به گزارش مشرق، رایگیری در نیمه شب سه شنبه به وقت محلی بطور سنتی از روستای «دیکسویل ناچ» در ایالت نیوهمپشایر آغاز شد و دونالد ترامپ و کامالا هریس دو نامزد احزاب جمهوریخواه و دموکرات آرای مساوی کسب کردند.
روستای «دیکسویل ناچ» در مرز آمریکا و کانادا بطور سنتی اولین نقطه ای است که در بامداد روز انتخابات، رای گیری در آن انجام می شود و دارای جمعیت بسیار کمی دارد و از مجموع ۶ آمریکایی شرکت کننده در انتخابات در دیکسویل ناچ، سه نفر به کامالا هریس و سه نفر به دونالد ترامپ رای دادند.
رای گیری در سایر ایالت های آمریکا نیز از حدود ۶ صبح در شرق آمریکا آغاز شده است و رای دهندگان در ایالت های نیویورک ، نیوجرسی، واشنگتن دی سی، دلاور، ایندیانا، کنتاکی، مین، ویرجینا در حال رای دادن هستند.
در سایر ایالت ها نیز از جمله فلوریدا، جورجیا، ایلینوی، کانزاس، مریلند، ماساچوست ، میشیگان، میسوری، پنسیلوانیا، رود آیلند، کارولینای جنوبی، تنسی ، آرکانزاس نیز انتخابات آغاز شده است.
بر اساس قوانین آمریکا، رای دهندگان در برخی ایالتها میتوانند زودتر از روز انتخابات به صورت حضوری یا پستی رای خود را به صندوق های رای بیندازند و بر اساس اعلام آخرین آمار، بیش از ۸۱ میلیون آمریکایی رای زودهنگام داده اند.
مقامات آمریکا وعده داده اند که انتخابات در امنیت کامل برگزار می شود و چهار سال است در این زمینه تلاش کرده اند و منابع لازم را برای حفاظت از روند انتخابات اختصاص داده اند اما هشدار داده اند ممکن است مشلات عملیاتی رخ دهد.
این مقامات همچنین از مردم آمریکا خواسته اند که صبور باشند و اعلام کردند: "شمارش دقیق میلیون ها رای زمان می برد" . آنها تاکید کردند شمارش مجدد ممکن است برای رقابت های نزدیک مورد نیاز باشد.
بر اساس گزارش های رسانه ای، مقامات انتخاباتی آمریکا در عین حال هشدار دادند که "مشکلات عملیاتی" ممکن است رخ دهد و به احتمال وجود صفهای دیرهنگام یا طولانی در محلهای رایگیری اشاره اما خاطرنشان کردند که مقامات انتخاباتی برنامههای اضطراری برای رسیدگی به این موارد دارند.
پاملا اسمیت، رئیس پلیس واشنگتن دی سی پیش از انتخابات در یک نشست خبری گفت که این اداره برای تاریخ های مهم آتی از جمله روز انتخابات آماده است و بر امنیت صندوق های رای و محل های رای گیری متمرکز خواهد بود.
اسمیت با اشاره به اینکه از مواردی از دستکاری صندوقهای رأی در آمریکا آگاه است، و این اداره (پلیس) در روزهای نزدیک به انتخابات به طور کامل در آماده باش خواهد بود، گفت: «ما توجه ویژهای به مکانهای خروج صندوقهای رأی و محلهای رأیگیری خواهیم داشت.»
رئیس پلیس واشنگتن دی سی تاکید کرد: اداره پلیس "با همه همکاران خود برای نظارت بر رویدادهای شب انتخابات و روزهای بعد از آن همکاری خواهد کرد."
او تاکید کرد: ما هیچ گونه خشونتی را تحمل نخواهیم کرد. ما هیچ شورشی را تحمل نخواهیم کرد و آماده ایم از سایر نیروهای پلیس در خارج از واشنگتن دی سی برای کمک به فرونشاندن هرگونه مشکل احتمالی استفاده کنیم
بر اساس آخرین نظرسنجی ها، رقابت میان کامالا هریس نامزد حزب دموکرات و دونالد ترامپ نامزد حزب جمهوریخواه بسیار فشرده است.
هفت ایالت کلیدی برای انتخاب رئیس جمهور بعدی ایالات متحده آمریکا عبارتند از: آریزونا، ویسکانسین، کارولینای شمالی، جورجیا، میشیگان، نوادا و پنسیلوانیا.
روزنامه واشنگتن پست اعلام کرده است که بر اساس چند نظرسنجی نهایی هریس در چهار ایالت از هفت ایالت کلیدی پیشتاز است. هریس در میشیگان، ویسکانسین و نوادا پیشتاز است اما آرای ترامپ در پنسیلوانیا در حال نزدیک شدن به او است. ترامپ نیز در آریزونا، جورجیا و کارولینای شمالی پیشتاز است.
یک نامزد انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا، نه با کسب اکثریت آرای مردمی، بلکه از طریق سیستمی به نام کالج الکترال (مجمع منتخبان / گزینندگان) که آرای الکترال را به ۵۰ ایالت و ناحیه کلمبیا که عمدتاً بر اساس جمعیت آنها تخصیص میدهد، رئیس جمهور می شود و به کاخ سفید راه مییابد.
۵۳۸ رأی کالج الکترال بین ۵۰ ایالت و ناحیه کلمبیا تقسیم شده است. هر ایالت بسته به تعداد نمایندگان کنگره خود حداقل سه رای می گیرد. کرسی های کنگره به هر ایالت بر اساس جمعیت آنها اختصاص داده می شود. بنابراین، کوچکترین ایالتها سه رای کالج الکترال دارند (آنها دو سناتور و یک عضو کنگره دارند). واشنگتن دی سی نیز سه رای به خود اختصاص می دهد.
پرجمعیت ترین ایالت ها آرای الکترال بیشتری به خود اختصاص می دهند: کالیفرنیا ۵۴ رای الکترال به دست آورد (دارای دو سناتور و ۵۲ ناحیه کنگره)، تگزاس ۴۰، فلوریدا ۳۰، نیویورک ۲۸ و غیره. تقریباً در همه ایالت ها، نامزد پیروز تمام آرای الکترال را می گیرد. هر نامزدی که ۲۷۰ یا بیشتر رای الکترال به دست آورد، رئیس جمهور می شود.
مجمع منتخبان در ۱۷ دسامبر دور هم جمع خواهند شد تا رسماً رای خود را به صندوق بیندازند و نتایج را به کنگره ارسال کنند. نامزدی که ۲۷۰ رای الکترال یا بیشتر به دست آورد، رئیس جمهور میشود.
این آرا رسماً توسط کنگره در ۶ ژانویه جمع آوری می شود و رئیس جمهور جدید در ۲۰ ژانویه سوگند یاد می کند.