامی ایران را میتوان نتیجه طبیعی رویکرد رئیسجمهور تونس در قبال برخی از مهمترین مسائل منطقه دانست و بنابراین او همواره علاقمندی خود برای بهبود روابط با ایران را اعلام کرده بود.
قیس سعید از زمان انحلال پارلمان در ژوئیه ۲۰۲۱، با انتقادات عدیدهای و همچنین فشارهای اقتصادی زیادی از جانب کشورهای غربی مواجه بوده است. این امر سبب شده است که قیس سعید برای کسب مشروعیت بینالمللی و مقابله با فشار کشورهای اروپایی و همچنین بهبود وضعیت بغرنج اقتصادی، اجتماعی و معیشتی تونس به دنبال تنوع بخشی در روابط خارجی خود باشد.
این امر سبب شده است که تونس طی سالهای اخیر روابط خود با کشورهایی همچون الجزایر، چین، روسیه و ایران را بهبود بخشد و به دنبال استفاده از کارت پناهجویان در برابر اتحادیه اروپا باشد. در این راستا روابط با جمهوری اسلامی ایران یکی از ابزارهای اصلی تونس برای بهبود وضعیت بینالمللی این کشور و استفاده از ظرفیتهای اقتصادی تهران برای برونرفت از بحرانهای اقتصادی و اجتماعی است؛ بحرانهایی که به نظر میرسد علت تغییرات پیاپی کابینه از سوی قیس سعید باشد.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.