کد خبر 198431
تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۹:۰۲

حدود یک هفته از انتخابات ایتالیا می‌گذرد. انتخاباتی که هیچ یک از گروه‌های سیاسی این کشور، اکثریت قوی را برای تشکیل دولت به دست نیاورد تا سومین قدرت اقتصادی منطقه پولی یورو در بن بست سیاسی قرار بگیرد.

به گزارش مشرق به نقل از رجا، رقابت اصلی انتخابات، میان دو حزب سنتی راست میانه رو به رهبری «برلوسکونی» و چپ میانه رو به رهبری «برسانی» بود.

اما نتیجه انتخابات ایتالیا به قدری برای اروپا ناامید کننده و شگفت آور بود که بلافاصله پس از مشخص شدن آرا بر بورس و بازارهای این اتحادیه اثر منفی گذاشت، نتیجهای که همزمان با به صدا درآوردن زنگ خطر بورسها و محافل اقتصادی، شاخکهای جامعهشناسان و تحلیلگران مسائل اجتماعی اروپا را نیز حساس کرده است که به راستی معنای انتخاب مردم ایتالیا چیست؟

بر اساس نتایج به دست آمده ائتلاف چپ میانه متعلق به «پی‌یر لوئیجی برسانی» با تنها ۱۲۵ هزار رای بیشتر در «مجلس نمایندگان» پارلمان ایتالیا پیروز شد اما در مجلس «سنا» نتوانست اکثریت را به دست آورد و نتیجه را به ائتلاف راست میانه به رهبری سیلویو برلوسکنی و حزب جدید التاسیس ۵ ستاره که رهبری آن را یک دلقک و کمدین ایتالیایی بر عهده دارد، واگذار کرد. به این ترتیب تشکیل دولت که نیازمند برتری یک حزب در هر دو مجلس پارلمان است، در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است.

 «پی یر لویجی برسانی»، رهبر ائتلاف چپ میانه رو، می‌گوید حاضر نیست با راستهای میانه رو به رهبری «سیلیو برلوسکونی» ائتلاف عظیم تشکیل دهد. این مساله کمکی به حل بن بست سیاسی ایتالیای پس از انتخابات نخواهد کرد چرا که راست میانه رو به رهبری برلوسکونی توانسته اکثریت در سنا را کسب کند و سناتور‌ها در انتخاب نخست وزیر آتی ایتالیا نقش تعیین کننده‌ای دارند.

اما نمی‌توان از نقش سومین حزب راه یافته به پارلمان جنبش پنج ستاره به رهبری دلقک معروف ایتالیایی‌ها «پپه گریلو» صرف نظر کرد. حالا کلید حل بحران سیاسی ایتالیا در دست وی است چرا که او اگر با یکی از احزاب راست و یا چپ ائتلاف کند آن حزب می‌تواند دولت تشکیل دهد. به همین دلیل «ناپولیتانو»، رییس جمهوری ایتالیا خواسته تا با «گریلو» در اولین فرصت دیداری داشته باشد تا بهتر بداند که رهبر این گروه که توانست رای بسیای از معترضان ایتالیا را جلب کند بیشتر به سمت کدام گروه یا حزبی برای ائتلاف متمایل است.

در همين زمينه یک کار‌شناس مسائل اروپا در گفتگو با رجانیوز با اشاره به وضعیت بحرانی در ایتالیا گفت: نتایج انتخابات ایتالیا نشان می‌دهد که بحران اقتصادی که گریبانگیر منطقه یورو شده به بعد سیاسی نیز کشیده شده و در زمان فعلی ایتالیا را با بحران سیاسی مواجه کرده است.

وی ادامه داد: اینکه مردم ایتالیا منجی سیاست و اقتصاد خود را یک دلقک می‌دانند بیانگر آن است که در این کشور سیستم از حالت تعادل خارج شده و دچار یک هرج و مرج و آنارشیسم شده است.

این کار‌شناس مسائل اروپا تاکید کرد: اینکه چالش اقتصادی به یک چالش سیاسی بدل شده است و سومین قدرت اقتصادی اروپا را با بحران مواجه کرده است، فصل جدیدی از اتفاقات را می‌تواند در منطقه یورو دامن بزند.

وی با بیان اینکه اگر احزاب سیاسی موفق به تشکیل دولت نشوند باید انتخابات مجدد برگزار شود گفت: در حال حاضر شواهد نشان می‌دهد که دامنه بحران سیاسی ایتالیا می‌تواند به کشورهایی همانند اسپانیا منتقل شود و این خود می‌تواند جرقه‌ای باشد برای دور جدید اعتراضات در دیگر کشورهای اروپایی باشد که از بحران اقتصادی رنج می‌برند.

وی ادامه داد: دور جدید اعتراضات اگر شکل بگیرد یک تفاوت قابل ملاحظه با اعتراضات قبلی دارد و آن اینکه دامنه این اعتراضات به ساختار سیاسی جوامع اروپایی کشیده می‌شود و این ساختار نظام لیبرال دموکراسی را تضعیف خواهد کرد.

بپه گریلو ۶۴ ساله که پیش از این یک کمیدن و دلقک ایتالیایی بوده در رشته اقتصاد بازرگانی تحصیل کرده است. او با زیر سوال بردن توانایی سیاستمداران ایتالیایی، بخش زیادی از آراء را کسب کرد و به پدیده این دوره از انتخابات ایتالیا بدل شد. کاهش تعداد نمایندگان مجلس، خروج از حوزه پولی یورو و مخالفت با طرح‌های ریاضتی از جمله پیشنهاداتی بودند که جنبش او را به یکی از مهم‌ترین نیروهای سیاسی ایتالیا تبدیل کرد.

گریلو روز گذشته بار دیگر تاکید کرد جنبش تحت رهبری او به دولت آینده ایتالیا رای اعتماد نخواهد داد چرا که خواستار تغییرات بنیادی است.

در همین حال شبکه تلویزیونی یورونیوز گزارش داد، انتخابات پارلمانی در ایتالیا پیام روشنی به سایر کشورهای اروپایی بود. رای دهندگان ایتالیایی به شدت از سیاستهای ریاضتی در کشورشان ناراضی بودند. اعمال سیاستهای ریاضتی در بسیاری از کشورهای اروپایی دنبال می‌شود و رای مردم ایتالیا و احتمال گسترش نارضایتی‌ها دولتهای اروپایی را نگران کرده است.

دویچه وله نیز گزارش داد اعلام نتایج انتخابات ایتالیا موجب نگرانی زیادی در سطح اروپا شده است به طوری که وزیر دارایی آلمان نیز ضمن ابراز نگرانی از این وضعیت، خواستار اقدام سریع سیاستمداران ایتالیایی شده است.

بی‌ثباتی سیاسی ایتالیا همچنین موجب کاهش شدید ارزش سهام و اوراق قرضه در بازارهای مالی این کشور شده است، نرخ بهره استقراض اوراق قرضه دولت ایتالیا نیز به شدت افزایش یافته و رئیس جمهور ایتالیا با هدف کاهش نگرانی‌ها نسبت به بی‌ثباتی سیاسی این کشور، تاکید کرد، وی بسیار شاد و خوشحال است.

به نظر مي‎رسد انتخابات ايتاليا و نتايج آن يك پيام واضح را براي سياستمداران اروپا ارسال كرده است، اينكه با كشيده شدن بحران از ساختارهاي اقتصادي به ساختارهاي سياسي اين اتحاديه، شايد تا سال ديگر مجموعه‎اي به نام اتحاديه اروپا وجود خارجي نداشته باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس