بقایی

سخنگوی وزارت امور خارجه امروز در نشست هفتگی با خبرنگاران گفت: مردم ایران نشان دادند در دفاع از حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و عزت خود قاطعانه عمل خواهند کرد.

به گزارش مشرق، اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) ۱۷ دی‌ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.

وی یاد شهید سلیمانی را گرامی داشت.سخنگوی وزارت امور خارجه به اوضاع جاری در غزه و تداوم جنایات رژیم صهیونیستی پرداخت.

* موافقتنامه جامع ایران و روسیه

وی درباره موافقتنامه جامع ایران و روسیه که قرار است بزودی به امضا برسد، گفت:بخش مهمی از این موافقتنامه حوزه‌های اقتصادی، تجاری، همکاری در زمینه انرژی ، محیط زیست و مباحث مرتبط با حوزه دفاعی و امنیتی است.

بقایی توضیح داد: البته در جریان هستید شروع روند تدوین این موافقتنامه به سال‌ها قبل برمی‌گردد. از اواخر دهه ۱۳۹۰ (۹۸ و ۹۹) شروع شد و روند مذاکراتی مرتبط با این سند در دولت‌های مختلف ادامه یافته است. این سند بروزسانی و تکمیل کننده موافقتنامه بلندمدت همکاری است که اواخر دهه ۱۳۷۰ به امضای دو کشور رسید و از ۱۳۸۱ اجرایی شد. دوره زمانی ۱۰ ساله داشت تا ۱۳۹۱ و بعد در فواصل زمانی پنج ساله این سند به صورت خودکار تمدید شده است و در حال حاضر آن سند مبنای همکاری ایران و روسیه است.

وی گفت: سند جدید به نوعی تکمیل کننده و بروزرسانی سند قبلی است. این سند از اوایل تابستان به تأیید دو کشور رسیده بود، ولی دنبال زمانی برای امضای آن بودیم.سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: این سند دوجانبه و برای تقویت مناسبات و روابط دوجانبه بین ایران و روسیه است.

* تهدید حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران

بقایی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات جیک سالیوان درباره حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران اظهار داشت: از نگاه حقوقی و حقوق بین‌المللی تهدید به توسل به زور نقض فاحش حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد است و این موضوع تهدیدی است علیه تأسیسات هسته‌ای صلح آمیز یک کشور به صورت مضاعف نقض تعهدات بین‌المللی و قطعنامه ۵۳۳ شورای حکام آژانس است و به نوعی تهدید علیه صلح و امنیت بین‌المللی است و در یک شرایط منصفانه شورای امنیت باید به این موارد ورود کند و مسئولیت بین‌المللی دولت آمریکا برای این اظهارات را مطالبه کند.

وی افزود: این را در کنار سایر اظهارات دولت دموکرات آمریکا علیه ایران بگذارید و به نوعی رسواسازی خودشان است. بلینکن هم قبلا درباره تلاش‌ها برای مداخله در ایران صحبت کرده بود. همچنین به نظر می‌رسد دولتی که در نظر برخی از خود آمریکایی‌ها به عنوان یکی از فاسدترین و بی تدبیرترین دولت‌های تاریخ آمریکا لقب گرفته درصدد این است روش‌های مخرب و شکست خورده خود را برای دولت بعدی آمریکا دیکته و دستورکار برای دولت بعدی تعیین کنند. حتما عقلایی در آمریکا هستند که مراقب این فتنه‌ها باشند.بقایی گفت: مردم ایران و جمهوری سالامی نشان دادند در دفاع از حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و عزت خود قاطعانه و با تمام ابزار عمل خواهند کرد.

* سفر پزشکیان به تاجیکستان اواخر دی‌ماه

وی درباره سفر پزشکیان به تاجیکستان گفت که جزئیات سفر را دفتر رئیس‌جمهور به موقع اعلام خواهد کرد.بقایی با بیان اینکه این سفر برنامه ریزی شده و در اواخر دی ‌ماه یک سفر دو روزه خواهد بود، اظهار داشت: اولین سفر منطقه‌ای رئیس‌جمهور به منطقه اوراسیا خواهد بود.

