یک‌ پنجم زوج‌های ایرانی نابارورند | زنگ خطر پیر شدن جمعیت ایران | هزینه این روش باروری ۵۰ میلیون تومان است

در حالی که ۲۰ درصد زوج‌ها در ایران مشکل ناباروری دارند، با تعداد اندک مراکز درمان ناباروری در کشور مواجه‌ایم و بسیاری از درمان‌های موجود نیز برای خانواده‌ها گران محسوب می‌شوند.

به گزارش مشرق، جمعیت ایران رو به دروازه پیری حرکت می‌کند. این واقعیتی است که سال‌هاست جمعیت‌شناسان و دیگر متخصصان نسبت به آن هشدار داده‌اند. دولت تلاش کرده تا در مسیر تسهیل فرزندآوری و افزایش جمعیت سیاست‌گذاری کند. در این مسیر، توسعه مراکز درمان ناباروری، یکی از اقدامات اساسی برای افزایش فرزندآوری در دستور کار قرار داشته است.

با این همه درمان ناباروری همچنان در ایران با موانع و مشکلاتی روبه‌روست که رفع آنها می‌تواند در مسیر تسهیل فرزندآوری بسیار موثر باشد. اما چه چالش‌هایی هستند که دست‌کم ۲۰ درصد زوج‌ها در ایران با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند؟ چگونه باید آنها را رفع کرد و تجربه کشورهای در حال توسعه در این حوزه چه می‌گوید؟

ناباروری در ایران و موانع درمان

تحقیقات انجام‌شده انجمن‌های پزشکی، نرخ ناباروری در ایران را ۱۵ تا ۲۰ درصد برآورد می‌کنند. این میزان تقریباً برابر با میانگین جهانی است. با این همه امروز درمان‌های متفاوتی برای درمان ناباروری ارائه شده که هر یک برای افرادِ با ویژگی گوناگون کاربرد دارد.

اما استفاده از این درمان‌ها چالش‌هایی دارد و نخستین چالش در کشور ما هزینه‌های درمان ناباروری است که بسته به نوع روش درمانی متغیر است. به‌ عنوان مثال، هزینه یک دوره درمان با روش IVF (لقاح خارج رحم) ممکن است بین ۲۰ تا ۵۰ میلیون تومان باشد که پرداخت این مبلغ برای بخشی از اقشار جامعه راحت نیست. از سوی دیگر امروز در ایران حدود ۸۰ مرکز تخصصی درمان ناباروری در کشور فعالند که نسبت به جمعیت بیش از ۸۵ میلیون نفری کشورمان کافی به نظر نمی‌رسد.

کمبود تجهیزات و نیروی متخصص در کشور

یکی دیگر از مهم‌ترین چالش‌های درمان ناباروری در کشور، کمبود تجهیزات پیشرفته و نیروی متخصص است. با وجود پیشرفت‌های چشمگیر در پزشکی، بسیاری از مراکز درمانی در کشور به دلیل محدودیت‌های مالی و دسترسی به فناوری‌های روز دنیا، قادر به ارائه خدمات باکیفیت نیستند. یکی از دلایل این عدم دسترسی تحریم‌ها است که پنجره‌های ایران به دنیا را تنگ‌ کرده است.

از سوی دیگر هزینه‌های بالای درمان نیز مانعی دیگر برای زوج‌های نابارور است؛ بسیاری از خانواده‌ها به دلیل هزینه‌های سرسام‌آور آزمایش‌ها، داروها و عمل‌های جراحی، امکان استفاده از این خدمات را ندارند. به‌علاوه، تعداد مراکز تخصصی برای درمان ناباروری در کشور به‌صورت نسبی کم است و همین مساله به ازدحام مراکز درمانی و طولانی‌شدن زمان انتظار بیماران منجر می‌شود. ریشه این مشکل را باید در کمبود بیمارستان و پایین ‌بودن سرانه تخت بیمارستانی در کشور جست‌وجو کرد. موضوعی که نیازمند توسعه زیرساخت‌ها با مشارکت دولت و بخش خصوصی است.

ضرورت سرمایه‌گذاری بیشتر در حوزه درمان ناباروری

سرمایه‌گذاری در حوزه درمان ناباروری، نه تنها از نظر انسانی بلکه از نظر جنبه‌های اقتصادی و اجتماعی نیز دارای اهمیت فراوانی است. براساس آمارهای موجود، نرخ ناباروری در ایران حدود ۲۰ درصد است. این یعنی ۲۰ درصد زوج‌ها با این مشکل دست‌وپنجه نرم می‌کنند و این رقم نشان‌دهنده نیاز گسترده به خدمات درمانی مؤثر در این حوزه است.

درمان ناباروری نه تنها می‌تواند به افزایش جمعیت کمک کند، بلکه بهبود کیفیت زندگی خانواده‌ها و ارتقای سطح سلامت جامعه را نیز به دنبال خواهد داشت. از سوی دیگر، سرمایه‌گذاری در این بخش می‌تواند باعث کاهش هزینه‌های اجتماعی ناشی از مشکلات روانی و عاطفیِ ناشی از ناباروری شود. در نهایت، تقویت حوزه درمان ناباروری می‌تواند به توسعه صنعت پزشکی و ایجاد فرصت‌های شغلی جدید نیز کمک کند؛ موضوعی که رشد اقتصادی را هم به همراه خواهد داشت.

بهداشت و درمان قربانی کسری بودجه

هرچند توسعه زیرساخت‌ها همواره در ادبیات و شعارهای دولت‌مردان وجود داشته اما در عمل، بهداشت و درمان به ویژه در یک دهه اخیر، قربانی کسری بودجه دولت شده است. در چنین شرایطی ورود بخش خصوصی با سرمایه‌گذاری در زمینه تجهیز مراکز درمانی، آموزش نیروی انسانی متخصص و ایجاد تسهیلات مالی برای بیماران، می‌تواند کمبودهای موجود را جبران کند.

مزیت دیگر حضور بخش خصوصی افزایش رقابت در این حوزه و در نتیجه بهبود کیفیت خدمات است. تجربه کشورهای توسعه‌یافته نیز نشان داده که ترکیب سرمایه‌گذاری‌های دولتی و خصوصی می‌تواند به افزایش کارآیی و نوآوری در درمان‌ها ی ناباروری کمک کند.

قوانین و مقررات

در چنین شرایطی، قوانین و مقررات مرتبط با درمان ناباروری نیز در ایران هنوز در مراحل اولیه قرار دارد. با وجود اینکه برخی حمایت‌های قانونی برای تسهیل درمان ناباروری وجود دارد، اما پوشش بیمه‌ای کامل برای همه روش‌های درمانی وجود ندارد و بسیاری از خدمات همچنان از شمول بیمه خارج هستند. موضوعی که یکی از بزرگترین موانع در مسیر تسهیل دسترسی عادلانه به خدمات درمانی برای تمام اقشار جامعه است. در این مسیر مجلس و دولت می‌توانند با همکاری ریل‌گذاری مناسبی در مسیر تهسیل قوانین مرتبط و دسترسی اقشار مختلف به خدمات درمان ناباروری انجام دهند.

تجربیات سایر کشورها چه می‌گوید؟

کشورهایی مانند انگلستان و فرانسه تجربیات موفقی در زمینه درمان ناباروری دارند. این تجربیات می‌تواند با توجه به مختصات خاص جامعه ایران مورد استفاده قرار گیرد. در این کشورها، بخش عمده‌ای از هزینه‌های درمان ناباروری را بیمه‌های دولتی یا خصوصی پوشش می‌دهند. دولت‌ها به غیر از سیاست‌گذاری‌ برای رشد جمعیت، به شکل مستقیم از تحقیقات و توسعه فناوری‌های مرتبط با این حوزه نیز حمایت می‌کنند. از دیگر نقاط قوت این کشورها می‌توان به همکاری نزدیک بخش‌های دولتی و خصوصی در توسعه زیرساخت‌های پزشکی و آموزش نیروی متخصص اشاره کرد.

چه باید کرد؟

سرمایه‌گذاری در حوزه درمان ناباروری، یک ضرورت اجتماعی و اقتصادی است. آن هم در شرایطی که جمعیت ایران رو ‌به پیری حرکت می‌کند. توسعه حوزه درمان ناباروری می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی زوج‌های نابارور، ارتقای سطح سلامت عمومی و تقویت اقتصاد کشور منجر شود. اما این مسیر پرپیچ‌وخم و نیازمند منابع مالی بسیاری است.

ورود بخش خصوصی به این حوزه می‌تواند نقش مهمی در رفع کمبودها و بهبود کیفیت خدمات ایفا کند. برای دستیابی به این اهداف اصلاح قوانین، تسهیل دسترسی به خدمات درمانی با توسعه پوشش بیمه‌ها و سرمایه‌گذاری گسترده در تجهیزات و نیز آموزش مورد نیاز است.

منبع:همشهری‌آنلاین

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 17
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۰۷:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۶
    1 2
    همینام که هستن زیادن ونمیشه سیرشون کرد و خواسته هاشون رو برآورده کرد
    • IR ۰۸:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۶
      2 0
      بیشتر از همه نمیشه تربیتشون کرد
  • ادرین DE ۰۷:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۶
    2 0
    سن ازدواج خیلی رفته بالا.. ناباروری طبیعیه
  • ۰۷:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۶
    1 5
    پسری که پول نداره مادرش هم دوسش نداره چه برسه به ازدواج و بچه‌دار شدن اونم در کشوری با بالاترین تورم و بی‌ارزش‌ترین واحد پولی!. دخترای ایرانی شوهر بی‌پول نمی‌کنن
  • ۰۷:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۶
    0 3
    پسری که پول نداره مادرش هم دوسش نداره چه برسه به ازدواج و بچه‌دار شدن اونم در کشوری با بالاترین تورم و بی‌ارزش‌ترین واحد پولی!. دخترای ایرانی شوهر بی‌پول نمی‌کنن
  • ارسلان IR ۰۷:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۶
    3 3
    من به عنوان یک ایرانی حلال نمیکنم از پول مالیات من برای درمان گران قیمت زوج های نابارور هزینه شود اول فکری به حال همین تعداد مردمی که در حال زجر کشیدن در فقر و کمبود در کشور هستند بکنید بعد
    • IR ۰۸:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۶
      3 1
      منم راضی نیستم. الان زوج نابارور داریم تو اقوام. انقدر بدجنس و بی ادبن که همون بهتر بچه نداشته باشن
  • IR ۱۰:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۶
    1 0
    بخاطر واکسنه
  • IR ۱۲:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۶
    1 0
    امنیت اقتصادی فراهم بشه بچه با پای خودش میاد
  • IR ۱۲:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۶
    0 1
    به خدا همینشم نعمته. تو این وضعیت بچه میخوان چیکار
  • هادی IR ۱۲:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۶
    1 0
    جالبه. توی تربیت و خرج همین تعداد آدم موندن دنبال افزایش جمعیت هم هستن. اگر مسئولین آدم بودن، ملت هم تربیت درست حسابی داشتن ۲۰۰ میلیون هم جا داشتیم. ولی با این سطح از فرهنگ و شعور و تقوی یه نفر هم واسه این آب و خاک اضافست.
  • IR ۱۲:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۶
    1 0
    اینقدر به ملت موادی دادن که عقیم کنه از جمله فلوراید در آب و غیره، که نتیجه اش کاملا محسوس شده. کلی گشتم خمیردندان بدون فلوراید طبیعی با قیمت گران پیدا کردم. بعد اینا میان در آب آشامیدنی هم فلوراید میزنن به اسم حفظ سلامتی! سم میزنن علنا! برنامه های سازمان جهانی صهیونیستی بهداشت رو رعایت کنی همین میشه
  • DE ۱۲:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۶
    1 0
    از بس زندگیا سخته و تغذیه نامناسب
  • IR ۱۲:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۶
    0 1
    ایرادی نداره در عوض 100% متجاوزین مرزی افغانی باروند با 6 بچه.
  • IR ۱۲:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۶
    1 0
    یه سر به بیمارستان کودکان در تهران بزنید ایرانی نمی بینید همه افغانی هستند.به شرفم قسم.
  • IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۶
    1 0
    چند زوج را شاهد بودم که با استفاده از روش های بسیار آسان و ارزان طب سنتی موفق شدند صاحب فرزند شوند. لطفا در این خصوص گزارش تهیه فرمایید. با تشکر
  • IR ۲۱:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۷
    0 0
    بچه خوبه ازدواج خوبه ولی آخه دولت چیکار کرده برا مردم این همه جوان فارق التحصیل بیکار و علاف قیمت خونه سر ب فلک زده چجور میشه زندگی کرد اونایی که بچه ندارن باورکنید راحترن

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس