به گزارش مشرق، کانال تلگرامی اندیشکده راهبردی تبیین نوشت:
عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر، در روز چهارشنبه هفته قبل در نخستین سفر خود به ترکیه با استقبال همتای خود رجب طیب اردوغان وارد آنکارا شد و با وی دیدار کرد. زمینه و اهداف این سفر در این نوشتار به اختصار بررسی میشود.
سفر پس از ۱۱ سال؛ بدون تغییر در شرایط
سفر السیسی به ترکیه در شرایطی انجام شد که ۱۱ سال پیش اردوغان مهمترین مخالف قدرت گرفتن او در مصر بود و آشکارا نیز اقدام نظامیان علیه دولت اخوانی محمد مرسی را کودتا نامید. اخوانالمسلمین پس از ۸۴ سال مبارزه، در سال ۲۰۱۱ در مصر به قدرت رسیده بود و میان این جریان و حزب عدالت و توسعه در ترکیه روابط نزدیکی به خصوص به لحاظ ایدئولوژیک وجود داشت. برداشت اردوغان این بود که به قدرت رسیدن اخوانالمسلمین در مصر میتواند به دیگر کشورها نیز تسری یابد و نظمی اخوانی با رهبری ترکیه در جهان اسلام شکل گیرد اما کودتای نظامیان علیه دولت مرسی و بازداشت رهبران اخوانالمسلمین سبب شد رویای ترکیه برای ایجاد مدل ترکی حکومت در جهان اسلام به باد برود. اکنون همچنان السیسی در قدرت قرار دارد، تغییری در وضعیت اخوانالمسلمین هم ایجاد نشد و در ترکیه نیز همچنان اردوغان و حزب عدالت و توسعه قدرت را در اختیار دارند. بنابراین، سؤال مهم این است که چه عللی سبب نزدیکی اردوغان و السیسی به هم شده است؟
تغییر رویکرد سیاست خارجی اردوغان
به نظر میرسد نخستین عامل، تغییر در رویکرد سیاست خارجی دولت اردوغان است. دولت اردوغان در سه سال اخیر پایان دادن تنش در سیاست خارجی را در اولویت قرار داد و به نوعی به راهبرد «تنش صفر» در سیاست خارجی که پیش از سال ۲۰۱۱ اتخاذ میکرد، بازگشت. در همین راستا، روابط با عربستان سعودی را احیا کرد و درصدد احیا روابط با مصر نیز برآمد. از این رو، رجب طیب اردوغان اسفند سال گذشته به مصر سفر و با السیسی دیدار و گفتگو کرد.
در جریان سفر اردوغان به قاهره، طرفین عنوان کردند که «برگی تازه» در تاریخ روابط دو کشور ورق خورده است. سفر السیسی به ترکیه پاسخی به سفر سال گذشته اردوغان و در امتداد احیای روابط دوجانبه است.
نیاز السیسی به ظرفیت سیاسی و اقتصادی ترکیه
عامل مهم دیگر، نیاز دولت السیسی به اتخاذ رویکردی عملگرایانه در سیاست خارجی است. از یک سو، تنش با ترکیه کاهش مییابد و از سوی دیگر السیسی از ظرفیتهای اقتصاد ترکیه برای سرمایهگذاری در مصر و کاستن از مشکلات اقتصادی که پاشنه آشیل دولت اوست بهره میگیرد. مطابق گزارشهای منتشر شده، در سفر السیسی به آنکارا، حدود ۲۰ توافقنامه در زمینه دفاعی، اقتصادی، بهداشت و درمان و بخش انرژی امضا شد. مصر و ترکیه قصد دارند حجم مبادلات اقتصادی و تجاری میان خود را که هم اکنون زیر ۱۰ میلیارد دلار است، به ۱۵ میلیارد دلار افزایش دهند.
رایزنی درباره غزه؛ بدون اتخاذ تصمیمی جدی علیه رژیم صهیونیستی
نکته مهم دیگر این است که اگرچه جنگ غزه و نسلکشی رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه عامل سفر السیسی به ترکیه نبوده، اما طرفین درباره جنگ غزه نیز گفتگو کردند. با توجه به همزمانی این سفر با ادعای نخستوزیر رژیم صهیونیستی درباره قاچاق سلاح توسط حماس با حمایت مصر و همچنین میزبانی مصر از مذاکرات آتشبس گفتگوی اردوغان و السیسی در این زمینه نیز حائز اهمیت بوده است. البته با توجه به انفعال طرفین در مقابل جنایات صهیونیستها، نمیتوان انتظار داشت که دیدار اردوغان و السیسی به تصمیمی جدی درباره رژیم صهیونیستی منجر شود.
نتیجه: این سفر و دیدار ناشی از تغییر رویکرد در سیاست خارجی دولت اردوغان و کاهش تنش با کشورهای منطقه و همچنین ناشی از اهداف اقتصادی آنکارا و قاهره است. مهمترین پیامد این سفر میتواند تقویت روابط دوجانبه و به خصوص گسترش نفوذ ترکیه در شمال آفریقا باشد. اگرچه این سفر در اوج نسلکشی رژیم صهیونیستی علیه غزه انجام شد، اما رهبران دو کشور نشان دادند که اقدام جدی علیه رژیم صهیونیستی انجام نخواهند داد.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.