.

در این گزارش به نسبت گروه‌های مقاومتی با تهران و همچنین دلیل تفکیک گروه‌های مقاومتی از منظومه امنیتی ایران پرداخته شده است.

به گزارش مشرق، حضرت آیت‌الله سیدعلی خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز گذشته (یکشنبه ۲ دی، ۲۲ دسامبر) به مناسبت میلاد حضرت فاطمه زهرا(س)، در دیدار هزاران نفر از مداحان و شاعران اهل بیت(ع) و قشرهای مختلف مردم، با توجه به شرایط منطقه و وقایع فلسطین و سوریه، به تشریح مواضع و نگاه ایران پرداختند.

ایشان در بخشی از سخنان خود در واکنش به ادعاهای صورت گرفته درباره تضعیف نیروهای نیابتی ایران در منطقه تأکید کردند «جمهوری اسلامی نیروی نیابتی ندارد.» رهبر معظم انقلاب پیشران گروه‌های مقاومتی برای مبارزه را ایمان و عقیده آنان معرفی کردند. آیت الله سیدعلی خامنه‌ای در فراز مهمی از سخنان خود درباره خوداتکایی امنیتی ایران، گفتند: «جمهوری اسلامی اگر هم روزی بخواهد اقدامی کند، احتیاجی به نیروی نیابتی ندارد.»

تفکیک گروه‌های مقاومتی از منظومه امنیتی ایران برای دفاع از منافع خود و مستقل ارزیابی کردن این گروه‌ها دو نکته مهم سخنرانی دیروز عالی‌ترین مقام کشور بودند. بر همین اساس در این گزارش به نسبت گروه‌های مقاومتی با تهران و همچنین دلیل تفکیک گروه‌های مقاومتی از منظومه امنیتی ایران پرداخته شده است.

نسبت ایران با گروه‌های مقاومتی

نسبت ایران با گروه‌های مقاومتی متفاوت از نسبت حامیان و گروه‌های نیابتی است. این مسئله دلایلی دارد.

۱. ریشه بسیاری از گروه‌های مقاومتی موجود در منطقه به پیش از انقلاب اسلامی ایران باز می‌گردد. جنبش امل اسلامی که گروه مقاومت لبنان از آن برخاست، ۹ سال پیش از انقلاب ایران تأسیس شده است. در حالی که در سال ۱۹۷۹ در ایران انقلاب رخ داد، جنبش امل در سال ۱۹۷۱ تأسیس شده بود. این جنبش برای بهبود و ارتقای وضعیت شیعیان در لبنان تأسیس شده بود که در ادامه باعث شکل‌گیری مقاومت لبنان برای مقابله با اشغال جنوب لبنان، موطن اصلی شیعیان در این کشور، شد.

۲. وقوع انقلاب اسلامی در ایران باعث تحولی بزرگ در جهان اسلام شد تا اسلام‌گرایان قدرت گیرند. گروه‌های اسلام‌گرا و مقاومتی در منطقه با اثرپذیری غیرمستقیم از انقلاب اسلامی ایران احیا شده و یا شکل گرفتند. ایران چه در ابتدای انقلاب و چه در بسیاری از مقاطع پس از آن در شرایطی نبود که به این گروه‌ها تدارکات‌رسانی کند. همچنین در موارد زیادی این افراد و گروه‌های مقاومتی بودند که دست به حمایت تدارکاتی از ایران زدند.

۳. اگر ایران متکی به گروه‌های مقاومت برای پیشبرد امور خود بود، با داعش که یک نیروی نیابتی واقعی به حساب می‌آید، به شکل مستقیم درگیر نمی‌شد. ایران مستقیماً با داعش درگیر شد، اما با توجه به اقتضائات چنین نبردی، این نیروهای داوطلب ایرانی بودند که با هدایت مستشاران و نظامیان ایران به جنگ می‌پرداختند.

۴. نیروی نیابتی معمولاً با اراده حامی و بر مبنای دستور کارهای مدنظر خود فعالیت کرده و می‌جنگد. به عنوان نمونه عملیات طوفان‌الاقصی در روز ۷ اکتبر ۲۰۲۳، عملیاتی تماما فلسطینی بود. با وجود اینکه این عملیات کاملا بومی طراحی شده بود اما دلایلی مانند آغاز به کار ماشین جنگی غرب و رژیم‌صهیونیستی و همچنین فشارهای سنگین وارده به غزه باعث شد گروه‌های مقاومتی نیز به تدریج به نبردها بپیوندند. برخی منابع اعلام کرده‌اند رژیم‌صهیونیستی قصد داشت تنها چند روز پس از عملیات ۷ اکتبر، با ترور شورای جهادی مقاومت لبنان و هدف قرار دادن انبارهای تسلیحاتی آن، به لبنان هم حمله کند. به عبارت دیگر، عملیات حماس را باید به شکلی حمله پیش‌دستانه علیه رژیم تلقی کرد.

۵. ایران طبق اصول انقلابی خود که در قانون اساسی نیز بدان اشاره شده است، خود را موظف به حمایت از مظلومان و ستمدیدگان می‌بیند و بر این اساس و بدون چشمداشت به حمایت و ارتباط با بسیاری از گروه‌های مقاومتی پرداخته است. به همین دلیل نیز تهران از انقلابیون یمن حمایت کرد. حضور انقلابیون در یمن می‌توانست انحصار کنترل دریایی را از دستان غرب خارج کند. غرب با پیش‌بینی این مسئله و برای حفظ تسلط نامشروع خود بر دریاها، جنگی خونین را علیه یمن با عاملیت سعودی‌ها شروع کرد.

چرا ایران به تنهایی از پس کار خود برمی‌آید؟

تهران بدون گروه‌های مقاومت و بدون آنکه نیازی به گروه‌های نیابتی داشته باشد، قادر به پیشبرد امور و سیاست‌های خود است. این مسئله دلایل و شواهدی دارد.

۱. در جریان جنگ با داعش و تروریست‌ها در سوریه، ایرانیان داوطلب با وجود حضور گروه‌های مقاومت در این کشور به تعداد کافی، وارد میدان شده و جنگیدند. این نیروها در شرایطی می‌جنگیدند که تروریست‌ها بخش وسیعی از قلب غرب آسیا را اشغال کرده و دولت آمریکا با قوای نظامی خود و سوءاستفاده از اهرم‌های بین‌المللی، نقل و انتقالات هوایی میان ایران و سوریه را با تهدید مواجه کرده بود. مشکل بعدی، شرایط سخت جنگ در داخل سوریه بود. از یک سو، تعداد زیادی از تروریست‌های زبده از سراسر جهان به سوریه منتقل شده بودند و از سوی دیگر، به دلیل جنگ چریکی، مبارزه متر به متر انجام می‌شد. در این وضعیت، ارتش سوریه هم با سستی و خیانت‌های پی در پی، دردسرساز بود. مبارزان داوطلب ایرانی دور از خانه، بدون ارتباط زمینی با ایران، فقدان مسیر امن هوایی، با تدارکات و تسلیحات اندک، با نفراتی محدود و مواجه با خیانت‌های پی در پی با مجموعه متراکمی از خطرناک‌ترین تروریست‌های جهان روبه‌رو شده و پیروز شدند. نتیجه این رویارویی سرکوب جریان خطرناک داعش بود.

۲. برخی معتقدند ایران از طریق یمن موفق شده بر آبراهه‌های دوردست سیطره یابد. تاکنون، علاوه بر عملیات‌هایی که در نزدیکی ساحل ایران صورت گرفته و به تهران منتسب شده است، نمونه‌های متعددی از حملات دوربرد ضد کشتی در اقیانوس هند و دیگر مناطق وجود دارند که آن‌ها نیز منتسب به ایران هستند. این عملیات‌ها در فاصله زیاد از خاک ایران، با هدف‌گیری تعداد زیادی کشتی و بدون مشخص شدن ارتباطشان با تهران صورت گرفته‌اند. این مسئله نشان می‌دهد ایران بدون گروه‌های دیگر قادر به اجرای چنین عملیات‌هایی به شکل پنهان است.

۳. گروه‌های مقاومتی مهم و مؤثری در خاک فلسطین اشغالی و پیرامون آن فعال‌اند که روابط مستحکمی با ایران دارند. یک راه کارآمد، ارزان و تا حدودی مطمئن، استفاده از این گروه‌ها و ظرفیت‌هایشان برای عملیات اطلاعاتی در سرزمین‌های اشغالی بود. کشف شبکه‌های جاسوسی بزرگ و قدیمی ایران در داخل جامعه رژیم که از یهودیان صهیونیست تشکیل شده و به صورت هماهنگ و تیمی کار می‌کردند، ابعاد جدیدی از قدرت ایران را آشکار ساخت. تاکنون تنها لایه‌ای از شبکه جاسوسی ایران در سرزمین‌های اشغالی، آن هم به دلیل افزایش شدید فعالیت‌ها و شرایط دشوار امنیتی اعمال شده، شناسایی شده‌اند.

تعدادی از این جاسوسان هنگام فیلم‌برداری از اماکن حساس در شرایط خطیر امنیتی و نظامی، مانند عملیات‌های وعده صادق یا عملیات‌های شهادت‌طلبانه دستگیر شدند. چنین زمان‌هایی عرصه بگیر و ببند، اعمال نوعی حکومت نظامی در جامعه و مستقر شدن سربازان و افسران در اطراف تأسیسات حساس است. مبادرت جاسوسان ایران به عملیات در این وضعیت‌ها از یک سو نشان‌دهنده عمق تعهد و ارتباط آن‌ها با تهران و از سوی دیگر عدم به کارگیری شگردهای اطلاعاتی توسط صهیونیست‌ها برای دستگیری این افراد است. دستگیری یک فرد در حال عکسبرداری از تأسیسات حساس، آن هم در شرایطی که خیابان‌ها خالی از مردم بوده و سربازان در همه جا مستقر شده‌اند، اقدامی اطلاعاتی نیست بلکه اقدامی انتظامی است که به کشف اطلاعاتی منجر می‌شود.

تحول در نگاه ژئوپولتیکی با فناوری‌های جدید

برای مدت‌ها اینگونه فرض می‌شد که ایران برای ایجاد بازدارندگی در برابر رژیم‌صهیونیستی و آمریکا در منطقه نیازمند گروه‌های مقاومت است. دلیل این فرض، تنگناهای تسلیحاتی در ایران بود. در حالی که آمریکا و رژیم‌صهیونیستی می‌توانستند با قوای هوایی خود شامل جنگنده‌ها و بمب‌افکن‌ها حملات دوربردی به ایران ترتیب دهند، تهران فاقد قدرت مشابهی بود. ایران برای موازنه استراتژیک بر روی موشک‌های بالستیک کار کرده بود و می‌توانست با پرتاب انبوه موشک‌ها و یا نصب کلاهک‌های نامتعارف این موازنه را برقرار سازد.

نمونه‌های اولیه موشک‌های ایران غیردقیق بوده و با دایره خطای دست کم ۵۰۰ متر، برای ضربه به اهداف تاکتیکی به کار نمی‌آمدند. در نتیجه، تهران بر روی نقطه‌زن کردن موشک‌ها سرمایه‌گذاری کرد و با وجود دشواری‌های فراوان، نهایتاً به موفقیت رسید. نقطه‌زنی موشک‌های ایران عالی بود و در جریان عملیات علیه پایگاه عین‌الاسد آشکار شد، اما دو مشکل دیگر همچنان وجود داشتند. هنوز درباره نقطه‌زنی موشک‌های ایرانی در بردهای بالا و همچنین تعداد موشک‌هایی که ایران می‌توانست ذخیره کند، تردیدهایی وجود داشت.

در عملیات ایران علیه پایگاه عین‌الاسد در سال ۱۳۹۸، تعداد ۱۳ فروند موشک پرتاب شد. گفته می‌شود فاصله پایگاه موشکی ایران در کرمانشاه تا این پایگاه، ۳۲۲ کیلومتر است. در سال ۱۴۰۳ اما وضعیت با ارتقایی قابل توجه همراه شد. ایران در عملیات وعده صادق ۱ حدود ۱۲۰ فروند موشک بالستیک و در وعده صادق-۲ بین ۱۸۰ تا ۲۰۰ فروند موشک بالستیک به سمت فلسطین اشغالی پرتاب کرد. پرتاب بیش از ۳۰۰ موشک آن هم در شرایطی که احتمال وقوع جنگ وجود داشت، آشکار ساخت تهران زرادخانه عظیمی از موشک‌های بالستیک ایجاد کرده است.

همچنین این موشک‌ها با دقت به اهداف تاکتیکی در فاصله یک هزار کیلومتری مرزهای ایران اصابت کردند. برای مدت‌ها تصور می‌شد ایران برای پاسخ به هرگونه حمله رژیم‌صهیونیستی به تأسیسات هسته‌ای خود، وابسته به مقاومت لبنان است و بدون این گروه نمی‌تواند اهداف تاکتیکی در خاک فلسطین اشغالی را هدف قرار دهد. امروز اما واضح است که تهران می‌تواند اهداف تاکتیکی متعددی را در منطقه با موشک‌های بالستیک نقطه‌زن خود درهم بکوبد.

قطعاً مقاومت لبنان که تل آویو تنها ۱۲۰ کیلومتر با مرزهایش فاصله دارد، نمی‌تواند عملیاتی همانند وعده صادق-۲ را اجرا کند. علاوه بر موشک‌های بالستیک که عمدتاً ابزارهای برقراری موازنه استراتژیک با نصب کلاهک‌های نامتعارف بودند، ایران دو سلاح دیگر را هم به زرادخانه دوربرد خود اضافه کرده است؛ موشک‌های کروز و پهپادهای انتحاری. موشک‌های کروز یک حامل معتبر برای حمل کلاهک‌های هسته‌ای هستند، اما به دلیل هدایت پیچیده‌تری که نسبت به موشک‌های بالستیک دارند، دارای سامانه‌های ناوبری و هدایت پیشرفته‌ای بوده و از این رو از همان ابتدای به کارگیری، جزء تسلیحات دقیق به شمار می‌رفتند.

پهپادهای انتحاری نیز تقریباً مشابه موشک‌های کروز هستند. تهران با سه‌گانه موشک‌های بالستیک، موشک‌های کروز و پهپادهای انتحاری بر معضل جغرافیا فائق آمده و دیگر وابسته به سکوهای منطقه‌ای در نزدیکی خاک دشمنان و رقبای خود نیست

*سیدمهدی طالبی، پژوهشگر حوزه بین‌الملل

منبع: روزنامه فرهیختگان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 27
  • در انتظار بررسی: 24
  • غیر قابل انتشار: 1
  • مهدی IR ۱۷:۵۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    0 0
    برادر جان با حلوا حلوا گفتن دهن شیرین نمیشه،واقعیت در عمل و میدان مشخص میشود،فکر کنم وعده صادق۳ اگه انجام میشد اونوقت این تحلیل قابل پذیرش بود نه حالا که کل صحنه جنگ را واگذار کردیم
  • IR ۱۸:۰۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    0 1
    باید نتانیاهو و دیوید بارنیا و .... را به هلاکت برسانیم
  • IR ۱۸:۰۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    0 1
    باید نتانیاهو به هلاکت برسد. جهان بدون نتانیاهو جای بهتری خواهد بود.
  • IR ۱۸:۰۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    0 1
    مرگ بر نتانیاهو کودک کش
  • IR ۱۸:۰۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    0 1
    مغز نتانیاهو باید با موشک منفجر شود.
  • IR ۱۸:۱۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    0 0
    مستقیم زدنتان را دیدیم .با 200 موشک بالستیک حتی یک نفر از دماغش خون نیومد
  • IR ۱۹:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    0 0
    بازی با کلمات
  • علی IR ۲۰:۲۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    1 1
    اصلا از اول نیابتی یا مستقیم چرا باید می جنگیدیم؟ و آیا توانایی جنگیدیم داریم ؟ و اگر جواب بله است بفرمایید اول جنگ اقتصادی را پیروز شوید تا مردم هم بعد شما را حمایت کنند .
    • IR ۱۳:۲۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      0 0
      مردم واقعی ایران حتی با شکم خالی از کشور دفاع می کنند ونه ایرانی نماها!!
  • محمدبهرامی بلوچ IR ۲۰:۳۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    0 0
    موضع امام خامنه ای واضع وروشن است استقلال احترام رفاه ومعشیت اگر کسانی در خارج وداخل تعبیری غیر از این دارند یا اطلاع ندارند یا خود حرفی واستفاده از تفکر شخصی انهاست تمامی حکام رفاه ملت خود را خواستار هستند کشور ایران اسلامی هم همین رامیخواد وهمسو با جهان برای توسعه واحترام متقابل
  • محمدبهرامی بلوچ IR ۲۰:۳۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    0 0
    موضع امام خامنه ای واضع وروشن است استقلال احترام رفاه ومعشیت اگر کسانی در خارج وداخل تعبیری غیر از این دارند یا اطلاع ندارند یا خود حرفی واستفاده از تفکر شخصی انهاست تمامی حکام رفاه ملت خود را خواستار هستند کشور ایران اسلامی هم همین رامیخواد وهمسو با جهان برای توسعه واحترام متقابل
  • IR ۲۱:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    0 1
    سریعا به اسرائیل حمله کنید.
  • حسین IR ۲۱:۰۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    0 0
    اون لعنتی ها هم مستقیما مارا تحریم می کنند.
  • IR ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    0 0
    آخه دیگه نیابتی باقی نمونده
  • IR ۲۲:۰۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    0 1
    درود ،جانم فدای رهبر.هر چی ایشون بگه قطعا انجام میشه
  • IR ۲۲:۱۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    0 0
    !!!!!!
  • IR ۲۲:۲۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    0 1
    ثابت کنید......‌
  • بهنام IR ۲۲:۳۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    1 1
    فعلا پاسخ به تجاوز به خاک خودمون رو محکم و قاطع بدیم ب اسراییل ، جنگ مستقیم پیشکش
    • IR ۱۳:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
      0 0
      تا وقتی نفوذیان در قوه مجریه آمدن خبری نخواهد بود مگر دوباره اسراییل یک کاری علیه ایران کند تازه مجبور می شوند...
  • IR ۲۲:۵۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    0 0
    با سلام‌و احترام در نشر تحلیلها مراقبت شود ادرس پایگاه های موشکی و توان بازدارندگی پنهان لو نرود لطفا هوشمندانه رفتار شود 🙏🏻
  • IR ۲۳:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    0 0
    چیزی مونده ننویسید خب همه اش رو شفاف توضیح دادید جای اونها رو هم میگفتید که صاف بزنن وسطش
  • IR ۲۳:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
    0 0
    بهرحال ایران باید از نظر تسلیحات خودشرو قویتر کند همینطور تنها راه حل هم همیشه موشک نباشد
  • مهر IR ۰۲:۳۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
    0 0
    البته مقام مهظم رهبری درست میگویند ولی باید در نظر بگیریم اسراعیل تنها یک پایگاه نظامی امریکاست مشکل اصلی ما خود امریکاست ما یا باید بگوییم مستقیم با امریکا میجنگیم یا ان که فعلا به فکر ترمیم اقتصاد کشور باشیم امریکا دوس دارد تمام منابع ما را بزند بلایی که سر عراق امد
  • سعیدجلیلی IR ۰۸:۳۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
    0 0
    سخن گفتن از «تله جنگ» یا «تنش زدایی»، باعث تعرض بیشتر دشمن خواهد شد ▫️گزیده‌ای از سخنان دکتر سعید جلیلی در هشتاد و یکمین جلسه حکمت سیاسی اسلام در قرآن
  • IR ۱۰:۱۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
    0 0
    آن وقت چرا از وقتی این دولت آمده تعلل شده در قبال تجاوزات به ایران؟!!!!
  • IR ۱۱:۰۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
    0 0
    هواپیما اگر نسازیم پشیمان خواهیم شد.
  • IR ۱۲:۴۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
    0 0
    باشه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس