سرویس دفاع و امنیت مشرق _ علی رغم اینکه با سقوط دولت بشار اسد در دمشق، رهبران هیات تحریرالشام در تلاش برای امتناع از درگیری جدید و دریافت حداکثر کمک های مالی و معیشتی از کشورهای خارجی هستند اما همچنان آتش جنگ در مناطق مختلف سوریه شعله ور مانده و بعید است در آینده نزدیک شاهد صلح و ثبات در این کشور باشیم.
درگیری ها در مرز لبنان میان ارتش این کشور و برخی گروه های تروریستی حاضر در غرب سوریه، حملات متعدد نیروی هوایی اسرائیل به پایگاه های نظامی ارتش سابق سوریه و ادامه اشغال مناطقی در جنوب و جنوب غربی سوریه و دامنه های جولان از یک سو و درگیری سنگین ۱ ماهه میان نیروهای جیش الوطنی (مزدوران تحت امر ترکیه) و شبه نظامیان کُرد قسد (SDF) در حومه منبج و ساحل غربی فرات از مهمترین عوامل بی ثباتی در خاک سوریه بوده است.
شکست بزرگ صنعت پهپادی ترکیه در نبرد با شبه نظامیان کُرد
در سالهای اخیر صنایع تسلیحاتی ترکیه تبلیغات بسیار زیادی برای پهپادهای رزمی خود انجام داده و کشورهای زیادی نیز اقدام به سفارش پهپادهای سری بیرقدار و عنقا کردند.
موفقیت کسب شده برای کشور ترکیه متاثر از نبردهایی نظیر لیبی و قره باغ بود که پهپادهای رزمی سری بیرقدار در برابر ارتش های فاقد سیستم های پدافند یکپارچه و مدرن جولان داده و پیروزی در میدان نبرد را به اسم خود مصادره کردند.
وقوع جنگ در اوکراین و سرنگونی تقریبا کامل ناوگان ۵۰ فروندی پهپادهای Bayraktar TB-۲ ارتش اوکراین در همان سال نخست توسط نیروی هوایی و پدافند روسیه نخستین آزمون جدی بود که عیار واقعی پهپادهای رزمی ترکیه را مورد سنجش قرار دهد؛ انهدام کامل پهپادهای خریداری شده توسط اوکراین حتی اعتراض مقامات رسمی این کشور را نیز به دنبال داشت.
اما فرماندهان نظامی ارتش ترکیه گمان می کردند در درگیری در سطح حمله به مواضع شبه نظامیان قسد در شمال سوریه و اطراف شهر منبج همچنان بتوانند روی توان پهپادهای رزمی خود حساب باز کنند؛ اما به شکل عجیبی پهپادهای رزمی بیرقدار و آک سونگور ترکیه در هفته های اخیر توسط تسلیحات پدافندی ناشناخته شبه نظامیان کُرد سرنگون شدند.
این مسئله موجب شد تا ترک ها تقریبا ناوگان پهپادی خود را از میدان خارج کرده و دست به بمباران سنگین مناطقی نظیر مسکنه، دیر حافر و کوبانی در شمال شرقی استان حلب با جنگنده های سرنشین دار اف۱۶ خود بزنند؛ اتفاقی که به نوعی شکست بزرگ برای صنعت پهپادی این کشور و پایان تبلیغات اغراق آمیز در خصوص توانایی های آنها محسوب می شود؛ آن هم در شرایطی که خبری از یک ارتش کلاسیک با توان هوایی و پدافندی بالا (مشابه روسیه) نبود و ارتش ترکیه در برابر یک گروه شبه نظامی (SDF) قرار گرفته اند.
ویدئوی مربوط به سرنگونی پهپاد ارتش ترکیه توسط نیروهای قسد
نگاهی به تلفات سنگین گروه های تحت حمایت ترکیه در نبردهای شمال سوریه
علاوه بر بحث ناکامی در ایجاد پوشش هوایی، ارتش ترکیه از پوشش پدافندی مناسب برای مزدوران تحت امر خود روی زمین نیز عاجز بوده است.
حمله شبه نظامیان کرد با موشک ضد زره به مقر ارتش ترکیه در شرق حلب
در یک ماه اخیر و پس از عقب نشینی نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) از شهر منبج، گروه های تحت حمایت ترکیه (جیش الوطنی) در تلاش برای تصرف شهرهای ساحل غربی فرات نظیر مسکنه و دیرحافر و کنترل سد تشرین و پل قره قوزاق روی رودخانه فرات بودند.
حملات پهپادی نیروهای قسد به گروه های تحت حمایت ترکیه در استان حلب
اما ده ها مورد حملات پهپادی شبه نظامیان کرد در این منطقه مجالی به رقیب برای پیشروی موفق نداده است؛ ارتش ترکیه حتی دست به استقرار رادارهای مخصوص کشف ریزپرنده ها در نزدیکی میدان نبرد زد.
اما خود این تجهیزات راداری نظیر سامانه جدید Serhat نیز هدف حملات پهپادی شبه نظامیان قسد قرار گرفتند تا پس از سرنگونی پهپادهای رزمی بیرقدار، تجهیزات زمینی ارتش ترکیه نیز در میدان نبرد سرکوب شده باشند.
انهدام رادار نظارتی Serhat ارتش ترکیه توسط پهپاد FPV نیروهای قسد