سرویس ورزش مشرق - این روزها تیم ملی عربستان حال و روز خوشی ندارد و حتی تغییر سرمربی سرشناس و گران قیمتی مثل روبرتو مانچینی و بازگرداندن هروه رنار هم نتوانسته مانع نتایج ضعیف سبزپوشان عربستانی شود.
قطعا رد پای این نتایج را می توان در پروژه پرخرج اما شکست خورده بن سلمان پیدا کرد.
سیر نزول تیم ملیفوتبال عربستان بعد از جام جهانی ۲۰۲۲ قطر دقیقاً همزمان با حضور ۳۰ فوتبالیست سرشناس به لیگ فوتبال این کشور با ریختوپاش تاریخی آغاز شد.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان با صدور حکمی به صندوق سرمایهگذاری سعودی دستور داد تا کمک مالی چندصدمیلیون دلاری به ۵ باشگاه فوتبال این کشور کنند تا ستارگان بزرگ فوتبال را به خدمت بگیرید ولی این اقدامات روی تیم ملی عربستان اثر بدی گذاشته است.
پیوستن کریستیانو رونالدو به تیم النصر عربستان در دی ماه سال ۱۴۰۱ به اندازهای در جهان خبرساز شد که بسیاری از اخبار آن روزهای دنیا در عالم سیاست و اقتصاد را تحت الشعاع قرار داد.
اضافه شدن اسامی نفرات دیگری همچون نیمار، کریم بنزما، سادیو مانه، میتروویچ و بازیکنانی از این دست به دیگر باشگاههای لیگ حرفهای عربستان توجهات علاقمندان به این رشته را به سمت ورزشگاههای پر زرق و برق و مدرن سرزمین حجاز معطوف کرد.
این وضعیت موجب شد تا در همان برهه بسیاری از کارشناسان کشورمان نسبت به شرایط فوتبال باشگاهی و تعیین سقف برای باشگاهها - جهت به خدمتگیری بازیکنان خارجی - انتقادات تند و تیزی را علیه مسئولان فدراسیون فوتبال مطرح کنند. انتقاداتی که البته بخشی از آن با در نظر گرفتن وضعیت فوتبال حرفهای در جهان قابل شنیدن هم بود، اما حالا و پس از گذشت تقریباً دو سال از آن تاریخ شاهد هستیم که این تغییر روش در وضعیت فوتبال باشگاهی عربستان (که تا پیش از آن از چهرههای درجه ۲ و ۳ فوتبال جهان استفاده میکرد) چه آثاری را از خود خصوصا روی تیم ملی عربستان برجای گذاشته است.
با نگاهی به جدول مسابقات مرحله پایانی مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۶ و ریز شدن در آمار دقایق حضور بازیکنان ملی پوش کشور عربستان در سطح باشگاههای داخلیشان به این نکته روشن پی میبریم که هزینه دیده شدن فوتبال سرزمین حجاز در سطح قاره آسیا و بعضاً فراتر از آن در دیگر نقاط جهان، چیزی جز تساوی و شکست به اندونزی «تیم ۱۴۶» جهان نبوده و عربستان را تا رده «۵۶» رنکینگ فیفا پایین برده است.
تیم ملی عربستان تا پایان هفته ششم رقابتهای مرحله آخر مقدماتی جام جهانی که از شهریور ماه استارت خورد در ۶ مسابقه تنها یک برد به دست آورده و در سه مسابقه تن به تساوی داده است. تیم ملی عربستان دو شکست را هم در این مدت تجربه کرده و با تفاضل منفی سه با ۶ امتیاز در رده چهارم جدول گروه C آسیا پایینتر از اندونزی قرار گرفته است. در حالی که ژاپن با ۱۶ امتیاز در صدر است و هرگز چنین ستاره هایی را در لیگ خود (جی لیگ) ندارد. البته با مروری بر دقایق و شرایط حضور بازیکنان تیم ملی عربستان در رده باشگاهی دلایل این افت فاحش بیشتر مشخص خواهد شد.
* ضعف تیم ملی و قدرت نمایی باشگاهی به لطف خارجی های گران قیمت!
درواقع حضور ابرستارهها باعث برهم خوردن بالانس فوتبال ملی و باشگاهی کشور عربستان طی دو سال اخیر شده است. گرچه با نگاهی به جدول لیگ منطقه غرب نخبگان آسیا این موضوع کاملاً به چشم میخورد که هر سه تیم الاهلی ، الهلال و النصر در ردههای اول تا سوم این جدول خودنمایی میکنند و از همه پیشی گرفتهاند. در حالی که در جدول ملی، عربستانی که در جام جهانی قبل تنها تیمی لقب گرفت که آرژانتین - قهرمان جام جهانی ۲۰۲۲- را شکست داد و افتخار بزرگی برای کشورش به دست آورد، حالا حتی ممکن است با وجود افزایش سهمیه آسیا به جام جهانی ۲۰۲۶ هم نرسد.
نگاهی به وضعیت بازیکنان تیم ملی فوتبال عربستان در سطح باشگاهی و دقایق حضور آنها عوامل افت فاحش تیم ملی فوتبال این کشور را بیش از پیش مشخص میکند. شاکله اصلی تیم ملی عربستان را بازیکنان الهلال تشکیل می دهند که اغلب به خاطر حضور ستاره های سرشناس خارجی فرصت بازی کمتری به دست آورده اند.
در ادامه به عملکرد باشگاهی آخرین ترکیب (اصلی و ذخیره) تیم ملی عربستان مقابل اندونزی که منجر به شکست ۲-۰ این تیم شد پرداخته ایم:
دروازهبانان
به گزارش مشرق، «احمد الکسار» دروازهبان القادسیه در ۱۲ بازی این فصل از مسابقات لیگ برتر حرفهای عربستان یک دقیقه هم به میدان نرفته و در همه مسابقات روی نیمکت بوده است! او فصل قبل نیز تنها ۴۴ دقیقه در ترکیب تیمش بود. در واقع حضور کوئن کاستیلز دروازه بان شماره یک بلژیک در القادسیه مانع بزرگ بازی کردن گلر ملی پوش عربستان بوده است.
«محمد الربیعی» دروازهبان شماره یک تیم ملی عربستان که عضو الهلال است نیز در این فصل فقط دو بار (۱۸۰ دقیقه) بیشتر بازی نکرده است. او در ۵ بازی از روی نیمکت شاهد هنرنمایی یاسین بونو مراکشی در دروازه الهلال بوده است. محمد ۹۰ دقیقه در لیگ نخبگان مقابل العین به میدان رفت که ۴ بار گل خورد ولی در نهایت الهلال با نتیجه ۴ بر ۵ برنده شد.
مدافعان
«یاسر الشهرانی» ۳۲ ساله عضو الهلال در لیگ و در شش مسابقه ۲۴۰ دقیقه به میدان رفته و در آسیا تنها در ۳ مسابقه به مدت ۷۷ دقیقه در زمین حضور یافته است.
«علی البلیهی» ۳۵ ساله از الهلال؛ این بازیکن در فصل جاری لیگ عربستان در ۱۲ مسابقه ۱۰۳۶ دقیقه به میدان رفته و یک گل هم زده که از این حیث بیشترین آمار دقایق حضور در لیگ حرفهای عربستان را بین ملیپوشان کشورش دارد. او ۲۶۲ دقیقه هم در لیگ نخبگان در ۵ مسابقه به میدان رفته و یک گل در آنجا به ثمر رسانده است.
«حسن تمبکتی» مدافع ۲۵ ساله تیم الهلال نیز در ۶ مسابقه لیگ کشورش ۱۳۴ دقیقه به میدان رفته و در لیگ نخبگان آسیا در ۴ بازی تنها ۲۹۱ دقیقه در زمین مسابقه حضور داشته است.
«سعود عبدالحمید» مدافع لژیونر عربستانی ۲۵ ساله عضو باشگاه رم است که در مسابقات این فصل از سری A ایتالیا تنها ۱۲ دقیقه آن هم تنها در یک مسابقه به میدان رفته است. عبدالحمید در یورو لیگ نیز در دو بازی به مدت ۸۴ دقیقه فرصت بازی داشته است.
هافبکها
«محمد کانو» ۳۰ ساله بازیکن تیم الهلال است که در ۱۰ مسابقه لیگ کشورش ۴۰۱ دقیقه و ۲۴۴ دقیقه در لیگ نخبگان آسیا آن هم در ۵ مسابقه به میدان رفته و یه گل به ثمر رسانده است.
«ناصر الدوساری» ۲۵ ساله بازیکن الهلال در لیگ کشورش ۳۳۰ دقیقه در ۱۲ مسابقه (میانگین هر بازی ۲۷.۵ دقیقه) و در لیگ نخبگان آسیا در ۶ دیدار ۳۲۴ دقیقه حضور داشته است.
«فیصل الغمدی» ۲۳ ساله بازیکن تیم بیرشات بلژیک در ۸ مسابقه این فصل ۶۹۴ دقیقه به میدان رفته است. این بازیکن عضو باشگاه الاتحاد بود که به صورت قرضی به اروپا رفت. او در جام حذفی بلژیک نیز در یک بازی به مدت ۹۰ دقیقه به میدان رفته است.
«محمد القحطانی» ۲۲ ساله بازیکن تیم الهلال در ۱۰ دیدار این تیم ۴۰۴ دقیقه در لیگ عربستان بازی کرده و دو گل هم به ثمر رسانده است. او ۱۵ دقیقه هم در لیگ نخبگان آسیا در ۴ مسابقه به میدان رفته!
مهاجمان
«مروان الصحفی»وینگر ۲۰ ساله باشگاه بیرشات بلژیک تاکنون در ۸ مسابقه این فصل ۶۸۹ دقیقه به میدان رفته و ۴ گل هم به ثمر رسانده است. او نیز از الاتحاد به این تیم اروپایی پیوسته و ۷۱ دقیقه هم در یک بازی جام حذفی کشور بلژیک به میدان رفته است.
«فارس البریکان» ۲۴ ساله؛ بازیکن تیم الاهلی عربستان که تاکنون در ۱۱ مسابقه لیگ ۸۰۵ دقیقه بازی کرده و فقط یک گل زده است. او در لیگ نخبگان آسیا ۴۱۳ دقیقه (هر بازی ۶۸ دقیقه) به میدان رفته و دو گل در ۶ مسابقه زده است.
ذخیرهها
«مصعب الجویر» هافبک باشگاه الشباب به صورت قرضی از الهلال به این تیم پیوسته در ۱۰ مسابقه ۷۱۶ دقیقه به میدان رفته و دو گل به ثمر رسانده است. او ۴۸ دقیقه نیز در ابتدای همین فصل برای الهلال به میدان رفته و یک گل زده است.
«عبدالله ردیف» فوتبالیست ۲۱ ساله باشگاه الاتفاق که او نیز به صورت قرضی از الهلال به این تیم پیوسته تاکنون ۳۸۵ دقیقه در لیگ بازی کرده و در ۸ مسابقه یک گل زده است.
«صالح الشهری» مهاجم ۳۱ ساله باشگاه الاتحاد نیز ۳۳۳ در ۱۰ مسابقه به میدان رفته و سه گل زده است.
«عبدالله الحمدان» مهاجم ۲۵ ساله باشگاه الهلال دیگر ذخیره نشین تیم ملی عربستان بوده که در چهار مسابقه لیگ ۱۵۶ دقیقه بازی کرده و در لیگ نخبگان آسیا در ۴ دیدار ۱۵۴ دقیقه بیشتر در زمین حضور نداشته است.
«سلطان الغنم» مدافع ۳۰ ساله باشگاه النصر ۸۵۸ دقیقه در ۱۱ مسابقه لیگ برای تیمش در زمین حضور داشته و ۴۴۹ دقیقه نیز در لیگ نخبگان آسیا در ۶ مسابقه برای النصر بازی کرده و یک گل هم به ثمر رسانده است.
نگاهی گذرا به آمار بازیکنان تیم ملی عربستان نشان می دهد به جز چند بازیکن، اغلب در لیگ نیمکت نشین هستند یا بازی کمی به آن ها می رسد و همین دلیل برای ضعیف شدن تیم ملی عربستان کافیست. باید دید سران سعودی که حالا میزبانی جام جهانی ۲۰۳۴ را نیز گرفته اند به این سیاست خرج هنگفت و استخدام ستارگان پا به سن گذاشته و یا حتی جوان تر ادامه می دهند یا با دیدن نتایج تیم ملی در سیاست های خود تجدید نظر خواهند کرد.