این دیپلمات ارشد ایرانی رابطه ایران با تاجیکستان را ممتاز و بسیار مهم خواند و گفت:‌ در این سفر قرار است اسناد مهمی در زمینه‌های اقتصادی، تجاری و فرهنگی به امضا برسد. بازگشایی یکی از مراکز فرهنگی در تاجیکستان در دستورکار است و همچنین قرار است مرکز سلامت هلال‌احمر در تاجیکستان افتتاح شود. بقایی بیان کرد: این سفر به دعوت رئیس‌جمهور تاجیکستان انجام می‌شود و سفر مهمی است.

* بازرسی از مسافران هواپیمای ماهان در بیروت

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره بازرسی از مسافران هواپیمای ماهان در بیروت هم اظهار داشت: بسته دیپلماتیک تحت قواعد و موازین حقوقی بین المللی قرار دارد و بعد از سوءتفاهم ایجاد شده و ورود وزارت خارجه و سفارت موضوع حل شد. کلیت مسئله را سفیر ما توضیح داد. این ناشی از برخی اطلاع رسانی های نادرست و سوءتفاهم ایجاد شده بود. دوستان ما در سفارت در بیروت و در وزارت خارجه موضوع را در تماس با طرف‌های لبنانی پیگیری کردند و پیگیری آن ادامه دار است.

* مشکل رانندگان کامیون ایرانی در ترکیه

وی درباره مشکلات ایجاد شده برای رانندگان کامیون ایرانی در ترکیه نیز بیان کرد: این موضوع واقعا سیاسی نیست. یک موضوع فنی است که عمدتاً بخش حمل و نقل و حوزه تأمین سوخت به عنوان نهادهای متولی به آن می‌پردازند.

طی چند ماه گذشته با این موضوع مواجه بودیم یک موضوع فنی است که سابقه مشخصی بین دو کشور دارد و تلاش ما و ترکیه این بوده با توجه به حسن همجواری و اینکه موضوع ترابری و حمل و نقل کالا از مسیرهای دو کشور برای ما مهم است تلاش کردیم این موضوع را حل و فصل کنیم.بقایی بیان کرد: احتمالا هیأتی از سوی ایران با حضور نمایندگان دستگاه‌های متولی به ترکیه می‌روند و امیدواریم این موضوع به زودی حل شود.

* به انتخاب مردم سوریه احترام می‌گذاریم

این دیپلمات ارشد ایرانی درباره اظهارات محمد الجولانی سرکرده شورشیان سوریه درباره اینکه ایران کشور مهمی است، گفت:‌ بدیهی است ایران کشور بزرگی است. درباره سوریه مواضع ما روشن است و بیانیه وزارت خارجه روشن و صریح مواضع ما را بیان کرد. بقایی اضافه کرد: به انتخاب سوری‌ها احترام می‌گذاریم. هر آنچه مردم سوریه تصمیم بگیرند، باید توسط همه کشورهای منطقه مورد احترام واقع شود. حفظ تمامیت سرزمینی و یکپارچگی و وحدت ارضی این کشور برای ما و منطقه مهم است.

وی ادامه داد: در عین حال ما نگرانی‌های خود را با طرف‌های مختلف بیان کردیم. این نگرانی مشترک در کشورهای منطقه است که سوریه باید بدون مداخله مخرب طرف‌های منطقه‌ای و بین‌المللی بتواند درباره سرنوشت و آینده خود تصمیم بگیرد و باید مراقبت شود سوریه به هیچ وجه مأمن و محلی برای رشد تروریسم و افراط گری خشن نشود.

سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: وزیر امور خارجه نیز اخیرا توئیت معناداری را منتشر و خطاب به دوستان اتحادیه عرب و منطقه و سوریه توضیح دادند که به چه دلیل و دلایلی بر این باوریم که ثبات و آرامش و جلوگیری از آشوب و هرج و مرج به نفع ما و کشورهای منطقه است.

* سفر نخست‌وزیر عراق به تهران

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره سفر محمد شیاع السودانی نخست‌وزیر عراق به تهران و اینکه بین ایران و سوریه پیام‌هایی رد و بدل شود، گفت: جزئیات سفر در سطح رئیس‌جمهور دفتر رئیس‌جمهور اطلاع رسانی می‌کند. این سفر به دعوت مسعود پزشکیان انجام می‌شود و در چارچوب مراودات و رفت و آمدهای دیپلماتیک بین ایران و عراق قرار است در این ملاقات با رئیس‌جمهور درباره مناسبات دوجانبه در حوزه‌های مختلف صحبت شود. قرار است درباره اجرای تفاهم‌هایی که از قبل داشتیم مروری صورت بگیرد و از جمله تحولات منطقه از جمله سوریه یکی از موضوعات در دستورکار خواهد بود.

* رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری

این دیپلمات ارشد ایرانی درباره رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری در خصوص نقض تعهدات از سوی رژیم صهیونیستی اظهار داشت: بعد از لغو مجوز آنروا موج اعتراضی در سطح بین‌المللی ایجاد شد. این آژانس از چند دهه قبل مشغول کمک به آوارگان فلسطینی در چند کشور بود.

وی گفت: درخواست رای این است که دیوان درباره نوع و کیفیت نقض تعهدات اسرائیل در رابطه با تکالیفی که نسبت به همکاری با سازمان‌های بین‌المللی دارد نظر بدهد. این درخواست رای نیازمند قطعنامه مجمع عمومی بود که ایران به آن رای مثبت داد و بنای ما این است در مراحل مختلف رسیدگی به این درخواست مشارکت جدی داشته باشیم.

* سفر وزیر خارجه عمان به تهران

وی در پاسخ به سؤالی درباره محتوای پیام سلطان عمان برای پزشکیان اظهار داشت: درباره این سفر وزیر امور خارجه توضیح داد که این سفر متمرکز بر مباحث مرتبط با روابط دوجانبه ایران و عمان و بحث درباره تحولات منطقه بود. بقایی اضافه کرد:‌این موضوعی است که همیشه در گفت‌وگوهای ما با کشورهای منطقه به ویژه عمان با توجه به اینکه رابطه ما تاریخی و ممتاز است مورد بحث قرار می‌گرفته است.

* سفر تخت‌روانچی به هند

وی درباره سفر مجید تخت‌روانچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه به هند گفت: این سفر برای شرکت در نوزدهمین نشست مشورتی سیاسی ایران و هند بود که با همتا و وزیر خارجه هند دیدار داشت. طیفی از موضوعات مورد بحث گرفته و یکی از موضوعات همکاری‌های تجاری و اقتصادی بوده است. توسعه بندر چابهار و مشارکت هند در تکمیل خط آهن چابهار یکی از مباحث مورد گفت وگو بوده است.بقایی اضافه کرد:‌ تسهیل صدور روادید برای ایرانیان هم از جمله مباحث مورد گفت‌وگو بوده است.

* عربستان

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره خارج شدن یکی از شرکت‌های عربستانی از بازار ایران اظهار داشت: صرف اینکه تحولاتی همزمان با هم رخ می‌دهد نباید تحلیل سیاسی برای آن مطرح کرد. در رابطه با شرکتی که اشاره کردید براساس اطلاعات ما ارزی خارج نشده و صرفا انتقال سهام از یک شرکت به شرکت دیگر بوده است و از سازمان سرمایه گذاری و وزارت اقتصاد جویا شوید.

وی درباره اعدام ۶ تبعه ایرانی در عربستان عنوان کرد: بخش کنسولی ما بلافاصله در همان زمانی که موضوع منتشر شد موضعی گرفت و سفیر عربستان به وزارت خارجه احضار و مواضع ایران به صورت شفاف و صریح بیان شد. سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: موضوع در دست پیگیری است و درباره اعزام هیأت کنسولی به عربستان هم موضوع با طرف عربستانی در دست گفت‌وگو است.

* سد پاشدان

وی درباره سد پاشدان اظهار داشت: وزارت خارجه به عنوان متولی دیپلماسی کشور موضوع تأمین حق‌آبه‌های ایران از رودخانه‌های مرزی و مشترک را به عنوان دستورکار خود پیگیری کرده است. در مورد افغانستان و هریرود سابقه موضوع به اوایل دهه ۱۹۹۰ برمی‌گردد. اعتراضات ما ثبت شده و موضوعی است که مستمر و مداوم در دستور کار داریم.

بقایی بیان کرد: همواره گفته‌ایم که آب‌هایی که از افغانستان به سمت ایران روان بوده است حقوقی را برای طرف‌های دو سوی مرز ایجاد می‌کند. موافقتنامه داریم و در خصوص سایر موارد براساس حقوق عرفی و حسن همجواری انتظار داریم مقامات افغانستان موضوع را به صورت جدی مدنظر قرار دهند. از همه ابزارها استفاده می‌کنیم. سفارت ما فعال است و سرپرست سفارت موضوع را در دست پیگیری دارد و از همه ظرفیت‌ها برای پیگیری موضوع استفاده می‌کنیم.

* هیچ وقت از میز مذاکره فرار نکردیم

وی درباره مذاکرات مستقیم با آمریکا اظهار داشت: اگر روند مذاکراتی را طی دو دهه نگاه کنید ما هیچ وقت از میز مذاکره فرار نکردیم و همیشه به گفت‌وگو قائل بودیم و آخرین موضع را عراقچی صریح بیان کرد و گفت که ما از مذاکره عزتمندانه و شرافتمندانه برای رفع تحریم‌ها و رفع نگرانی‌های طرف‌های مقابل درباره ماهیت برنامه هسته‌ای آمادگی داریم. این موضع ثابت ماست.

بقایی ادامه داد: اینکه به چه شکلی انجام شود باید با توجه به جمیع جهات و رویکرد و عملکرد طرف‌های مقابل باید درباره آن تصمیم گیری شود.

* اکسپو ژاپن

وی در پاسخ به سؤالی درباره انصرفا ایران از شرکت در نمایشگاه اکسپو در ژاپن گفت: اینکه ما به خاطر قرار گرفتن تابلوی ایران در کنار طرفی دیگر (رژیم صهیونیستی) در نمایشگاه اکسپو شرکت نکردیم، صحت ندارد.

بقایی بیان کرد: ما همه تلاش خود را طی دو سال و نیم گذشته صورت دادیم و متولی موضوع کس دیگری بود و تصمیم آنها حتما به دلایل موجهی صورت گرفته است. این خیلی امر عجیبی نبوده و تعداد دیگری کشورها هم انصراف دادند از جمله آفریقای جنوبی بنا به دلایلی که خودشان داشتند. ما تلاش خود را انجام دادیم و به تصمیم نهاد ذیربط احترام گذاشتیم.

* موضع روشن ایران درباره کریدورها

بقایی در پاسخ به سؤالی درباره موافقتنامه همکاری ایران و روسیه اظهار داشت: موافقتنامه جامعی است و بخش‌های متنوع از جمله انرژی و ... را در برمی‌گیرد. سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره گذرها و کریدورها و کریدور زنگه‌زور که سؤال یکی از خبرنگاران بود، بیان کرد: موضع ما در این خصوص روشن است و تأکید کردیم باید به حقوق حاکمیتی همه کشورها احترام گذاشته و مراقبت شود این همکاری‌ها عواقبی برای مباحث ژئوپلتیک نداشته باشد.

* نقض آتش‌بس در لبنان توسط اسرائیل

وی در پاسخ به سؤال درباره تداوم نقض آتش‌بس در لبنان توسط رژیم صهیونیستی و برخی گزارش‌ها مبنی بر اینکه این رژیم قصد ندارد در موعد مقرر از جنوب لبنان خارج شود، گفت: سابقه این رژیم نشان می‌دهد در عمل به تعهدات و قول و قرارها هیچ وقت جدی نبوده و هر وقت فرصتی پیدا کردند نقض تعهد کردند. در این مورد خاص طرف‌هایی (دو کشوری) که خود را ضامن آتش بس معرفی کردند، مسئولیت مستقیم و روشنی دارند که اجازه ندهند این رژیم آتش بس را به صورت مکرر نقض کند.

بقایی بیان کرد: این موارد هم جهات ذیربط در دولت لبنان و هم طرف‌هایی که به نوعی ذی مدخل و دخیل در این فرآیند بودند، باید به صورت جدی پیگیر باشند.

* گروگانگیری اتباع ایرانی توسط آمریکا

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال درباره وضعیت محمد عابدینی شهروند ایرانی بازداشت شده در میلان گفت: درباره اتباع ایرانی که در برخی از کشورها مورد تعقیب قرار گرفته و یا از سوی آمریکا درخواست استرداد شده را نوعی گروگانگیری می‌دانیم، چون اتهام اصلی آنها دور زدن تحریم‌های یکجانبه آمریکاست. اتهامی که اصل آن بی پایه و اساس است.

بقایی خاطرنشان کرد: نفس تحریم‌های یکجانبه آمریکا از لحاظ موازین حقوق بین‌المللی و قواعد حقوق بشری زیر سؤال و محکوم است. اینکه پوشش قضایی برای به دام انداختن اتباع ایرانی درست می‌کنند، غیرقانونی، غیراخلاقی و ضد حقوق بشری است.

وی گفت: مطالبه ما از کشورهای دیگر این بود که اجازه ندهند روابط دوجانبه خود را با ایران تحت تاثیر درخواست‌های غیرقانونی طرف‌های ثالث قرار بگیرد. همکاران در تهران و سفارت در رم و سرکنسولگری در میلان پیگیر موضوع بودند. امکانات کنسولی تا حودی برای ایشان فراهم شده که بتوانند با خانواده در تماس باشند و به صورت جدی این موضوع را در دست پیگیری داریم.

* رابطه با بحرین و مصر

بقایی درباره رابطه ایران با بحرین و مصر گفت: روندی که شروع شده به صورت پیوسته ادامه دارد و اینکه به چه شکل و جزئیاتی در دست پیگیری است به این اکتفا کنم که موضوع در دستورکار ایران و طرف‌های مقابل قرار دارد و امیدواریم به نتیجه مطلوب برسد.

* نگرانی از گفت‌وگو نداریم

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره مذاکره با دولت آمریکا بیان کرد: هیچ وقت در مورد مذاکره و گفت‌وگو با طرف‌های مقابل منعی نداشتیم. گفت‌وگو را هیچ وقت ترک نکردیم و همین الان شاهدیم که گفت‌وگوهای ما با طرف‌های اروپایی ادامه دارد چون به مشروعیت و حقانیت مسیر خود باور داریم و به خودمان اطمینان داریم و طرف‌های مقابل باید جوابگو باشند.

وی گفت: دو دهه است که درباره ماهیت برنامه هسته‌ای ایران شبهه پراکنی و ایجاد تردید می‌کنند. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را تحت فشار قرار می‌دهند، ولی هیچ کدام از آن ادعاها و اتهامات ثابت نشده است.

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: ما نگرانی از گفت‌وگو نداریم و قائل به این هستیم که برای رفع تحریم‌های ظالمانه وارد مذاکره شرافتمندانه و عزتمندانه شویم. اینکه چه شکل و شمایلی خواهد گرفت، مذاکره دوسویه است و بستگی دارد طرف‌های مقابل چه رفتار و رویکردی را در پیش بگیرند.

وی در پاسخ به سؤالی درباره کشتار شیعیان در پاکستان گفت: ما تروریسم را توسط هر کسی و در هر جایی محکوم می‌کنیم.

* خبرهای ساختگی و برای فتنه انگیزی

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره شایعات منتسب به عراقچی درباره خطرناک بودن دولت اسلامی در سوریه این موارد را صحیح ندانست و گفت:‌ خیلی مراقب باشید در جدی گرفتن و بازنشر خبرها و گزارش‌هایی که از همان ابتدا می‌شود در ماهیت و اصالت آن تردید کرد. این خبری که منتشر شده مطلقا درست نیست.

وی افزود: راه راستی آزمایی آن راحت است و می‌توانید به اصل مصاحبه‌های وزیر امور خارجه و سخنان دیگر مقامات رجوع کنید و ببینید این خبرها واقعا ساختگی و برای فتنه انگیزی بین کشورهای منطقه طراحی می‌شود و یکی دو تا هم نیست و در این روزها با توجه به تحولات منطقه می‌شود حدس زد که از چه منابع و منشایی این خبرها ساخته و پرداخته می‌شود.

* خبرنگار بازداشتی ایتالیا در ایران

این دیپلمات ارشد ایرانی درباره بازداشت خبرنگار ایتالیایی در ایران هم که سؤال یکی از خبرنگاران بود، اظهار داشت: وزارت ارشاد و اداره رسانه‌های خارجی به عنوان متولی موضوع خبرنگاران خارجی بیانیه روشنی را صادر و اشاره کردند که ایشان به دلیل نقض قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران بازداشت شده است.

بقایی اضافه کرد: جزئیات را پیشنهاد می‌کنم از سخنگوی قوه قضائیه سؤال کنید. تا جایی که می‌دانیم موضوع در مرحله تحقیقات است.

* گفت‌وگو با سه کشور اروپایی در ژنو

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره گفت‌وگوها با سه کشور اروپایی که قرار است ۲۴ دی ماه در ژنو برگزار شود نیز اظهار داشت: این گفت‌وگوها هفته آینده ۲۴ و ۲۵ دی‌ماه در ژنو برگزار خواهد شد و ادامه گفت‌وگوهایی است که در آذرماه با سه کشور اروپایی و نماینده سیاست خارجی اتحادیه اروپا داشتیم.

وی افزود: طیف گسترده‌ای از موضوعات اعم از موضوعات منطقه‌، روابط دوجانبه با اتحادیه اروپا و موضوع هسته‌ای بحث خواهد شد. ادامه روندی است که از قبل توافق شده بود و گام دیگری است در روند گفت‌وگو بین ایران و سه کشور اروپایی. موضوع هسته‌ای و رفع تحریم‌ها هم یکی از موضوعات مطرح در این گفت‌وگوهاست.

* خدمات کنسولی به ایرانیان خارج از کشور

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤال دیگری ارائه خدمات کنسولی را یکی از وظایف اساسی وزارت خارجه برشمرد و گفت: همیشه دغدغه ما این بوده که خدمات کنسولی به شکل روان و راحت در اختیار هموطنان در خارج از کشور قرار می‌گیرد. در بخش روابط عمومی خود پذیرای انتقادها و پیشنهادهای هموطنان در خصوص مباحث کنسولی بوده و هستیم و اگر شکایتی داشته باشند به صورت جدی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

* سفر عراقچی به پکن

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر عراقچی به چین هم گفت: سفر به چین سفر بسیار مهمی بود. اولین سفر دوجانبه وزیر امور خارجه به خارج از منطقه بود.

وی ادامه داد: این اهمیت روابط ایران و چین را نشان می‌دهد. در این گفت‌وگوها روند اجرایی شدن برنامه همکاری جامع ایران و چین بررسی شد و در خصوص حوزه‌های مختلف اقتصادی شامل انرژی‌های تجدیدپذیر بحث شد و معاون وزیر نیرو در امور انرژی‌های تجدیدپذیر و معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه عراقچی را همراهی می‌کردند.

بقایی گفت: تمرکز ما بر گسترش و تقویت همکاری‌ها در حوزه اقتصاد، تجارت و انرژی بود.

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: بیانیه مشترک و مجموعه تفاهمات مشترک بعد از سفر منتشر شد که در آن مواضع مشترک دو وزیر به صورت مدون بیان شده است. در مورد موضوعات منطقه صحبت شد با توجه به نقش مهم چین و وزن سیاسی این کشور در سطح بین‌المللی و منطقه‌ای مشورت‌های خوبی درباره تحولات منطقه صورت گرفت که در راستای منافع منطقه غرب آسیا و منافع دو کشور مفید است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 5
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 5
  • US ۱۱:۴۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۷
    2 1
    رئیس بانک مرکزی باید با وزیر اقتصاد یک وزارت جوابگو ایجاد کنند ، این حق و عدالت نیست که خزانه داری کشور پاسخگو نباشد
  • US ۱۱:۴۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۷
    3 1
    مشکل اگر سیاسی نیست! آذربایجان چرا با ترکیه هماهنگ علیه رانندگان ایران وارد عمل شد!
  • US ۱۲:۰۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۷
    0 1
    بله درست می فرمایید
  • IR ۱۷:۱۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۷
    0 2
    شما اول بتونید سفارت خودتون توی سوریه تحویل بگیرید بعد
  • DE ۱۷:۳۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۷
    1 0
    کدام حاکمیت و تمامیت ارضی و عزت ؟؟؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس