یکی از نواقصی که امروز در همه جای دنیا و مخصوصاً در کشورهای اسلامی و علیالخصوص نظام مقدس کشور ما وجود دارد و به دلیل توجهی که به آن نمیشود، مشکلات فراوانی را در پی دارد، عمل نشدن به دو واجب دینی امر به معروف و نهی از منکر است. وقتی از این حکم واجب الهی صحبت میکنید، اولین نکتهای که مطرح میشود این است که کسی که میخواهد امر به معروف و نهی از منکر کند، خودش باید عامل به آن معروف و دوریکننده از آن منکر باشد.
هم حضرت امام و هم مقام معظم رهبری همواره بر این نکته تأکید داشتهاند و اگر انسان تمام سخنرانیهای هر دو بزرگوار را خوب حلاجی کند، در سخنرانیای نیست که در آن امر به معروف و نهی از منکر نباشد. خوشبختانه انسان حس میکند که هم فرمایشهای امام و هم فرمایشهای مقام معظم رهبری در جامعه جا میافتد. همان اصل کلیای که کسی که این حرف را میزند، خودش عمل میکند و به ملت هم میگوید عمل کنید. خودش از آن منکر دوری و حالا مردم را نهی میکند. باید تلاش شود این حکم بزرگ اجرا شود، زیرا همه فقها و علمای بزرگ معتقدند اگر این حکم در جایگاه خودش قرار بگیرد، شش واجب قبلی هم رونق خودشان را پیدا میکنند؛ حتی با ویژگیهای خاص خودشان.
یک روز امر به معروف حی علی الصلوه است و یک روز حی علی الجهاد. یعنی همه عبادات از درون امر به معروف و نهی از منکر بیرون میآید.لذا چنانچه امر به معروف و نهی از منکر راه بیفتد، مشكلات جامعه حل مي شود. مثلاً در مورد حج میگویند کسی مستطیع است و میتواند به مکه برود که برای استحباب 40 خانه از هر طرف خانهاش آدم فقیری وجود نداشته باشد. حالا اگر کسی بداند به مکه رفته، طواف و قربانی هم کرده است، اما در اینجا چهار خانه آن طرفترش خانوادهای گرسنه خوابیدهاند، در درون خودش حس میکند چه حجّی؟
البته نه این که امر به معروف و نهی از منکر در جامعه ما نیست، اما باید این نکته را در نظر داشت که کسی که میخواهد این کار را بکند باید صلاحیت داشته باشد و قانون از او حمایت کند، قانون باید با کسی که در برابر امر به معروف و نهی از منکر مقاومت میکند برخورد کند. این یکی از کارهایی است که دولت باید بکند.
اما اصل موضوع باید از داخل مساجد و هیئات و روضه امام حسین(ع) شکل بگیرد. مگر نه آنكه امام حسین(ع) میفرمایند من قیام نکردم مگر برای امر به معروف و نهی از منکر؛ اگر این هست که هست، تمام روضههای ما باید رنگ امر به معروف و نهی از منکر به خود بگیرند، یعنی بدون امر به معروف و نهی از منکر گریه برای اباعبدالله(ع) بهتنهایی گرهگشای مشکلات ما نخواهد بود.
اگر از کنار امر به معروف و نهی از منکر بگذریم، در واقع از کنار تمام فروع دین گذشته و آنها را کمرنگ کردهایم. مقوّم و تداومدهنده شش اصل قبلی اصل امر به معروف و نهی از منکر است. واجبی است که اگر انسان ترک کند، مثل نمازی که قضا میشود و روزهای که نگرفته، حج نرفته، خمس نداده است و در قیامت بازخواست میشود که تو منکر را دیدی و دم نزدی؟ امکانش را داشتی ارشاد به معروف کنی و نکردی؟ در مقابل آن هم کسی که دیگران را به خیر دلالت میکند، مثل این است که خودش آن عمل خیر را انجام داده است.لذا بايد در همين ايام عزا روی این اصل هم بیشتر کار شود و نقش خود را در جامعه ما پیاده کند.
مخاطبان محترم گروه فرهنگی مشرق می توانند مقالات، اشعار، مطالب طنز، تصاویر و هر آن چیزی که در قالب فرهنگ و هنر جای می گیرد را به آدرس culture@mashreghnews.ir ارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود.