به گزارش مشرق، دیپلماتهای اتحادیه اروپا مدعی دریافت مدارکی دالّ بر ساخت کارخانه تولید پهپادهای نظامی برای روسیه در یکی از استانهای چین شدهاند.
به گزارش یورونیوز، اتحادیه اروپا بر این باور است که روسیه در حال تولید این تسلیحات در چین است و از این پهپادهای تهاجمی در جنگ اوکراین استفاده میشود.
این مسئله اولین بار در ماه سپتامبر توسط خبرگزاری رویترز مطرح شد که در گزارشی ادعا کرد روسیه طرح سری تسلیحاتی در استان سینکیانگ چین در دست اجرا است.
طبق این گزارش رویترز، یکی از شرکتهای تابعه شرکت دفاعی-نظامی روسی «الماز-انتی» که تحت تحریم ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا قرار دارد، در حال «توسعه و آزمایش» پهپادهای دوربرد با کمک «متخصصان محلی» بوده است.
این منبع همچنین مدعی شد که این پهپادها در چین ساخته شده و به شهر ایژوسک روسیه انتقال یافته است.
یورونیوز در ادامه مدعی شد که سرویس اقدام خارجی اروپا (EEAS) که نهاد مسئول روابط دیپلماتیک اتحادیه است، از طرف منابع اطلاعاتی امنیتی-مدارکی را دریافت کرده که نشان میدهد روسیه کارخانهای در خاک چین ساخته است که در آن پهپادهایی را سر هم میکند که احتمالاً در جنگ اوکراین استفاده خواهند شد.
طبق گزارش کاربرد این پهپادها جستوجو و جمعآوری اطلاعات نیست، بلکه کاربری تهاجمی دارند.مذاکرات اتحادیه اروپا با پکن به منظور بررسی و تأیید این موضوع همچنان ادامه دارد.
یک مقام عالیرتبه اتحادیه اروپا که نامش فاش نشد، جمعه در این باره گفت: «ما چیزی بیشتر از این نداریم. ما شواهد روشنی از آنچه در حال وقوع است نداریم. سخت است که باور کنیم این اتفاق بدون اطلاع و یا با عدم آگاهی کامل مقامات (چینی) رخ میدهد.»
دیپلماتهای اتحادیه اروپا مدارک ادعایی را «قانعکننده» توصیف کردند و هشدار دادند که اگر آنها تأیید شوند، تأمین پهپادها از چین به روسیه به معنای تشدید جدی تنشها خواهد بود.
یکی از دیپلماتهای مدعی شد که بدون «کمک مخفیانه» چین، روسیه نمیتواند با اوکراین بجنگد.
پیش از این اتحادیه اروپا چین را به تأمین تجهیزات و تکنولوژیهایی با کاربری دوگانه متهم کرده است که میتوانند با انگیزه و اهداف نظامی مورد استفاده قرار گیرند.
در نتیجه این ادعاها اتحادیه اروپا چند شرکت در هنگکنگ و چین را تحریم کرده است، اما تاکنون هیچگاه مدعی تأمین مستقیم تسلیحات به روسیه نشده بود.
پکن ورود و حضور مستقیم در جنگ اوکراین را رد کرده است و پس از گزارش ماه سپتامبر رویترز نیز اعلام کرد که از وجود چنین طرحی در استان سینکیانگ چین اطلاعی ندارد.
یورونیوز به نقل از دیپلمات اتحادیه افزود که این اقدام ادعایی باید عواقب داشته باشد و شبهات مطرح «بسیار جدی» است که توضیحات بیشتری درباره آن لازم است.
با این وجود، مقام ارشد اتحادیه اروپا هشدار داد که ابهامات درباره گزارش طرح تسلیحاتی روسیه در چین پیشبینی نوع تحریمهایی (اگر تحریمی درنظر گرفته شود) که اتحادیه میتواند اعمال کند را دشوار کرده است.
وی افزود: «(مدارکی) که هماکنون داریم آنقدر محکم نیستند که مطابق آن اقدام کنیم.»جنگ اوکراین در سال ۱۴۰۰ در پی اقدام کییف بای عضویت در ائتلاف نظامی ناتو آغاز شد.
اوکراین با وجود حمایتهای همهجانبه اتحادیه اروپا و آمریکا نتوانست مانع از پیشروی روسیه در خاک خود شود و تاکنون بالغ بر ۱۸ درصد از سرزمینهای خود را از دست داده است.