کد خبر 1640815
تاریخ انتشار: ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۳:۳۵
چرا روسیه به دنبال ایجاد کریدور زنگزور است؟

روسیه به وسیله طرح مجدد احداث کریدور زنگزور در شرایط کنونی در صدد است تا قدرت بازیگری از دست رفته خود در قفقاز در مقابل ترکیه را بازیابد.

به گزارش مشرق، روسیه بعد از ایفای نقش میانجی در توافق سال ۲۰۲۰ بین آذربایجان و ارمنستان به بازیگر اصلی منطقه‌ای در تحولات قفقاز و به ویژه بحران قره‌باغ تبدیل شده است. در جدیدترین تحول در این رابطه پوتین در سفر اخیر خود به آذربایجان، از ایجاد محور زنگزور استقبال نمود. این موضوع در برهه کنونی برای روسیه در راستای افزایش توان بازیگری این کشور در حوزه منطقه‌ای و به دست آوردن مسیرهای کریدوری دارای اهمیت است.

کریدور ادعایی زنگزور

ایجاد کریدور ادعایی زنگزور به شکلی که اکنون مطرح است، ریشه در توافق آتش‌بس بعد از جنگ ۴۴ روزه قره‌باغ در سال ۲۰۲۰ دارد که بین سران آذربایجان، ارمنستان و روسیه با نظارت پوتین رئیس جمهور این کشور به امضاء رسید. طبق بندهای ششم این توافق، ارمنستان قبول کرد که برنامه‌ای برای احداث یک مسیر جدید حمل و نقل در طول کریدور لاچین مشخص شود. این مسیر، ارتباط بین استپاناکرت (خانکندی به آذری) و ارمنستان را میسر می‌کند. باکو نیز ایمنی تردد شهروندان، خودروها و کالاها در طول این کریدور لاچین در هر دو جهت را تضمین کرد. در بند نهم نیز ارمنستان موافقت کرد تمام محورهای مواصلاتی اقتصادی و حمل و نقل را رفع انسداد نماید و به منظور سازمان‌دهی تردد بدون مانع شهروندان، خودروها و کالاها در هر دو جهت، ارتباطات حمل و نقلی بین مناطق غربی آذربایجان و نخجوان را فراهم کند.

در دسامبر ۲۰۲۰، روسیه تمایل خود را برای اتصال نخجوان به آذربایجان از طریق خط آهنی از ارمنستان اعلام کرد. کیفیت ساخت این گذرگاه در توافقنامه آتش‌بس مبهم بود و به گفته پوتین به مذاکرات بعدی واگذار شد. مقامات سه کشور طرف توافق آتش‌بس برای بحث درباره کیفیت ساخت این گذرگاه چندین بار دیدار کردند، اما پیشرفت قابل توجهی در این زمینه حاصل نشد. در طول سه سال گذشته، آذربایجان با حمایت ترکیه بر برنامه‌های خود مبنی بر اجرای کریدور زنگزور پافشاری نموده و تهدید کرد که اگر ارمنستان نپذیرد، آذربایجان به زور در مورد آن تصمیم می‌گیرد. ارمنستان نیز اعلام کرد که تنها مایل به بازگشایی خطوط حمل‌ونقل ریلی سابق است و بحث بر اساس منطق کریدور را نمی‌پذیرد.

رویکرد روسیه در ایجاد کریدور زنگزور

سیر رویکرد سیاست خارجی روسیه، نشان از اولویت این کشور برای احداث کریدور زنگزور دارد و موافقت این کشور با این موضوع از ابتدا مشخص بوده است. در واقع هر چند روسیه در زمان امضای توافق آتش‌بس موضع روشن و شفافی در مورد کریدور زنگزور اتخاذ نکرد، اما در همان زمان نیز چنین برمی‌آمد که مخالف پیشبرد این پروژه نیست زیرا اولا امضای روسیه پای توافق آتش‌بس آذربایجان و ارمنستان بود و دوما از آنجا که قرار بود این گذرگاه از سوی نظامیان روس کنترل و نظارت شود، منافع روسیه را نیز به همراه داشت.

برخلاف آنچه بسیاری در ایران می‌اندیشند، روسیه بعد از اینکه نقش کلیدی را در توافق آتش‌بس ۲۰۲۰ ایفا کرد، بارها موافقت خود با ایجاد این کریدور را اعلام نمود. پوتین در دیدار سه جانبه با رئیس جمهور آذربایجان و نخست وزیر ارمنستان در ۲۶ نوامبر ۲۰۲۱ در شهر سوچی، چند موضوع از جمله ایجاد مکانیسم‌های تعیین محدوده‌های مرزی و علامت‌گذاری آنها، مسائل انسان‌دوستانه و گشایش کریدورهای حمل‌ونقلی اعم از جاده‌ای و ریلی را مورد اشاره قرار داد. این موضوع از منظر بسیاری، اشاره ضمنی بر احداث کریدور زنگزور بود.

ایران از ابتدای طرح احداث این کریدور ادعایی، به چند دلیل مخالفت خود را اعلام کرد. نخست، ایران نقش خود در ارتباط بین خاک آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان را از دست می‌دهد. دوم، در صورت احداث این کریدور، ایران نقش خود بین ترکیه و آسیای مرکزی را دیگر نخواهد داشت. سوم، مرز ایران و ارمنستان و در واقع خود ارمنستان نقطه ادغام ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا است و در صورت ایجاد این کریدور، ایران این مزیت را از دست می‌دهد. در نهایت با افزایش ارزش استراتژیک کریدور میانی، کریدور زنگزور نقش محوری ایران را در حمل‌ونقل بین شرق و غرب بیش از پیش کاهش خواهد داد. آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدارهای متعدد با اردوغان، پوتین و پاشینیان اعلام کردند که «اگر سیاستی مبنی بر مسدود کردن مرز ایران و ارمنستان وجود داشته باشد، جمهوری اسلامی با آن مخالفت خواهد کرد.»

در شرایط کنونی و پس از سفر پوتین به آذربایجان نیز، هر چند مقامات روس اصطلاح کریدور را برای محورهای مواصلاتی بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان استفاده نکرده‌اند، اما این موضوع که مقامات روس به رغم آگاهی از مخالفت ایران، این موضوع را ذیل رفع انسدادهای مرزی و محورهای مواصلاتی مطرح می‌کنند، به گونه‌ای دیگر دارای اهمیت است. جدا از واقعیت مناسبات ایران و روسیه در سطوح مختلف، اقدام روسیه برای طرح مجدد این موضوع از چند دلیل برخوردار است.

حفظ حضور تعیین کننده نظامی

طبق توافق آتش‌بس سال ۲۰۲۰ حدود ۲ هزار نیروی حافظ صلح روس حداقل به مدت پنج سال در این منطقه مستقر شدند. با این حال وزارت دفاع جمهوری آذربایجان در بیانیه‌ای در خرداد امسال اعلام کرد که روند خروج نیروهای حافظ صلح روسیه که پس از جنگ به طور موقت در خاک آذربایجان مستقر شده بودند، به پایان رسیده و آنها خاک این کشور را ترک کرده‌اند. این در حالی است که لاوروف وزیر خارجه روسیه در نشست خبری در سفر اخیر پوتین به باکو تاکید کرد که نیروهای حافظ صلح و مرزبانی روسیه، آماده حفظ امنیت و حفاظت کامل از دو سر خط آهن عبوری از منطقه زنگزور هستند.

موازنه با ترکیه

یکی از اهداف روسیه این است که با حضور در پوشش ایجاد صلح، کنترل شاهرگ‌های ارتباطی از داغستان تا زنگزور و پس از آن از مرز نخجوان با ارمنستان تا مرز ترکیه را در انحصار داشته باشد. به علاوه، کریدور زنگزور دسترسی به بازارهای خاورمیانه را برای روسیه تضمین می‌کند.

بهره‌گیری از سرخوردگی ارمنستان

نکته دیگری که پوتین را به طرح کریدور زنگزور واداشته است، ضعف‌های مفرط ارمنستان است. پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان در فوریه ۲۰۲۴ با بیان این که پیمان امنیت جمعی در مورد ارمنستان اجرا نشده گفت که ایروان عضویت خود را در سازمان پیمان امنیت جمعی به حالت تعلیق درآورده است. اما پاشینیان در تغییر موضعی آشکار، اخیرا اعلام کرده است که ارمنستان قصدی برای خروج از پیمان مذکور ندارد. دلیل این تغییر موضع، امتناع ناتو از عضویت بالقوه ارمنستان در این سازمان است. این امر ممکن است ایروان را متقاعد کند که در ترتیبات امنیتی جمعی باقی بماند تا مسکو را دشمن نکند. پوتین از وضعیت واماندگی ارمنستان و بازگشت به روسیه بهترین استفاده را می‌کند.

ایفای نقش در تقابل با آمریکا

برخی از صاحب‌نظران همچون شیرین هانتر استاد دانشگاه جورج تاون معتقدند که روسیه تاثیرگذارترین بازیگر قفقاز نیست و ایالات متحده و آنتونی بلینکن وزیر خارجه آن در برقراری صلح بین ایروان و باکو نقش اساسی داشته‌اند و به عبارتی مسکو دیگر هژمونی در منطقه ندارد. اگر این موضوع را در نظر بگیریم، پوتین مایل است که توافق صلح بین ارمنستان و آذربایجان که به گفته الهام علی‌اف بیش از ۸۰ درصد آن انجام شده با محوریت روسیه تلقی شود. در واقع پوتین قصد دارد در شرایطی که ارمنستان اعلام کرده است در صورتی که حاکمیت بر کریدور زنگزور داشته باشد مخالفتی با این کریدور ندارد، روسیه را همچنان بازیگر اصلی در این منطقه جلوه دهد.

نتیجه

روسیه به وسیله طرح مجدد احداث کریدور زنگزور در شرایط کنونی در صدد است تا قدرت بازیگری از دست رفته خود در قفقاز در مقابل ترکیه را بازیابد. موضوعات بالا به صورت شبکه‌ای به‌هم پیوسته در سیاست خارجی روسیه دارای اهمیت هستند. در این راه مسکو بیش از همه به دنبال ایفای نقش در مسیرهای کریدوری مانند کریدور میانه با محوریت چین و روسیه و بهره‌گیری از زنگزور به عنوان بخشی از این کریدور بزرگ است که به دور از این کشور در حال ایجاد است.

منبع: مهر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 47
  • در انتظار بررسی: 55
  • غیر قابل انتشار: 9
  • IR ۱۳:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    90 17
    مرگ بر روسیه
    • IR ۱۴:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
      4 4
      و آمریکا
    • BR ۱۵:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
      2 3
      زنده بادایران
    • IR ۱۵:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
      2 5
      مرگ بر شاهان بی کفایت قاجار که هر چه میکشیم از دست این نوکران انگلیس هست
    • IR ۱۶:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
      2 4
      اگه به مرگ گفتن باشه اول از همه مرگ بر انگل ستان و قوم وحشی آنگلوساکسون که زمان جنگ جهانی اول با غارت موادغذایی ایران بیش از ۹ میلیون ایرانی را کشتند
    • US ۱۹:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
      4 2
      هدف روسیه انزوای ایران هست تا بیشتر بتونه با کارت ایران بازی کنه
    • IR ۱۹:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
      5 4
      پانفارس به ارباب احترام نزاری، بی صاحب می‌مونی، از ما گفتن.
    • BR ۲۰:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
      0 2
      مرزهای تاریخی ایران تاسرحدات روسیه پیش خواهدرفت.
    • ت IR ۲۰:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
      1 4
      ارمنسنان و نخجوان و اذربایجان هزاران سال استان های ایران بودند.
    • IR ۲۰:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
      2 3
      مرگ بر آمریکای جهانخوار که همه کشورها را به جان هم می اندازد
  • ایثارگر IR ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    1 2
    واقعا نخست وزیر ارمنستان خیلی احمق هستند ودو درجه از کودن پایین تراست
  • رضا IR ۱۴:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    1 3
    به نظر می رسد به جز جمهوری اسلامی ایران همه بازیگران منطقه قفقاز به فکر تامین منافع خودشان هستند!!
  • IR ۱۴:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    1 1
    نه شرقی نه غربی فقط جمهوری اسلامی‌ایران با هیچ کس دربرابرمنافع ایران تعارف نداریم چه امریکای تروریست بالذات زورگو فاسدصهیومیست وچه اروپای حیله ر تروریست بی دین وجه روبه خبیث منفعت طلب
  • یا الله IR ۱۴:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    1 4
    مرگ بر غربگدا لعنت بر غربگدا
  • من IR ۱۴:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    4 2
    خانکندی به تورکی
  • IR ۱۴:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    4 0
    ای کاش آنهاییکه مرتب دم از روسیه می زنند یک بار دیگر کلامشان را قاضی کند و به آن بنگرند
  • IR ۱۴:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    3 0
    روسیه فقط منافع خودش مهمه ایران پشیزی براش ارزش نداره
  • IR ۱۴:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    4 2
    روسیه و جمهوری جعلی باکو رویای زنگزور را به گور خواهند برد
  • شریف IR ۱۴:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    2 0
    دیدیم که روسیه(خرس بزرگ)بالاخره زهرخودش راریخت وبه ماهم خیانت کرد...روس‌ها هیچ وقت قابل اعتمادنیستند
  • BR ۱۵:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    4 2
    عاظربایجان جعلی خاک ایران است.
  • محمد IR ۱۵:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    1 1
    دولتمردان باید محکم جلوی زیاده خواهی کمنیست لاایستاد
  • دانیال IR ۱۵:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    0 1
    سلام بنده وجود این کریدور را به نفع کشور نمی دانم وباعث تضعیف موقعیت ایران و وابستگی مرز کشور مان به اسراییل و ترکیه خواهد بود
  • هاشم IR ۱۵:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    1 1
    زنگه زور آزربایجان است
  • ZA ۱۵:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    2 1
    تمام مقاله نادرست است چون ایران را گوش بفرمان و کبوتر جلد خود دیده و بس! که اگر جز این بود با وجود مخالفت ما اصرار نمیکرد
  • IR ۱۶:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    1 0
    روسیه دشمن ایران و ایرانی
  • جلال IR ۱۷:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    1 2
    ایران ارمنستان رابه سلاحهای پیشرفته مجهز کند تاحساب کار دست روسیه وبقیه متجاوزین بیاید
  • IR ۱۷:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    1 1
    واقعاً ترسوتر و اشغالتر از نخست وزیر ارمنستان وجود ندارد که به این راحتی دارد خاک کشورش را می‌بخشد
  • IR ۱۷:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    1 1
    روسیه ایران را کوچک و ترکیه را بزرگ میکند ... متاسفانه اگر ضعیف باشی از بالا بهت نگاه میکنن ...
  • IR ۱۷:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    3 0
    روسیه به ترکیه التماس میکنه ولی به ما زور میگه و بی احترامی میکنه
  • IR ۱۷:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    2 2
    اگه کارهایی که برای روسیه کردیم برای امریکا میکردیم الان قدرتمندترین . امن ترین و ثروتمندترین کشور دنیا بودیم
  • IR ۱۷:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    1 2
    موقعی عراقچی روزاستقلال اکراینو تبریک میگه بایدم روسیه بزاره توکاسه ی ایران
  • IR ۱۸:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    4 0
    بر گشتیم به دوران قاجار.
  • IR ۱۸:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    1 1
    اسمش روشه زنگه زوره زنگ تفریح که نییه زور داری بیا جلو کانال بزن خلیجه وصل کن به مازندران همه را کیش مات کن
  • IR ۱۸:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    1 1
    چرا همه کاراش باید علیه ماباشه جزایر سه گانه رو چرا متعلق به امارات اعلام کرد باتحقق آرزوی ترکیه میخواد با ترکیه رقابت کنه؟
  • IR ۱۸:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    3 0
    دیگه روی پاهای روسیه نشستن را باید رها کنیم .. امریکا حداقل رو پاش بشینی بهت امکانات میده .. اینها هم اذیتت میکنن هم کتکت میزنن . تف هم کف دستت نمیندازن
  • IR ۱۸:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    0 2
    غلط کرد. ولی عامل اصلیش ظهور یک زلنسکی در ایرانه. از ماست که بر ماست.
  • IR ۱۹:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    0 1
    باید به روسیه کمک کنیم در شرایط حساس کنونی
  • غلام IR ۱۹:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    4 2
    این کریدور احداث میشه ایران چه بخواد چه نخواد فقط روسیاهی آن برای ایران بدبخت میمانه
  • GB ۲۰:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    2 0
    ایران شمالی بایدپس گرفته بشه
  • تیمسار DE ۲۰:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    4 0
    حالا بازم بهشون پهپاد و موشک بدید شرق گداها
  • IR ۲۱:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    4 1
    سفارت روسیه باید با خاک یکسان شود.
  • IR ۲۱:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    5 2
    نگاه به شرق ادامه راه توده ای ها است
  • IR ۲۱:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    2 1
    هر کس با روسیه قرارداد امضا کند از نظر مردم ایران مهدور الدم است
  • IR ۲۱:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    1 3
    مخالفت بازنگرورهیچ سودی برای ایران نخواهد است بهترین راه همراهی با وسیه است تازنگزوربه دست غرب نیفتد
  • IR ۲۲:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    1 1
    ایران فرانسه یونان باید ترکیه و روسیه رو مهار کنن
  • IR ۲۲:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    3 0
    نیروی هوایی فرانسه و یونان نمیان تبریز ؟!
  • IR ۲۲:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    1 2
    مکرون چی میگه ؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس