برخی آگاهان و تحلیلگران، تیم اقتصادی دولت را یک اقلیم و چند پادشاه می‌نامند، زیرا به اعتقاد آنها در انتخاب وزرا به طور اعم و مسئولان اقتصادی دولت به طور اخص، سهم‌خواهی‌ها و چانه‌زنی‌ها مثمرثمر بوده است و از یک رویکرد کلان که بر مبنای آن تیم اقتصادی دولت انتخاب شوند، خبری نبوده است.

گروه اقتصادی مشرق -یکی از مخاطراتی که کارشناسان نسبت به بروز آن در ادامه کار دولت یازدهم هشدار می‌دهند، اختلافاتی است که از لحاظ فکری و اجرایی در بین اعضای اقتصادی کابینه وجود دارد.بخشی از این اختلافات تاکنون پدیدار شده، اما عمده آن هنوز نهفته باقی مانده است که احتمال می‌رود به تدریج با فروکش کردن هیجانات دیپلماتیک دولت و سر باز کردن مطالبات اقتصادی مردم، این اختلافات، بروز پیدا کند.

برخی آگاهان و تحلیلگران، تیم اقتصادی دولت را یک اقلیم و چند پادشاه می‌نامند، زیرا به اعتقاد آنها در انتخاب وزرا به طور اعم و مسئولان اقتصادی دولت به طور اخص، سهم‌خواهی‌ها و چانه‌زنی‌ها مثمرثمر بوده است و از یک رویکرد کلان که بر مبنای آن تیم اقتصادی دولت انتخاب شوند، خبری نبوده است.

به همین دلیل است که هر قدر دولت یازدهم در زمینه سیاست خارجی، یک‌صدا و یکپارچه است، در زمینه اقتصادی از هم‌گسیخته و چندصدا است؛ که البته به تدریج و با پایان یافتن ماه‌عسل دولت در هیجانات مذاکرات هسته‌ای، این افتراق‌ها بروز خواهد کرد.

مصادیقی که از نحوه انتخاب مسئولان اقتصادی دولت ذکر می‌شود، نشان می‌دهد که هر یک از گروه‌های حامی آقای روحانی تمام تلاش خود را کرده تا گزینه مدنظر خود را به رئیس‌جمهور بقبولانند که در ادامه به آنها اشاره می‌شود:

•    عباس آخوندی که در دولت رفسنجانی وزیر مسکن بود، به عنوان سهمیه باجناقش ناطق نوری به وزارت راه در دولت یازدهم رسید در حالی که دیگر گزینه مدنظر روحانی یعنی عبدالعلی‌زاده -وزیر مسکن دولت خاتمی- سابقه و عملکرد بسیار بهتری نسبت به آخوندی داشت.

در عمل هم، آخوندی که در فتنه سال 88 نقش داشت، به سیاسی‌کارترین عضو اقتصادی دولت یازدهم تبدیل شده و با توقف طرح مورد اقبال مردم یعنی مسکن مهر،در صورت موفق نبودن طرح جایگزین ،به نوعی بزرگترین ضربه اجتماعی را به دولت یازدهم خواهد زد.

•    اسحاق جهانگیری به عنوان سهمیه رفسنجانی و طیف کارگزاران، مهمترین پست دولت را کسب کرد: معاون اول رئیس‌جمهور.

•    محمد نهاوندیان به عنوان سهمیه تجار و اعضای اتاق بازرگانی به ریاست دفتر روحانی رسید. او از لحاظ اقتصادی، حامی اقتصاد بازار یا اقتصاد لیبرالیستی است.



•    مسعود نیلی که از اقتصاددانان برجسته طیف حامیان اقتصاد لیبرالیستی است، با حکم روحانی به مشاوره رئیس‌جمهور و با حکم نهاوندیان به ریاست مؤسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه‌ریزی، منصوب شد. او از لحاظ نگرش اقتصادی با نهاوندیان کاملا قرابت دارد.

•    علی طیب‌نیا از اقتصاددانان میانه‌روی اصلاح‌طلب محسوب می‌شود که از لحاظ مشرب فکری با دیگر اقتصادیون دولت همچون نهاوندیان و نیلی، اختلاف دیدگاه مبنایی دارد و به هیچ وجه، حامی اقتصاد لیبرالیستی نیست. او تنها عضو تیم اقتصادی دولت است که بر منظومه فکری مقام معظم رهبری یعنی پیشرفت+عدالت، تاکید دارد.

طیب‌نیا از لحاظ سطح علمی و مرتبه آکادمیک بر افرادی چون نیلی و نهاوندیان برتری دارد. بسیاری معتقدند روحانی با انتخاب طیب‌نیا برای وزارت اقتصاد، تلاش کرده هم در تیم اقتصادی خود موازنه ایجاد کند و هم با استفاده از احترامی که جامعه دانشگاهی و اقتصاددانان کشور برای طیب‌نیا قائلند، از موج‌های انتقادی علیه برنامه‌های دولت پیشگیری نماید.

با این حال، با توجه به سابقه طیب‌نیا که معمولا از منطق کارشناسی و دیدگاه علمی خود عدول نمی‌کند و اهل سیاسی‌کاری نیست (و به همین دلیل هم از دولت احمدی‌نژاد خارج شد) احتمال علنی شدن اختلافات وی با دیگر اقتصاددان های دولت در ماههای آینده پیش بینی می شود.

مثلا اظهارنظرهای متفاوت طیب‌نیا با سایر اعضای اقتصادی دولت درباره حذف دهک‌های پردرآمد، این اختلاف را نشان داد. طیب‌نیا در این زمینه همواره بر مبنای دیدگاه کارشناسی از لزوم حذف دهک‌های پردرآمد از یارانه نقدی سخن گفته است، اما سایر اعضای دولت همچون نوبخت یا خود روحانی به دلیل ملاحظات سیاسی، با این کار مخالفت کرده‌اند. دست آخر هم فعلا تصمیم دولت بر عدم حذف دهک‌ها قرار گرفته است.

ولی‌الله سیف که در سال‌های اخیر در بانک‌های خصوصی فعال بود، به علت قرابت و سابقه همکاری‌ با طیف نیلی، نهاوندیان و آخوندی، توانست بر گزینه مدنظر طیب‌نیا یعنی عبدالناصر همتی غلبه کند و به ریاست بانک مرکزی برسد.

مورد دیگری که دست پایین‌تر طیب‌نیا در برابر طیف نهاوندیان و جهانگیری را نشان داد، در ماجرای انتخاب رئیس صندوق توسعه ملی رخ داد. با این که انتخاب رئیس صندوق عملا با رئیس‌جمهور است، اما بی‌اطلاعی طیب‌نیا از انتخاب صفدر حسینی (عضو حزب منحله مشارکت) به ریاست صندوق توسعه ملی نشان داد که پیش‌بینی‌های یادشده درباره طیب‌نیا درست بوده است.

محمدباقر نوبخت به علت همکاری چندین ساله با روحانی به معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رسید. با این که در 10 سال اخیر در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع، نوبخت نزدیکترین فرد به روحانی محسوب می‌شد، اکنون در دولت افرادی چون نهاوندیان و جهانگیری از او سبقت گرفته‌اند.

همچنین جریان‌های افراطی اصلاح‌طلب نیز از نوبخت خوششان نمی‌آید و چند بار دست به تخریب رسانه‌ای وی زده‌اند. تکذیب خبر  رسانه‌های اصلاح‌طلب درباره آزادسازی 8 میلیارد دلار ایران توسط آمریکا از سوی نوبخت، به هیچ وجه به مذاق این طیف‌های افراطی خوش نیامد.

محمود حجتی هم به علت سابقه مطلوبش در دولت خاتمی به وزارت جهادکشاورزی رسید اما چون در طیف قدرت درون دولت یازدهم جایی ندارد، فعلا به نوعی گوشه‌نشین است و شنیده جلسات وی با رئیس‌جمهور،با سختی و به ندرت محقق می شود.

حضور روحانی در همایش خانه کشاورز که ریاست آن را عیسی کلانتری -وزیر کشاورزی دولت‌های هاشمی و خاتمی- در اختیار دارد، نشان از اثرگذاری برتر کلانتری نسبت به حجتی بر روحانی دارد.

محمدرضا نعمت‌زاده که رئیس ستاد انتخاباتی روحانی بود، از ابتدا به علت سن بالایش قصد نداشت به عرصه وزارت بازگردد و با این که اولویت اول روحانی برای تصدی وزارت صنعت بود، این سمت را نمی‌پذیرفت. او تلاش داشت احمد دوست‌حسینی را به مسند وزیر صنعت،‌ معدن و تجارت برساند.

در مقابل، اسحاق جهانگیری -معاون اول روحانی- گزینه دیگری به روحانی پیشنهاد کرده بود: رضا ویسه. در نهایت پس از آن که نگاه روحانی به سمت ویسه چرخش کرد، نعمت‌زاده برای این که قافیه را نبازد از حرف قبلی خود عدول کرد و برای پذیرش سمت وزارت صنعت اعلام آمادگی کرد. او پس از تصدی این منصب، دوست حسینی را به قائم‌مقامی خود منصوب کرد. از آن طرف، جهانگیری هم رضا ویسه را معاون خود کرد تا بدین ترتیب دو طیف یادشده رقابت پنهانی را برای تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری بخش صنعت آغاز کرده‌اند.

• از آنجا که جهانگیری در دولت خاتمی و نعمت‌زاده در دولت هاشمی، سمت وزارت صنعت را در اختیار داشتند، هم‌اینک در دولت میان این دو نوعی رقابت برای مدیریت و سیاستگذاری صنعت کشور به چشم می‌خورد که مورد آشکار آن در حذف کامل طرح‌های شبنم و ایران‌کد از چرخه تجاری کشور از سوی نعمت‌زاده رخ داد که با ممانعت جهانگیری، در نهایت وزیر صنعت دولت یازدهم چند گام به عقب نشست و این طرح‌‌ها را صرفا از فرآیند واردات حذف کرد.

بیژن زنگنه که همگان خطاهای سیاسی وی در ستاد انتخاباتی موسوی در سال 1388 را هنوز به یاد دارند، با انتصاب به وزارت نفت، همچون دوره وزارت در دولت خاتمی، به تک‌روی روی آورده است و کار خود را می‌کند و کسی هم جلودار او نخواهد بود.

نتیجه

با توجه به تک‌رو بودن اعضای تیم اقتصادی دولت یازدهم، این احتمال که این گروه نتوانند در سر بزنگاه‌ها و در شرایط اقتصاد مقاومتی، تصمیمات درست و منطقی بگیرند و متفقانه برای اجرای آن، اقدام کنند، بسیار زیاد است. در 100 روز اول، تیم اقتصادی دولت تحت تاثیر تیم سیاست خارجی قرار داشته است.

اما از این پس که به ادعای دولت، سازمان تحریم‌ها شکسته می‌شود، انتظارات اقتصادی مردم نیز سر باز خواهد کرد و میدان عمل واقعی برای تیم اقتصادی دولت از این پس شروع خواهد شد. با این حال، می‌توان توصیف جالب یحیی آل اسحاق -رئیس اتاق بازرگانی تهران- را نیز ذکر کرد که گفته است: «تیم اقتصادی دولت یازدهم همه اهل بخیه هستند. ابراز دیدگاه‌های مختلف ایرادی ندارد ولی باید در شورای هماهنگی به عزم واحد دست بیابند و آن عزم را همه به‌طور یکسان مطرح کنند.» الیاس نادران نیز به خوبی گفته که «تیم اقتصادی دولت، ارشد ندارد.»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 40
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 4
  • ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    ایا اب قطع شده است مشرق نیوز افراطی ؟
  • ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    آقا ما بیام محضر سند امضا کنیم که قبول! روحانی و کل تیمش بد هستن و فقط جلیلی خوبه رضایت می دین؟ کل کارتون شده فحش دادن به تیم دولت! خبر دیگه ای تو مملکت نیست؟
  • رسول ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    مشرق جان این صحبت اقای طیب نیا در این مورد که " من قصد نداشته ام که بگویم به نظریه آقای فریدمن ایرادی وارد است. خیر! نظریه وی نظریه ای کاملاً سازگار و منسجم و هماهنگ است. " را نشنیدی ؟! این نظر اقای طیب نیا در مورد میلتون فریدمن کاملا مردوده . اگه به مستند دکترین شوک که خود شما زدین مراجعه کنید متوجه میشین که پدر اقتصاد امریکا رو همین مدل میلتون فریدمن و اقتصاد کپیتالیستی در اورده . تو مستند دکترین شوک نائومی کلین کاملا نشون میده هر جا مدل فریدمن برای ازمایش رفت فاجعه به بار اورد . از سوی دیگه یه اظهار نظر دیگه هم اقای طیب نیا کردن که نظام بانک کشور ربا ندارد . این هم از اون جوک های قشنگ روزگاره . فکر می کنم دیگه کمتر کسی باشه که ندونه سیستم بانکی ایران اکنده از رباست . مشرق جان سعی کن گزارشی در مورد کسی میزنی کامل در موردش تحقیق کنی . هر چند اقای طیب نیا به ظاهر مکتب نئوکلاسیک رو نقد میکنه اما از این نکته غافل هستن که مکتب شیکاگوی میلتون فریدمن ریشه در اقتصاد کلاسیک و نئوکلاسیک داره . اقتصادی که شروع اون با ادام اسمیت بود . اگه نظر ایشون منطبق بر نظر رهبری بود باید مدل و نظریه میلتون فریدمن رو به چالش می کشید . چون امام خامنه ای اقتصاد ادام اسمیتی رو به چالش کشیدن و نفی کردن . پس با این تفاسیر لطف کنید ایشون رو به رهبر نچسبونید و از رهبر هزینه نکنید .
  • ۱۴:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    این حالت بهتر است از دولت قبل که یک نفر بی سواد اقتصادی اشتباهات مرگ بار انجام دهد
  • ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    تحلیلتان تقریب درست است ولی این بهتر است که این دولت ارشد نداشته در مقابل دولتی که اصلا کارشناس و نداشته همه افرادی که نام برده اید در حوزه خود جز نخبگان هستند و بر خلاف دولت قبلی صرفا افراد بر پایه امیال شخصی انتخاب می شدند، پیشرفت بزرگی است
  • ۱۵:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    پادشاه نیستند. یک اقلیم و چند سلجوخه
  • ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    هیچ کدام از این ها اقتصاد دادن نیستند
  • امیر ۱۵:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    هرچی نوشته بودید مغرضانه و کاملاً از روی کینه شخصی بود!!! ضمناً، اختلاف چند نفر با تجریه خیلی بهتر از وضعیه که در دولت قبلی داشتیم که چند نفر بله قربان گوی بی سواد سخنان بی اساس یه بی سواد دیگه رو تایید میکردن
  • ۱۵:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    ناشناس قاشق نشسته شما فعلآبخواب هر وقت بار داشتيم صدات ميزنيم.
  • عمار ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    عالی بود/ متشکرم
  • ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    عکس واعظی و چیت چیان هم تزیینی است/
  • ۱۶:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    همين فقط كلي‌گويي و توهين! دريغ از يك تحليل و استدلال از سوي اعتداليون! البته جاي گلايه نيست. وقتي بزرگترين دليل شما براي رأي دادن به روحاني، ماكت كليد و شعر در وصف كليد باشه، خيلي نميشه بهتون گير داد! راحت باشيد!
  • سمیرا ۱۶:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    دولت روحانی بازیافت دولت هاشمی است و به سرنوشت وی دچار خواهد شد
  • ۱۶:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    یعنی اونا بیسوئاد تر از طیب نیا بودند؟؟؟؟؟؟؟؟
  • ۱۶:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    ادب مرد به ز دولت اوست! "مهم‌ترين شعار افسادطلبان"
  • lion2007 ۱۶:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    دشمن دانابلندت میکند برزمینت میزندنادان دوست شماهاییکه الکی فقط فوحش دادن به دولت قبلی رو کردید تحلیف شبتون این دولتوشمابیچارش خواهیدکرد.
  • lion2007 ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    انشاءالله بتوانندکاری کنند.بربخیلش لعنت
  • حمید ۱۷:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    دولت قبل یه سیستم واحد فریدمنی به مدیریت پژویان بود این دولت هم مانند دولت قبل هیچ یک افکار اسلامی ندارند اما افکار متناقض و عدم مدیریت واحد و تسلت مکتب نیو کینزی و تمرکز بر سیاست خارجی فاجعه ای بد تر از دوران دولت قبل را رقم خواهد زد.
  • ۱۷:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    ضمن تشکر از اطلاعاتتان،با انتخاب تیم اقتصادی دولت تدبیر مردم امیدوار و با نشاط شدند. به امید موفقیتشان
  • محمد ۱۸:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    خاک بر سرت مشرق .از کجا اب می خوری. بدبخت روحانی که از همه طیف گذاشته و سهم خواهی می نویسید.شما باید همون مشایی بالا سرتون باشه .اقتصاد رو همون احمدی نژاد باید براتون برونه.بدبختا می دونم کجاتون داره از این وضع اقتصادی که خوب شده میسوزه.اگه مردی تو سایت بگذار
  • ۱۸:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    لاس زدن با آمریکایی ها بهبود اقتصاذی نمیاورد.
  • رسول ۱۹:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    مشرق جان بی انصافی نکن اون مطلبی رو که برای نقد طیب نیا نوشتم رو منتشر کن دیگه . تحلیلتون در مورد ایشون غلطه !! البته ببخشید ها ... ولی با توجه به شواهد و قراین معلوم میشه که هیچ کدام از اعضای تیم اقتصادی دولت دنباله رو منویات رهبری نیستند . در زبان چرا دائم دم از اقتصاد مقاومتی می زنن اما در عمل برعکسش عمل می کنن .
  • ۲۰:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    حس خودت رو با حس مردم گره نزن. از اين آدم خودمردم پنداري هم دست بردار كه خيلي زشت است.
  • ۲۰:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    آره مردم آهنگ گوش ميكنن با نشاط شدن!
  • ۲۱:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    به سرنوشتی بمراتب بدتر.
  • امیر ۲۳:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    پس جناب حسینی و بهمنی و ... اقتصاد دانن؟!
  • 888 ۲۳:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    مگه الآن نیستند؟ مگه زمان ممد تمدن نبودند؟
  • امیر ۲۳:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    ای مشرق دورغ و بیسواد در باره نهاوندیان داری اشتباه میکنی اون اصلا تفکرات لیبرالی نداره در حوزه علمیه درس خونده و مشاور اقتصادی افرادی چون لاریجانی و ولایتی هم بوده در ضمن اقتصاد بازار مساوی نیست با اقتصاد لبیرالی
  • ۰۲:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۲
    0 0
    با ایشاالله ماشاالله دهن شیرین نمیشه عزیزم!
  • ۰۲:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۲
    0 0
    امیر خداییش خودت فهمیدی چی گفتی؟!!! این پیرمرد های باتجربه تو دوران هاشمی با اون تورم عجیب و غریب تجربه خودشون رو پس دادن. هنوز منتظر نتیجه اون تجربه هستی؟؟؟؟؟
  • ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۲
    0 0
    پس ممد خاتمی اقتصاددانه ؟؟؟؟؟؟
  • ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۲
    0 0
    تیم اقتصادی کجا بود؟ این ها هیچ کدام سواد اقتصادی ندارند
  • ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۲
    0 0
    محاله
  • ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۲
    0 0
    دولتی که آقای نوبخت همه کارش هست دیگه معلوم چه خواهد شد؛ مناظره آقای دکترخوش چهره و نوبخت یادتون هست وخیلی چیزها روثابت کرد که دار ودسته هاشمیون ازاقتصاد تعطیلند!
  • ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۲
    0 0
    الان ...های کارگزاران و خاتمی چی ها دولت تدبیر و امید تشکیل داده اند
  • منوچهر راستی بروجنی ۱۸:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۲
    0 0
    خدا آخر و عاقبت ما را ختم به خیر کند انشا الله ما که عمری است بدبختی کشیده ایم .باز هم صبر می کنیم چون کاری از دستمان بر نمی آید .
  • ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
    0 0
    قرص بخور جانم ! خوب میشی !
  • مهدي ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
    0 0
    از اين پيرمردهايي كه من ميبينم بخاري بلند نميشه. اهان چرا. تعطيلي مسكن مهر تعطيلي سفرهاي استاني تعطيلي انر‍ي هسته اي تعطيلي وام ازدواج و..... تعطيلي مملكت!!!!!!!! البته بذاريد يكي از طرح هاي عظيم ملي رو رونمايي كنم: توزيع شير در مدارس!!!!!!!!!!!!!!!! هورا!!!!!!!!!
  • ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
    0 0
    خخخخخخخخخخخخ
  • ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
    0 0
    مشرق بروگمشو

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس