کد خبر 1675812
تاریخ انتشار: ۱۱ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۶
.

کشور افغانستان پیش‌تر با آبگیری سد سلما و اخیراً نیز با تکمیل سد پاشدان حقابه ایران از هریرود را ضایع کرده و این اقدام تهدید برای تأمین آب شرب شهر ۴میلیون‌نفری مشهد محسوب می‌شود.

به گزارش مشرق، اختلاف ایران و افغانستان بر سر آب‌های مشترک مرزی موضوع تازه‌ای نیست و پیش‌تر شاهد بودیم که افغانستان با تکمیل بند کمال‌خان روی هیرمند و آبگیری سد بخش‌آباد روی فراه‌رود هامون را تشنه نگه‌داشته و مردم سیستان و بلوچستان و ایالت نیمروز در افغانستان را دچار مشکل کرده است.

هریرود نیز دیگر حوضه آبریز مورد اختلاف بود که همسایه شرقی چندسال پیش با آبگیری سد سلما، میزان آب ورودی به ایران از این رودخانه را کاهش داده و تأمین آب شرب خراسان رضوی را دچار مشکل کرده بود، اکنون نیز به‌نظر می‌رسد تکمیل سد پاشدان روی سرشاخه‌ دیگری از هریرود، به‌معنای قطع جریان آب این رودخانه به داخل کشورمان باشد، اقدامی که به‌طور قطع خلاف حقوق محیط‌زیستی بشر است و مردم شهر مشهد را دچار مشکل خواهد کرد.

در رابطه با این موضوع، دکتر محسن موسوی خوانساری؛‌ دکترای مدیریت منابع آب گفت: رعایت حقوق آب‌های مرزی در بسیاری کشورهای همجوار رعایت می‌شود، به‌طور مثال در غرب کشور خودمان بیش از ۳۲ رودخانه وجود دارد که به عراق می‌ریزد و ایران اغلب تقسیم ۵۰درصدی حقابه را رعایت می‌کند، همچنین در حوضه آبریز هریرود نیز توافقی با ترکمنستان داریم که حقابه این کشور بر اساس توافق را در «سد دوستی» به آنها تحویل می‌دهیم.

وی ادامه داد: درخصوص هریرود معاهده یا تفاهمی با افغانستان نداریم و این کشور در سرشاخه‌های هریرود پیش‌تر «سد سلما» و اکنون سد «پاشدان» را آبگیری کرده است. اگرچه معاهده‌ای وجود ندارد اما بر اساس مصوبات سازمان ملل متحد، در کشورهای همجوار که دارای رودخانه‌های مرزی مشترک هستند، باید حقابه پایین‌دست رعایت شود و حقوق محیط‌زیستی حقابه‌بران پایمال نشود، لذا دولت افغانستان نیز باید این حقوق را رعایت کند.

این دکترای مدیریت منابع آبی گفت: هریرود بخشی از آب شرب شهر ۴میلیون‌نفری مشهد را تأمین می‌کند که این موضوع باید مورد توجه دولت‌مردان افغانستان باشد اما متأسفانه این اتفاق نیفتاده است و پیش‌تر نمونه آن را در سد سلما و اکنون در سد پاشدان می‌بینیم.

موسوی خوانساری در پاسخ به این سؤال که آیا امکان پیگیری حقوقی در سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی وجود دارد، گفت: بله، این امکان وجود دارد، البته اگر معاهده‌ای بود شرایط پیگیری نیز راحت‌تر بود اما بازهم بنا بر مصوباتی که سازمان ملل متحد درباره رعایت حقوق محیط‌زیستی به‌عنوان یکی از حقوق بشر دارد، می‌توان موضوع را از جنبه حقوقی پیگیری کرد اما بهتر این است که چنین مسائلی میان دو کشور همجوار حل‌وفصل شود.

وی افزود: کشور ما خیلی زودتر از اینها باید اقدام می‌کرد و« سازمان مشترک حوضه آبریز هریرود» را میان ایران، افغانستان و ترکمنستان تشکیل می‌داد. در این سازمان مسائل مشترک این ۳ کشور دیده می‌شد اما خیلی دیر اقدام کردیم، در مورد ارس هم همین اتفاق افتاد و کوتاهی کشور ما منجر به این شد که در آنجا نیز به مشکل بخوریم، اصولاً در کشورهایی که رودخانه مرزی مشترک دارند، باید وزارت امور خارجه در بحث محیط زیست فعال باشد اما در ایران این فعالیت تازه شروع شده است و سال‌های قبل محیط زیست اولویت این وزارتخانه نبوده است.

این کارشناس تأکید کرد: زمانی که بحث آب‌های مرزی مطرح می‌شود، پشت‌پرده آن تبادلات سیاسی و اقتصادی و معاملات برد ـ برد وجود دارد و هر دو کشور باید نفع ببرند.

موسوی خوانساری در پایان گفت: این اقدام افغانستان می‌تواند ترکمنستان را نیز دچار مشکل کند چراکه مسلماً اگر آب به سد دوستی نرسد، فعالیت کشاورزی ترکمنستان در پایین‌دست این سد دچار مشکل می‌شود.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 19
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۱۳:۰۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    1 0
    مبارک
  • IR ۱۳:۰۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    2 0
    مسئولینی که دو سال پیش بر سر مسئله هیرمند کوتاهی کردند کجا تشریف دارند!؟ نتیجه اون دیپلماسی همین میشه
    • IR ۱۸:۱۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
      0 0
      کوتاهی نکردن . طالبان قلدری کرد .
    • IR ۱۳:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۲
      0 0
      اغلب مسئولین ایران از اتباع خارجی هستن
  • alira IR ۱۳:۲۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    1 0
    هر دم از این باغ ....
  • IR ۱۳:۳۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    1 0
    موشک بزنید تا این طالبان بفهمه یه من آب چه قدر کره داره
    • IR ۱۸:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
      1 0
      اونا هم تماشاتون میکنن .. افغانی ها همین الان از داخل ایران میتونن نابودمون کنن
    • IR ۱۸:۱۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
      1 0
      دو تا موشک دارین همه جا رو میخواهید بزنید
    • US ۰۹:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۲
      0 0
      دقیقا
  • IR ۱۳:۴۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    2 0
    لااقل به اندازه ١٥ ميليون مهاجر افغاني بايد آب بگيريد...افغانها را اخراج كنيد.
  • IR ۱۴:۲۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    0 0
    دو صد گفته چون نیم کردار نیست
  • محمدی IR ۱۴:۵۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    2 0
    به فکر سوبسید برای اتباع باشید بابا ما آب می خوایم چکار؟
  • IR ۱۵:۱۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    1 0
    خخخخخخ
  • IR ۱۵:۲۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    3 0
    به سایت های افغانی مراجعه کنید. افغان ها به خون ایرانی ها تشنه هستند. چرا به 6 میلیون افغانی پناه داده اید؟ آیا نتیجه ای جز افزایش خصومت و طلبکاری افغانها داشته؟ اگر کارگر نجیب می خواهید از یمن بیاورید.
  • IR ۱۷:۴۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    3 0
    خدا به خیر کنه. دیگه کجا مونده خبر بد نشنویم. 8 میلیون افغانی تو مملکتمونن برای حق آبه به افغانستان التماس میکنیم. مسئولان نالایق و بی لیاقت. همشون از دم.
  • IR ۱۸:۱۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    3 0
    همین مونده بود از طالبان پس گردنی بخورید . بی عرضه ها
  • هادی IR ۲۱:۰۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    0 0
    جمهوری اسلامی ایران و مسئولینش تماشاچی های بسیار خوبی برای نابودی ایران هستن. شرق و غرب و بالا و پایین مملکت دارن حقابه ایران رو میدزدن و آقایان فقط تماشا میکنن. لذتش رو ببرید که به زودی انشالله تموم میشه این کارهاتون.
  • هادی IR ۲۱:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    0 0
    جمهوری اسلامی با این مسئولین به تنها چیزی که فکر نمیکنه وضعیت ملته. اون از ارس،این از هریرود، اون از هیرمند. داخل کشور هم که نگم بهتره.
  • IR ۱۳:۳۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۳
    0 0
    خدا ازشون نگذره حق خودمون رو به خودمون نمیدن

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس