به گزارش گروه بین‌الملل مشرق، هفته گذشته در پی برگزاری تجمع اعتراض آمیز در شهر الحویجه در استان کرکوک، درگیری های شدیدی بین نیروهای ارتش و عناصر مسلح روی داد؛ در حمله افراد مسلح و عناصر وابسته به القاعده به نیروهای پلیس و ارتش عراق و تشدید درگیری ها صدها تن کشته و مجروح شدند.

اما آتش این فتنه از کجا کلید خورد؛ چرا در این برهه از زمان این آتش افروخته تر شد و جان دیگری گرفت؟

ماجرای آشوب در عراق از زمان دستگیری طارق الهاشمی کلید خورد. طارق الهاشمی که معاون رئیس جمهور عراق بود پس از اثبات اتهاماتش از این کشور فرار کرد و به ترکیه رفت.

در آنجا با مقامات ترک گفتگو کرد و پس از مدتی ترکیه را به مقصد قطر ترک کرد. و طی جلسه‌ای طرح براندازی حکومت عراق را با همکاری ترکیه، عربستان و قطر پی ریزی کرد.



[ماجرا از نشست سري عزة‌الدوري در دوحه قطر آغاز شد، جلسه‌ای که طارق هاشمي، عدنان الدليمي، حارث الضاري و احمد ابوريشه در حضور اردوغان به فکر فتنه انگیزی در عراق افتادند و ناآرامي‌های اخير اين كشور به خصوص در استان‌هاي شمالي و غربي آن نمود پيدا کرد.]

پس از این جلسه اختلافات مذهبی در بین مردم عراق شدت گرفت و حتی انفجارهای درون عراق نیز رنگ و بوی مذهبی به خود گرفت به طوری که حدود 70 درصد انفجارها در مناطق شیعه نشین و تنها 30 درصد در مناطق سنی نشین اتفاق می‌افتاد که این خود نیز بر دامنه اختلافات مذهبی می‌افزود.



همچنین«سعد الدریهم» از مدرسان دانشگاه «محمد بن سعود» در جدیدترین اظهارات خود از طریق شبکه اجتماعی توئیتر عناصر وابسته به گروه های مسلح و تروریستی را «مجاهد» خواند و از آنها خواست هر کدام از شیعیان را که در چنگ آنها اسیر شد بکشند، حتی اگر آن فرد یک کودک و یا زن باشد.

با افزایش دامنه درگیری‌ها و موج اعتراضات مردمی در عراق که با مدیریت بازمانده‌های حزب بعث در حال شکل گیری بود؛ دولت عراق تلاش کرد با تشکیل کار گروه‌‍‌هایی این آتش را خاموش سازد که البته تا حدودی نیز موفق بود.



اما با نزدیک شدن به زمان "انتخابات شهرداری‌های عراق" معارضان سعی کردن با آشوب مجدد، در انتخابات اخلال ایجاد کرده و زمان این انتخابات را به تعویق اندازند که باز هم موفق نشدند.
 
چرا در این برهه از زمان، آتش فتنه افروخته تر شد
؟

جواب این سوال سه دلیل اصلی دارد::

1- شکست در سوریه
2- نتایج انتخابات عراق
3- توافق ترکیه با کردهای عراق


شکست در سوریه


با نگاهی کلی به مناطقی که در سیطره تروریست‌های سوری است و همچنین پیشروی‌های ارتش سوریه در می‌یابیم که تقریبا سوریه به سمت ثبات نسبی ‌می‌رود.

همچنین آمریکا در عراق شکست سنگینی را متحمل شد و نه تنها نتوانست به شعار خود در زمینه نابودی القاعده جامه عمل بپوشاند بلکه القاعده طی این چند سال پیشرفت‌های محسوسی نیز کرده است. البته گفتنی است آمریکا فقط در شعار و برای فریب اذهان عمومی مردم جهان شعار نابودی القاعده را مطرح کرد ولی در عمل هیچ گونه اقدامی انجام نداد.
از طرفی دیگر سوریه تنها کشوری است که بزرگترین ضربه را به القاعده زده و طی جنگ تمام عیار که بیشتر کشورهای عربی و غربی در آن مداخله کردند توانسته ضربه مهلکی به القاعده وارد سازد که این خود به ضرر ادعاهای آمریکا در برابر مبارزه با تروریسم خواهد بود.

اما با سرمایه‌گذاری عظیم عربستان، قطر، ترکیه و همچنین غرب و آمریکا، شکست پروژه سوریه برای آنان شکستی بزرگ محسوب می‌شود بنابراین تلاش می‌کنند تا این بحران را در میان کشورهای ضد آمریکایی منطقه پخش کنند تا از این طریق به هدف هرج و مرج پایدار دست یابند.

از سوی دیگر عراق که تنها حکومت شیعه عربی است که به جز سوریه، مخالف جدی اقدامات آمریکا در منطقه محسوب می‌شود تنها کشوری است که پتانسیل بسیار بالایی برای ایجاد فتنه داراست. عراق با توجه به وجود بازمانده‌های حزب بعث، وجود القاعده، درگیری‌های مذهبی و طائفه‌ای و ورشکسته‌های بزرگ عراقی که پس از حکومت صدام ضرر زیادی را متحمل شدند، جانشین خوبی برای انتقال بحران سوریه به شمار می‌آمد.



از طرف دیگر اگر نگاهی به اتفاقات چند سال اخیر عراق بیاندازیم درمی‌یابیم این کشور هر روز با یک بحران روبرو بوده؛ هر روز یک انفجار، هر روز یک مشکل، هر روز یک ماجرا، گریبان دولتمردان عراقی را گرفته است. بنابراین پروژه هرج و مرج هدفمند در عراق شکل گرفت.


نتایج انتخابات

نتایج شگفت انگیز انتخابات عراق علت دیگری بود که آتش فتنه را برافروخت. از این جهت انتخابات عراق را شگفت‌انگیز بر می‌شماریم که طبق آمار رسمی عراق بیشترین مشارکت در انتخابات سهم کردها سپس سنی‌ها و در آخر شیعه بود یعنی در انتخابات گذشته شیعیان عراق کمترین میزان مشارکت را نسبت به کردها و اهل سنت داشته‌اند. اما در انتخابات اخیر شیعیان عراق بالاترین میزان مشارکت را از آن خود کردند.

که این اتفاق خود دو علت مهم دارد؛ اول آنکه حوادث اخیر عراق بیشتر حول محور ضد شیعی بوده و تلاش رژیم بعث برای سرنگونی حکومت شیعه در عراق است از طرفی بیشتر شعارهایی که در تظاهرات بعثی‌ها رواج می‌دادند شعارهای ضد شیعی است و بیشتر انفجارها در مناطق شیعه روی داده است.

علت دوم نیز کشتار بی‌رحمانه شیعیان سوریه است. این دو اتفاق خود دلیلی کافی برای شیعیان عراق بود که در برابر ظلم‌هایی که به انان می شود واکنش نشان دهند.

پس از مشارکت بالای شیعیان در انتخابات، ائتلاف مالکی بیشترین رای را کسب کرد. درست برعکس نتیجه‌ای که حزب بعث و معارضان عراقی انتظار داشتند.

این نتیجه نه تنها اقتدار مالکی را کم نکرد بلکه پایه‌های حکومت مالکی را محکم‌تر نیز ساخت که این ماجرا خشم معارضان را به دنبال داشت و آتش فتنه را باز روشن ساخت.


توافق ترکیه با کردهای عراق

ترکیه که در ماجرای سوریه بیشترین ضربه را خورد؛ در پی آن برآمد تا با بحرانی کردن اوضاع عراق، سوریه را نیز در وضعیت آشوب پایدار حفظ کند.

بهترین راهکار ترکیه برای آشوب عراق، توافق با کردها است. اردوغان که کردها را بزرگترین خطر برای حکومتش می‌داند با توافق با اوجالان و بارزانی تلاش می‌کند این خطر را کاهش دهد و همچنین با تقویت بارزانی برای حکومت عراق خط و نشان بکشد تا در برابر مطالبات خود بتواند از مالکی امتیاز بگیرد.

اولین ضربه اردوغان به عراق پذیرش طارق الهاشمی بود که دستور داد از وی به صورت ویژه محافظت شود علی رغم اینکه دولت عراق الهاشمی را به عنوان مزدور معرفی کرده بود.

دومین ضربه توافق انتقال انرژی با بارزانی بود درحالی که این توافق باید بین دولت عراق و ترکیه انجام می شد. با این کار بارزانی بدون اجازه از دولت مرکزی نفت را می فروشد و هیچ پولی به دولت مرکزی نمی‌پردازد درحالی که مالکی سالانه 23 درصد بودجه را به کردهای عراق اختصاص می‌دهد.



همچنین بارزانی با توجه به توافقاتی که با اردوغان کرد؛ اجازه حراست از مرزهای اقلیم را به دولت عراق نداد و خود وظیفه حراست را برعهده گرفت. که باتوجه به هم مرز بودن اقلیم با مرزهای سوریه، راه نفوذ تروریست‌ها به سوریه باز بماند و دولت عراق هیچ نظارتی بر آن نداشته باشد.

نتیجه این توافقات لشکر کشی پیشمرگ‌های کرد به مناطق ناآرام عراق انجامید. درحالی کردها در پی ثبات عراق بودند؛ با توجه به منابع مالی و حمایت‌های ترکیه این بار که جای پای خود را محکم دیدند و در شرایطی که عراق نیاز به آرامش دارد به دامنه اعتراضات افزودند.



البته کارشناسان معتقدند بارزانی به دنبال منابع انرژی کرکوک هست و تا وقتی به این منابع دست نیافته در برابر دولت عراق به صورت مستقیم قد علم نمی‌کند زیرا در این شرایط هیچ‌گاه به منابع انرژی کرکوک دست نخواهد یافت.

با وجود تمام دلایل گفته شده برای بحران پایدار در عراق، باید گفت با توجه به اقدامات به موقع دولت این کشور این تحرکات رو به کاهش بوده و بیشتر مناطق ناآرام نیز در سیطره دولت عراق می‌باشد.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 15
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 1
  • ۱۹:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۹
    0 0
    همچنین آمریکا در عراق شکست سنگینی را متحمل شد و نه تنها نتوانست القاعده عراق را از بین ببرد بلکه القاعده طی این چند سال پیشرفت‌های محسوسی نیز کرده است واقعا فکر میکنی آمریکا میخواست القاعده را از بین ببرد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ خودتون متنو نوشتین یا از جای دیگه کپی کردین؟
  • ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۰
    0 0
    از این نوع گزارش های تحلیلی بیشتر بنویسید واقعا مفیده ممنون
  • ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۰
    0 0
    عجب تحليل هاي غير منطقي
  • سعيد ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۰
    0 0
    لطفا بجاي تحليل بافي، به تحليل گري بپردازيد! گفتيد كه انفجار ها در عراق بخاطر شكست در سوريه بوده است، در حالي كه عقلاني ترين و محتمل ترين هدف اين انفجار ها مي تواند منحرف كردن افكار عمومي از ناآرامي هاي سوريه و كاهش دادن فشار ها بر حكومت اسد باشد، كاري كه پيش از اين حزب ا.. لبنان با يك كار بسيار خطرناك (فرستادن پهباد بروي سرزمين هاي اشغالي) سعي كرد آنرا انجام بدهد.
  • ۱۳:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۰
    0 0
    کجاش غیر منطقیه؟....
  • نکته سنج ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۰
    0 0
    شما لطف کنید تحلیل منطقی تر ازاین بنویسید استفاده کنیم
  • علی اکبر ۱۵:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۰
    0 0
    تحلیل ها سطح آگاهی را افزایش می دهد.ممنون
  • مفید ۱۶:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۰
    0 0
    این طارق الهاشمی چقدر شبیه رحیمیه!!! البته از لحاظ ظاهری نه از نظر دیگه...!!!
  • فتاح از مهاباد ۱۷:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۰
    0 0
    تحليل نويسنده بسيار عالي بود .
  • ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۰
    0 0
    در انتخابات اخیر شوراهای استانی میانگین مشارکت مردم در9 استان شیعه نشین جنوب ووسط عراق 7/51درصد بود ودر بغدادکه اکثریت آن شیعه است34درصد ودراستانهای دیالی وصلاح الدین که اکثریت آنها سنی هستند56درصد است. واستان صلاح الدین با61 درصد بالاترین مشارکت در عراق را نشان میدهد .مالکی در این انتابات نسبت به انتخابت گذشته بشدت کاهش رای داشت فقط در بغداد از6/43درصد رای به2/26درصد تنازل داشته است.مجلس عراق سالانه 17 درصد بودجه این کشور را به افلیم کردستان اختصاص میدهد نه23 درصد.مبانی تحلیل شما کاملا بر اساس اخبار دروغ وغیر کارشناسانه وجهت دار تهیه شده است.
  • ۱۸:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۰
    0 0
    عزیزم تو ایرانیا باز سوتی دادی؟ فونت فارسی راه بنداز تا "ی" رو "ي" ننویسه
  • ایرانی ۱۸:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۰
    0 0
    این اردوغان یه عوضی حامی اسراییل بود که فقط یه مدتی برا اینکه توی افکار ملتش جایی باز کنه فیلم باز می کرد و خودش رو دشمن اسراییل می گرفت .
  • ۱۴:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۱
    0 0
    اگر دیدیم کاندیدایی در تبلیغاتش پر خرج عمل می‌کند و به صورت مصرفانه تبلیغات می‌کند، چنین فردی نمی‌تواند مدافع حقوق مردم در عرصه رویارویی با صاحبان قدرت و ثروت باشد
  • ۰۳:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۶
    0 0
    به نظرمن تنهاراه حل مشکل عراق ازبین بردن تمام تفاله های رژیم بعث وراه حل دیگه گرفتن حق خودمختاری کردهاست زیرا اصلا جنبه ندارند .
  • سید محسن ۰۲:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۰
    0 0
    مشکل عراق مساله ی فلسطینه بخدا قسم اگه مساله ی فلسطین توسط مرجع شیعه عراق مطرح بشه و خواستار نابودی اسراییل بشه اونموقع مشکل حل میشه متاسفانه الان دارن شمال عراق زمین میخرن ولی هیچ غلطی نمیکنن مشکل عراق فقط و فقط با فلسطین حل میشه کردستان نباید پر رو بشه تنها مساله ی عراق شفاف سازی گروه ها در مورد مساله ی فلسطین و نابودی اسراییل هست اسراییل باید از صحفه ی روزگار محو شود اسراییل لا بد أن یضمحل قبلتنا واحد ....

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس