کد خبر 203266
تاریخ انتشار: ۱۱ فروردین ۱۳۹۲ - ۰۲:۲۵

دولت آينده فارغ از آن که متعلق به چه طيف سياسي ، حزبي و اقتصادي باشد، دولتي است که وارث بسياري از برنامه ها و اقدامات دولت هاي پيشين خواهد بود و زماني سکان قوه مجريه کشور را در دست مي گيرد که در نيمه سال سوم برنامه پنجم قرار خواهيم داشت.

مشرق -مقام معظم رهبری در سخنرانی مهم در ابتدای امسال در حرم مطهر رضوی تاکید مهمی بر توجه دولتمردان به مسائل کلان اقتصادی داشتند ؛ ایشان در رابطه با ضعف های اقتصادی موجود در کشور بیان داشتند :

"ضعف ما در اقتصاد، كه به سختيِ معيشت گروه‌هائی از مردم منتهی شد، عبارت است از وابستگی به نفت ــ كه عرض كردم اين يكی از ضعفهای ما است ــ بی‌اعتنائی به سياستهای كلان اقتصادی، و سياستها و تصميم‌گيری‌های پی‌در‌پيِ روزمرّه. مسئولين كشور ــ مسولينِ امروز و بخصوص مسئولين آينده كه بعد از انتخاباتِ امسال بر سر كار خواهند آمد ــ به اين نكته توجه كنند؛ كشور بايد سياست اقتصاديِ كلانِ روشن و مدوّن و برنامه‌ريزی‌شده داشته باشد؛ حوادث گوناگون نتواند تغيير و تبديلی در آن ايجاد كند."

اما یک بررسی اجمالی از عملکرد اقتصادی سه رئیس جمهور در 23 سال گذشته نشان می دهد؛ دولت هایی که با رای مردم توانستند سکان هدایت قوه مجریه را بدست بگیرند ، توجهی به سیاست های کلان اقتصادی کشور شامل برنامه های اول تا پنجم توسعه و سند چشم انداز و .... نداشته و بنابر صلاحدید و تفکرات خود به اقتصاد کشور نگاه کرده اند .

به طور مثال در دولت سازندگی اصرار بر سیاست های تعدیل اقتصادی توسط هاشمی رفسنجانی بر اجرای کامل برنامه توسعه کشور ارجحیت داشت و که تورم بی سابقه و ..... حاصل این نگاه اقتصادی  توسط دولتمردان بود .

همچنین در 8 سال مدیریت دولت اصلاحات تشکیل تیم اقتصادی دولت توسط خاتمی برای اصلاح ساختار اقتصاد کشور توانست وقت و انرژی چهار سال اول دولت وی را بگیرید و نهایتا به سرانجام نرسید و در دور دوم که با ورود به مسائل حاشیه ای تنها چیزی که برای دولت اهمیت نداشت ،تداوم سیاست های برنامه توسعه کشور بود که نتایج آن در درصد اجرای این برنامه ها مشخص است ،بطوریکه کتابی به نام «ربع قرن نشيب و فراز» توسط وزارت امور اقتصادى و دارايى در سال ،۸۳ يعنى زمان مديريت تيم اقتصادى دولت هشتم منتشر شد که خوب است نگاهى به بخشی از مطالب این كتاب ، داشته باشيم.

اين كتاب در بحث چالش هاى برنامه سوم، به رشد بى رويه واردات در اين برنامه اشاره كرده و مى نويسد:

«رشد بى رويه واردات طى برنامه سوم كه به مراتب فراتر از درآمدهاى ارزى دائمى كشور ارزيابى مى شود، عملاً منجر به افزايش دامنه كسرى تراز تجارى كالايى بدون نفت از منفى ۱۰‎/۵ ميليارد دلار در سال ۱۳۷۹ به حدود منفى ۲۰ ميليارد دلار در سال ۱۳۸۱ گرديده است.»

در صفحه ۳۲ اين كتاب چنين آمده است: «افزايش سقف بودجه ارزى كشور نسبت به ارقام پيش بينى شده در ماده ۶۰ قانون برنامه سوم توسعه توأم با برداشت هاى مكرر از حساب ذخيره ارزى با عناوين مختلف عملاً موجب شده كه علاوه بر تشديد وابستگى بودجه به درآمدهاى نفتى در سال هاى برنامه سوم، اهداف اوليه ماده مزبور نيز تا حد زيادى مخدوش شود. »

همچنین در این کتاب نوشته شده که «سياست هاى انبساطى اعتبارى در برنامه سوم توسعه در عمل موجب تخصيص بخش عمده اى از رشد منابع اعتبارى در بخش بازرگانى داخلى و خدمات گرديده است كه به دليل ساختار غيرمولد اين بخش فاقد آثار توليدى بوده و بيشتر معطوف به افزايش سطح عمومى قيمت ها خواهد بود.»

اما دولت نهم و دهم که با شعارهای انقلابی بر سر کار آمد ،انتظار میرفت که حداقل تفاوتی با دولت های قبل داشته باشد و با نگاهی جدی و عملی به سند چشم انداز 20 ساله جمهوری اسلامی ایران در این راه قدم بردارد ،اما متاسفانه شاهد بودیم که در 7 سال گذشته نه تنها سیاست های کلان اقتصادی از نگاه دولتمردان دور ماند بلکه هیچگونه پایبندی به شعارهای اولیه نیز نداشتند .

شعارهای اقتصادی که در این دولت داده شد مانند ،کاهش بیکاری ، کاهش نرخ سود بانکی ، کاهش تورم و ..... عملا شاهدیم که هیچکدام از این مسائل محقق نشد و رئیس جمهور حتی برای ارائه گزارش عملکرد دولت در پایان سال اول برنامه پنجم توسعه کشور در مجلس حاضر نشد و وی بارها با انتقاد از نحوه تنظیم سند چشم انداز نشان داده بود که به اجرای  سیاست های کلان  اقتصادی اعتقادی ندارد و با این اقدام عملا این اعتقاد خود را اثبات کرد .

اما دولت آينده فارغ از آن که متعلق به چه طيف سياسي ، حزبي و اقتصادي باشد، دولتي است که وارث بسياري از برنامه ها و اقدامات دولت هاي پيشين خواهد بود و زماني سکان قوه مجريه کشور را در دست مي گيرد که در نيمه سال سوم برنامه پنجم قرار خواهيم داشت، يعني دولت يازدهم خواه ناخواه وارث نيمي از عملکرد دولت فعلي در قبال اين برنامه توسعه اي کشور و مجري نيم ديگر آن است؛همچنان که وارث بسياري از عملکردها و رفتارهاي دولت هاي قبلي درقبال ساير برنامه هاي توسعه اي پيشين و همچنين سياست هاي کلي نظام خواهد بود؛ از اين رو بحث درباره چالش هاي پيش روي دولت آينده و ارائه راهکارهايي براي حل آن اهميت بيشتري مي يابد ؛ نخبگان اجرايي آينده کشور از يک سو بايد بدانند در چه شرايطي عهده دار امور کشور مي شوند و از سوي ديگر چه برنامه اي براي حل چالش هاي پيش روي خود بايد داشته باشند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 37
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 12
  • حسین ۰۲:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    تو کشور ما که ورزش سیاسیه،فرهنگ سیاسیه،اقتصاد سیاسیه و همه چیز حتی ماشین زیر پای مردم از سیاست و سیاست زدگی در امان نبوده چه انتظاری می‌شه داشت؟ کدوم یکی‌ از کاندیداها الان واقعا بزرگترین و بغرنجترین مشکل کشور را اقتصاد و تامین رفاه مردم و مایحتاج اولّیه مردم می‌دونه؟
  • ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    کشور شما کجاست؟ ایران که نیست !!
  • روزبه ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    تو که رفتی هر وقت امدی کنار ما نطق کن.
  • کمال گنجه ای ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    ما باید ریاست جمهورهایمان از نظر افکار نزدیک به هم باشند تا رئیس جمهور بعدی کار دیگری را خراب نکند و ادامه دهد.
  • هادي ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    سعيد جليلي - داراي خوبي هاي رئيس جمهور هاي قبلي و نداشتن بدي هاي آنان تحقيق كنيد...
  • ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    با برنامه ترین دولت دولت اصلاحات بود
  • ناشناس ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    کسانی که احساس تکلیف میکنند آیا خدا را در نظر گرفته اند یا خدا آنان را در نظر گرفته است
  • حسن ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    خلاصه عنوان شده شاید اولین نقد عملکرد غیر جناحی باشد امید داست اینگونه نقدهای غیر جناحی برای حل مشکلات عمده مملکت راهگشا باشد انشالله
  • ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    ناشكري و ناسپاسي تا كجا؟! قبل از احمدي نژاد اصلأ نمي دونستن صادرات غيرنفتي يعني چي !!!!
  • صالح ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    به نظرم رفع مشکل اقتصادی نیاز به همت و تلاش همگانی داره و از عهده یک نفر بر نمیاد،ما فقط انتقاد بلدیم بکنیم بدونه اینکه در ادامه ش حتی یک خط راه حل واسش داشته باشیم،باهم روراست نیستیم
  • ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    یعنی شما دو تا خنگول نمیفهمین که حسین با وی پی ان اومده نه از خود اون کشور؟؟؟!!!
  • ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    البته امروزصادرات ميعانات گازي ومحصولات پتروشيمي كه حاصل عسلويه ايست كه دردولت اصلاحات تكميل شده به عنوان صادرات غيرنفتي محسبه ميشه ودردولت هاي نهم ودهم ماداميكه قادر به فروش نفت بودند نفت فروختند وارز را مصنوعي پايين نگهداشتند وبا واردات زياد توليد داخلي را نابود كردند الان نه ميتوانندارز را كنترل كنند نه توليد را نه تنظيم بازار را ،تازه به فكر قطع وابستگي به نفت افتاده اند
  • ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    جرا هاشمي وبالازديدمحمودووسط خاتمي بايين؟
  • مشرف ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    مشرق جان یادت باشه کسایی که همیشه پشت پرده بودن و هستن و فقط جلو دوربین لبخند زشت میزنن؛ وقتی احمدی نژاد اسمهاشون رو توی مناظره با موسوی آورد و دست درازیشون رو به بیت المال رو کرد مطمئنا بیکار ننشستن و همه فکر و هدفشون رو گذاشتن روی دست پیدا نکردن دولت به اهدافش تا احمدی نژاد و دولتش رو خراب کنن موفق هم شدن (البته تا وقتی شماها رو داشته باشن برا انعکاس ناکامی های دولت!!!) مشرق سعی کن همیشه مرد باشی و واقعیت رو بگی نه اون چیزی رو که دوست داری بگی ضمنا میدونم پیام تند منو هیچوقت نشون نمیدی
  • ۱۴:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    دولت اصلاحات با شعار جامعه مدنی دنبال اسلام آمریکایی بود با برنامه ترین دولت بود! حتما چون تمام برنامه هاش رو آمریکایی ها واسش دیکته میکردن
  • ۱۴:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    ناشناس عزیز و برادر روزبه حسین آقا داره ازفیلترشکن استفاده میکنه که پرچمش اینجوری شده
  • آرش ۱۴:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    منظورش واردات دسته بیل و چوب بستنی بود حواسش نبود اشتباه شد.شما ببخشید بچه بود نفهمید!
  • ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    یه نگاهی به وضعیت اقتصادی امروز ایران کنی مطلب رو میگیری اصولگرا
  • محمد ۱۶:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    ناشناس اولی‌ مال کجاست ؟ نکنه از رژیم اشغالگری که پرچمت نیفتاده کلا؟
  • lila ۱۸:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    مي خواي بگي مردم كر و كور و نفهمن و اين گروني و فلجي اقتصادي و سياسي كه گريبانمون رو گرفته فقط از توي سايت ها مي فهميم؟!!!!
  • ناشناس ۲۰:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    رای ما منوچهر متکی
  • شيدا ۲۳:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    0 0
    موافقم شديد
  • ۰۱:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۲
    0 0
    دین را جا انداختی انقلاب شد سیاست دینی بشه دین سیاسی شد
  • مهران ۰۲:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۲
    0 0
    سلام اولا نصف عسلویه هم زمان خاتمی ساخته نشد ثانیا حداکثر30% صادرت غیر نفتی مال پتروشیمی و ... 6برابر شدن صادرات غیرنفتی درگیر شدن با زور گویان نه سرتعظیم کردن جلوی اونها مثل دولت اصلاحات و ...
  • ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۲
    0 0
    چندتا از خوبی هایی که فرمودین رو بگین. مثلا ایشون کجا نشون داده که در عرصه کار اجرایی سنگین، توانا هست؟ و کجا نشون داده در برابر ناملایمات سیاسی موجود در کشور، توانایی صبر، همچون احمدی نژاد، رو داره؟ لطف میفرمایید بگید؟ شما صرفا وحید جلیلی رو میشناسید و از اون طریق دنبال سعید هستید. درست نمیگم؟ نمیشه که از هرکی خوشمون اومد اسم اصلح رو روش بذاریم و دعوتش کنیم. ریاست جمهوری تومنی هفت قرون با مذاکرات 5+1 تفاوت داره برادر. کسی باید بیاد که توانایی اداره یک کشور رو داشته باشه. ضمنا سعید جلیلی هنوز ناشناخته هست و برای جبهه دیپلماسی بهترین نیرو هست. ایشون رو خراب نکتید بذارید کارشو انجام بده. ای بابااااااااااااااا.
  • ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۲
    0 0
    احسنت
  • ایرانی ۱۴:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۲
    0 0
    امنیت اقتصادی و امنیت اجتماعی و امنیت سیاسی و امنیت فرهنگی : فقط با فیلسوف عادل و دانا ؛ جناب آقای دکتر حداد عادل امکان پذیر است و لاغیر .
  • علی ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۲
    0 0
    سیاست زدگی بده ولی تو همه دنیا این مسائل با سیاست در هم تنیدست...
  • ۱۶:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۲
    0 0
    آقا جان دین و سیاست در هم تنیده هستن
  • ۲۲:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۲
    0 0
    اختلاس3000میلیاردی در دولت که بود هاشمی یا خاتمی؟
  • محمد ۲۳:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۲
    0 0
    ناشناس درست میگه با وجود تمام احترامی که برای دکتر جلیلی قائل هستم، ولی ایشون هنوز تجربه کافی در زمینه سیاست و مدیریت نداره خود ایشون هم به همین خاطر هنوز اعلام حضور نکردند. منتظر هستند تا به تجربیات بیشتری در عرصه سیاست و مدیریت دست پیدا کنند و بعد به صحنه بیان از بین افرادی که تا بحال اعلام حضور کردند، دکتر ولایتی رو بیش از همه می پسندم ایشون در درجه اول ارادت و تبعیت خودشون رو از ولایت فقیه اثبات کردند و نیز دارای پیشینه مدیریتی و سیاسی بسیار پرباری هستند و انسان دلسوزی هستند
  • ناشناس ۲۱:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۴
    0 0
    متاسفم برای ناشناس.کدوم صادرات عمو.فقط یه چیزی شنیدی میای اینجا هم میگی.
  • ناشناس ۲۱:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۴
    0 0
    آقا مهران , وضعیت اقتصادیمون و درصد رشد ایران در زمان اصلاحات با زمان اصولگرایان رو مقایسه کن. در ضمن اینم در نظر بگیر که در زمان اصلاحات نفت 9 دلار بود و بنزین در کشور لیتری 80 تومان بود. در مقایسه با قیمت الآن به نظر شما تورم چند درصد میشه؟
  • ۲۲:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۴
    0 0
    شهرت افراد دلیل اصلح بودن او نیست مقام معظم رهبری
  • ؟؟؟ ۰۰:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۵
    0 0
    فلسفه کجا وضع خراب کجا/ببین تفاوت کار از کجاست تا کجا
  • علي بابا ۰۲:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۵
    0 0
    كل بورس ايران شامل مخابرات ،فولاد مباركه ،ذوب آهن ،ايران خودرو ،سايپا ،پالايشگاهها ،و......به اندازه يك هفتم شركت اپل مي ارزه. ما به كجا داريم مي ريم.
  • احمد ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۵
    0 0
    به نظرمن دکترقالیباف بهترازبقیه است چون تواین هشت سال که شهردارتهرانه نشون دادکه میتونه ایرانوهم آبادکنه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس