به گزارش مشرق، پیش از سقوط دمشق، در حالی که سرگئی لاوروف وزیر امورخارجه روسیه در دوحه به سر می برد و همراه با سایر همتایان ایرانی و ترک در تلاش برای توقف عملیات نظامی در سوریه بودند، اما هاکان فیدان همتای ترک او می دانست که دست برتر از آنِ آنکارا است.
گاردین می نویسد: تنها ۱۲ ساعت پس از آنکه روسیه، ایران و ترکیه به عنوان قدرت های کلیدی مطرح در سوریه، با پنج کشور عربی خواستار توقف عملیات نظامی در سوریه و حفظ تمامیت ارضی این کشور و رایزنی ها در زمینه سیاسی شدند، جشن و پایکوبی در خیابان های دمشق و دیگر شهرهای این کشور آغاز گردید. به نظر می رسد این آخرین تلاش برای حفظ ظاهری کنترل بر وقایع در حال انجام در سوریه بود و دیپلمات های حاضر در این نشست با نگرانی در مورد سرنوشت بشار اسد و اینکه آیا به زودی دمشق به تصرف مخالفان در می آید یا خیر، گفتوگو می کردند.
در این نشست بود که نمایندگان روسیه گزارش دادند که بشار اسد انعطاف ناپذیر است و از پذیرش واقعیت یا ضرورت گفتوگو با ترکیه امتناع می کند. در نهایت هم ساعاتی پس از این جلسه و خروج دیپلماتها، خبر سقوط اسد منتشر شد.
لاوروف پیش از این در نشست روز شنبه، تاکید کرده بود که گروههای جهادی نمیتوانند در سوریه حضور داشته باشند. وی با اشاره به گروه شورشی حیات تحریر الشام (HTS) گفت: «اجازه دادن به گروه های تروریستی برای کنترل کشور بر خلاف توافق های موجود و غیرقابل قبول است».
در ادامه مصاحبه، وقتی از لاوروف در مورد آینده پایگاه دریایی روسیه در طرطوس و پایگاه هوایی آن در حمیمیم پرسیده شد، تاکید کرد که بر حدس و گمان تکیه نمی کند. وی اضافه کرد: تنها چیزی که من می دانم این است که مسکو تمام تلاش خود را برای جلوگیری از پیروزی تروریست ها انجام می دهد و افزود که من برای مردم سوریه متاسف می شوم اگر سرنوشت لیبی و عراق را دنبال کنند؛ دو کشوری که پس از انقلاب هایی پر هرج و مرج شاهد درگیری های داخلی طولانی مدت بودند.
گاردین در پایان یادآور شد است: در مقابل، وزیر امورخارجه ترکیه در سخنرانی عمومی کوتاهی که داشت، بهتر از هر طرف دیگری می دانست کشورش احتمالا بیشترین منتفع از سقوط اسد خواهد بود. ترکیه حامی گروه شبهنظامیان سوری حیات تحریر الشام است و بیش از هر کشور دیگری در منطقه، این قدرت را دارد که به مردم سوریه کمک کند تا دولت فراگیر مستقلی تشکیل دهند.
خبرگزاری رویترز نیز امروز به نقل از دو منبع آگاه نوشت که معارضان مسلح دولت سوریه حدود ۶ ماه پیش نقشه حمله وسیع به نیروهای دولتی را به اطلاع دولت ترکیه رسانده و به زعم خود تایید ضمنی آنکارا را دریافت کرده بودند.
این خبرگزاری به نقل از دیپلمات های یکی از کشورهای منطقه و یکی از اعضای اپوزیسیون سوریه نوشت که شورشیان بدون اطلاع قبلی ترکیه نمیتوانستند برنامه های خود را پیش ببرند.
فرماندهی ارتش سوریه یکشنبه در بیانیه ای، سقوط حکومت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه را اعلام کرد. این بیانیه پس از تصرف دمشق توسط گروه های مسلح و انتشار خبر خروج اسد از سوریه انتشار یافت. این تحول واکنش های بسیاری را به دنبال داشته است.