گروه گزارش ویژه مشرق؛ گوشی های هوشمند ، تلفن همراه هاي پیشرفته با قابلیت های خاص و کاربردهایی نظیر کامپیوترهای شخصی هستند و يكي از مهم ترين ويژگي اين نوع گوشي ها قابلیت هایی مثل اتصال به اینترنت و ایمیل و تنظیمات مشخص ميباشد.
بنابراین تفاوت های مهم گوشی های هوشمند و گوشی های معمولی می تواند در زمینه قیمت و قابلیت های سطح بالای این گوشی ها باشد. مثلاً گوشی های هوشمند 2007 همگی دارای پشتیبانی کامل و پیشرفته ایمیل هستند.
گوشي هاي هوشمند را معمولاً می توان با یک دست کنترل کرد و همه کارها را با یک دست انجام داد.
اندرويد
اندروید در اکتبر سال 2003 در ایالت کالیفرنیای آمریکا توسط اندی رابین به وجود آمد. دوسال بعد، گوگل سیستم عامل اندروید را به دست گرفت و آن را در سال 2007 تکمیل و معرفی کرد.
بعد از یک سال بود که اولین ورژن کامل اندروید در سال 2008 معرفی شد. اولین نسخه بیشتر کارایی اینترنتی داشت و عملا توانایی رقابت با هیچ سیستم عامل دیگری را نداشت. پس از آن، اندروید 1.1 فقط برای یک گوشی آمد.در سال 2009 اندروید 1.5 به همراه کرنل 2.6.27 معرفی شد.
سیر تکاملی اندروید به نهایت سرعت خود رسید تا جایی که اندروید بر روی کامپیوتر برای تست برنامه نویسان قابل اجرا شد.
در سال 2010 اندروید 2.2 معرفی شد که از فلش 10.1 پشتیبانی میکرد و ازصفحه کلید جدید با زبان های مختلف بهره میبرد. از قابلیت های جدید به کار رفته در این نسخه، ویجت های جدید بود.
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/27/294571_697.jpg)
چندی نگذشت که با فرا رسیدن دسامبر 2010 نسخه جدیدی به مجموعه اندروید اضافه شد. اندروید 2.3 قابلیت استفاده از NFC و تماس اینترنتی را به کاربر میداد. این نسخه هم اکنون نیز در میان کاربران هواداران زیادی دارد. این نسخه بر پایه کرنل 2.6.35 بود.
قدم بعدی گوگل در اندروید، بازار تبلت ها بود. به همین خاطر اندروید 3.0 را معرفی نمود. این ورژن برای صفحه نمایش های بزرگتر بهینه شده بود.
در سال 2011 با ظهور پردازنده های 2 هسته و 4 هسته ای برای گوشی های هوشمند، گوگل سیستم عامل جدید وقدرتمند خود را معرفی نمود تا گوشی هایی مثل Galaxy SII علاوه برداشتن سخت افزاری خوب، سیستم عاملی پرقدرت هم داشته باشند. در این نسخه جدید قابلیت تشخیص چهره برای باز کردن قفل یا Face Unlock افزوده شد.
با توجه به رشد ساخت گوشي هاي هوشنمد در سال هاي اخير و افزايش علاقه مردم به استفاده از اين نوع گوشي ها ، آشنايي با اندرويد به عنوان مهم ترين سيستم عامل اين گوشي ها ضروري به نظر مي رسد . با تجربه اي كه پس از شروع جنبش ها در كشورهاي منطقه و كاربرد شبكه هاي اجتماعي و فضاي سايبر كسب شد ، نقش گوشي هاي هوشمند به عنوان يك سيستم رايانه اي همراه در آشوب هاي اجتماعي مي تواند بسيار پر رنگ و حساس باشد.
همانطور كه شاهد هستيم در ماههاي اخير برخي از گروههاي مخالف با جمهوري اسلامي اقدام به معرفي برنامه هاي مهمي از آنرويد كرده اند كه مي تواند به عنوان ابزارهاي كمكي به مخالفان در شدت بخشيدن به مبارزاتشان باشد. مي توان از اين مبحث با عنوان« تهديدات آندرويدي » ياد كرد
«simon » نخستين گوشي هوشمند
اولین گوشي هوشمند که Simon نام داشت، توسط IBM در سال 1992 ساخته شد. این گوشی که یک محصول مفهومی بود در آن سال در نمایشگاه محصولات کامپیوتری COMDEX در لاس وگاس به نمایش در آمد. این محصول در سال 1993 در فروشگاه های عمومی و در کنار موبایل های دیگر عرضه شد.
این گوشی دارای تقویم، دفترچه تلفن و آدرس، ساعت جهانی، ماشین حساب، برنامه Notepad، email و بازی بود. Simon هیچ دکمه فیزیکی نداشت و با استفاده از صفحه نمایش لمسی با انگشت یا قلم نوری، قابلیت شماره گیری را داشت و متن هم از طریق صفحه کلیدی که روی صفحه نمایش نمایان می شد، قابل تایپ بود. در مقایسه با گوشی های هوشمند امروزی، simon در سطح بسیار پایینی قرار داشت.
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294470_403.png)
تصوير نخستين گوشي هوشمند به نام simon كه در سال 1992 توسط IBM ساخته شد.
برنامه «واي فاي»
قابليت اتصال به شبكه اينترنت از طريق wifi مي تواند مهم ترين مشخصه قابل سرمايه گذاري در آشوب هاي اجتماعي باشد . در هنگام وقوع يك بحران مي توان با ايجاد محدوديت در استفاده از تلفن هاي همراه و اتصال به شبكه اينترنت تا حدي ارتباطات آشوبگران را كم نموده و مانع گسترش آشوب شد .
در گوشي هاي هوشمند با فعال نمودن سيستم « واي فاي » اينترنت بي سيم گوشي چنانچه در مركزي يك ارائه كننده اينترنت پر سرعت باشد كاربران با حشور در ان محدوده و برقراري ارتباط مستقيم با آن مركز از طريق شبكه اينترنت و يا اپليكيشن هاي گوسي مي توانند ارتباطات وسيع و پر سرعتي را داشته باشند . شبيه به اين پروژه را در نا آرامي هاي سوريه شاهد هستيم .
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294471_792.jpg)
برنامه « وايبر»
وایبر، اپلیکیشنی است که برای آیفون و گوشیهای اندرویدی طراحیشده و به کاربران این امکان را میدهد تا تماسهای تلفنی و ارسال پیامهای رایگان را با هر کاربر دیگری که این اپلیکیشن را بر روی دستگاه خود نصب کرده باشد، تجربه کند.
در مکالمات اینترنتی از فرکانس استفاده نمي شود و در عمل با کدگذاریهایشان راه را برای رمز گشایی از مکالمات پرپیچ و خم تر میکنند. در حال حاضر به مخالفان فعال جمهوري اسلامي در كشور توصيه مي شود از اين برنامه براي ارتباطات خود استفاده نمايند.
این اپلیکیشن شبیه اسکایپ است با این تفاوت که کاربر نیازی به اضافهکردن آیدی دیگر کاربران به لیست تماسهای خود نخواهد داشت
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294472_420.png)
برنامه«پروتِست۴»
اپلیکیشنی است كه به نوعي معترضان مختلف را در سراسر دنيا با هم آشنا كرده و امكان تماس به آنها را مي دهد .
به هر کسی این قدرت را میدهد تا یک تظاهرات را پایهریزی کرده و سپس دیگران را دعوت کند تا از طریق شبکه اجتماعی به او بپیوندد.
پس از پیوستن دیگران، این فرصت برای کاربری که این حرکت را برنامهریزی کرده ایجاد میشود تا به طور ویژه با افرادی که به این حرکت اجتماعی پیوستهاند در تماس باشد، مطالبی را با انها شریک شود و به صورت زنده عکسهایی را بر روی دیواری که برای آن تظاهرات ترتیب داده شده منتشر کنند.
از جمله ویژگیهای کلیدی این سرویس میتوان موارد زیر را برشمرد:
-مطلعشدن از تظاهراتهایی که در اطراف شما در حال پایهریزی است
- جذب افراد جدید برای پیوستن به تظاهرات شما
-ابزار شگفتانگیز مدیریت جمعیت با قابلیت انتشار نظرها و عکسهای تولیدشده توسط معترضان حاضر در تظاهرات
- ارتباط یکبهیک با هر فردی که پیش از این در تظاهراتی که ترتیب داده بودید شرکت کرده است.پروتِست۴ برای پلتفورمهای آیفون، گوشیهای اندرویدی و فیسبوکی در دسترس است.
![](http://www.mashreghnews.ir/files/fa/news/1391/12/26/294473_141.png)
برنامه « بمبوزر»
با استفاده از اين برنامه میتوان هنگام برگزاری آشوبهاي خیابانی پخش زنده و آنلاین آنها پرداخت . دشمنان جمهوري اسلامي ايران در معرفي اين اپليكيشن به مخالفان در فضاي مجازي از آن به عنوان « ابزار خط مقدم شهروند خبرنگار» ياد مي كنند.
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294474_623.png)
بمبوزر ، این امکان را به کاربران میدهد تا ویدوئوهای خود را به صورت زنده و مستقیم از طریق گوشیهای موبایل خود مخابره کنند. این اپلیکیشن در انقلاب مصر از سوي معترضان به عنوان يكي از برنامه هاي پرطرفدار و پر استفاده لقب گرفت.
اما آنچه باعث مي شود بَمبوز از سرویسهای اشتراک ویدئویی همچون یوتیوب، ویمئو و دیلی موشن محبوب تر و مطلوبتر بوده و در مواقع بحراني بيشتر مورد استفاده قرار گيرد امكان ارسال محتویات آن به سادگی و سرعت است كه میتوانند به صورت زنده با بینندگان به اشتراکگذاشته شوند.
این بدان معنا است که به جای اینکه كاربر ، تصاویری را ضبط کند و به خانه رفته و آنها را در وبسایتی قرار دهد ، وی امکان این را دارد که آنچه در پیش چشمانش در حال اتفاق است را با سرتاسر دنیا به صورت لحظهای شریک شود.
همچنین حسابکاربری بَمبوزر ، امکان اتصال به شبکههای اجتماعی دیگر همچون توئیتر و فیسبوک را دارد و این ویژگی این امکان را میدهد تا دوستان كاربر در این شبکهها به محض اینکه اقدام به مخابره ویديئویی شد ، از فعالیت كاربر باخبر شده و به دیگران پیشنهاد تماشای آن را بدهند.
بَم
بوزر در بیش از ۲۵۰ گوشی موبایل قابل اجرا است که آیفون، گوشیهای اندرویدی و ویندوز را شامل میشود.
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294475_606.png)
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294476_860.jpg)
برنامه « « I'm Getting Arrested»
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294477_634.png)
با نصب اين اپليكيشن بر روي گوشي خود مي توانيد پيغامي را در سيستم آندرويد خود وارد كرده و براي شماره اي خاص ارسال نماييد . طرز استفاده از اين برنامه به اين شكل است كه فرد قبل از رفتن به اجتماعات اعتراضي با وارد نمودن شماره دوست و يا خانواده خود متن پيامي را براي ارسال به آنها فعال مي كند و در صورت غير فعال نمودن آن قبل از انقضا ، پايام ارسال نمي شود اما در صورت دستگيري فرد و ضبط تلفن همراه او توسط پليس و حتي خاموش نمودن تلفن اين پيام پس از اتمام مدت ارسال مي گردد.
يكي از موارد مهم اين اپليكيشن در طراحي اين نرم افزار است به نظر مي رسد پس از فعال نمودن پيام ، اين پيام ارسال و در محلي ديگر ذخيره ميگردد و چنانچه اين شيوه به عناون شيوه اي مرسوم از سوي معترضان پذيرفته شود ، آماري همچون تعداد ، فرد فرد مشخص شركت كنندگان در بانكي جامع ذخيره مي گردد.
شايان ذكر است در جنبش وال استريت در امريكا تعدادي از شركت كنندگان از اين نرم افزار استفاده مي كردند. برای نصب این برنامه نیاز به گوشیهای آندروییدی است.
برنامه « اينستاگرام»
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294478_630.png)
اینستاگرام اپلیکیشنی رایگان است و برای کاربران اندروید است که به کمک آن عکس گرفته ، آن را ویرایش كرده و بر روی اینترنت به اشتراک میگذارید. این اپلیکیشن تا كنون از مرز ۵۰ میلیون کاربر هم عبور کرده است .
در شبکههای اجتماعی عکسهایی با فیلترهای زیبا و با حال و هوای پولارویدهای قدیمی دیدهاید که این تصور را در شما ایجاد کرده است که آن عکس لابد توسط عکاسی حرفهای و با دوربینی حرفهای گرفته شده است در حالیکه این عکسها به کمک اینستاگرام و با دوربینهای متوسط گوشیهای آیفون و یا اندرویدی گرفته شدهاند.
اکانتهای اینستاگرام به صورت پیشفرض طوری تنظیم شده است که قابل مشاهده برای عموم است .اما شما امکان این را خواهید داشت تا آن را خصوصی کنید تا دیگر کاربران امکان دیدن عکسهای شما را نداشته باشند.
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294479_164.jpg)
اساس کار اینستاگرام بر روی گوشیهای هوشمند است و نمي توان از کامپیوتر شخصی خود و به کمک مرورگر اینترنتی به مدیریت عکسهای خود پرداخت.
برای به اشتراکگذاشتن عکسها امکان این وجود دارد تا حساب کاربری را به گونهای تنظیم كرد تا یک نسخه از عکسها به صورت اتوماتیک به اکانت فیسبوک، توئیتر و فلیکر منتقل شود.میتوان ایمیل دیگران را وارد کرد تا آنها از عکسهای آپلود شده بر روی اینستاگرام مطلع شوند.
هربار که شما عکسی را در اینستاگرام وارد میکنید این امکان را خواهید داشت که انتخاب بکنید تا عکس ارسالی برای کدامیک از شبکههای اجتماعی که پیش از این وارد کرده اید فرستاده شود و یا چه کسانی عکسهای شما را ببینند.
نکتهای که اینستاگرام را جذاب میکند آپلود و به اشتراکگذاری سریع و راحت عکسها است. وقتی شما عکس را میگیرید شما میتوانید انتخاب کنید تا عکس را چه کسانی ببینند و پس از آن به صورت آنی- در صورت دسترسی به اینترنت- بر روی اینستاگرام و شبکههای اجتماعی که از پیش تعریف کردهاید، قرار میگیرد.
در صفحه ای از اپلیکیشن که شما میتوانید عکس بگیرید گزینهای وجود دارد که شما میتوانید عکسهایی که پیش از این در آلبوم موبایل شما موجود است را انتخاب کرده و از قابلیتهای اینستاگرام برای ویرایش و به اشتراکگذاری عکسها استفاده بکنید. فقط باید توجه داشته باشید که اینستاگرام عکسهای شما را به عکسهایی با کادر مربع تبدیل خواهد کرد.
پديده جديد در دوربين هاي عكاسي « دوربين هاي آندرويدي»
دوربين نيكون «s800c »
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294480_837.png)
شركت نیکون روز چهارشنبه دوربین ۱۶ مگاپیکسلی کولپیکس S800c را معرفی کرد تا اولین دوربینی را روانه بازار کند که با سیستمعامل اندروید کار میکند.
از جمله قابلیتهایی که اندروید برای این دوربین به ارمغان آورده میتوان به امکان دانلود کردن اپلیکیشنهای موبایل از فروشگاه گوگل و همچنین به اشتراکگذاری عکسها با گوشیهای هوشمند و تبلتهای نزدیک به دوربین اشاره کرد.
این گوشیها با امکان اشتراکگذاری عکس صاحب ویژگی متمایزی نسبت به دوربینهای عکاسی شدند که بسیار مورد اقبال کاربران واقع شد. به گونهای که بر اساس تحقیقی که شرکت گروه انپیدی انجام داده در سال ۲۰۱۱ بیش از یکچهارم عکسها و ویدیوهای گرفتهشده توسط گوشیهای هوشمند تولید شده اند.
رقمی که قطعا با اقبال اپلیکیشنهایی نظیر اینستاگرام و افزایش دارندگان گوشیهای هوشمند بیشتر هم خواهد شد.
دوربین S800c سعی داشته که آن خصوصیاتی را که گوشیهای هوشمند را محبوب کرده را در خود جمع کند. این دوربین امکان ارتباط به اینترنت را از طریق وایفای دارد و از طرفی این دوربین میتواند به یک گوشیهوشمند و یا تبلتی که اندروید بر روی آن است، بدون نیاز به ارتباط وایفای وصل شود.
صفحه ۳/۵ اینچی لمسی این امکان را میدهد تا کاربران به گوگلپلی دسترسی داشته باشند تا اپلیکیشنهای ویرایش عکس و یا شبکههای اجتماعی را همچون توییتر، فیسبوک و البته اینستاگرام دانلود کنند.
این دوربین همچنین میتواند تمامی اپلیکیشنهای گوشیهای هوشمند را اجرا کند و به کاربر امکان این را میدهد تا ایمیل بفرستند، در اینترنت به گشت و گذار بپردازند، به موسیقی گوشی بدهند و بازی کنند.
S800c نیکون، زوم 10X و همچنین قابلیت فیلمبرداری فول اچدی دارد. این دوربین که اندروید ۲/۳ معروف به نان زنجبیلی بر روی آن نصب شده، در خود جیپیاس دارد تا استفادهکنندگان از این دوربین بتوانند عکسهای خود را در نقشه نشانهگذاری کنند.
دوربين « آندرويدي سامسونگ »
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294481_475.png)
اندكي پس از اينكه نيكون خبري مبني بر توليد دوربيني با سيستم آندرويد كرد شركت سامسونگ هم در كنفرانسي كه در برلين برگزار كرد از ساخت دوربيني با نرم افزار داخلي آندرويد خبر داد .
این دوربین سامسونگ از نرمافزار داخلی اندروید ۴/۱ معروف به جلیبین بهره برده، سنسور آن از نوع سیموس و با کیفیت ۱۶ مگاپیکسل است.
لنز آن فاصله کانونی ۲۳-۴۸۰ میلیمتری را در بر میگیرد و زوم ۲۱ ایکس دارد. در پشت دوربین با الهام از طراحی گوشیهای هوشمند یک صفحه نمایش ۴/۸ اینچی اچدی دارد. از دیگر ویژگیهای سختافزاری این گوشی میتوان به پردازشگر ۴ هستهای آن نام برد. حساسیت سنسور آن تا ۳۲۰۰ افزایش مییابد و در دو نسخه ۳جی/وایفای و ۴جی/وایفای عرضه خواهد شد.
به واسطه سیستمعامل اندرویدی که این دوربین درون خود دارد، امکان استفاده از اپلیکیشنهای موجود در گوگلپلی برای آن فراهم آمده است. با این دوربین علاوه بر عکسبرداری امکان انجام بازی انگریبردز، مرور ایمیلها و صفحات اینترنتی، امکان استفاده از جیپیاس و یا به اشتراکگذاری عکسها از طریق اینستاگرام وجود دارد. این قابلیتها همان چیزی هستند که میتوان از آنها به عنوان معجزه دوربینگوشیها نامید.
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294482_104.png)
امکان ارتباط ۳جی و ۴جی از طریق جایگاههای میکروسیمکارت فراهم شده که شاید خبر خوبی برای کاربران ایرانی که از سیمکارتهای میکروسیم استفاده نمیکنند، نباشد.
دوربین گلگسی گزینهای را برای کنترل دستورات صوتی فراهم آورده تا کاربران این دوربین بتوانند بدون نیاز به تماس دوربین مجموعه دستوراتی را به دوربین بدهند. به عنوان مثال با گفتن "zoom in” و یا "shoot” دوربین به زومکردن لنز و عکسبرداری اقدام میکند.
دوربین گلگسی سامسونگ به صورت خودکار عکسهای شما را در رایانش ابری یا به عبارتی حافظهای که در اینترنت قرار گرفته، ذخیره کرده و امکان به اشتراکگذاری عکسها را به راحتی فراهم میکند. از طرفی دیگر همچنین امکان اشتراکگذاری با دستگاههای دیگر از طریق وای-فای وجود دارد.
به نظر مي رسد با توجه به آنچه از نظر گذشت مهم ترين مساله امنيت ملي در حوزه سايبر و مباحث مربوط به آن در حال حاضر گوشي هاي هوشمندي است كه با عنايت به جوان بودن ميانگين سني جمعيت كشور علاقه مندي هاي زيادي به استفاده از آن نيز مشاهده مي شود.
چنانچه اپليكيشن هاي معرفي شده و ديگر برنامه هاي مشابه براي آشوبهاي اجتماعي در ايران استفاده گردد خود مي تواند حوادثي به مراتب وسيع تر از فتنه 1388 ايجاد نمايد.
بنابراین تفاوت های مهم گوشی های هوشمند و گوشی های معمولی می تواند در زمینه قیمت و قابلیت های سطح بالای این گوشی ها باشد. مثلاً گوشی های هوشمند 2007 همگی دارای پشتیبانی کامل و پیشرفته ایمیل هستند.
گوشي هاي هوشمند را معمولاً می توان با یک دست کنترل کرد و همه کارها را با یک دست انجام داد.
اندرويد
اندروید در اکتبر سال 2003 در ایالت کالیفرنیای آمریکا توسط اندی رابین به وجود آمد. دوسال بعد، گوگل سیستم عامل اندروید را به دست گرفت و آن را در سال 2007 تکمیل و معرفی کرد.
بعد از یک سال بود که اولین ورژن کامل اندروید در سال 2008 معرفی شد. اولین نسخه بیشتر کارایی اینترنتی داشت و عملا توانایی رقابت با هیچ سیستم عامل دیگری را نداشت. پس از آن، اندروید 1.1 فقط برای یک گوشی آمد.در سال 2009 اندروید 1.5 به همراه کرنل 2.6.27 معرفی شد.
سیر تکاملی اندروید به نهایت سرعت خود رسید تا جایی که اندروید بر روی کامپیوتر برای تست برنامه نویسان قابل اجرا شد.
در سال 2010 اندروید 2.2 معرفی شد که از فلش 10.1 پشتیبانی میکرد و ازصفحه کلید جدید با زبان های مختلف بهره میبرد. از قابلیت های جدید به کار رفته در این نسخه، ویجت های جدید بود.
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/27/294571_697.jpg)
چندی نگذشت که با فرا رسیدن دسامبر 2010 نسخه جدیدی به مجموعه اندروید اضافه شد. اندروید 2.3 قابلیت استفاده از NFC و تماس اینترنتی را به کاربر میداد. این نسخه هم اکنون نیز در میان کاربران هواداران زیادی دارد. این نسخه بر پایه کرنل 2.6.35 بود.
قدم بعدی گوگل در اندروید، بازار تبلت ها بود. به همین خاطر اندروید 3.0 را معرفی نمود. این ورژن برای صفحه نمایش های بزرگتر بهینه شده بود.
در سال 2011 با ظهور پردازنده های 2 هسته و 4 هسته ای برای گوشی های هوشمند، گوگل سیستم عامل جدید وقدرتمند خود را معرفی نمود تا گوشی هایی مثل Galaxy SII علاوه برداشتن سخت افزاری خوب، سیستم عاملی پرقدرت هم داشته باشند. در این نسخه جدید قابلیت تشخیص چهره برای باز کردن قفل یا Face Unlock افزوده شد.
با توجه به رشد ساخت گوشي هاي هوشنمد در سال هاي اخير و افزايش علاقه مردم به استفاده از اين نوع گوشي ها ، آشنايي با اندرويد به عنوان مهم ترين سيستم عامل اين گوشي ها ضروري به نظر مي رسد . با تجربه اي كه پس از شروع جنبش ها در كشورهاي منطقه و كاربرد شبكه هاي اجتماعي و فضاي سايبر كسب شد ، نقش گوشي هاي هوشمند به عنوان يك سيستم رايانه اي همراه در آشوب هاي اجتماعي مي تواند بسيار پر رنگ و حساس باشد.
همانطور كه شاهد هستيم در ماههاي اخير برخي از گروههاي مخالف با جمهوري اسلامي اقدام به معرفي برنامه هاي مهمي از آنرويد كرده اند كه مي تواند به عنوان ابزارهاي كمكي به مخالفان در شدت بخشيدن به مبارزاتشان باشد. مي توان از اين مبحث با عنوان« تهديدات آندرويدي » ياد كرد
«simon » نخستين گوشي هوشمند
اولین گوشي هوشمند که Simon نام داشت، توسط IBM در سال 1992 ساخته شد. این گوشی که یک محصول مفهومی بود در آن سال در نمایشگاه محصولات کامپیوتری COMDEX در لاس وگاس به نمایش در آمد. این محصول در سال 1993 در فروشگاه های عمومی و در کنار موبایل های دیگر عرضه شد.
این گوشی دارای تقویم، دفترچه تلفن و آدرس، ساعت جهانی، ماشین حساب، برنامه Notepad، email و بازی بود. Simon هیچ دکمه فیزیکی نداشت و با استفاده از صفحه نمایش لمسی با انگشت یا قلم نوری، قابلیت شماره گیری را داشت و متن هم از طریق صفحه کلیدی که روی صفحه نمایش نمایان می شد، قابل تایپ بود. در مقایسه با گوشی های هوشمند امروزی، simon در سطح بسیار پایینی قرار داشت.
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294470_403.png)
تصوير نخستين گوشي هوشمند به نام simon كه در سال 1992 توسط IBM ساخته شد.
برنامه «واي فاي»
قابليت اتصال به شبكه اينترنت از طريق wifi مي تواند مهم ترين مشخصه قابل سرمايه گذاري در آشوب هاي اجتماعي باشد . در هنگام وقوع يك بحران مي توان با ايجاد محدوديت در استفاده از تلفن هاي همراه و اتصال به شبكه اينترنت تا حدي ارتباطات آشوبگران را كم نموده و مانع گسترش آشوب شد .
در گوشي هاي هوشمند با فعال نمودن سيستم « واي فاي » اينترنت بي سيم گوشي چنانچه در مركزي يك ارائه كننده اينترنت پر سرعت باشد كاربران با حشور در ان محدوده و برقراري ارتباط مستقيم با آن مركز از طريق شبكه اينترنت و يا اپليكيشن هاي گوسي مي توانند ارتباطات وسيع و پر سرعتي را داشته باشند . شبيه به اين پروژه را در نا آرامي هاي سوريه شاهد هستيم .
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294471_792.jpg)
برنامه « وايبر»
وایبر، اپلیکیشنی است که برای آیفون و گوشیهای اندرویدی طراحیشده و به کاربران این امکان را میدهد تا تماسهای تلفنی و ارسال پیامهای رایگان را با هر کاربر دیگری که این اپلیکیشن را بر روی دستگاه خود نصب کرده باشد، تجربه کند.
در مکالمات اینترنتی از فرکانس استفاده نمي شود و در عمل با کدگذاریهایشان راه را برای رمز گشایی از مکالمات پرپیچ و خم تر میکنند. در حال حاضر به مخالفان فعال جمهوري اسلامي در كشور توصيه مي شود از اين برنامه براي ارتباطات خود استفاده نمايند.
این اپلیکیشن شبیه اسکایپ است با این تفاوت که کاربر نیازی به اضافهکردن آیدی دیگر کاربران به لیست تماسهای خود نخواهد داشت
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294472_420.png)
برنامه«پروتِست۴»
اپلیکیشنی است كه به نوعي معترضان مختلف را در سراسر دنيا با هم آشنا كرده و امكان تماس به آنها را مي دهد .
به هر کسی این قدرت را میدهد تا یک تظاهرات را پایهریزی کرده و سپس دیگران را دعوت کند تا از طریق شبکه اجتماعی به او بپیوندد.
پس از پیوستن دیگران، این فرصت برای کاربری که این حرکت را برنامهریزی کرده ایجاد میشود تا به طور ویژه با افرادی که به این حرکت اجتماعی پیوستهاند در تماس باشد، مطالبی را با انها شریک شود و به صورت زنده عکسهایی را بر روی دیواری که برای آن تظاهرات ترتیب داده شده منتشر کنند.
از جمله ویژگیهای کلیدی این سرویس میتوان موارد زیر را برشمرد:
-مطلعشدن از تظاهراتهایی که در اطراف شما در حال پایهریزی است
- جذب افراد جدید برای پیوستن به تظاهرات شما
-ابزار شگفتانگیز مدیریت جمعیت با قابلیت انتشار نظرها و عکسهای تولیدشده توسط معترضان حاضر در تظاهرات
- ارتباط یکبهیک با هر فردی که پیش از این در تظاهراتی که ترتیب داده بودید شرکت کرده است.پروتِست۴ برای پلتفورمهای آیفون، گوشیهای اندرویدی و فیسبوکی در دسترس است.
![](http://www.mashreghnews.ir/files/fa/news/1391/12/26/294473_141.png)
برنامه « بمبوزر»
با استفاده از اين برنامه میتوان هنگام برگزاری آشوبهاي خیابانی پخش زنده و آنلاین آنها پرداخت . دشمنان جمهوري اسلامي ايران در معرفي اين اپليكيشن به مخالفان در فضاي مجازي از آن به عنوان « ابزار خط مقدم شهروند خبرنگار» ياد مي كنند.
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294474_623.png)
بمبوزر ، این امکان را به کاربران میدهد تا ویدوئوهای خود را به صورت زنده و مستقیم از طریق گوشیهای موبایل خود مخابره کنند. این اپلیکیشن در انقلاب مصر از سوي معترضان به عنوان يكي از برنامه هاي پرطرفدار و پر استفاده لقب گرفت.
اما آنچه باعث مي شود بَمبوز از سرویسهای اشتراک ویدئویی همچون یوتیوب، ویمئو و دیلی موشن محبوب تر و مطلوبتر بوده و در مواقع بحراني بيشتر مورد استفاده قرار گيرد امكان ارسال محتویات آن به سادگی و سرعت است كه میتوانند به صورت زنده با بینندگان به اشتراکگذاشته شوند.
این بدان معنا است که به جای اینکه كاربر ، تصاویری را ضبط کند و به خانه رفته و آنها را در وبسایتی قرار دهد ، وی امکان این را دارد که آنچه در پیش چشمانش در حال اتفاق است را با سرتاسر دنیا به صورت لحظهای شریک شود.
همچنین حسابکاربری بَمبوزر ، امکان اتصال به شبکههای اجتماعی دیگر همچون توئیتر و فیسبوک را دارد و این ویژگی این امکان را میدهد تا دوستان كاربر در این شبکهها به محض اینکه اقدام به مخابره ویديئویی شد ، از فعالیت كاربر باخبر شده و به دیگران پیشنهاد تماشای آن را بدهند.
بَم
بوزر در بیش از ۲۵۰ گوشی موبایل قابل اجرا است که آیفون، گوشیهای اندرویدی و ویندوز را شامل میشود.
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294475_606.png)
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294476_860.jpg)
برنامه « « I'm Getting Arrested»
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294477_634.png)
با نصب اين اپليكيشن بر روي گوشي خود مي توانيد پيغامي را در سيستم آندرويد خود وارد كرده و براي شماره اي خاص ارسال نماييد . طرز استفاده از اين برنامه به اين شكل است كه فرد قبل از رفتن به اجتماعات اعتراضي با وارد نمودن شماره دوست و يا خانواده خود متن پيامي را براي ارسال به آنها فعال مي كند و در صورت غير فعال نمودن آن قبل از انقضا ، پايام ارسال نمي شود اما در صورت دستگيري فرد و ضبط تلفن همراه او توسط پليس و حتي خاموش نمودن تلفن اين پيام پس از اتمام مدت ارسال مي گردد.
يكي از موارد مهم اين اپليكيشن در طراحي اين نرم افزار است به نظر مي رسد پس از فعال نمودن پيام ، اين پيام ارسال و در محلي ديگر ذخيره ميگردد و چنانچه اين شيوه به عناون شيوه اي مرسوم از سوي معترضان پذيرفته شود ، آماري همچون تعداد ، فرد فرد مشخص شركت كنندگان در بانكي جامع ذخيره مي گردد.
شايان ذكر است در جنبش وال استريت در امريكا تعدادي از شركت كنندگان از اين نرم افزار استفاده مي كردند. برای نصب این برنامه نیاز به گوشیهای آندروییدی است.
برنامه « اينستاگرام»
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294478_630.png)
اینستاگرام اپلیکیشنی رایگان است و برای کاربران اندروید است که به کمک آن عکس گرفته ، آن را ویرایش كرده و بر روی اینترنت به اشتراک میگذارید. این اپلیکیشن تا كنون از مرز ۵۰ میلیون کاربر هم عبور کرده است .
در شبکههای اجتماعی عکسهایی با فیلترهای زیبا و با حال و هوای پولارویدهای قدیمی دیدهاید که این تصور را در شما ایجاد کرده است که آن عکس لابد توسط عکاسی حرفهای و با دوربینی حرفهای گرفته شده است در حالیکه این عکسها به کمک اینستاگرام و با دوربینهای متوسط گوشیهای آیفون و یا اندرویدی گرفته شدهاند.
اکانتهای اینستاگرام به صورت پیشفرض طوری تنظیم شده است که قابل مشاهده برای عموم است .اما شما امکان این را خواهید داشت تا آن را خصوصی کنید تا دیگر کاربران امکان دیدن عکسهای شما را نداشته باشند.
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294479_164.jpg)
اساس کار اینستاگرام بر روی گوشیهای هوشمند است و نمي توان از کامپیوتر شخصی خود و به کمک مرورگر اینترنتی به مدیریت عکسهای خود پرداخت.
برای به اشتراکگذاشتن عکسها امکان این وجود دارد تا حساب کاربری را به گونهای تنظیم كرد تا یک نسخه از عکسها به صورت اتوماتیک به اکانت فیسبوک، توئیتر و فلیکر منتقل شود.میتوان ایمیل دیگران را وارد کرد تا آنها از عکسهای آپلود شده بر روی اینستاگرام مطلع شوند.
هربار که شما عکسی را در اینستاگرام وارد میکنید این امکان را خواهید داشت که انتخاب بکنید تا عکس ارسالی برای کدامیک از شبکههای اجتماعی که پیش از این وارد کرده اید فرستاده شود و یا چه کسانی عکسهای شما را ببینند.
نکتهای که اینستاگرام را جذاب میکند آپلود و به اشتراکگذاری سریع و راحت عکسها است. وقتی شما عکس را میگیرید شما میتوانید انتخاب کنید تا عکس را چه کسانی ببینند و پس از آن به صورت آنی- در صورت دسترسی به اینترنت- بر روی اینستاگرام و شبکههای اجتماعی که از پیش تعریف کردهاید، قرار میگیرد.
در صفحه ای از اپلیکیشن که شما میتوانید عکس بگیرید گزینهای وجود دارد که شما میتوانید عکسهایی که پیش از این در آلبوم موبایل شما موجود است را انتخاب کرده و از قابلیتهای اینستاگرام برای ویرایش و به اشتراکگذاری عکسها استفاده بکنید. فقط باید توجه داشته باشید که اینستاگرام عکسهای شما را به عکسهایی با کادر مربع تبدیل خواهد کرد.
پديده جديد در دوربين هاي عكاسي « دوربين هاي آندرويدي»
دوربين نيكون «s800c »
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294480_837.png)
از جمله قابلیتهایی که اندروید برای این دوربین به ارمغان آورده میتوان به امکان دانلود کردن اپلیکیشنهای موبایل از فروشگاه گوگل و همچنین به اشتراکگذاری عکسها با گوشیهای هوشمند و تبلتهای نزدیک به دوربین اشاره کرد.
این گوشیها با امکان اشتراکگذاری عکس صاحب ویژگی متمایزی نسبت به دوربینهای عکاسی شدند که بسیار مورد اقبال کاربران واقع شد. به گونهای که بر اساس تحقیقی که شرکت گروه انپیدی انجام داده در سال ۲۰۱۱ بیش از یکچهارم عکسها و ویدیوهای گرفتهشده توسط گوشیهای هوشمند تولید شده اند.
رقمی که قطعا با اقبال اپلیکیشنهایی نظیر اینستاگرام و افزایش دارندگان گوشیهای هوشمند بیشتر هم خواهد شد.
دوربین S800c سعی داشته که آن خصوصیاتی را که گوشیهای هوشمند را محبوب کرده را در خود جمع کند. این دوربین امکان ارتباط به اینترنت را از طریق وایفای دارد و از طرفی این دوربین میتواند به یک گوشیهوشمند و یا تبلتی که اندروید بر روی آن است، بدون نیاز به ارتباط وایفای وصل شود.
صفحه ۳/۵ اینچی لمسی این امکان را میدهد تا کاربران به گوگلپلی دسترسی داشته باشند تا اپلیکیشنهای ویرایش عکس و یا شبکههای اجتماعی را همچون توییتر، فیسبوک و البته اینستاگرام دانلود کنند.
این دوربین همچنین میتواند تمامی اپلیکیشنهای گوشیهای هوشمند را اجرا کند و به کاربر امکان این را میدهد تا ایمیل بفرستند، در اینترنت به گشت و گذار بپردازند، به موسیقی گوشی بدهند و بازی کنند.
S800c نیکون، زوم 10X و همچنین قابلیت فیلمبرداری فول اچدی دارد. این دوربین که اندروید ۲/۳ معروف به نان زنجبیلی بر روی آن نصب شده، در خود جیپیاس دارد تا استفادهکنندگان از این دوربین بتوانند عکسهای خود را در نقشه نشانهگذاری کنند.
دوربين « آندرويدي سامسونگ »
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294481_475.png)
این دوربین سامسونگ از نرمافزار داخلی اندروید ۴/۱ معروف به جلیبین بهره برده، سنسور آن از نوع سیموس و با کیفیت ۱۶ مگاپیکسل است.
لنز آن فاصله کانونی ۲۳-۴۸۰ میلیمتری را در بر میگیرد و زوم ۲۱ ایکس دارد. در پشت دوربین با الهام از طراحی گوشیهای هوشمند یک صفحه نمایش ۴/۸ اینچی اچدی دارد. از دیگر ویژگیهای سختافزاری این گوشی میتوان به پردازشگر ۴ هستهای آن نام برد. حساسیت سنسور آن تا ۳۲۰۰ افزایش مییابد و در دو نسخه ۳جی/وایفای و ۴جی/وایفای عرضه خواهد شد.
به واسطه سیستمعامل اندرویدی که این دوربین درون خود دارد، امکان استفاده از اپلیکیشنهای موجود در گوگلپلی برای آن فراهم آمده است. با این دوربین علاوه بر عکسبرداری امکان انجام بازی انگریبردز، مرور ایمیلها و صفحات اینترنتی، امکان استفاده از جیپیاس و یا به اشتراکگذاری عکسها از طریق اینستاگرام وجود دارد. این قابلیتها همان چیزی هستند که میتوان از آنها به عنوان معجزه دوربینگوشیها نامید.
![](https://cdn.mashreghnews.ir/d/old/files/fa/news/1391/12/26/294482_104.png)
امکان ارتباط ۳جی و ۴جی از طریق جایگاههای میکروسیمکارت فراهم شده که شاید خبر خوبی برای کاربران ایرانی که از سیمکارتهای میکروسیم استفاده نمیکنند، نباشد.
دوربین گلگسی گزینهای را برای کنترل دستورات صوتی فراهم آورده تا کاربران این دوربین بتوانند بدون نیاز به تماس دوربین مجموعه دستوراتی را به دوربین بدهند. به عنوان مثال با گفتن "zoom in” و یا "shoot” دوربین به زومکردن لنز و عکسبرداری اقدام میکند.
دوربین گلگسی سامسونگ به صورت خودکار عکسهای شما را در رایانش ابری یا به عبارتی حافظهای که در اینترنت قرار گرفته، ذخیره کرده و امکان به اشتراکگذاری عکسها را به راحتی فراهم میکند. از طرفی دیگر همچنین امکان اشتراکگذاری با دستگاههای دیگر از طریق وای-فای وجود دارد.
به نظر مي رسد با توجه به آنچه از نظر گذشت مهم ترين مساله امنيت ملي در حوزه سايبر و مباحث مربوط به آن در حال حاضر گوشي هاي هوشمندي است كه با عنايت به جوان بودن ميانگين سني جمعيت كشور علاقه مندي هاي زيادي به استفاده از آن نيز مشاهده مي شود.
چنانچه اپليكيشن هاي معرفي شده و ديگر برنامه هاي مشابه براي آشوبهاي اجتماعي در ايران استفاده گردد خود مي تواند حوادثي به مراتب وسيع تر از فتنه 1388 ايجاد نمايد.