گروه بینالملل مشرق – کشتار مسلمانان طی نزدیک به یک دهه گذشته در قاره کهن به پدیدهای مشترک در کشورهای شرق و غرب آسیا و یک اپیدمی تبدیل شده است.
روزهایی که امت اسلام با صدای واحد در برابر مسلمانکشی صیهونیستها ایستاده بود، جای خود را به چند صدایی و تفرقه و اختلافی داد که قدرتهای بزرگ برای در امان نگهداشتن رژیم اشغالگر قدس، آن را به جان ملتهای مسلمان انداختند و در شعلههای این اختلافات دمیدند.
امروز از مصر و سوریه در همسایگی فلسطین اشغالی تا لبنان و عراق و بحرین و عربستان و تونس و یمن و ... در غرب آسیا - و شمال آفریقا - و افغانستان و پاکستان و هند و چین تا میانمار و سریلانکا در شرق و جنوب آسیا، مسلمانان یا به دست دیگرانی که خود را «مسلمانتر» میدانند کشته میشوند یا به تحریک «نامسلمانانی» که حضور و صلابت اسلام را برنمیتابند.
در گزارشهای قبلی مشرق به ماهیت گروههای سلفی تکفیری-جهادی که با دلارهای نفتی کشورهای حوزه خلیجفارس و حمایت سیاسی غرب پروژه تفرقه و مسلمانکشی را به پیش میبرند، پرداخته شد. در این مطلب، نگاهی عمیقتر به کشتار مسلمانان در شرق آسیا خواهیم داشت.
مسلمانان گمنام و سرکوبشده سینکیانگ
براساس آمار رسمی سرشماری شده در سال 2010، بیش از 40 میلیون مسلمان – و براساس آمارهای غیررسمی 60 میلیون مسلمان - در چین ساکن هستند که 21 میلیون نفر آنها در استان خودمختار سینکیانگ این کشور ساکن هستند و مسلمانان قوم اویغور ساکن در این استان، قرابت فرهنگی نزدیکی با مردم ایران از جمله شعرای پارسیزبان دارند. سعدی شیرازی نیز از ملاقات با این قوم و خواندن شعر سعدی برای خود او در کاشغر از شهرهای اصلی این استان نیز گفته است.
اما جمعیت 21 میلیونی این استان از کمترین حقوق شهروندی و آزادی مذهبی برخوردار هستند و دولت چین نیز به بهانههای مختلف فشار بر این اقلیت مذهبی این کشور را تشدید میکند. تعطیلی مساجد و آتش زدن آنها بدست قوم «هان» - قوم اکثریت در چین – با حمایت نیروی پلیس دولت مرکزی از جمله اقدامات ضد مسلمانان این منطقه بوده است.
اعتراضات مسلمانان اویغور در سال 2009 میلادی به کشته شدن دو کارگر مسلمان به دست چینیهای قوم «هان» با برخورد و سرکوب پلیس به خشونت کشیده شد و به درگیری سه جانبه میان مسلمانان، چینیهای «هان» و نیروهای پلیس تبدیل شد که در نهایت نزدیک به 200 مسلمان کشته و حدود هزار نفر نیز زخمی شدند و بسیاری از مساجد مسلمانان نیز به آتش کشیده شد و بطور هدایت شدهای به کتب مقدس مسلمانان نیز اهانت شد.
دولت مرکزی چین با هدف برهم زدن یکپارچگی مذهبی – قومی موجود در استان بزرگ سینکیانگ، نژاد «هان» را به مهاجرت به این استان و تغییر ترکیب جمعیتی این منطقه تشویق کرده است که این موضوع تنشهای بین این دو گروه را در پی داشته است.
چینیهای غیرمسلمان این استان تا کنون بارها در گروههای چند صد نفری و هزار نفری اقدام به حمله به منازل، مغازهها و مساجد اویغورها کردهاند که در واکنش به این حملات، نیروهای امنیتی باز هم عمدتا مسلمانان اویغور را بازداشت کردهاند. در ۱۲۰ سال گذشته، ناآرامیهای سال 2009 سینکیانگ یکصد وسومین قیام اویغورها بود که به وسیله چینیها با دهها کشته و صدها زخمی سرکوب شد.
استان مسلماننشین سینکیانگ که دارای معادن زغال سنگ و طلای بسیاری است و منابع نفت و گاز عظیمی نیز دارد، از جمله محروم ترین مناطق چین است.
میانمار، پاکسازی نژادی و گذار به دموکراسی با هدایت آمریکا
کشور میانمار (برمه سابق) در جنوب شرقی آسیا و در همسایگی کشورهای چین، تایلند، لائوس و بنگلادش قرار دارد و اقلیت یک میلیون نفری مسلمانان آن عمدتا در غرب این کشور و در شمال ایالت راخین متمرکز هستند. دولت میانمار که به تازگی با تعهد به آمریکا نسبت به اصلاح سیاسی و حرکت به سوی دموکراسی، از دایره تحریمهای ایالات متحده خارج شده و به لیست کشورهای مورد حمایت آمریکا اضافه شد.
هیلاری کلینتون نیز با سفر به این کشور خواستار ادامه اصلاحات در این کشور شد تا با جامعه جهانی بیش از پیش همراه شود.
مسلمانان روهینگای میانمار، اقلیت به رسمیت شناخته نشدهای هستند که همواره هم از سوی دولت مرکزی و هم از سوی بوداییان افراطی مورد هجوم قرار گرفتهاند. دولت میانمار این گروه از مسلمانان را مهاجران غیرقانونی خوانده که حق سکونت در میانمار را ندارند و باید به کشورهای همسایه مهاجرت کنند.
بوداییان افراطی نیز که اکثریت مطلق جامعه میانمار را نیز تشکیل دادهاند، با حمایت دولت این کشور به فشار بر اقلیت مسلمان و راندن آنها از خانه و شهر خود روی آوردند.
خانه سوخته شده مسلمانان میانمار
اخبار حمله به منازل و مغازههای مسلمانان، آتش زدن مساجد و حمله بوداییان به مسلمانان و تجاوز و قتل و شکنجه آنها در رسانهها منتشر میشود و پاکسازی نژادی و نسلکشی این اقلیت با حمایت دولت میانمار ادامه دارد.
جنبش بوداییان افراطی (9 6 9) و پاکسازی قومی - مذهبی در میانمار
یکی از مهمترین عوامل تحریک بوداییان به برخورد با مسلمانان و کشتار آنان، جنبش افراطی بوداییان موسوم به «جنبش 9 6 9» است که به مبارزه سازمانیافته و حتی مسلحانه علیه مسلمانان اقدام کنند.
بوداییان نئو-نازی و بن لادن میانمار
به گزارش مشرق، نام بوداییان همواره تداعیگر آرامش و دوری از هیاهو و پرداختن به ریاضتها و عبادتهای مخصوص خود بوده و اصل پرهیز از خشونت و تجاوز به حقوق سایر انسانها، از جمله اصول اساسی آیین بودا بوده است.
اما در پس چهرههای ظاهرا آرام بوداییان میانمار، افراطیگری نهفته در ایدئولوژی حاکم بر جامعه بوداییان شرق آسیا، جنایات فجیعی را علیه مسلمانان این منطقه رقم زده است.
جنبشهای افراطی بوداییان با رویکردهای شبه نازی – نئونازی که با ایده پاکسازی مذهبی و جلوگیری از گسترش اسلام در مناطق تحت تسلط بوداییان فعالیت میکنند، پیروان خود را به دوری از مسلمانان، ازدواج نکردن با آنها، معامله نکردن با مسلمانان، بیرون راندن مسلمانان از منازلشان و آتش زدن خانهها و ... توصیه و گاه سازماندهی میکنند.
طی 5 سال گذشته، این جنبشهای افراطی، از تحریم مسلمانان، به مقابله و بیرون راندن آنها از محدوده شهرها با توسل به خشونت روی آوردهاند.
فعالترین این جنبشها، جنبش 9 6 9 است که یک راهب 45 ساله به نام «آشین ویراتو» برای مقابله با مسلمانان روهینگا آن را پایهگذاری کرده است و به خود لقب «بنلادن برمه» را داده است.
آشین ویراتو خود را «بنلادن برمه» نامیده است
نام این جنبش از سه عدد 9 6 و 9 تشکیل شده که نمایانگر آموزههای 9 گانه بودا، شش آموزه و راه بودا و راههای 9 گانه رهبانیت است.
ویراتو در اظهارنظری در خصوص مسلمانان این کشور با تشبیه کردن این اقلیت کشور میانمار به «سگهای وحشی» اظهار داشته است که «اگر ما در موضع ضعف قرار بگیریم، کشورمان به زودی به کشور مسلمانان تبدیل خواهد شد».
«ما راهبان بودایی بیش از حد انعطاف پذیر هستیم و غرور میهنی نداریم. مسلمانان در داد و ستد مهارت دارند و کارهای ساختمانی و حمل و نقل ما را به دست گرفته اند ولی حالا دارند احزاب سیاسی ما را هم در دست می گیرند. اگر این وضع ادامه پیدا کند کشور ما شبیه افغانستان یا اندونزی خواهد شد.»
ریشههای اسلامستیزی در میانمار
آشین ویراتو رهبر این جنبش در سخنرانیها و راهنماییهای معنوی خود، مسلمانان را خطری برای جامعه بوداییها میخواند و گرایش بوداییان به اسلام را به «اغفال آنان توسط مسلمانان» نسبت میدهد. از سوی دیگر، موفقیت اقتصادی مسلمانان در این کشور نیز از جمله نگرانیهایی است که این جنبش و پیروان ویراتو را به آتش زدن و تخریب مغازههای مسلمانان برانگیخته است.
نشریه تایمز در یکی از شمارههای خود تصویر ویراتو را به همراه عنوان «چهره ترور بودایی» منتشر کرد که اعتراض بوداییان میانمار و شخص ویراتو را به همراه داشت
مارک فارمنر (Mark Farmaner) مدیر «کمپین برمه» (میانمار فعلی) در لندن که با هدف ارتقاء دموکراسی در این کشور فعال شده است معتقد است در میانمار یک تبعیض عمیق و ریشهدار در تفکر بوداییان حاکم شده است. به گفته وی، حتی زمانیکه بوداییان میگویند که دوستان مسلمان دارند، آنها را با عناوینی اهانتآمیز خطاب میکنند. این تبعیض مانند یک سرطان در حال گسترش است.
سای لات (Sai Latt) استاد دانشگاه سایمون فریزر کانادا که در حوزه مسلمانان این کشور آثار بسیاری دارد مینویسد : رژیمهای نظامی حاکم پیشین، نفرت از مسلمانان را در اذهان عمومی نهادینه کردهاند و بدین منظور محدودیتهای تبعیضآمیزی را نیز – برای مسلمانان – وضع کردهاند.
این محقق حوزه جنوب شرق آسیا ادامه میدهد: بسیاری از این افراد تندرو که در دولت میانمار نیز نفوذ کردهاند، این جنبش را بهترین راهحل برای مقابله و محدود کردن جمعیت و نفوذ مسلمانان میدانند. مقامات دولتی میانمار، جنبش 9 6 9 را تنها جنبشی اقتصادی برای بهبود وضعیت اقتصادی بوداییان میدانند، اما واقعیت این است که تحریک این گروه درگیریهای خونینی را تا کنون رقم زده است.
پس از روی کار آمدن دولت منتخب مردم میانمار در سال 2011 و تغییر فضای سیاسی این کشور پس از 5 دهه خفقان نظامی، سخنان تحریکآمیز و نفرتبرانگیز نسبت به اقلیتهای مسلمان نیز شکلی آشکار به خود گرفت و روند افزایشی پیدا کرد.
بوداییان افراطی جنبش 9 6 9 که خود را ناسیونالیست میدانند، به جای گرایشهای ملیگرایانه به سمت گرایشهای نژادپرستانه حرکت کردهاند و بر ضد نژاد مسلمانان جنوب آسیا که آن را تهدیدی برای یکدستی نژادی و امنیت ملی خود میدانند، جنبش خود را در سراسر میانمار و حتی سریلانکا نیز گسترش دادهاند.
نابودی کامل مناطق مسلماننشین میانمار و کوچ اجباری مسلمانان به مرزهای میانمار
حتی در مناطقی که جمعیت مسلمان چندانی ندارند و تهدیدی محسوب نمیشوند، بوداییان علاوه بر تحریم و منزوی کردن مسلمانان، با دیوارنویسی، پوشیدن لباسهایی حاوی شعارهایی بر ضد آنان و ... این گروهها را آزار و اذیت میکنند. البته این جنبش در برگیرنده تمام بوداییان نیست و بسیاری از بوداییهای میانمار از آن اعلام بیزاری میکنند و آن را گروهی افراطی، تندرو و حتی تروریست میدانند.
دولت «تین سین» رئیسجمهور میانمار نیز تا کنون هیچ برخوردی با این گروه نکرده و در برخی موارد که اعضای این جنبش اقدامات ضد امنیتی انجام میدادند، نیروهای پلیس و ماموران دولتی نهایتا به دور نگهداشتن مسلمانان از منازل و مغازههایشان بسنده میکردند و یا تنها نظارهگرا اقدامات خرابکارانه این گروه بودند.
تین سین همچنین از جمله حامیان شخص آشین ویراتو رهبر این جنبش بوده است. آنگ سوان سوچی رهبر مخالفان و برنده جایزه صلح نوبل نیز تا به امروز نسبت به کشتار مسلمانان در میانمار واکنشی نشان نداده است و حتی از مهاجرت – اجباری – مسلمانان به کشورهای همسایه نیز سخن گفته است.
گوشهای از جنایات جنبش 9 6 9 به رهبری بنلادن برمه
در اولین ماههای سال جدید میلادی در شهر میکتیلا از شهرهای مرکزی میانمار، بوداییان افراطی جنبش 9 6 9، بیست پسر بچه مسلمان را از مدرسه ربوده و به منطقهای خارج از شهر آورده و پس از قطعه قطعه کردن آنان، اجسادشان را به نفت آغشته کرده و آتش زدهاند.
محل قتل و آتش زدن 20 کودک مسلمان بدست بوداییان افراطی
وین هتین، نماینده پارلمان میانمار از حزب اتحاد ملی برای دموکراسی می گوید: «هشت پسربچه در مقابل چشمان من کشته شدند. من سعی کردم جمعیت را متوقف کنم و به آنها گفتم به خانه هایشان برگردند ولی آنها مرا تهدید کردند و پلیس هم مرا به کناری کشید. من نمیدانم چرا پلیس هیچ کاری نکرد. حدود سی درصد مردم میکتیلا، مسلمان هستند. آنها در تجارت مهارت زیادی دارند و صاحب بسیاری از مغازههای این شهر هستند. ولی اکنون آنان به چادرهای اسکان موقت منتقل شدهاند و برای حفاظت در برابر بوداییان، تحت محاصره پلیس هستند.
در ماه مارس 2012 نیز درگیریهای دیگری در شهر میکتیلا و در جریان اختلاف میان یک مشتری و یک طلافروش مسلمان، به کشته شدن 40 مسلمان انجامید.
در شهر اراکان در شمال رانگون هم یک دختر مسلمان دوچرخهسوار با یک راهب پیاده برخورد کرد، گروهی از بوداییها به مساجد حمله کردند و دستکم 150 خانه مسلمانان را سوزاندند. در جریان این حملات یک نفر کشته شد و 9 نفر هم مجروح شدند.
جنایت بوداییها در اراکان میانمار
در درگیریهای ایالت راخین در ماه فوریه و مارس سال گذشته نیز 200 مسلمان کشته و هزاران نفر دیگر نیز بیخانمان و مجبور به فرار از محل زندگی خود شدند.
علاوه بر تحرکات این جنبش و بوداییان افراطی، دولت میانمار هم به صورت رسمی دستور داده است که مسلمانان دیگر حق بنا کردن مساجد جدید یا ترمیم مساجد قدیمی را ندارند. همین دستور دولتی کافی بود تا افراطیون بودایی و هندی نزدیک به ۷۲ مسجد را ویران کنند.
ارتش میانمار هم 11 مسلمان این کشور را در ماه مه 2012 کشته و در حمله یک گروه از بودائیان به اتوبوس مسلمانان در ایالت راخین نیز 10 نفر کشته شدند. در طرف مقابل نیز یک بودائی نیز در پاسخ به این کشتارها به قتل رسید که رسانهها برای تحریک بیشتر بودائیها آن را تجاوز به یک دختر بودائی و قتل وی عنوان کردند.
پس از آغاز درگیریها درغرب میانمار، بوداییها با حمله به مناطق مسلمان نشین بیش از 2000 منزل مسکونی متعلق به مسلمانان را به آتش کشیدند و بیش از یک صد هزار نفر را آواره و بی خانمان کردند. این هجوم وحشیانه بودائیها و به آتش کشیدن خانهها و تجاوز به زنان و دختران مسلمان و قتل عام فجیع مسلمانان، این اقلیت را به پناه بردن به مرزهای مشترک با بنگلادش وا داشت.
در دوسال گذشته، دستکم 100 هزار مسلمان آواره، و هزاران مسلمان دیگر نیز کشته شدهاند. تا کنون آمار رسمی در مورد تعداد دقیق کشتههای نسلکشی مسلمانان میانمار وجود ندارد اما گزارشهای غیررسمی ناظران محلی از کشته شدن 30 تا 50 هزار مسلمان روهینگا و تجاوز به بیش از 5 هزار زن مسلمان میانماری حکایت دارد.