سرویس جهان مشرق - وب سایت معاریو در گزارشی با عنوان "آیا ترامپ برای منافع اسرائیل خوب است؟" در رابطه با سخنان اخیر جی دی ونس، معاون دونالد ترامپ، درباره لزوم اجتناب آمریکا از ورود به درگیری با ایران، به این مسئله میپردازد که آیا دونالد ترامپ، در صورت پیروزی در انتخابات، در رابطه با مسئله ایران، منافع رژیم صهیونیستی را مدنظر قرار خواهد داد یا آنکه در این حوزه، مصالح آمریکا را به عنوان اولویت کاری خود دنبال خواهد کرد.
در ادامه به ترجمه این گزارش اشاره خواهد شد.
در ابتدا لازم به ذکر است که مشرق صرفاً جهت اطلاع نخبگان و تصمیمگیران عرصهی سیاسی کشور از محتوای گزارش مذکور این متن را منتشر میکند و دیدگاهها، ادعاها و القائات این گزارش لزوماً مورد تأیید مشرق نیست
در این گزارش که توسط وب سایت صهیونیستی معاریو منتشر شده است، آمده است:
پیرو صحبت های جی.دی. ونس، معاون ترامپ که منافع اسرائیل و ایالات متحده همیشه منطبق نخواهد بود و منافع آمریکا این است که «به جنگ با ایران نرویم»، شای هارزوی، کارشناس مسائل ایالات متحده و پژوهشگر ارشد موسسه سیاست و استراتژی دانشگاه رایشمن و سرپرست سابق وزارت امور استراتژیک، در مورد سیاست مورد انتظار ترامپ در صورت انتخاب وی به عنوان رئیس جمهور در قبال ایران، نکاتی را بیان کرد.
هارزوی توضیح داد که اظهارات ونس درباره ایران ظاهراً در تضاد با رویکرد تهاجمی ترامپ در هفتههای اخیر است. چرا که پس از حمله ایران در اول اکتبر، ترامپ مدعی شد که اسرائیل باید به تاسیسات هسته ای حمله کند و حتی از مخالفت جو بایدن با این موضوع انتقاد کرد. اما به گفته هارزوی، سخنان ترامپ عمدتاً به دلایل فضای رقابت های انتخاباتی است که قرار است چند روز دیگر برگزار شود و این اظهارات از سوی ترامپ به در چهارچوب تلاشی برای معرفی دولت بایدن به عنوان کسی که به منافع امنیتی اسرائیل آسیب می زند، گفته شد.
به گفته هارزوی، بررسی عمیقتر نشان میدهد که سخنان ونس در واقع با چهار چوب فکری ترامپ در کاهش فعالیتهای نظامی و سرمایهگذاریهای دفاعی آمریکا در سراسر جهان مطابقت دارد. او حتی اعلام کرد که در صورت انتخاب شدن، یکی از اولین کارهایی که حتی قبل از ورود به کاخ سفید انجام خواهد داد، پیشبرد توافقی در اوکراین برای پایان دادن به جنگ است. ترامپ چند روز قبل گفت که آماده است درباره نسخه جدیدی از توافق هسته ای که خودش در سال ۲۰۱۸ ، در زمان ریاست جمهوری اش از آن خارج شد، با دولت ایران گفتگو کند.
این کارشناس با یادآوری دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ گفت: ترامپ حتی در دوران ریاست جمهوری اول خود و با وجود ترور ژنرال قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس سپاه پاسداران در عراق در ژانویه ۲۰۲۰، از حمله نظامی به ایران حتی پس از حمله ایران و متحدانش به تاسیسات نفتی عربستان سعودی در سال ۲۰۱۹ و وارد کردن خسارات سنگین اقتصادی و آسیب به وجهه قدرت ایالاتمتحده در جهان توسط این کشور، خودداری کرد. لازم به ذکر است ترامپ به دلایل مختلف، از جمله ترس از عواقب اقتصادی برای ایالات متحده، میخواهد از تنشزدایی با ایران اجتناب کند.
شای هارزوی در ادامه افزود: اگر ترامپ در ۲۰ ژانویه وارد کاخ سفید شود، تلاش خواهد کرد جنگ در خاورمیانه را به پایان برساند. در رابطه با ایران، به نظر می رسد تا زمانی که این کشور رفتار خود را در زمینه هسته ای تغییر ندهد، یعنی تلاشی برای دستیابی به بمب هستهای نداشته باشد، دشوار است شاهد رویارویی مستقیم دولت ترامپ با آن باشیم. ترامپ تلاش خواهد کرد بیشتر توان و ظرفیت ایالات متحده را در عرصه بین المللی در تقابل با چین متمرکز کند، زیرا او آن را مهم ترین تهدید برای قدرت ایالات متحده و اقتصاد آمریکا می داند.
این کارشناس مسائل آمریکا جمع بندی خود گفت: ترامپ برای پیشبرد یک توافق هستهای جدید با ایران، عمدتاً از طریق استفاده از اهرمهای فشار اقتصادی بر کشور تلاش خواهد کرد و در عین حال سعی خود را میکند از روابط خود با پوتین برای کاهش همکاریهای روسیه و ایران استفاده کند. این مسئله به دلیل ترس ترامپ از عدم حصول توافق برای محدود کردن برنامه هستهای ایران است، چرا که درصوت وقو درگیری مستقیم بین اسرائیل و ایران، این درگیری میتواند از کنترل خارج شود و منجر به تشدید درگیری منطقهای گستردهتر شده و آمریکا را به سمت دخالت فعال و مستقیمتر در این جنگ بکشاند. علاوه بر این، باید به خاطر داشت که در صورت پیروزی ترامپ، این دومین دوره ریاست جمهوری او و در واقع آخرین چهار سال ریاست جمهوری او خواهد بود. بنابراین، احتمالا ترامپ تلاش خواهد کرد تا یک تاثیر تاریخی خود از خود برجای بگذارد و از این دوره برای دستاوردهای ملموس در خاورمیانه استفاده کند و وارد جنگ های طولانی نشود.